Op zoek naar decoraties

Hollandse decorstukken in Hollywood Hotel

 Veel van de decorattributen in het Hollywood Tower Hotel in de Walt Disney Studios zijn afkomstig van een Nederlandse verzamelaar.

De imagineers die de The Twilight Zone Tower of Terror in Walt Disney Studios ontwierpen wilden dat het gebouw een griezelige en spirituele indruk zou maken, perfect passend bij het thema van The Twilight Zone. In Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zochten de Disney-ontwerpers naar authentieke voorwerpen voor de aankleding van het hotel. Beelden, olieverfschilderijen, met de hand gemaakte metalen ornamenten en tweedehands kleding werden in Parijs gevonden. De bijna vierduizend boeken voor de twee bibliotheken kwamen uit Franse boekwinkels.

Ornamenten

In de lobby van het hotel zijn tal van meubels en elementen te vinden uit het klassieke Hollywood-tijdperk. De imagineers werkten samen met bedrijven die eeuwenoude kastelen en beroemde locaties in heel Europa inrichten. Het vakmanschap van die gespecialiseerde bedrijven blijkt onder andere uit alle metalen ornamenten, op maat gemaakte tafels en de prachtige tapijten en (muur)kleden.

wds tower of terror vooraanzicht 09pp

Bibliotheek

Voor het ontwerpteam was het relatief eenvoudig om in Europa aan handgemaakte objecten uit de Pacific, Afrika en Azië te komen. Omdat de verhaallijn van de attractie vertelt dat de hoteleigenaars verwoede antiekverzamelaars waren, was werkelijk geen object te gek. In de aankleding zijn tevens diverse verzamelobjecten uit de Verenigde Staten verwerkt in de aankleding. In de bibliotheek zien de hotelgasten trommels, pijlen en tomahawks liggen in de verschillende kasten. In Nederland kwam het team in contact met een verzamelaar van oude Amerikaanse voorwerpen. Via hem verkregen ze onder andere oude metalen verkeersborden, parkeermeters, filmposters en echte ouderwetse etalagepoppen met opgestoken haar. 

Machinekamer

Ook in de machinekamer van het hotel bevinden zich tal van objecten die er op wijzen dat dit ooit echt een werkomgeving is geweest, variërend van een prikklok tot het bureau van een monteur vol foto’s en persoonlijke bezittingen. Olieblikken, kalenders en briefkaarten uit de jaren dertig en veertig, brillen, tabakspijpen, sigarettendoosjes, asbakken en oude tijdschriften maken het plaatje in de populaire Disney-attractie compleet.

Honderden uren in een eigenzinnige lift
Wat is imagineering?

2008-2018 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen