Moteurs... Action Stunt Show in Walt Disney Studios Park - Foto: © Adri van Esch

Terugblik op Backlot in Walt Disney Studios

De Backlot was van 2002 tot 2019 letterlijk en figuurlijk het achterste terrein van de Walt Disney Studios.

De Backlot is de naam voor een gebied naast of achter de filmstudio’s waar decors worden opgeslagen en waar permanente sets staan opgebouwd voor buitenopnames voor film en televisie. De Backlot in Walt Disney Studios Park werd tussen 2019 en 2022 omgebouwd tot Marvel Campus. De donkere achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster Starring Aerosmith werd getransformeerd tot een attractie met Iron Man. Armageddon: les Effets Spéciaux werd afgebroken om plaats te maken voor een darkride met Spider-Man.

wds rock n roller coaster ingang

Rock ‘n’ Roller Coaster

Rock ‘n’ Roller Coaster werd in 2019 gesloten om verbouwd te worden tot Flight Force, een achtbaan met een Iron Man-thema. Rock ‘n’ Roller Coaster was een overdekte loopingachtbaan die snelheid combineert met muziek en lichteffecten. Het verhaal in de donkere achtbaan was opgebouwd rond de bekende Amerikaanse rockgroep Aerosmith. Zij waren in de studio van Tour de Force Records werkzaam aan een bijzonder muzikaal project. De bezoeker stond in Studio C een VIP-ontmoeting met de leden van Aerosmith te wachten. De leden van de rockformatie nodigden de gasten uit hun nieuwe project als eersten te ervaren.

In de volgende ruimte bevond zich de R&D-afdeling van Tour de Force Records, de research & development-afdeling. Daar stonden voor de bezoekers Soundtrackers gereed; futurologische voertuigen voorzien van vijf geluidsboxen per zitplaats. Nadat de bezoekers hadden plaatsgenomen, begon het aftellen. Bij ‘nul’ werden zij met een duizelingwekkende snelheid in 2,8 seconden naar honderd kilometer gelanceerd. De treinen schoten vervolgens door drie loopings, begeleid door keiharde muziek en felle lichteffecten.

Moteurs... Action Stunt Show in Walt Disney Studios Park - Foto: © Disney

Moteurs… Action! Stunt Show Spectacular

In een klein dorpje in het zuiden van Frankrijk, compleet met winkeltjes, kraampjes en een café, vond een adembenemende stuntshow plaats. Auto’s, motoren en jetski’s lieten de toeschouwers op het puntje van hun stoel zitten. Een reusachtig filmscherm in het decor liet de bezoekers zien hoe de actie er uit zou zien gemonteerd in een film. De gasten hadden de keuze uit maar liefst drieduizend overdekte zitplaatsen. Voor het spektakel begon, koos de regieassistent mensen uit het publiek die mee mochten doen met de show.

De voorstelling was een razend ballet van elkaar achtervolgende auto’s en motoren. De stunts waren spectaculair: van een auto die achteruit omhoog sprong tot de lancering van een raket die het voertuig van een slechterik gewoon doormidden boorde. Op het videoscherm werden alle acties na afloop vertoond  en kon men zien hoe men speciale effecten kan toevoegen. De stunts waren bedacht door de Fransman Rémy Julienne, die ook de stunts bedacht voor de Bond-films Golden Eye, Licence to Kill en Octopussy.

De auto’s in de show waren speciaal door Opel in Frankfurt gebouwd. Ze waren uitgerust met een motor van 1300 cc, wogen amper zeshonderd kilo en verbruikten per show slechts één liter brandstof. Speciale gast was Lightning McQueen uit de Pixar-film Cars. Moteurs… Action werd in 2020 gesloten.

Nog meer themazones

De andere themazones van het filmpark:
Naar de Front Lot
Naar Toon Studio
Naar Production Courtyard
 Naar Worlds of Pixar

Bestel hier kaartjes voor Walt Disney Studios
Alles over Walt Disney Studios

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen