Discoveryland in Disneyland Paris - Foto: Tom Bricker (Flickr)

Fun facts uit Disneyland Paris

Wat is de meest bezochte plek in Marne-la-Vallée, wanneer opende de eerste winkel in Disneyland Park en hoe heette Crush's Coaster aanvankelijk? Lees het hier! Leuke weetjes, feitjes en fun facts uit de sprookjeswereld van Disney bij Parijs.

(De antwoorden op bovenstaande vragen: het Val d’Europe Shopping Center, 15 december 1991 en Crush’s Turtle Twister)

Mickey Mouse is ‘geboren’ in 1928. Oorspronkelijk zou hij Mortimer gaan heten, maar Lillian, de vrouw van Walt Disney, was meer gecharmeerd van Mickey.

Mickeys vriendin Minnie zag ook in 1928 het levenslicht. Zij trad voor het eerst op in de tekenfilm Steamboat Willie.

De andere tekenfilmfiguren zijn niet zo oud: Pluto kwam voor het eerst uit zijn hondenhok in 1931, Goofy dateert uit 1932, Donald Duck kwaakt sinds 1934, Daisy Duck zocht de zijde van Donald in 1937, Kwik, Kwek en Kwak stammen uit 1938 en Knabbel en Babbel beleefden hun première in 1943.

Op 17 juli 1955 werd Disneyland in Californië (Anaheim) geopend. De poorten van het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida gingen voor het eerst in 1971 open, gevolgd door Tokyo Disneyland in 1983 en Disneyland Park bij Parijs op 12 april 1992. In 2005 kreeg Hong Kong zijn eigen Disneyland en op 16 juni 2016 opende Shanghai Disneyland.

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

Disneyland Resort

Luchtfoto van Disneyland Park - Foto: (c) Disney

De grootte van het Disneyland Resort is 1943 hectare. Dat is een vijfde van de totale omvang van de stad Parijs. Tot op dit moment is negenhonderd hectare van het gebied ontwikkeld. De twee Disney-themaparken zijn samen 76 hectare groot.

Voordat Disneyland Paris werd gebouwd en openging voor het publiek groeiden er op het terrein rode bieten en suikerbieten. Acht eeuwen geleden werden er in op de locatie waar nu het themapark is riddertoernooien gehouden en in 1179 vonden er kroningsfeesten plaats.

Op 1 oktober 1994 kreeg Euro Disney een andere naam: Disneyland Paris.

Tijdens de bouw van het vakantieresort werd 120 miljoen vierkante meter aarde verplaatst en werden er wegen aangelegd met een totale lengte van 51 kilometer.

Disneyland Parijs ontvangt jaarlijks 75.000 sollicitatiebrieven.

Bij Disneyland Resort werken meer dan duizend artiesten, waaronder acteurs, dansers, muzikanten, ontwerpers, decorateurs en naaisters.

Onder de 17.000 cast members die in Disneyland Paris werken zijn honderd verschillende nationaliteiten en vijfhonderd verschillende banen. De gemiddelde leeftijd van de cast members is 35 jaar en de gemiddelde medewerker is ruim acht jaar in dienst.

De werknemers heten ‘cast members’ omdat ze lid zijn van de rolverdeling op het toneel dat Disneyland heet. Voor cast members gelden duidelijke regels: een Disney-prinses is altijd tussen 1,64 en 1,74 meter lang en op Facebook of Twitter mededelingen doen over je werk of werkgever is ten strengste verboden. Een gast de weg wijzen doe je met twee vingers; wijzen met één vinger wordt in sommige culturen als onbeleefd gezien. De medewerkers spreken onder elkaar in codes. Code ‘101’ (‘One O One’) wil zeggen dat een attractie defect en buiten werking is. Bij ‘102’ is de attractie gerepareerd en weer open.

Er bevinden zich miljoenen kostuumonderdelen in Disneyland Paris, met ongeveer zestigduizend complete showoutfits. Jaarlijks worden er bijna vijfduizend kostuums, hoeden en accessoires gemaakt. Alleen al voor de show The Lion King: Rhythms of the Pride Lands werden vierhonderd kostuums vervaardigd, van 2541 meter stof, en 112 paar handgemaakte schoenen.

Aan de kostuums van de Disney-figuren, de artiesten in parades en shows en de cast members werken bijna honderd mensen. De kostuums worden ontworpen door een speciaal designteam en gemaakt in het naaiatelier, de Sewing Workshop. Mickey Mouse heeft naar schatting meer dan tweehonderd verschillende kostuums, Minnie heeft er ongeveer honderdvijftig.

Er zijn kostuums voor alle ongeveer achtduizend cast members die ‘on stage’ werken. Tussen 1992 en 2020 zijn er voor deze kostuums 692 verschillende ontwerpen gemaakt. Alleen al in 2019 werd door het Costuming Department 29.000 meter aan stof besteld.

Disneyland is al lange tijd de populairste toeristische bestemming in Europa. In de eerste 25 jaar werden 320 miljoen bezoekers begroet.

De oudste bezoeker ooit was 106 jaar.

Het Val d’Europe Shopping Center verwelkomt meer dan 18 miljoen bezoekers per jaar. Dat is meer dan Disneyland Park en de Walt Disney Studios samen.

Op station Marne-la-Vallée Chessy stoppen zeventig treinen per dag. Het station is daarmee het grootste overstapstation van Frankrijk.

In 1997 kreeg hotel Newport Bay Club een conferentiecentrum. Er kunnen ruim vijfduizend mensen per dag worden ontvangen en er worden meer dan duizend evenementen per jaar gehouden.

Naar de hotels van Disneyland Resort

Disneyland Park

Main Street U.S.A. in Disneyland Park - Foto: (c) Disney

Het kasteel van Doornroosje is 43 meter hoog. Cinderella Castle in het Magic Kingdom en het kasteel in Tokyo Disneyland zijn even hoog: beide bouwwerken steken ongeveer 55 meter de lucht in. Het kasteel in Disneyland Californië is iets meer dan 23 meter hoog en dat van Hong Kong Disneyland meet ruim 50 meter. Het kasteel van Shanghai Disneyland is het hoogst: ruim 59 meter. Lees hier meer over de zes kastelen.

Tijdens de grote renovatie van het kasteel in 2021 werden 19.900 leistenen dakpannen op maat ontworpen en met evenveel haken op de daken gemonteerd. Op de torenspitsen werden met de hand 41.200 velletjes bladgoud aangebracht.

Het ronde plein voor het kasteel heet officieel Central Plaza, maar wordt door veel mensen The Hub genoemd. Het wielvormige plein heeft ‘spaken’ die naar de diverse themalanden leiden. Het idee voor The Hub kwam van Welton Becket, een architect uit Los Angeles en bevriend met Walt Disney. Walt vroeg Welton in de jaren vijftig om advies voor zijn Disneyland. Omdat de architect in Parijs had gestudeerd, kende hij het Place Charles de Gaulle, beter bekend als Place de l‘Étoile. Het beroemde stervormige plein in Parijs werd de inspiratie voor Central Plaza in Disneyland, met Main Street in plaats van de Champs-Élysées.

De rakettreinen in Space Mountain bereiken een snelheid van zeventig kilometer per uur. Elke 36 seconden wordt er een nieuwe trein gelanceerd. Het gebouw van Space Mountain is 62 meter hoog en 43 meter in doorsnede. Zestienhonderd moeren en bouten houden de honderd raildelen bij elkaar. De achtbaan staat op honderdzestig pilaren, die met 2500 schroeven aan de grond staan genageld. Ieder raildeel was klein genoeg om op een vrachtwagen van de fabriek in Nederland naar Disneyland te worden vervoerd.

Elk trein in Space Mountain heeft 120 luidsprekers; vijf bij elke stoel. Om het geluid onderweg te verbeteren, en om lawaai tegen te gaan, is de rails van de achtbaan helemaal gevuld met fijn, wit zand.

Skull Rock en Pirate Galleon in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Het meertje rond Adventure Isle in Adventureland heet La Mer des Bretteurs, De Zee van Zwaardvechters. De Pirate Galleon, het schip naast Skull Rock, is grotendeels in twee kleuren geschilderd: rood en zwart. Het rood verwijst naar de Jolly Roger, het schip van Kapitein Haak uit de film Peter Pan, en het zwart naar de Black Pearl, het schip van kapitein Jack Sparrow in de films van Pirates of the Caribbean.

In de attractie Pirates of the Caribbean staan 124 animatronics.

Het is precies 20.15 uur als gasten in de attractie Peter Pan’s Flight een vluchtje maken over Londen. Het tijdstip is af te lezen op de grote klok van de Big Ben. Op het poortje in de wachtrij van de attractie hangt een bordje met het woord ‘Kirriemuir’. Dat is de geboorteplaats in Schotland van de schrijver van Peter Pan, John Barrie.

Er staan vier orgels in Disneyland Park: het orgel van kapitein Nemo in Les Mystères du Nautilus, het orgel in de balzaal van Phantom Manor, het orgel in Main Street Station en orgel ‘Nelly’ op Le Carrousel de Lancelot.

Als Walt Disney nog geleefd had, was Phantom Manor er in deze vorm nooit gekomen. Walt wilde geen spookachtig, vervallen huis in zijn park. In Disneyland is The Haunted Mansion dan ook een stijlvol klassiek herenhuis in de Antebellum-stijl uit New Orleans, met keurig gemaaide gazons en bloeiende bloemen in de voortuin. Precies zoals Walt het wilde. De meester eiste een schoon, verzorgd park. Daar hoorde geen bouwvallige villa bij. Binnen mocht wel alles griezelig en angstaanjagend zijn, oordeelde Walt. Tegen zijn imagineers zei hij: “Wij zorgen voor de buitenkant, laat de spoken maar voor de binnenkant zorgen”.

De Disneyland Paris Tulp bij The Old Mill in Fantasyland - Foto: © Adri van EschDisneyland heeft twee bloemen die speciaal voor het park ontwikkeld zijn: voor de vijfde verjaardag kreeg Disneyland La Rose Pinocchio en voor het twintigste jubileumjaar de Disneyland Paris Tulp. De verjaardagstulp, een Double Orange Emperor, werd gekweekt door de firma Verver Export uit het Noord-Hollandse Ursem. Elk jaar worden de speciale Disneyland-tulpen geplant bij The Old Mill in Fantasyland (foto).

De allereerste winkel die open ging in het Disneyland Park was Thunder Mesa Mercantile Building. Nog voor het park voor het publiek op 12 april 1992 opende, verkocht men daar al souvenirs. Cast members en bouwvakkers konden er terecht vanaf 15 december 1991.

Dankzij de complete zonsverduistering op 11 augustus 1999 rijdt de Main Street Electrical Parade voor één keer niet ’s avonds maar overdag door Disneyland.

In Main Street, U.S.A. liggen 580.000 straatstenen. Ze zijn gelegd in een patroon zoals dat in New York aan het eind van de negentiende eeuw gebruikelijk was.

Niet minder dan 225.000 lampjes verlichten de gevels van Main Street.

De zestien paarden in de buitenste ring van Le Carrousel de Lancelot zijn geverfd met 23-karaats goudverf.

De auto’s in Autopia in Discoveryland rijden gemiddeld tweeduizend kilometer per dag. De voertuigen zijn hybride: ze rijden op benzine en stroom. De verbrandingsmotor zorgt onderweg voor het mooie autogeluid. Bij en in het station schakelt de auto over op de elektrische motor.

Ter decoratie van de winkeltjes in Main Street U.S.A. werden tienduizend originele rekwisieten uit de vroege twintigste eeuw gebruikt.

Naar de parkplanner van Disneyland Parijs
Disneyland Paris is ook een winkelwalhalla

Walt Disney Studios

Toy Story Playland in de Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

De bouwwerkzaamheden startten in juli 1999, na drie maanden van archeologische opgravingen. Tijdens de bouw werd 1,6 miljoen kubieke meter aarde verplaatst, vijfduizend ton roestvrij staal gebruikt en 45.000 kubieke meter cement verwerkt.

Bij de bouw werd er 422 kilometer radiokabel in het park verwerkt. Dat is de afstand tussen de Walt Disney Studios en Breda.

Crush’s Coaster zou eerst Crush’s Turtle Twister gaan heten. Maar die naam bleek moeilijk uit te spreken. In de eerste ontwerpschetsen van de overdekte achtbaan zitten de vier passagiers nog achter elkaar in het draaiende karretje. In de huidige attractie zitten ze twee-aan-twee rug tegen rug.

De landingsplaats van de groene soldaatjes bij de Toy Story Parachute Drop heet Fort Emery. Het is een knipoog naar Emeryville vlakbij San Francisco, de plaats waar de Pixar Studios zijn gevestigd.

In de Catastrophe Canyon in de Studio Tram Tour dendert tijdens elke show 265.000 liter water naar beneden. Het water wordt telkens weer opnieuw gebruikt.

Steven Tyler en Joe Perry, leden van de beroemde popgroep Aerosmith, namen voor de voormalige attractie Rock ‘n’ Roller Coaster (gesloten in 2019) nieuwe zang- en gitaartracks op. De opgenomen nummers, waaronder Love on a Roller Coaster, waren nergens anders te horen. Er waren 1359 spots in het gebouw van Rock ‘n’ Roller Coaster die synchroon bewogen op de muziek van Aerosmith die in de achtbaan werd afgespeeld.

Het koraalrif in Crush’s Coaster is gemaakt van steen en beschilderd met meer dan honderd kleuren verf. Het realiseren van deze scène heeft ruim zes maanden gekost.

De Piston Cup die wordt tentoongesteld aan het begin van de wachtrij van Cars Race Rally is 64 centimeter hoog, 51 centimeter breed en geheel verguld.

Sinds de opening in 2002 hebben in elf jaar tijd 27 miljoen bezoekers de Moteurs… Action! Stunt Show Spectacular gezien. Er werden in totaal negenduizend shows opgevoerd.

De Walt Disney Studios zijn de eerste Disney-studio buiten de Verenigde Staten. De andere Disney-studio’s bevinden zich op de volgende locaties: Kingswell Avenue in Hollywood (1923), de Hyperion Boulevard in Los Angeles (1926), Burbank (1940) en in het filmpark Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida (1989).

 Naar de parkplanner van Walt Disney Studios Park

Eten en drinken

Disney Village in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

In Disneyland Resort werken meer dan 150 koks.

Er zijn 68 verschillende eetgelegenheden, inclusief de counterrestaurants. Twaalf restaurants in Disneyland Resort zijn opgenomen in de prestigieuze dinergids Bottin Gourmand.

De Super Diner in Walt Disney Studios Park, die tot 2022 Café des Cascadeurs heette, is niet alleen het oudste restaurant in heel Disneyland Paris Resort, het is ook de oudste eetgelegenheid van alle Disney-parken te wereld! Het van aluminium gemaakte gebouwtje waar je traditionele hamburgers kunt verorberen is een originele Airstream-diner uit de jaren veertig van de vorige eeuw.

In het resort worden elk jaar dertig miljoen maaltijden geserveerd. Bij grote drukte loopt het aantal menu’s op tot 150.000 per dag. Per jaar worden er vier miljoen hamburgers, twintigduizend kilo vis en 700.000 kilo kip gegeten. Samen verorberen alle bezoekers jaarlijks 283.000 kilo friet.

In het resort wordt per jaar zes miljoen liter Coca Cola geschonken.

In Disneyland in de Verenigde Staten werd geen alcohol verkocht omdat Walt Disney daar sterk op tegen was. Robert Fitzpatrick, de eerste directeur van Euro Disneyland, probeerde Disney-baas Michael Eisner te overtuigen dat er in Parijs wél wijn te koop moest zijn. Wijn bij het eten, dat was een onderdeel van de Franse cultuur, net zoals de Duitsers graag een biertje bij hun maaltijd drinken. Eisner was onvermurwbaar. Fitzpatrick besloot de hoogste Disney-baas mee te nemen naar Tivoli in Kopenhagen om daar te zien dat alcohol bij het diner niet ontaardt in een bacchanaal. Eisner zag hoe plezierig het Deense publiek was, ook na een paar drankjes bij het eten. Hij leek zijn mening te veranderen. Maar bij het verlaten van het restaurant in Tivoli werd een gast die toch iets te diep in het glaasje had gekeken onwel. Hij braakte zijn hele maaginhoud uit, over de schoenen van mevrouw Eisner. En Michael besloot ter plekke: Er komt geen alcohol in Disneyland Paris! Pas op 12 juni 1993 – ruim een jaar na opening – kregen vier restaurants in het park toestemming alcohol te schenken. Inmiddels is in heel Disneyland Paris een wijntje, een biertje of zelfs een glaasje champagne te bestellen.

Op 25 november 1995 opent in Disney Village restaurant Planet Hollywood. Mede-eigenaar Sylvester Stallone en de Franse acteur Gérard Depardieu knippen het lint door. Op 10 mei 2003 verandert Rock ’n Roll America in King Ludwig’s Castle, een Duitse bierhal geïnspireerd op het beroemde Beierse kasteel Neuschwanstein. Op 15 juni 2011 opent weer een nieuw restaurant: Earl of Sandwich. Het is de eerste vestiging van deze luxe broodjeszaak in Europa.

Restaurants die uitblinken in sfeer, thema of prijs-kwaliteitverhouding

Landschap

Een Mickey-hoofd vol bloemen voor het Disneyland Hotel - Foto: (c) Disney

Er staan 35.000 bomen en 450.000 struiken en planten in Disneyland Resort. Om een exotische sfeer te creëren werden meer dan 18.000 bamboeplanten geïmporteerd uit Zuid-Frankrijk en Italië.

Het Mickey-hoofd voor de ingang van het park heeft een omtrek van dertig meter. Het gezicht wordt elk jaargetijde opnieuw gevuld met 2500 bloeiende planten.

De geometrische plantsoenen rondom het kasteel van Doornroosje zijn geïnspireerd op de wandtapijten La Dame à la Licorne die in het Parijse Musée de Cluny hangen.

De heggen in Alice’s Curious Labyrinth zijn 2,5 kilometer lang. Ze worden tweemaal per jaar gesnoeid. In werkelijkheid wordt er in totaal 7,5 kilometer gesnoeid, want een heg wordt niet alleen aan de voorkant geknipt, maar ook aan de achter- en bovenkant.

De hoogste cactus in Disneyland Paris is 5,60 meter hoog.

Op het terrein van hotel Sequoia Lodge staat een 35 jaar oude ceder die twaalf meter hoog en negen meter breed is. De boom weegt zestien ton en is oorspronkelijk afkomstig uit een park in Versailles. De duizend sequoia’s die rondom Sequoia Lodge staan komen uit de Canadese provincie British Columbia en werden in 1990 – tijdens de bouw van het hotel – geplant.

In totaal ligt er in het Franse Disneyland 964.360 vierkante meter gras en fleuren 5400 vierkante meter bloemenperken het resort op. Jaarlijks worden er meer dan een miljoen bloemen geplant.

Disneyland Paris heeft een irrigatiesysteem dat uniek is in Europa. Het systeem wordt beheerd door een computer die in directe verbinding staat met twee weerstations. Alle data worden gecentraliseerd, waardoor er optimaal gebruik kan worden gemaakt van alle installaties. Het irrigatienetwerk is zesduizend kilometer lang en telt veertigduizend sprinklers.

Naar alle Disney-parken ter wereld

Fun facts uit Walt Disney World
Fun facts uit de Efteling
Fun facts uit Slagharen

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen