In Wenen naar het Prater

Je gaat niet naar Wenen voor alleen het Prater. Maar wie in Wenen is, mag het Prater niet overslaan. Want dit eeuwenoude Weense stadspark biedt kermis- en pretparkplezier, maar ook veel groen, rust en ruimte.

Natuurlijk, Wenen is de Spaanse rijschool, Sacher Torte, slot Schönbrunn, de Sängerknaben, de Hofburg en de stad van Sisi. Maar Wenen is ook het Prater. Dit permanente pretpark annex kermis net buiten het stadscentrum is altijd goed voor een paar uurtjes – of zelfs een hele middag of avond – ongedwongen plezier. Het fijne aan het Prater is dat je geen entree hoeft te betalen. Als je in Wenen bent, kun je er dus gewoon meermaals naar toe. Bijvoorbeeld om het ‘gat’ te vullen tussen een museumbezoek en het bijwonen van een klassiek concert. Of om een ‘leeg’ avondje goed te besteden. Je bent er zo: metro’s 1 en 2 stoppen vlak voor de poorten en alleen als je in een attractie stapt moet je daarvoor een kaartje kopen. Lekker door het park slenteren en mensen en attracties kijken is gratis.

Wurstelprater

Het Prater heet eigenlijk Wurstelprater, maar wordt in de volksmond altijd afgekort tot Prater. Het attractiepark – gevestigd aan de rand van een uitgestrekte, zeshonderd hectare grote groene zone in Leopoldstadt, het oostelijk stadsdeel van Wenen – is ongeveer twintig hectare groot. Meest bekende attractie van het Prater is het opvallende Riesenrad; bijna 65 meter hoog en geopend in 1897. Het Wiener Riesenrad behoort tot de bekendste stadsgezichten van Wenen en is alleen al een bezoek aan het Prater waard.

Van Wiener Schnitzel tot Sacher Torte

In het Prater zijn volop eetgelegenheden, dus het amusementspark is ook een goede bestemming om op een aangename manier je maag te vullen. Van traditionele Weense maaltijden als Wiener Schnitzel en Tafelspitz tot zoete lekkernijen als Kaiserschmarrn, Sacher Torte en Apfelstrudel, in het Prater vind je het. Ook voor een koel biertje of een lokaal wijntje kun je in het park terecht. Prater heeft Biergartens, rustige of juist heel levendige terrasjes, en een restaurant waar het eten per rollercoaster wordt geserveerd.

Madame Tussauds

Naast attracties als achtbanen, snelle draaimolens, vrijevaltorens en zweefmolens – waaronder een 117 meter hoge! – biedt het Prater ook belevenissen als een minigolf, poppenkastvoorstelling, een planetarium, een indoor skydiving-hal en een chocolademuseum. In Madame Tussauds staan wassenbeelden van tientallen beroemdheden en de kinderen doe je geen groter plezier dan een ritje te maken in de vier kilometer lange Liliputbahn. Vanuit dat treintje zie je hoe enorm groot en groen het gebied van het Prater buiten het pretpark is. Daarom: wie naar Wenen gaat, mag het Prater niet overslaan.

Alles over het Prater
Meer over Wenen

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen