Wildwaterbaan El Rio in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

BOBBEJAANLAND

Bobbejaan was een beroemde zingende cowboy. In zijn eigen ‘plezante land’ is de sfeer van het wilde westen nog overal merkbaar. Naast een cowboystadje en een overdekt Kinderland heeft Bobbejaanland in Lichtaart zeven achtbanen en drie natte boottochtjes.

Het oorspronkelijke thema van Bobbejaanland – het wilde westen, cowboys, indianen, paarden – is op veel plaatsen in het park nog steeds terug te vinden. De Belgische countryzanger Bobbejaan Schoepen stond aan de wieg van ‘het plezantste land’. Hij kocht een dertig hectare grote lap grond in de Belgische Kempen en bouwde een daarop een show- en variétézaal. Het eigen theater van Bobbejaan ging in 1961 open. Elke dag trad hij er op. Rondom de showhal legde hij een twee kilometer lang strand aan en voor de kinderen kwamen er draaimolens en een speeltuin. Het terrein groeide uit tot een echte dagbestemming.

Bobbejaanland is nu een gevarieerd attractiepark, waarvan het theater nog maar een klein onderdeeltje uitmaakt. Schoepen verkocht het park in 2004 aan de Spaanse onderneming Parques Reunidos. De entertainer overleed in 2010. In de theaterhal waarmee het allemaal begon worden nog dagelijks filmvoorstellingen gegeven en tijdens evenementen staan ook nog shows geprogrammeerd. Daarnaast staat het hele gebied rondom het centrale meer vol met snelle en minder snelle attracties.

Banana Battle in Bobbejaanland -Foto: © Adri van Esch

Voor kinderen is er veel te beleven: een groot overdekt speelland, carrousels, familieachtbanen en een monorail. Bij de Banana Battle in themagebied Adventure Valley schepen bezoekers zich in voor een boottochtje en leveren onderweg met hun waterpistool strijd tegen apen, krokodillen en tegen elkaar. Naast het natte jungletochtje heeft King Kong zich gevestigd. De bekende filmaap tilt moeiteloos een treinwagon met 24 verschrikte gasten op en schudt die door elkaar.

Ook in Adventure Valley liggen The Forbidden Caves, waar bezoekers tijdens een grottenexpeditie in mysterieuze verscholen spelonken belanden. Daar stuiten ze op kristallen die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. De exotische wezens die er wonen komen met beelden en beweging op een grote tunnelwand tot leven; ze zijn allesbehalve blij dat hun rust wordt verstoord.

Familieachtbaan Okidoki in Bobbejaanland

De durfals komen volop aan hun trekken bij diverse wildwaterbanen of in één van de acht rollercoasters. De meest unieke achtbaan is Revolution: ’s wereld langste trein rijdt door het hart van een grote donkere hal naar boven, begeleid door licht- en filmeffecten. Met sneltreinvaart racen de passagiers vervolgens door de buitenste randen in de gigantische hal naar beneden.

Terra Magma is een overdekte wildwaterbaan waarin bezoekers de geheimen en de gevaren van de mysterieuze vulkaan Terra Magma ontdekken.

Fury in Land of Legends Fury in Bobbejaanland

In het themagebied Land of Legends liggen de twee spectaculairste rollercoasters van Bobbejaanland: Fury en Typhoon. Fury is een 43 meter hoge ‘triple launch coaster’, een achtbaan waarin passagiers driemaal heen en weer worden gekatapulteerd en vervolgens het 830 meter lange traject in schieten. Fury is de snelste coaster in de Benelux met 106,6 kilometer per uur. Bezoekers kunnen zelf kiezen of ze de baan voor- of achterwaarts afleggen. Typhoon is een 25 meter hoge loopingachtbaan met een lift die loodrecht omhoog gaat, gevolgd door een vrije val van negentig graden. Nog een adrenalineveroorzaker: Sledge Hammer, een pendel die bezoekers met honderd kilometer per uur veertig meter de lucht in slingert. Ook leuk om naar te kijken…!

King Kong in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Fury (loopingachtbaan, de snelste van de Benelux) – Typhoon (loodrecht omlaag en dan de looping in) – Sledge Hammer (draaiende reuzenschommel) – Naga Bay (draaiende achtbaan) – Revolution (indoor achtbaan) – Terra Magma (overdekte wildwaterbaan die door de krater van een vulkaan voert)

Familieattracties: The Forbidden Caves (immersive tunnel) – Oki Doki en Bob Express (achtbanen voor iedereen) – Dreamcatcher (hangende familieachtbaan) – El Paso (met een laserpistool een darkride tot leven laten komen) – Reuzenrad – Zweefmolen – El Rio (wildwatertocht in ronde boten) – Banana Battle (natte boottocht) – King Kong (wilde gorilla) – Naiads Waters (fantasierijke waterspeelplaats) – Kinderland (groot overdekt speelparadijs met draaimolens en glijbanen)

Niet te missen: Typhoon – Sledge Hammer – Fury – The Forbidden Caves – Revolution – Terra Magma – Banana Battle – King Kong – El Rio – El Paso – Lees hier meer

Het station van El Rio in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

De Koperen Rail (zelfbedieningsrestaurant bij de ingang) – Domino’s Pizza (pizza’s bij de afhaalbalie of uit de automaat, in Banana Bos naast King Kong) – Bobby’s Kitchen (spaghetti) – Santa Fé (hamburgerrestaurant, in Cowboy Town) – Wilde Rivier (friet)

Waar?

Bobbejaanland, Olensteenweg 45, 2460 Lichtaart, België, tel. 00 32 (0) 14 557 811 • Via Breda (A16) over de E19 naar Antwerpen, vervolgens via E313 naar Hasselt, afrit 20, Herentals-West. Vanuit Eindhoven (A67) via E34 naar Turnhout, afrit 24, Kasterlee. Vanuit Limburg: via E314 en E313 naar Antwerpen, afrit 22, Herentals-Oost • Openbaar vervoer: trein tot station Herentals of Turnhout, verder met lijnbus 305 (vanuit Herentals in tien minuten, vanuit Turnhout in een half uur) • Kaart

Achtbaan Typhoon in Bobbejaanland

Wanneer?

Bobbejaanland is open van 30 maart tot en met 11 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks open van 7 juni tot en met 1 september. In de paasvakantie elke dag open van 30 maart tot en met 14 april en in de herfstvakantie van 23 oktober tot en met 3 november 2024. In de overige maanden in de weekenden en op veel werkdagen open; check de parksite.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 815.000 per jaar.

Kosten

Entreeprijs: van € 39,90 tot € 44,90 per persoon, afhankelijk van de gekozen bezoekdag. Kinderen van 1 meter tot 1.40 meter: van € 36,90 tot € 41,90. Senioren (65+, met legitimatie) € 15,90 • Flexibele kortingsprijzen via internet, vanaf € 24,90 • Honden (aan de leiband): € 3,00. Parkeren: € 13,00.

Mascotte Bobbie met jonge gasten in Bobbejaanland

Tips

Naga Bay is een spinning coaster, een achtbaan waarvan de wagentjes onderweg alle kanten op draaien. Naga Bay heeft een lengte van 430 meter en is zeventien meter hoog. De zes gondels racen met een topsnelheid van 55 kilometer per uur over een traject dat gedeeltelijk over het water loopt. De achtbaan heeft een capaciteit van ongeveer achthonderd personen per uur, kostte vijf miljoen euro en staat in themagebied Adventure Valley.

The Forbidden Caves in Bobbejaanland - Foto: © Adri van Esch

In The Forbidden Caves van Bobbejaanland worden alle zinnen geprikkeld. Gasten gillen, huiveren, lachen en luisteren. Dat is niet alleen te danken aan de spannende driedimensionale film, de beweging van de expeditiebussen en het gedetailleerde decor, maar zeker ook aan de gidsen van Amazing Cave Tours. Lees hier hoe zij de gasten onderdompelen in het spannende levensverhaal van Jasper DuBois.

Historische foto uit Bobbejaanland

Geschiedenis

Bobbejaanland groeide uit van een showzaal met strand in 1961 tot een gevarieerd attractiepark nu. De geest van grondlegger en zanger Bobbejaan Schoepen – die niet alleen tientallen jaren dagelijks een voorstelling verzorgde, maar ook diverse attracties zelf bedacht – waart nog steeds door het domein. Duik verder in de geschiedenis: klik hier.

Wildwaterbaan in Bobbejaanland

Verder lezen

Bobbejaanland heeft een nieuw paradepaardje: de vurige loopingachtbaan Fury, pronkstuk in het eveneens nieuwe Land of Legends.

Artikelarchief Bobbejaanland
Bobbejaanland-info voor kids
De geschiedenis van Bobbejaanland
Van blanco filmdoek naar Forbidden Caves
Race virtueel door een vulkaan en de jungle in Mount Mara
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Bobbejaanland, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen