Toy Story Playland in de Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

WALT DISNEY STUDIOS

Walt Disney is groot geworden met zijn films. Die komen allemaal tot leven in Walt Disney Studios, een themapark helemaal gewijd aan de bekendste films van Disney, Pixar en Marvel. Beleef spannende avonturen in de levengrote filmdecors van Ratatouille, Toy Story, Avengers en Cars.

Direct naast Disneyland Park ligt sinds 2002 het filmthemapark Walt Disney Studios. De oppervlakte van het park is vrij gering en het aantal attracties beduidend kleiner dan in het aanpalende zusterpark, maar iedere afzonderlijke belevenis neemt ruim tijd in beslag waardoor in de Studios ook een volle dag doorgebracht kan worden.

Het filmpark is onderverdeeld in vijf zones: Production Courtyard, Toon Studio, Worlds of Pixar, Avengers Campus en Front Lot. Bezoekers betreden het park via de Front Lot, waar ze het herkenningsteken van de studio’s zien: een dertig meter hoge watertoren met Mickey-oren.

De ingang van Walt Disney Studios Park – Foto: © Adri van Esch

Vervolgens wandelt iedereen door de hoofdstraat van het park, de overdekte Studio 1, met winkels en restaurants. Het decor van de Hollywood-straat in Studio 1 is gebouwd als een filmset: aan de voorkant prachtig afgewerkt, aan de achterkant zie je de planken en de latjes. Studio 1 loopt buiten over in de indrukwekkende filmstraat Hollywood Boulevard.

De meest spectaculaire attractie van het park is de Hollywood Tower of Terror, een vrije val in een oude hotellift. De Production Courtyard biedt verder nog een hilarische ontmoeting met het ondeugende buitenaardse tekenfilmfiguurtje Stitch in Stitch Live, de interactieve kindershow Disney Junior Dream Factory en een hightech actieshow rond de helden uit de actiefilms van Marvel.

Partners: Walt Disney en Mickey Mouse in Walt Disney Studios in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

In themagebied Toon Studio staat in theater Animagique regelmatig een muzikale show op het programma. In Animation Celebration staat de film Frozen centraal. Gasten leren danspasjes van prinses Anna, ze ontmoeten Kristoff en rendier Sven en zingen in het ijspaleis van koningin Elsa. Een populaire en drukke attractie in Worlds of Pixar is de donkere, sneldraaiende achtbaan Crush’s Coaster. Kinderen maken samen met hun ouders ritjes in de autootjes van Cars Race Rally.

Cars Road Trip neemt bezoekers mee op een tramtour door de wereld van de Pixar-film Cars. De trip voert over de legendarische Route 66 en langs bekende Cars-karakters als Lightning McQueen en Mater. Spannend is de stop in Cars-tastrophe Canyon, waar levensecht een aardbeving wordt nagebootst.

Boek entree en verblijf rechtstreeks bij Disneyland Paris

Toy Story Playland in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

Toy Story Playland is vormgegeven als de achtertuin van Andy uit de Toy Story-films. Bezoekers betreden het speelland door onder een zes meter hoge Buzz Lightyear door te lopen. In Toy Story Playland staan drie attracties, elk gebaseerd op een andere scène uit de Disney/Pixar Toy Story-films. In Toy Soldiers Parachute Drop maken de gasten, net als de Groene Soldaatjes in de film, een parachutesprong. In Slinky Dog Zigzag Spin probeert hond Slinky zijn eigen staart te pakken en vormt zo een snelle draaimolen. RC Racer is de spannendste attractie van Toy Story Playland: in deze halfpipe-achtbaan racen durfals 25 meter de lucht in, zowel vooruit als achteruit.

Ratatouille in Walt Disney Studios in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Aan het typisch Parijse pleintje La Place de Rémy ligt Ratatouille: The Adventure. In de geavanceerde darkride maak je in ‘ratmobielen’ die vrij – zonder rails – hun weg door het gebouw zoeken een reis door het befaamde restaurant Gusteau’s. In de drukke keuken, de koude koelcel en de levendige eetzaal van Gusteau’s komt de Pixar-film Ratatouille helemaal tot leven.

Marvel Avengers Campus is het nieuwste themagebied in Walt Disney Studios, onderdeel van een grootschalig uitbreidingsplan van het filmpark. Het verhaal achter de Avengers Campus is dat de bekende Marvel-figuren een nieuwe generatie helden werven en trainen, namelijk de bezoekers. Het moderne themaland – met het futuristische vliegtuig Quinjet op de QuinPad als blikvanger – heeft twee grote attracties. In de overdekte achtbaan Avengers Assemble: Flight Force vliegen de gasten samen met Captain Marvel en Iron Man door het duister. In de darkride Spider-Man WEB Adventure kunnen bezoekers Spider-Bots vangen door met hun handen spinnenwebben naar ze te werpen.

Studio 1 in Walt Disney Studios Park – Foto: © Adri van Esch

Attracties

Snelle attracties: Avengers Assemble: Flight Force (loopingachtbaan in het donker) – Crush’s Coaster (draaiende achtbaan door de donkere oceaan) – Hollywood Tower of Terror (avontuur in een verlaten hotel)

Familieattracties: Ratatouille: The Adventure (spannende tocht door restaurant Gusteau’s) – Spider-Man WEB Adventure (innovatieve interactieve darkride) – Animation Celebration (interactief eerbetoon aan de hitfilm Frozen) – Cars Road Trip (met een tram door de wereld van Lightning McQueen en Mater) – Flying Carpets over Agrabah (draaimolen) – Cars Race Rally (draaimolen met snelle auto’s) – Toy Story Playland met RC Racer (shuttle coaster), Toy Soldiers Parachute Drop (parachutetoren) en Slinky Dog ZigZag Spin (snelle draaimolen)

Shows: Mickey and the Magician (muzikale voorstelling met de Disney-figuren in het Animagique Theater) – Disney Junior Dream Factory (kindershow met de Disney-figuren) – CinéMagique (films en liveoptreden komen samen, niet dagelijks) – Meet & greet met Disney-figuren

WDS Uitbreiding cover 18persMetamorfose

Walt Disney Studios Park ondergaat de komende jaren een complete metamorfose. Het filmpark wordt bijna twee keer zo groot en krijgt drie nieuwe themalanden, gewijd aan de blockbusters Frozen, Star Wars en die van Marvel. Totale kosten: 2 miljard euro.

Cruella de Ville en Gaston in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

Restaurants

En Coulisse (groot fastfood-restaurant in Studio 1) – Pym Kitchen (restaurant in Avengers Campus ingericht als wetenschapslab, met gigantische pretzel-sandwiches, hotdogs, hamburgers, salades en taartjes) – Stark Factory (pizza’s, pasta’s en salades, in Avengers Campus) – Bistrot Chez Rémy (Bediening aan tafel, Franse keuken en ratatouille, aan de Place de Rémy) – Super Diner (originele American Diner) 

Bon appétit: restauranttips

Shoppen in Walt Disney Studios in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Shoppen

Twee grote winkels en enkele kleinere shops in Walt Disney Studios hebben samen een groot assortiment Disney- en filmsouvenirs. Meteen bij binnenkomst – op La Place des Frères Lumière – vind je de Studios Store met een ruim aanbod aan pluchen dieren, kostuums, speelgoed en pins. In Studio 1 ligt Legends of Hollywood, een warenhuis verdeeld in diverse thema’s en met de beroemde Volkswagentje Herbie op de werkbrug. Chez Marianne, Souvenirs de Paris heeft – de naam zegt het al – Franse en Parijse hebbedingetjes en The Disney Animation Gallery biedt kunst- en verzamelobjecten. The Hollywood Tower of Terror en Toy Story Playland hebben elk hun eigen souvenirshop: Tower Hotel Gifts en Toy Story Playland Boutique. Mission Equipment heeft souvenirs en kleding van de Avengers en WEB in het assortiment.

Lees hier meer over de ontelbare winkelmogelijkheden

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 5.245.000.

RC Racer in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

Waar?

Walt Disney Studios, Boulevard de Parc, 77700 Coupvray / Marne-la-Vallée, Frankrijk • Via de A1 vanaf Lille naar Parijs voert je route naar de A104 en de A4 (afslag 14, Parcs Disney). Voor deze autorit via de A1, A104 en A4 naar Disneyland Paris en terug is géén milieusticker (vignet Crit’Air) nodig. Parkeren: € 30,00. De pretparken zijn met de auto en het openbaar vervoer eenvoudig te bereiken. Lees hier meer.

Wanneer?

Walt Disney Studios is dagelijks geopend, in de regel vanaf 9.30 uur. De sluitingstijden variëren met de seizoenen, weekenden en piekdagen. 

Kosten

Een dagkaartje kost € 105,00. Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: € 97,00. Twee parken op één dag (geldig voor Disneyland Park én Walt Disney Studios): € 130,00 per persoon. Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: € 122,00. Online tickets bestellen is goedkoper. Ook meerdaagse kaarten besparen geld: lees hier meer. Wie een ongedateerd toegangsticket heeft, moet een bezoekdag reserveren op de website van Disneyland Paris.

Boek hier rechtsreeks je tickets

Themagebieden

In de Front Lot: Studio 1, EHBO en diverse winkels en restaurants • Naar de Front Lot

In Toon Studio: Animagique Theater, Animation Celebration en Flying Carpets over Agrabah • Naar Toon Studio

In Avengers Campus: Avengers Assemble: Flight Force, Spider-Man WEB Adventure en Hero Training Center • Naar Avengers Campus

In Worlds of Pixar: Crush’s Coaster, Cars Race Rally, Toy Story Playland, Cars Road Trip, Ratatouille: The Adventure • Naar Worlds of Pixar

In Production Courtyard: Twilight Zone Tower of Terror, CinéMagique en Stitch Live • Naar de Production Courtyard

Ratatouille in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

Tips

Lunch buiten de piekdrukte: voor twaalf uur en na half drie is een geschikte tijd. Na sluitingstijd van het park kun je voor een diner ook terecht in Disney Village. Voor de buffet- en bedieningsrestaurants in de parken kun je het beste vooraf reserveren, per telefoon –  00 33 (0) 1 60 30 40 50 – of meteen bij aankomst bij Studio Services. Er is een picknickterras tussen Disney Village en het parkeerterrein.

Buiten bij de uitgang van Studio 1 staat een informatiebord waarop de actuele wachttijden voor de attracties staat aangegeven. Verder vind je er de aanvangstijden van de shows.

De beste tijden om de Walt Disney Studios te bezoeken zijn van half januari tot eind maart, van half april tot half juli en van half september tot begin december. Dit zijn de rustigste periodes in het park, al kunnen de weekenden en woensdagen toch nog vrij druk zijn.

Met Premier Access kan men de wachtrij van een grote attractie overslaan. Verkrijgbaar vanaf 8 euro per attractie via de park-app. Op drukke dagen is de gratis Standby Pass beschikbaar, ook via de app van Disneyland Paris. Klik hier voor meer info.

Tijdens de Franse zomervakantie (half juli tot half september) is het erg druk, maar het park is dan wel tot laat in de avond open. Ook druk is het tijdens het kerstseizoen, maar dan is het park wel mooi aangekleed.

Aan te bevelen maanden zijn mei, juni, (eind) september en oktober; de rijen zijn betrekkelijk kort en het weer kan nog heel aangenaam zijn.

Ook in de Disneyland Resort loop je de kans geconfronteerd te worden met regen en wind. Dat hoeft het verblijf in de parken niet minder leuk te maken. Klik hier voor vijf tips om de regen de baas te blijven. En wordt het tijdens je bezoek snikheet, lees dan de tips om het hoofd koel te houden!

 Nog meer handige info en tips

Fun fact

Bij de bouw werd er 422 kilometer radiokabel in het park verwerkt. Dat is de afstand tussen de Walt Disney Studios en Breda.

Nog veel meer fun facts: klik hier

Het Disneyland Hotel - Foto: © Disney

Verblijf

Het Disneyland Resort heeft zeven eigen hotels: de familiehotels Cheyenne en Santa Fe, de hotels Sequoia Lodge, Newport Bay Club en New York en het chique Disneyland Hotel. Allemaal op loopafstand van de parken. Wat verder weg ligt het bosrijke Davy Crockett Ranch, met comfortabele houten stacaravans. Center Parcs heeft vlakbij Disneyland het ecologische en duurzame vakantiepark Villages Nature.

 Naar de Disney-hotels

Disneyland Resort Parijs heeft steeds speciale aanbiedingen die een bezoek aan de parken extra aantrekkelijk maken. Maak een keuze uit de aanbieding die het beste aansluit bij je wensen. Er zijn telkens speciale acties, zoals gratis lunch en diner, één extra dag en nacht gratis of kortingen op de Disney-hotels. En er is een steeds wisselende Aanbieding van de dag! Check de site met speciale aanbiedingen! • Nu boeken

Disney Village in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Uitgaan

Shoppen, lekker eten, dansen, het kan allemaal in Disney Village. Dit uitgaansgebied naast de Disney-parken telt negen restaurants, twee bars, een discotheek, zes winkels, vijftien bioscoopzalen en nog veel meer verrassend vertier.

Naar Disney Village
Geschiedenis Disney Village

Het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Disneyland Park

Disneyland is het sprookjes- en avonturenpark dat grotendeels door Walt Disney zelf werd bedacht. Met alle bekende tekenfilmfiguren en adembenemende attracties, maar ook met shows en parades.

Waar? In het Disneyland Resort Parijs, op enkele minuten loopafstand van Walt Disney Studios.

Wanneer? Het hele jaar dagelijks geopend, van 10.00 tot 18.00 uur of 19.00 uur. In de zomer en weekenden langere openingstijden.

 Naar Disneyland Park

De Hollywood Tower in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

Verder lezen

Met drie nieuwe themalanden gaat Walt Disney Studios de concurrentie aan met Disneyland Park

Walt Disney Studios ging op 16 maart 2002 open. De hoogtepunten uit de geschiedenis van het filmpark rond Disney, Pixar en Marvel

Villages Nature, een ecologisch en duurzaam vakantiepark op slechts zes kilometer van Disneyland Paris

Walt Disney Studios vernieuwt steeds
Met Albert Verlinde door Walt Disney Studios
Hoogtepunten uit de geschiedenis van Disneyland Paris
Nederlandse decorstukken in Hollywood Hotel
Honderden uren in een eigenzinnige lift
Bezoek de vier productiezones
Disneyland-info voor kids
Alle Disney-parken ter wereld
5 tips voor als het regent. En 7 tips voor als het tropisch is
Leuke fun facts
Artikelarchief van Walt Disney Studios Park
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen