Alice & the Queen of Hearts is ode aan Disney-klassieker

Walt Disney Studios heeft een nieuwe show: Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland. De voorstelling geeft niet alleen een moderne kijk op de filmklassieker Alice in Wonderland uit 1951, maar brengt er ook een ode aan.

De show Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland is een bewerking van de film Alice in Wonderland en wordt opgevoerd in het enorme Theater of the Stars, dat tot voor enkele jaren het toneel was van het Moteurs… Action Stunt Show Spectacular. De tekenfilm van Walt Disney Animation Studios uit 1951 eindigt met een croquetspel tussen Alice en de Hartenkoningin, waarbij er geen winnaar is. De show in het Walt Disney Studios Park geeft een nieuwe twist aan deze eindscène door gasten mee te nemen naar een feestelijk theekransje in het hart van Wonderland. Maar de dingen gaan niet zoals verwacht: teleurgesteld dat ze niet de enige eregast is start de Hartenkoningin een muziekwedstrijd. De Gekke Hoedenmaker probeert op zijn eigen onhandige manier om te gaan met deze uit de hand gelopen situatie.

Lees verder onder de foto’s

Luchtacrobatiek en stunts

De openluchtshow Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland omvat naast muzikale optredens ook luchtacrobatiek en stunts met crossfietsen. De toeschouwers kiezen tijdens de show het einde van het verhaal. Zij beslissen wie van de twee figuren wint tijdens de finale van de voorstelling. De show vindt plaats op het grootste podium van Disneyland Paris, met een hoofdpodium van 68 meter lang, 26 meter diep en 16 meter hoog. Het podium bevat een skatepark met negen hellingen variërend van 2,50 tot 3,50 meter hoog. Tien BMX-rijders beelden er de kaarten van de Hartenkoningin uit. Op het podium staan ook zeven trampolines, waaronder een trampoline van veertien meter op het hoofdpodium en twee ‘tramp-walls’ van 3,50 meter hoog. De structuur van het decor is gemaakt van driehonderd ton staal.

Retour au Pays des Merveilles

Meer dan honderdtachtig artiesten en technisch medewerkers werkten samen aan de realisatie van Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland. In het Frans heet de show Alice et la Reine de Cœur: Retour au Pays des Merveilles. Het kostte een jaar om de vierduizend kostuums en accessoires voor de show te maken. Het grote openluchttheater in Walt Disney Studios heeft een capaciteit van 2.800 toeschouwers. Het podium is tien meter dichter bij de tribunes komen te staan dan bij Moteurs… Action Stunt Show Spectacular, de voorstelling die van maart 2002 tot maart 2020 in het theater stond.

Dualiteit op muziek

Met de muzikale voorstelling wilde showregisseur Matteo Borghi ‘hulde brengen aan een Disney-klassieker’, vertelt hij. Naast de vele verwijzingen naar iconische elementen uit de originele Disney-film heeft de show een modern tintje gekregen, waarbij er geen goede of slechte personages zijn. “Beide hoofdpersonages zijn interessant en brengen ideeën over die niet tegenover elkaar staan maar elkaar aanvullen. Alice belichaamt het idee dat je in je dromen en je verbeelding moet geloven. Zo kunnen we allemaal ons eigen universum creëren en de wereld veranderen. De Hartenkoningin is duidelijk meer op zichzelf gericht. Ze verdedigt haar eigen visie, namelijk dat je in jezelf moet geloven om te slagen in wat je ook doet. Beide boodschappen zijn belangrijk en deze dualiteit komt tot uiting in de muziek en de artistieke disciplines”, aldus Borghi.

Iconische personages

“Ik wilde onze gasten een totaal andere ervaring bieden dan we al gewend zijn in het Walt Disney Studios Park”, zegt Matteo Borghi. “Aan de ene kant van het park kunnen gasten genieten van de muzikale illusieshow Mickey and the Magician, aan de andere kant van de technologisch geavanceerde voorstelling Together: a Pixar Musical Adventure. Ik wilde voor het openluchttheater iets heel anders, iets dat onze gasten zou verrassen. Tegelijkertijd wilde ik een ode brengen aan een Disney-filmklassieker. Alice in Wonderland was een voor de hand liggende keuze omdat het wereldwijd één van de meest bekende Disney-verhalen is. Iedereen kent Alice, de Hartenkoningin en de Gekke Hoedenmaker. Hun avonturen worden tot leven gebracht in het Disneyland Park in Alice’s Curious Labyrinth en Mad Hatter’s Tea Cups. Op die referenties en met die iconische personages heb ik voortgeborduurd.”

Mening van het publiek peilen

Om het grootse en kleurrijke decor van de show tot leven te brengen, haalde decorontwerper Olivier Dusautoir zijn inspiratie niet alleen uit de originele wereld van de animatiefilm, maar ook uit de popart. In deze kunststroming komen verschillende streetart-culturen samen, waaronder muurschilderingen. Daardoor ziet het 68 meter lange en 26 meter diepe podium er uiterst eigentijds uitziet. Extra elementen, zoals opgestapelde containers met felle kleuren, zijn toegevoegd om het podium een industrieel aspect te geven. Om het decor nog levendiger te maken zijn er verschillende soorten apparatuur, waaronder dertien ingebouwde schermen en pyrotechnische apparaten, op het podium en rondom de tribune geïnstalleerd. “Het verhaal speelt zich af ergens halverwege het huis van de Gekke Hoedenmaker, waar het theekransje plaatsvindt, en het labyrint van de Hartenkoningin”, duidt Dusautoir de situatie van het decor aan. “Het centrale podium toont een boogstructuur die doet denken aan het konijnenhol waarin Alice valt als ze het Witte Konijn volgt.” Over het interactieve element in de show vertelt Dusautoir: “We vroegen ons af hoe we de mening van het publiek konden peilen. We hebben er zelfs over gedacht om een speciale app te ontwikkelen. In plaats van een app – waarvoor de gasten zich over hun telefoon moesten buigen, wat wij niet wilden – hebben we besloten om ze direct aan te spreken. We meten nu het applaus van ons publiek en bepalen aan de hand daarvan het verloop van de voorstelling.”

Pakkend popnummer

De ritmes van vijf originele liedjes representeren de tegengestelde persoonlijkheden van de hoofdrolspelers. De soundtrack is geïnspireerd op de melodieën van de animatiefilm en is opgenomen in Nashville, in een studio die gespecialiseerd is in moderne en ritmische geluiden. Guillaume Coignard, muziekproducer bij Disneyland Paris, wilde ‘de hele ruimte vullen met muziek door elk instrument te zien als een actief en levendig personage’. “De Gekke Hoedenmaker opent de show met een pakkend popnummer”, vertelt Coignard. “Vervolgens krijgt hij gezelschap van de andere personages. De muziekstijl van Alice is geïnspireerd op moderne pop. Op een muzikale manier uit zij haar vreugde dat ze na al die jaren terug is in Wonderland. Kort daarna arriveert de Hartenkoningin met haar team met rockende en elektronische muziek. Teleurgesteld over het feit dat zij niet de enige eregast is gaat ze met Alice en haar vrienden een muzikale battle of the bands aan. Tegen het einde van de show wordt duidelijk wie de winnaar is.”

Lees verder onder de foto’s

Live muziek

Voor de voorstelling werden vijf nieuwe nummers geschreven. “Er worden in totaal acht nummers gespeeld, omdat van sommige nummers ook een georkestreerde versie is opgenomen”, licht Guillaume Coignard toe. “Sinds 2015, het jaar waarin ik bij Disneyland Paris ging werken, hebben live zangers een comeback gemaakt in onze shows. In deze show spelen we een vooraf opgenomen soundtrack af, terwijl onze artiesten en zangers bepaalde gedeeltes live op het podium uitvoeren. Bij Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland hebben we vier muzikanten op het podium staan: een gitarist, twee percussionisten en een speler van een keytar, een keyboard dat als een gitaar wordt vastgehouden waardoor de muzikant gemakkelijk kan bewegen. Live muzikanten voegen een vleugje magie toe aan de show, de muziek en het verhaal. Zij worden zelf personages die een integrale rol spelen in het verhaal.”

Opvallende choreografieën

Aan de voorstelling doen 46 artiesten, musici en stuntacteurs mee. Acrobaten klimmen op de torenhoge trampolinemuren en de fietscrossers voeren stunts uit op de klanken van de muziek, waardoor opvallende beelden en choreografieën ontstaan. Om industriële elementen in de geluidsomgeving te verwerken ontwierp Disneyland Paris speciale drumstellen van stookolietanks. Het voertuig van de Hartenkoningin werd ontworpen in samenwerking met Planète Vapeur, een bedrijf in Nice dat gespecialiseerd is in optochten en straatentertainment. In totaal hebben meer dan honderdvijftig Franse en Europese bedrijven hun krachten gebundeld om Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland te realiseren.

Alice & the Queen of Hearts: Back to Wonderland is tot en met 29 september 2024 te zien in het Theater of the Stars in Walt Disney Studios Park bij Parijs.

Disneyland Paris is ‘Disney’s beste deal ooit’

29 mei 2024 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen