Walt Disney Studios wordt een echt park

Met drie nieuwe themagebieden wordt Walt Disney Studios een volwaardig themapark dat de concurrentie met buurman Disneyland aankan. De nieuwe naam wordt Disney Adventure World.

Walt Disney Studios is klein en bestaat feitelijk gezien maar uit twee brede boulevards, is de veelgehoorde kritiek op het filmpark naast Disneyland ten oosten van Parijs. En: in Walt Disney Studios kun je je geen hele dag vermaken. Of: het filmpark is ondermaats vergeleken met het buurpark. Sinds de opening in 2002 heeft Walt Disney Studios niet echt de harten van de gasten kunnen stelen, ondanks geslaagde toevoegingen als de Hollywood Tower of Terror, Crush’s Coaster en Toy Story Playland. Maar daar gaat nu definitief verandering in komen: met een investering van liefst twee miljard euro gaat The Walt Disney Company van de Walt Disney Studios een volwaardig themapark maken dat de concurrentie met het naastgelegen Disneyland Park met gemak aankan. De nieuwe naam van het park wordt Disney Adventure World.

France is back

De grootse plannen voor Walt Disney Studios werden ook groots aangekondigd: Disney-topman Bob Iger toog er voor naar het chique Elysée aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré in Parijs. In het regeringspaleis trof Iger een enthousiaste president Emmanuel Macron die de Disney-bons roemde om zijn ‘sterke betrokkenheid met Frankrijk’. Macron jubelde op Twitter ‘France is back’ en gebruikte de hashtag #ChooseFrance. Iger beaamde het engagement van The Walt Disney Company met Frankrijk: “We hebben in 1992 bewust gekozen voor Frankrijk om ons Disneyland Park te bouwen en te openen, en we blijven voor Frankrijk kiezen voor onze investeringen. Dit alles om het Europese publiek op een aansprekende manier te blijven entertainen.”

‘Cultureel Tsjernobyl’

Voormalig Disney-imagineer Eddie Sotto is blij met de opstelling van de Franse overheid, maar verbaast zich er ook over. “Ik herinner me nog heel goed dat de Franse minister van Cultuur ons themapark voorafgaand aan de opening in 1992 een ‘cultureel Tsjernobyl’ noemde”, zegt Sotto tegen Parkplanet. Eddie Sotto was Show Director voor Main Street, U.S.A. in Disneyland Paris en in die hoedanigheid mede verantwoordelijk voor de gedetailleerde thematisering van de imposante ingangsstraat en de achterliggende arcades. “Zo zie je maar hoe dingen kunnen veranderen”, glimlacht de imagineer.

Showcase

De twee miljard euro die Disney in Disneyland Paris gaat investeren worden uitgesmeerd over de komende jaren, tot en met 2025. Het is één van de grootste en meest ambitieuze uitbreidingsplannen sinds de opening in 1992 en is bedoeld om van het resort dé showcase van de Disney-merken in Europa te maken. Het gigantische uitbreidingsplan van de Walt Disney Studios omvat dan ook drie bekende en succesvolle merken van het Amerikaanse concern: Marvel, Frozen en Star Wars. Van elk van deze publiekslievelingen komt in het filmpark een eigen themagebied met nieuwe attracties en live shows.

Marvel themagebied in Walt Disney Studios - Beeld: © Disney

Marvel

Het Marvel-land Avengers Campus komt op de plaats van de Backlot. Diverse bestaande attracties worden omgebouwd, om te beginnen met de donkere achtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster Starring Aerosmith die als eerste getransformeerd zal worden tot Avengers Assemble: Flight Force. Ook de voorstelling Moteurs… Action! Stunt Show Spectacular en Armageddon: les Effets Spéciaux worden opgeofferd voor het Marvel-land, de populaire show CinéMagique maakt plaats voor een Marvel-stuntshow en het Restaurant des Stars wordt omgevormd tot Pym Kitchen. Bezoekers zullen Doctor Strange, Spider-Man, Iron Man, Captain Marvel, Black Panther en Captain America kunnen ontmoeten en de laatste nieuwigheden van Pym Technology met Ant-Man and the Wasp ervaren. De Avengers Campus opent in op 20 juli 2022, bij het twintigjarig bestaan van de Walt Disney Studios. De landen rond Frozen en Star Wars komen op een terrein te liggen dat nu nog niet toegankelijk is voor de gasten. Tussen het bestaande parkdeel en de nieuwe themagebieden komt een meer, waardoor Walt Disney Studios niet alleen bijna tweemaal zo groot wordt, maar eindelijk ook een écht park.

Ook Disney Village gaat op de schop

Concept art voor Alien Swirling Saucers – Beeld: © Disney

Alien Swirling Saucers

De enorme zak geld wordt niet alleen gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe themagebieden en een nieuw parkdeel, ook bestaande themalanden worden er mee uitgebreid. Op de concept-tekeningen is te zien dat Toy Story Playland een nieuwe attractie krijgt: Alien Swirling Saucers. In deze draaimolen – die ook onderdeel is van het nieuwe Toy Story Land in Hollywood Studios in Walt Disney World in Florida – stappen bezoekers in speelgoedraketjes, samen met de bekende groene ruimtemannetjes. Alien Swirling Saucers komt aan de nieuwe centrale boulevard te liggen die van ingangsgebied Studio 1 rechtstreeks naar het nieuwe meer loopt. Aan die Main Street komt ook een ingang naar Toy Story Playland.

Ambitieus meerjarenplan

De eerste resultaten van het ambitieuze meerjarenplan worden vanaf 2021 zichtbaar. Volgens Bob Iger zullen de investeringen de positie van Disneyland Paris als belangrijkste toeristische trekpleister van Europa versterken. “Sinds de opening in 1992 trok ons resort 320 miljoen bezoekers en genereerden we 6,2 procent van alle inkomsten uit het toerisme in heel Frankrijk. Disneyland Parijs is met 16.000 werknemers met meer dan honderd nationaliteiten de grote toeristische motor van deze regio. De investering die The Walt Disney Company gaat doen versterkt de dynamiek en aantrekkelijkheid van de regio en biedt nog meer kansen voor de toeristische sector in Frankrijk en in Europa”, aldus Iger.

Verdubbeling bezoekersaantal

In een eerste openbaar masterplan over de enorme uitbreidingsplannen van Disneyland Paris staat ook de mogelijkheid tot het openen van een derde themapark in 2030. De plannen omhelzen tevens het uitbreiden van de hotelcapaciteit met 14.700 kamers. Momenteel telt het resort 5.800 kamers. Inzet van de uitbreidingsplannen is een verdubbeling van het aantal bezoekers. Het aantal medewerkers van Disneyland Paris zal als alle projecten worden uitgevoerd stijgen met duizend.

Walt Disney Studios wordt Disney Adventure World
Disneyland Paris is helemaal van Disney

2017-2024 © Tekstbewerking: Parkplanet – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen