TIVOLI

Al meer dan anderhalve eeuw flaneren Denen in hartje Kopenhagen door het wereldberoemde stadspark Tivoli. 

Met het Prater in Wenen is Tivoli in Kopenhagen Europa’s bekendste stadspark. Het park kent een rijke geschiedenis; het opende voor het eerst de poorten op 15 augustus 1843. Verwacht geen regulier attractiepark, met volop ruimte voor attracties. Wat je wel kunt verwachten is veel sfeer, concerten, kunst en cultuur.

Tivoli in Kopenhagen

Door de geringe oppervlakte van het park staan de attracties dicht op elkaar en zijn ze wat korter of kleiner van uitvoering dan elders. Zoals loopingbaan Dæmonen, een vloerloze coaster met een vrij kort ritverloop. Niettemin is de achtbaan erg populair bij de (soms erg) grote bezoekerschare.

Al sinds 1914 weet ook de houten achtbaan Rutschebanen zich geliefd bij groot en klein. Deze rollercoaster is met 625 meter redelijk lang en heeft – tegenwoordig uniek, honderd jaar geleden heel gewoon – een remmer op de trein zitten die moet zorgen dat de passagiers veilig weer het station bereiken. Rutschebanen is ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan in 2014 helemaal in de oude staat teruggebracht: het bouwwerk is weer helemaal ‘verpakt’ in een berg.

Aquilla in Tivoli in Kopenhagen

In themagebied Det Muntre Hjørne staat de bekende Deense astronoom Tycho Brahe centraal. De drie attracties in deze zone hebben allemaal vliegen en sterren als thema. Meest opvallend is de razendsnelle molen Aquila, met adelaars die door een planetenstelsel vliegen. De gondels gaan over de kop en bereiken een hoogte van elf meter. Berijders ervaren centrifugale krachten tot 4G.

Starflyer in Tivoli in Kopenhagen

Vrijevaltoren Det gyldne Tårn, megazweefmolen Himmelskibet en de tientallen meter hoge Fata Morgana geven een prachtig uitzicht over Kopenhagen, slechts voor korte duur helaas. Wie liever met beide benen op de grond blijft, kan instappen in de darkrides Minen – een vaartochtje door een mijn vol komische dieren – en Den Flyvende Kuffert – met een ‘vliegende koffer’ door de sprookjeswereld van Hans Christian Andersen.

In het weekend loopt de befaamde Boys Guard – tegenwoordig een Youth Guard, want er maken voortaan ook meisjes deel van uit – door het park. In Tivoli is het heerlijk wandelen en met grote regelmaat kunnen bezoekers genieten van pop- of klassieke concerten, straatoptredens en vuurwerk. Wandel zeker ook door Smøgen, een gezellig, typisch Deens straatje vol winkeltjes, spelletjes en eettentjes.

Nautilus in Tivoli in Kopenhagen - Foto: Visit Denmark

Attracties

Snelle attracties: Dæmonen (loopingachtbaan) – Rutschebanen (bijna eeuw oude houten achtbaan) – Det gyldne Tårn (vrijevaltoren) – Aquila (vliegen als een adelaar) – Vertigo (vliegtuigjes met snelheid van honderd kilometer per uur)

Familieattracties: Minen en Den Flyvende Kuffert (darkrides) – Mælkevejen (elektrisch aangedreven familieachtbaan) – Nautilus (carrousel) – Himmelskibet (superzweefmolen) – Fata Morgana (draaiend naar 35 meter hoogte) – Villa Vendetta (permanent spookhuis met acteurs in het H.C. Andersen Slottet, aparte entreeprijs)

Shows: Fredagsrock (populair wekelijks openluchtconcert op vrijdagavond) – Glassalen (concertzaal waar onder meer het Deens symfonieorkest optreedt) – Pantomimetheater (een klassieker)

Drakenbootjes in Tivoli in Kopenhagen

Restaurants

Tivoli heeft meer dan dertig restaurants en bars. Een greep uit het grote aanbod: Wagamama (gezonde Aziatische gerechten) – Fru Nimb (klassiek smørrebrød) – A Hereford Beefstouw (steaks) – Det japanske Taarn (sushi en steaks) – Grøften en Færgekroens Bryghus (typisch Deense gerechten) – Pirateriet (familierestaurant in een driemaster) – Woodhouse (hamburgers)

Druk?

Aantal bezoekers: circa 4,5 miljoen per jaar.

Daemonen in Tivoli in Kopenhagen

Waar?

Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 Kopenhagen, Denemarken, tel. 0045 (0)33 15 10 01 • Tivoli ligt in hartje Kopenhagen, precies tussen het Centraal Station en het Raadhuisplein in. Vanaf het Centraal Station (Hovedbanegården) of het station Vesterport loopt u binnen vijf minuten naar het park. Een auto parkeren kan het beste in Apcoa Parking Axel Towers, Axeltorv 2, Kopenhagen. Tickets voor deze parkeergarage zijn met tien procent korting te koop op de website van Tivoli. • Kaart

Tivoli in Kopenhagen

Wanneer?

Tivoli Gardens is open van 22 maart tot en met 22 september 2024, dagelijks vanaf 11.00 uur • Van 10 oktober tot en met 3 november 2024 wordt in Tivoli Halloween gevierd. Kerst in Tivoli is van 15 november 2024 tot en met 5 januari 2025.

Kosten

Toegang tot Tivoli inclusief alle attracties: tussen 419 DKK en 459 DKK (circa € 56,00 en € 61,50, afhankelijk van de bezoekdag). Kinderen van 3 tot en met 7 jaar halve prijs. Uitsluitend toegang tot het park (zonder attracties): 140 DKK per persoon (circa € 18,50). Op zaterdag en zondag 160 DKK (circa € 21,50). Kinderen van 3 tot en met 7 jaar: 70 DKK (circa € 9,50) of 80 DKK (circa € 10,50). Kinderen tot met 2 jaar gratis • Turpas (pasje voor alle attracties, ook te koop bij automaten in het park): tussen 299 DKK en 319 DKK (circa € 40,00 en € 42,50, afhankelijk van de bezoekdag). Kinderen halve prijs • Los attractieticket: 30 DKK (circa € 4,00; een tot drie tickets nodig per attractie) • Entree aquarium: 30 DKK.

Tivoli in Kopenhagen

Tips

In Vertigo kunnen bezoekers hun eigen vliegtuigje besturen. Met een snelheid van honderd kilometer per uur zoeven de vierpersoons vliegmachientjes aan een lange arm door de lucht. De gelegenheidpiloten kunnen ook nog eens met een joystick hun eigen vliegtuig tot zeventien keer per minuut 360 graden om hun eigen as laten draaien. Vertigo staat in het themagebied Oriënt, naast vrijevaltoren Det gyldne Tårn.

Ruim een kilometer van het park ligt het Tivoli Hotel. In de lobby staat een draaimolen en diverse van de 396 kamers zijn gethematiseerd. Een wandeling naar de hoofdingang van het pretpark duurt ongeveer een kwartier, maar gasten kunnen ook gebruik maken van shuttlebusjes. Het moderne Tivoli Hotel beschikt over een brasserie, een fitnesszaal, een tuin en een zwembad.

Nimb in Tivoli - Foto: Visit Denmark

Fun facts

Misschien wel de allergrootste fan van Tivoli was de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Al bij de opening in 1843 was hij groot bewonderaar en liefhebber van het amusementspark. Lees hier meer.

In Tivoli ligt het grootste smørrebrød-restaurant van Denemarken. In Fru Nimb kunnen meer dan driehonderd gasten tegelijk genieten van het klassiek Deense lunchgerecht. Fru Nimb – in het Nederlands: Mevrouw Nimb – is genoemd naar Louise Nimb, die in de tweede helft van de negentiende eeuw in Tivoli de beroemde restaurants Divan 2 en Nimb opende. In het smørrebrød-restaurant kijken gasten uit op Plænen, het grote centrale plein met het open podium waarop de belangrijkste optredens plaatsvinden.

Achtbaan Mælkevejen in Tivoli in Kopenhagen

Verder lezen

Tivoli is één van de parken die aan de basis stonden van de hedendaagse pretparken. Walt Disney deed er inspiratie op voor zijn eigen themapark. Hij ‘kopieerde’ de mix van attracties, tuinen, restaurants en entertainment. Lees hier hoe Tivoli zijn historie koestert, zonder een museum te worden.

Entertainment, rides, dineren, uitgaan, een favoriet aanwijzen is niet nodig want Tivoli is een totaalbeleving.

Een pretpark midden in de stad kan geen kant op. Het park kan niet uitbreiden en vernieuwen. Of toch wel? Lees het hier!

Eén van de wagens van de jubileumparade die in 2018 door Tivoli trekt is ontworpen door Disney.

Tivoli heeft een eigen hotel
Achtbaan terug de berg in
Artikelarchief van Tivoli
Nog meer pretparken in Scandinavië
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Tivoli, Visit Denmark

Meest bezochte parkprofielen