Walt Disney Studios, anno 2002

Op 16 maart 2002 opende Walt Disney Studios. Hoogtepunten uit de geschiedenis van het filmpark rond Disney, Pixar en Marvel. 

29 september 1999

Euro Disney – de moedermaatschappij van Disneyland Paris – kondigt officieel de opening van een tweede attractiepark aan. De opening van het park – dat de magie van films zal laten zien – staat gepland voor 2002. In dat jaar viert Disneyland Paris zijn tiende verjaardag. De voorbereidingen voor het nieuwe themapark starten nog in 1999.

Roger Moore zet zijn hand in het beton in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

15 maart 2002

Een stoet aan Franse en internationale bekendheden van televisie en het witte doek woont de opening-in-Hollywood-stijl van Walt Disney Studios bij. Internationale televisie- en filmsterren als Roger Moore (foto), Phil Collins, Charlie Sheen, Andrea Bocelli, Cliff Richard, David Hasselhoff en natuurlijk Mickey en Minnie Mouse lopen zoals het een première betaamt over de rode loper Studio 1 binnen. De bekendste sterren vereeuwigen hun handen in beton voor de eigen Walk of Fame van het filmpark.

Officiële opening van Walt Disney Studios - Foto: © Disney

16 maart 2002

Het Walt Disney Studios Park opent zijn poorten voor het publiek. Het wordt ‘s werelds tweede Disney-park gewijd aan de wereld van animatie, televisie en films. Het andere filmpark is de Disney-MGM Studios (nu Hollywood Studios) in Walt Disney World in Florida. Het Disneyland Resort bij Parijs bestaat nu uit twee themaparken, zeven Disney-hotels, uitgaanscentrum Disney Village en een 27-holes golfbaan. Bij de opening bestond Walt Disney Studios Park uit vier themagebieden: Front Lot, Animation Courtyard, Production Courtyard en Backlot.

Albert Verlinde geeft rapportcijfers

Crush's Coaster in Walt Disney Studios - Foto: © Adri van Esch

9 juni 2007

Crush’s Coaster opent officieel de deuren. De draaiende, donkere achtbaan is onderdeel van het nieuwe themagebied Toon Studio, dat Animation Courtyard vervangt. Een tweede nieuwe attractie is Cars Quatre Roues Rallye, gebaseerd op de film Cars. De populaire Crush’s Coaster is geïnspireerd op de Pixar-film Finding Nemo.

Opening Hollywood Tower in Walt Disney Studios - Foto: © Adri van Esch

5 april 2008

Het met videomapping aangebrachte ‘cadeaupapier’ gaat van de immense Hollywood Tower of Terror. Het beeldbepalende gebouw is de grootste en duurste attractie van het Walt Disney Studios Park en tevens de grootste investering in een nieuwe attractie in Europa tot dan toe: de vrijevaltoren kostte in totaal bijna 180 miljoen euro. Ter vergelijking: de kostenteller van de bouw van het compléte studiopark bij Parijs stond bij de opening in 2002 op 610 miljoen euro. In het 55 meter hoge gebouw aan de Hollywood Boulevard maken bezoekers een vrije val van dertien verdiepingen in een oude dienstlift.

Honderden uren in een eigenzinnige lift

Playhouse Disney in Walt Disney Studios - Foto: © Adri van Esch

4 april 2009

De interactieve poppenshow Playhouse Disney: Live on Stage! opent. Kinderhelden als Mickey en Minnie Mouse, Donald Duck en Goofy komen tot leven, net als de karakters uit de Franse kinderprogramma’s La Maison de Mickey, Les Petits Einstein en Manny et ses Outils, over klusjesman Manny Garcia en zijn pratende gereedschap. De vrolijke meezing-, klap- en dansshow deelt het gebouw waarin aanvankelijk de impopulaire Television Production Tour was ondergebracht met de voorstellig Stitch Live, die een jaar eerder opende.

Opening Toy Story Playland in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

17 augustus 2010

Walt Disney Studios krijgt er een compleet nieuw themagebied bij: Toy Story Playland. Andy uit de hitfilmserie Toy Story heeft in dit land zijn speelgoed laten slingeren. Het hele gebied staat vol met oversized speelgoed: een groot vliegtuig, speelgoedauto’s, blokken, hekken gemaakt van KNEX, een groene dinosaurus en wegen die lijken op een racebaan. In het kleurrijke speelland staan drie attracties: de U-vormige, 27 meter hoge baan RC Racer, Toy Soldiers Parachute Drop en de snelle draaimolen Slinky Dog Zigzag Spin, geïnspireerd door de rups van de kermis.

Opening Ratatouille, The Adventure in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

21 juni 2014

Op 21 juni 2014 was de Grand Opening van Ratatouille: The Adventure, een darkride geïnspireerd op de Pixar-animatiefilm Ratatouille. Gasten maken in een ‘ratmobiel’ een avontuurlijke tocht door het bekende restaurant Gusteau’s. Het zespersoons voertuig kan door LPS-technologie (Local Positioning Satellite) vrij zijn weg zoeken door het donkere gebouw. De vernuftige techniek maakt het mogelijk dat de muisvormige voertuigen elkaar inhalen en langs elkaar heen draaien en rijden. De reis begint op de daken van Parijs en gaat vervolgens door de bruisende keuken van het sterrenrestaurant, door de voorraadkamer en de drukke eetzaal. De darkride zit vol speciale effecten en bestaat uit echte decors gecombineerd met filmschermen. De enorme 3D-projecties zijn speciaal voor deze attractie vervaardigd door de Pixar Animation Studios.

Mickey and the Magician in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

2016

Begin juli 2016 wordt de voorstelling Animagique vervangen door Mickey and the Magician, een show die musical combineert met goochelacts. Voor de muzikale voorstelling worden 450 fantasierijke kostuums vervaardigd. Niet alleen bij de jasjes, broeken en jurken, maar ook bij de hoeden, handschoenen en zelfs de schoenen was aandacht voor het kleinste detail. In 2008 werd gebarentaal toegevoegd aan de Franstalige opvoeringen. Ter ere van de voorganger van Mickey and the Magician heet het gebouw waarin de show wordt opgevoerd nog steeds Animagique Theater.

Showkostuums in de schijnwerpers

Star Wars, Stormtroopers Patrol in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

14 januari 2017

Voor het eerst krijgt Walt Disney Studios een Season of the Force. Bezoekers kunnen Star Wars-figuren ontmoeten en er is een groot avondspektakel waarbij gasten worden meegenomen naar het hart van de Star Wars Saga. De voorstelling combineert live entertainment, spectaculaire speciale effecten en een licht- en geluidshow die geprojecteerd wordt op de iconische Hollywood Tower of Terror.

2018

Voor het eerst komen de Marvel-helden Iron Man, Thor, Captain America, Spider-Man, Star-Lord en Black Widow naar het Walt Disney Studios Park. Het Marvel Superhelden Zomerseizoen is een voorproefje van wat komen gaat: eerst werd bekend dat de donkere achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster Starring Aerosmith getransformeerd zal worden tot een attractie met een Marvel-thema, later kwam naar buiten dat de hele Backlot een Marvel Land wordt.

Uitbreiding van Walt Disney Studios - Beeld: © Disney

27 februari 2018

De laatste dinsdag van februari 2018 is een keerpunt in de geschiedenis van Walt Disney Studios: Disney-topman Bob Iger maakt bekend dat The Walt Disney Company twee miljard euro in de Franse vestiging gaat investeren. Het grootste gedeelte daarvan komt terecht in het filmpark. Walt Disney Studios krijgt liefst drie nieuwe themagebieden, rond Marvel, Frozen en Star Wars. Het park zal bijna tweemaal zo groot worden. Voor Walt Disney Studios geldt meer dan ooit tevoren: To infinity… and beyond!

Walt Disney Studios wordt een echt park

Magical Pride in Walt Disney Studios - Foto: © Disney

1 juni 2019

Het kleurrijke evenement Magical Pride beleeft zijn première, een avondhappening ter ere van de diversiteit en de LHBT-gemeenschap. Castmembers van Disneyland Paris vormen samen de Magical March of Diversity, een parade waaraan ook Mickey en Minnie en diverse Pixar-karakters deelnemen. Op het programma van deze eerste Magical Pride staan onder meer optredens van de Britse popgroep Years & Years, de Franse zangeres Corine en dj-sets van Boy George en het Portugese duo Sindykatz.

Mickey Mouse in Disney Junior Dream Factory in Walt Disney Studios Park - Foto: © Disney

2021

Twee attracties ondergaan een complete metamorfose: de kindervoorstelling Disney Junior: Live on Stage wordt omgebouwd tot La Fabrique des Rêves de Disney Junior. In de Droomfabriek dansen jonge bezoekers samen met Vampirina, Fancy Nancy, Timon en Mickey en Minnie Mouse op bekende Disney-hits. De Studio Tram Tour wordt ingekort en omgetoverd tot Cars Route 66 Road Trip. Bezoekers ontmoeten onderweg bekende Cars-voertuigen als Lightning McQueen en Mater.

20 juli 2022

Het filmpark viert zijn twintigjarig jubileum en de Avengers Campus gaat open voor het publiek, na een bouwtijd van twee jaar. In het nieuwe themagebied, dat in plaats is gekomen van de Backlot, is de overdekte, donkere achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster omgebouwd tot Avengers Assemble: Flight Force. Op de plek van Armageddon – Les Effets Speciaux is Spider-Man WEB Adventure verrezen. In deze darkride vraagt Peter Parker, bekend als Spider-Man, aan de bezoekers hem te helpen de Spider-Bots te vangen voordat zij grote schade kunnen aanrichten op de Campus. In WEB Adventure kunnen gasten met hun handen en armen spinnenwebben slingeren naar de Spider-Bots en zo deze roodblauwe spinnen uitschakelen. Naast deze twee hoofdattracties heeft Avengers Campus de fotolocatie Mission Control, waar bezoekers op de foto kunnen met onder meer Doctor Strange, Spider-Man, Iron Man, Captain Marvel, Black Panther en Captain America, en het restaurant Pym Kitchen.

12 april 2024

The Walt Disney Company kondigt aan dat het Walt Disney Studios Park een nieuwe naam krijgt: Disney Adventure World. De nieuwe naam wordt ingevoerd op het moment dat themagebied World of Frozen wordt geopend. Bezoekers zullen het park betreden door World Premiere, de nieuwe naam voor Studio 1. Het entreecomplex wordt een levendige, moderne filmstudio waar bezoekers getuige zijn van een filmpremière in Hollywood onder een heldere sterrenhemel. Het plein achter de overdekte ingangshal gaat World Premiere Plaza heten. Aan het plein komen beroemde gevels van theaters in Soho en Broadway.

Disneyland Park, anno 1992

2018-2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen