PRATER

Het beroemde amusements- en wandelpark Prater aan de rand van Wenen is al eeuwen oud. Vroeger werd er gejaagd, later gewandeld en gepicknickt en nu vermaken de bezoekers zich in attracties en het Wiener Riesenrad.

Het beroemde Prater in Wenen kent een lange geschiedenis. Het gebied wordt voor het eerst in 1162 genoemd, als keizer Friedrich I een grote lap grond schenkt aan de adellijke familie De Prato. De naam Prater wordt in 1403 ingevoerd, oorspronkelijk alleen voor een smal eiland langs de Donau. Het grondgebied van het Prater wordt steeds verder uitgebreid met bossen en weilanden. In 1560 koopt keizer Maximilian II het gebied als jachtterrein. Om stropers te weren wordt het terrein afgesloten voor het publiek; alleen aristocraten zijn nog welkom om er te jagen.

Keizer Jozef II opent in 1766 het Prater voor de bevolking, die massaal naar het park komt om er te picknicken of te wandelen over de ruim vier kilometer lange met kastanjebomen omzoomde Hauptallee. In die tijd worden koffiehuizen en cafés gebouwd, wat uiteindelijke leidt tot het vermaakspark dat nog steeds bestaat.

In het meest noordwestelijke deel van het park – het dichtst tegen de binnenstad van Wenen aan – werden naast de horecagelegenheden attracties gebouwd: een draaimolen, een schiettent en een circus. Tussen 1840 en 1850 zet kunstenaar en restaurantbezitter Basilio Calafati zich ervoor in het Prater verder uit te breiden met attracties. Het centrale entreeplein van het park, de nostalgische Riesenradplatz gethematiseerd rond het Prater anno 1900, is aan Calafati gewijd. Op het plein staat in de weken voor kerstmis een kleine Weihnachtsmarkt.

In 1873 werd in het Prater de Wereldtentoonstelling gehouden, waarvoor de Rotunda werd gebouwd, een cirkelvormige tentoonstellingsruimte met een doorsnede van 108 meter. De Rotunda was door de opvallende koepel één van de meest markante gebouwen van de Oostenrijkse hoofdstad. In 1937 brandde de Rotunda af.

Nu is het meest opvallende bouwwerk van het Prater het grote Riesenrad, dat in 1896 en 1897 gebouwd werd door de Engelse ingenieur Walter Basset. Ook Parijs en Londen hadden een reuzenrad dat door Basset was ontworpen, maar die attracties overleefden de tand des tijds niet. Het Wiener Riesenrad was ook bijna ontmanteld: in 1916 werd er een sloopvergunning voor het ruim 64 meter hoge rad verleend, maar door gebrek aan geld kon de afbraak niet doorgaan. In de Tweede Wereldoorlog werd het reuzenrad ernstig beschadigd. De oorspronkelijke dertig gondels werden na de oorlog vervangen door vijftien nieuwe.

Het Riesenrad werd bij het grote publiek bekend door de filmklassieker The Third Man uit 1949 waarin Orson Welles een rondje in het rad maakt. In het Prater staat nog een reuzenrad; het meer alledaagse 45 meter hoge Blumenrad. De hoogste attractie in het pretpark is de Prater Turm, met 117 meter tot 2013 zelfs de hoogste zweefmolen ter wereld. Wie van hoog houdt, vindt nog meer van zijn gading in het Prater, zoals de Ejection Seat, waarin gasten tot 110 meter hoogte worden gekatapulteerd, en de negentig meter hoge Freifallturm.

De hoek waar het amusementspark ontstond – rond het Wiener Riesenrad – wordt ook wel Wurstelprater of Volksprater genoemd. Het ligt in de wijk Leopoldstadt, slechts enkele honderden meters verwijderd van het metrostation Praterstern. Naast het Pratermuseum en een wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds herbergt het Prater ruim tweehonderd attracties, zoals een loopingachtbaan, een vrijevaltoren, draaimolens, een kartbaan, treintjes, een ponymanege, spookhuizen (zoals Skull Rock, Fluch der Piraten, een spookachtige darkride door de vervloekte en duistere wereld van de piraten) en een vluchtsimulator.

In een uithoek van het park ligt de Republik Kugelmugel, een door de kunstenaar Edwin Lipburger opgerichte ‘onafhankelijke’ dwergstaat in een bolvormig huis. Tussen de vele kermisattracties liggen ook een Indoor Sky Diving, het Chocolate Museum en het Zeiss Planetarium. In het Vienna Coffee College geven barista’s workshops over het maken van een heerlijk kopje koffie. De Wiener Liliputbahn is als sinds 1928 onderdeel van het Prater. Het treintje rijdt in twintig minuten door het bosrijke gebied achter het amusementspark, tot aan het voetbalstadion Ernst Happel. Kinderen zijn ook gek op de Praterkasperl, een poppenkastvoorstelling met Kasperl, de Jan Klaassen van Oostenrijk. Het Kasperltheater is gevestigd aan het Wurstelplatz, achteraan in het park.

Attracties

Snelle attracties: Prater Turm (117 meter hoge zweefmolen) – Boomerang (loopingachtbaan) – Wiener Freifallturm en Space-Shot (vrijevaltorens) – Roller Ball (28 meter hoge achtbaan met schommelende wagentjes die naast de baan hangen) – Volare (achtbaan die voorover liggend en hangend onder de baan wordt afgelegd) – Indoor Rollercoaster (overdekte, donkere achtbaan)

Familieattracties: Wiener Riesenrad en Blumenrad (reuzenraden) – Pratermuseum – Planetarium – Die Gesengte Sau en Megablitz (familieachtbanen) – Skull Rock, Fluch der Piraten (eng spookhuis) – Kettenkarussell (zweefmolen) – Altwiener Grottenbahn (sprookjestocht door een grot) – Liliputbahn (treintochtje van vier kilometer) – Wildalpenbahn en Aqua Gaudi (wildwaterbanen) – Vienna Airlines (vluchtsimulator) – Spectacolo Clown (griezelige darkride) – Joker (vliegend tapijt) – Tagada, Air Maxx, Extasy en Break Dance (snelle draaimolens) – Tornado en Black Mamba (razendsnel over de kop) – Sombrero (draaiende en vliegende Mexicaanse hoeden) – Trampolines – Minigolf

Shows: Wiener Praterkasperl (poppenkastvoorstellingen) – 5D Cinema

Restaurants

Stadtgasthaus Eisvogel (traditionele Weense gerechten op de Riesenradplatz) – Salamucci (snackbar genoemd naar het alter ego van Prater-grootheid Basilio Calafati) – Schweizerhaus (Biergarten en Weense specialiteiten als Stelze en Kartoffelpuffer) – Rollercoaster Restaurant (gerechten belanden via een achtbaan op de tafeltjes van de gasten, aan het plein bij het reuzenrad) – Prater Alm (berghut met traditionele Oostenrijkse keuken) – Wiener Rösthaus (koffie en Weens gebak)

Waar?

Prater, Prater 9, 1020 Wien, Oostenrijk, tel. 00 (43) 1 728 05 16 • Wiener Riesenrad, Riesenradplatz 1, 1022 Wien, Oostenrijk, tel. 00 (43) 1 729 54 30 • Parkeergarages in de buurt van het Prater: Parkhaus Prater-Ausstellungsstraße en Parkplatz Prater-Waldsteingartenstraße • Openbaar vervoer: Lijn U1 en U2 van de Weense metro tot station Praterstern, vervolgens over het regenboogzebrapad naar het Prater wandelen. Ook de trams O en 5 en de bussen 5B, 80A en 82A stoppen bij station Praterstern. Tramlijn 1 rijdt over de ring door de stad naar eindpunt Prater Hauptallee. Van daar wandel je in vijf minuten door het bosrijke Prater-park naar het amusementspark • Kaart

Wanneer?

Prater is een openbaar park en dagelijks geopend. De attracties zijn doorgaans geopend van 15 maart tot en met 31 oktober, vanaf 10.00 uur. Sommige attracties en de meeste restaurants zijn ook buiten deze periode geopend. Madame Tussauds en het Wiener Riesenrad zijn dagelijks open.

Kosten

De entree tot het Praterpark is gratis. Voor attracties moet apart betaald worden, in de regel variërend van € 2,00 tot € 6,00 per rit • Wiener Riesenrad: volwassenen € 14,00, kinderen van 4 tot 14 jaar: € 6,50.

Fun fact

In Madame Tussauds staan 69 wassenbeelden waaronder bekende Oostenrijkers als keizer Franz Joseph en zijn Sisi, Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Strauß en Falco. In het drie etages grote museum komen bezoekers ook bekenden als Johnny Depp, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Michael Jackson, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela tegen.

Verder lezen

Een pretpark midden in de stad, gaat dat?
Meer over Wenen
Parksite
Wiener Riesenrad

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen