PRATER

Het beroemde amusements- en wandelpark Prater aan de rand van Wenen is al eeuwen oud. Vroeger werd er gejaagd, later gewandeld en gepicknickt en nu vermaken de bezoekers zich in attracties en het Wiener Riesenrad.

Het beroemde Prater in Wenen kent een lange geschiedenis. Het gebied wordt voor het eerst in 1162 genoemd, als keizer Friedrich I een grote lap grond schenkt aan de adellijke familie De Prato. De naam Prater wordt in 1403 ingevoerd, oorspronkelijk alleen voor een smal eiland langs de Donau. Het grondgebied van het Prater wordt steeds verder uitgebreid met bossen en weilanden. In 1560 koopt keizer Maximilian II het gebied als jachtterrein. Om stropers te weren wordt het terrein afgesloten voor het publiek; alleen aristocraten zijn nog welkom om er te jagen.

prater uit riesenrad foto herbert ortner 12

Keizer Jozef II opent in 1766 het Prater voor de bevolking, die massaal naar het park komt om er te picknicken of te wandelen over de ruim vier kilometer lange met kastanjebomen omzoomde Hauptallee. In die tijd worden koffiehuizen en cafés gebouwd, wat uiteindelijke leidt tot het vermaakspark dat nog steeds bestaat.

In het meest noordwestelijke deel van het park – het dichtst tegen de binnenstad van Wenen aan – werden naast de horecagelegenheden attracties gebouwd: een draaimolen, een schiettent en een circus. In 1873 werd in het Prater de Wereldtentoonstelling gehouden, waarvoor de Rotunda werd gebouwd, een cirkelvormige tentoonstellingsruimte met een doorsnede van 108 meter. De Rotunda was door de opvallende koepel één van de meest markante gebouwen van de Oostenrijkse hoofdstad. In 1937 brandde de Rotunda af.

prater reuzenrad ingang 12 parkplanet

Nu is het meest opvallende bouwwerk van het Prater het grote Riesenrad, dat in 1896 en 1897 gebouwd werd door de Engelse ingenieur Walter Basset. Ook Parijs en Londen hadden een reuzenrad dat door Basset was ontworpen, maar die attracties overleefden de tand des tijds niet. Ook het Wiener Riesenrad was bijna ontmanteld: in 1916 werd er een sloopvergunning voor het 64 meter hoge rad verleend, maar door gebrek aan geld kon de afbraak niet doorgaan. In de Tweede Wereldoorlog werd het reuzenrad ernstig beschadigd. De oorspronkelijke dertig gondels werden na de oorlog vervangen door vijftien nieuwe. Het Riesenrad werd bij het grote publiek bekend door de filmklassieker The Third Man uit 1949 waarin Orson Welles een rondje in het rad maakt. In het Prater staat nog een reuzenrad; het meer alledaagse Blumenrad.

prater clowntje 12 parkplanet

De hoek waar het amusementspark ontstond – rond het Wiener Riesenrad – wordt ook wel Wurstelprater of Volksprater genoemd. Het ligt in de wijk Leopoldstadt, slechts enkele honderden meters verwijderd van het metrostation Praterstern. Naast het Pratermuseum, een planetarium en een wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds herbergt het Prater ruim tweehonderd attracties, zoals een loopingachtbaan, een vrijevaltoren, draaimolens, een kartbaan, treintjes, een ponymanege, spookhuizen (zoals Skull Rock, Fluch der Piraten, een spookachtige darkride door de vervloekte en duistere wereld van de piraten) en een vluchtsimulator.

prater republik kugelmugel foto peter gugerell

Het park herbergt ook een casino en de Republik Kugelmugel, een door de kunstenaar Edwin Lipburger opgerichte dwergstaat in een bolvormig huis, achter het planetarium. De laatste jaren wordt het in verval geraakte Prater opgeknapt; in 2008 kreeg de Riesenradplatz een nieuw uiterlijk, gebaseerd op het Prater anno 1900. Op het plein staat in de weken voor kerstmis een kleine Weihnachtsmarkt.

Prater na zonsondergang - Foto: Nicu Buculei

Attracties

Snelle attracties: Prater Turm (117 meter hoge zweefmolen) – Boomerang (loopingachtbaan) – Space-Shot (60 meter hoge vrijevaltoren) – Roller Ball (28 meter hoge achtbaan met schommelende wagentjes die naast de baan hangen) – Euro Coaster (achtbaan met stoeltjes onder de baan)

Familieattracties: Wiener Riesenrad en Blumenrad (reuzenraden) – Pratermuseum – Planetarium – Gesengte Sau (familieachtbaan) – Skull Rock, Fluch der Piraten (eng spookhuis) – Kettenkarussell (zweefmolen) – Altwiener Grottenbahn (sprookjestocht door een grot) – Liliputbahn (treintochtje van vier kilometer) – Donau Jump (wildwaterbaan) – Vienna Airlines (vluchtsimulator met een Airbus) – Octopus (bijzonder uitziende kermisattractie) – Fliegender Teppich (vliegend tapijt) – Irrgarten (doolhof) – Trampolines

Shows: Miraculum (3D-voorstelling) – Kasperl Theater (poppenkast)

prater huisjes 12 parkplanet

Restaurants

Stadtgasthaus Eisvogel (traditionele Weense gerechten op de Riesenradplatz) – Salamucci (snackbar) – Schweizerhaus (Biergarten en Weense specialiteiten als Stelze en Kartoffelpuffer) – Walfisch (visrestaurant in de vorm van een walvis) – Rollercoaster Restaurant (gerechten belanden via een achtbaan op de tafeltjes van de gasten, aan het plein bij het reuzenrad) – XXL restaurant (porties in drie grootte: S, L en XXL)

prater carting 12 parkplanet

Waar?

Prater, Prater 9, 1020 Wien, Oostenrijk, tel. 00 (43) 1 728 05 16 • Wiener Riesenrad, Riesenradplatz 1, 1022 Wien, Oostenrijk, tel. 00 (43) 1 729 54 30 • Parkeergarages in de buurt van het Prater: Stuwer-Garage, Prater Ausstellungsstraße, Messeparkplatz A, Garage A Reed Messe • Openbaar vervoer: Lijn U1 en U2 van de Weense metro tot station Praterstern, S-Bahn: S1-S3, S7, S15 • Kaart

Wanneer?

Prater is een openbaar park en dagelijks geopend. De attracties zijn doorgaans geopend van 15 maart tot en met 31 oktober, vanaf 10.00 uur. Sommige attracties en de meeste restaurants zijn ook buiten deze periode geopend. Madame Tussauds en het Wiener Riesenrad zijn dagelijks open.

prater autodrom avond foto nicu buculei 12

Kosten

De entree tot het Praterpark is gratis. Voor attracties moet apart betaald worden, variërend van € 1,50 tot € 6,00 per rit • Wiener Riesenrad: volwassenen € 12,00, kinderen van 4 tot 14 jaar: € 5,00.

prater madame tussauds 12 parkplanet

Fun fact

In Madame Tussauds staan 69 wassenbeelden waaronder bekender Oostenrijkers als keizer Franz Joseph en zijn Sisi, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauß en Falco. In het drie etages grote museum komen bezoekers ook bekenden als Johnny Depp, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Michael Jackson, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela tegen.

Verder lezen

Parksite
Wiener Riesenrad

© Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Adri van Esch, Herbert Ortner, Nicu Buculei, Peter Gugerell, Kernmayer Photography

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Meest bezochte parkprofielen

In het jaar 2020 (plek in 2019)