De bouw van het Euro Disneyland - Foto: (c) Disney

Disneyland Parijs, anno 1992

De hoogtepunten van Disneyland Paris sinds de opening op 12 april 1992.

Op 12 april 1992 gingen de poorten van het Disneyland Park bij Parijs open. Al meteen vanaf de feestelijke opening was Disneyland het best bezochte attractiepark van Europa. Wij zetten enkele hoogtepunten van dertig jaar Walt’s droomwereld in Frankrijk op een rijtje.

15 december 1985 

Michael Eisner van The Walt Disney Company en de Franse minister-president Laurent Fabius tekenen het bestemmingsplan van Marne-la-Vallée. In dat plan wordt officieel bekrachtigd dat Marne-la-Vallée het grondgebied wordt waar Euro Disneyland gebouwd zal worden.

Michael Eisner en Jacques Chirac feliciteren elkaar met de komst van Euro Disneyland

24 maart 1987

De Franse premier Jacques Chirac en Disney-baas Michael Eisner tekenen de hoofdovereenkomst. The Walt Disney Company ontwikkelt 2.230 hectare land – onder meer met een themapark, hotels en een golfbaan – en de Franse staat werkt aan de stedelijke ontwikkeling van Marne-la-Vallée, aan spoorlijnen en een verbrede snelweg.

Schets uit 1988 van Main Street in Euro Disneyland - Artist impession: © Disney

Augustus 1988

32 kilometer ten oosten van Parijs – aan snelweg A4 – starten de voorbereidingen voor de bouw van Disneyland Park en de zeven hotels. Een eerste schets voor het nieuw te bouwen Euro Disneyland uit dat jaar toont een Main Street in jaren 20-stijl. Het kasteel is afgeleid van het iconische bouwwerk in het originele Disneyland in Anaheim en de tram reed niet door de hoofdstraat maar op een rails erboven. Vooraan op deze artist impression is Dick Nunis te zien met een kind op zijn schouders. Nunis leidde de bouw van het Magic Kingdom in Walt Disney World, van Epcot en later van de Disney-MGM Studios. Hij was als adviseur betrokken bij de bouw van Disneyland bij Parijs.

1989 – 1991

In 1989 werd Tony Baxter benoemd tot hoofdontwerper van het nieuw te bouwen Disneyland. Een enorme uitdaging, herinnert de imagineer zich. “We wilden van de enorme lege zandvlaktes het mooiste Disneyland van de wereld maken. Dat is gelukt: het park bij Parijs is het mooiste”, zegt hij terugkijkend. Tony Baxter had bij aanvang van deze nieuwe uitdaging al een grote staat van dienst; hij was onder meer bedenker en ontwerper van de geliefde Big Thunder Mountain Railroad.

Het team van Tony Baxter bestond uit doorgewinterde imagineers en diehard Disney-fans. Eddie Sotto was de hoofdontwerper van Main Street, U.S.A., Jeff Burke van Frontierland, Chris Tietz had Adventureland onder zijn hoede, Tim Delaney was verantwoordelijk voor Discoveryland en Tom Morris voor Fantasyland. Morris leidde ook het ontwerp van het unieke icoon van Disneyland Parijs, Le Château de la Belle au Bois Dormant, en La Tanière du Dragon, de geheimzinnige grot onder het kasteel waarin een draak huist.

31 maart 1992 

Het RER-station Marne-la-Vallée/Chessy wordt in gebruik genomen na verlenging van lijn A, die eerder eindigde in Torcy.

11 april 1992 

Op de vooravond van de feestelijke inauguratie van Disneyland wordt een gala gehouden voor tienduizend prestigieuze gasten, met showbizz-grootheden als Eddie Murphy, Gina Lollobrigida, Jean-Claude Van Damme en David Hallyday. Miljoenen kijkers kunnen het evenement op televisie volgen. Nog meer radioluisteraars horen over het evenement op de radio en zien daarna de foto’s in ontelbare dagbladen en tijdschriften.

De opening van het Euro Disneyland in 1992 - Foto: (c) Disney

12 april 1992 

Het Disneyland Park, zeven Disney Hotels en Disney Village – dat toen nog Festival Disney heette – openen hun deuren precies om 9.01 uur ’s ochtends. Er werden vijftig- tot zestigduizend bezoekers verwacht, maar uiteindelijk kwamen er op de eerste openingsdag ‘maar’ twintigduizend mensen naar het park. Protestacties van omwonenden, angst voor stakingen in het openbaar vervoer en het afschrikwekkende beeld van een overvol pretpark waren daar debet aan.

20 maart 1993 

De eerste nieuwe attractie wordt geopend: La Galerie de la Belle au Bois Dormant, op de eerste verdieping van het kasteel van Doornroosje.

12 april 1993 

Op de eerste verjaardag van Euro Disneyland wordt het kasteel omgetoverd tot een grote verjaardagstaart.

Achtbaan Indiana Jones vanuit de lucht - Foto: (c) Disney

30 juli 1993 

De opening van Indiana Jones and the Temple of Peril. Het is de eerste achtbaan in de geschiedenis van de Disney-parken wereldwijd die een looping maakt. Nieuw zijn ook Les Pirouettes du Vieux Moulin (reuzenrad met houten emmers; inmiddels weer verdwenen) en het Discoveryland Station.

Maart 1994

Voor het eerst kunnen bezoekers achter de berm van de spoorlijn in Disneyland Park wandelen. In een uitbreiding van Fantasyland zijn de nieuwe attracties Casey Jr, le Petit Train du Cirque en Le Pays des Contes de Fées gebouwd.

19 mei 1994 

Het TGV-station van Marne-la-Vallée/Chessy TGV wordt geopend. Vanaf nu stopt de Franse hogesnelheidstrein in hartje Disneyland Resort.

24 juli 1994 

De laatste etappe van de Tour de France start in Main Street, U.S.A. Vanuit hier fietsen de wielrenners naar de finishlijn op de Parijse Champs-Élysées.

1 oktober 1994

Disneyland krijgt een nieuwe naam: Euro Disneyland wordt Disneyland Paris. Voor nogal wat mensen was niet duidelijk waar het nieuwe themapark precies lag in Europa. Bovendien associeerden veel Europeanen de term ‘Euro’ met zakendoen, valuta en commercie. Door het park Disneyland Paris te noemen werd het rechtstreeks gelinkt aan een van de meest geliefde steden ter wereld.

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

Space Mountain bij avond - Foto: (c) Disney

31 mei 1995 

De opening van de Space Mountain – from the Earth to the Moon. De treintjes van deze overdekte, donkere achtbaan worden afgeschoten door het kanon Columbiad.

3 juni 1996 

Elton John geeft een concert in Disneyland Paris als onderdeel van zijn Europese Space Mountain Tour.

November 1996 

Planet Hollywood – de keten resturants van Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger en Demi Moore – opent een vestiging in Disney Village.

Disney Village - Foto: (c) Disney

7 mei 1997  

Gaumont opent de eerste fase van de bioscoop in Disney Village, met acht zalen waaronder een met het op dat moment grootste scherm in Frankrijk. Op 16 augustus 1999 worden zeven extra zalen geopend, waardoor de totale capaciteit groeit tot 3400 stoelen.

27 juli 1997 

Voor de tweede keer begint de laatste etappe van de Tour de France in Disneyland Paris.

18 november 1998 

Mickey Mouse viert zijn zeventigste verjaardag.

DLP Mc Donalds 15pers

5 januari 1999 

McDonald’s opent een van de grootste restaurants in Disney Village.

28 maart 1999

De 3D-film Honey, I Shrunk the Audience vervangt Captain EO, met Michael Jackson. In 2010 keert Captain EO terug, als eerbetoon aan Jackson.

9 mei 1999

De internationale keten Rainforest Café opent een restaurant in Disney Village.

29 september 1999

Disneyland Paris kondigt de opening van een tweede attractiepark in 2002 aan. Dit park zal de magie van de films laten zien en tevens vieren dat Disneyland Paris tien jaar bestaat.

Vuurwerk in Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

1 januari 2000 

Het nieuwe millennium wordt gevierd in het park en in Disney Village met een vuurwerk dat aan alle kanten van het park simultaan wordt afgestoken.

1 april 2000

Achtbaan Indiana Jones and The Temple of Peril rijdt voortaan achteruit. De Fastpass wordt geïntroduceerd.

24 oktober 2000

Opening van een tien hectare groot overdekt winkelcentrum in Val d’Europe en outlet shopping center La Vallée Village. In juni 2007 wordt een tweede fase ontwikkeld zodat er meer dan honderd nieuwe boetiekjes geopend kunnen worden. Op 10 april 2001 opent in het winkelcentrum het Sea Life Aquarium, met 350 verschillende soorten dieren en meer dan vijfduizend vissen.

7 januari 2001 

Disneyland Paris verwelkomt zijn honderd miljoenste gast.

10 april 2001

Opening van Sea Life in winkelcentrum Val d’Europe. Het immense aquarium herbergt vijfduizend vissen onderverdeeld in 350 vissoorten.

8 juni 2001

Inhuldiging van het nieuwe RER-station Val d’Europe (Serris-Montévrain).

5 december 2001 

Disneyland Paris viert dat het honderd jaar geleden is dat Walt Disney geboren is. Deze viering bestaat uit een parade met honderd Disney-figuren en honderd kinderen.

De Walt Disney Studios - Foto: (c) Parkplanet

16 maart 2002 

Het Walt Disney Studios Park opent zijn poorten. Het wordt ‘s werelds tweede Disney-park gewijd aan de wereld van animatie, televisie en films. Het andere filmpark is de Disney-MGM Studios (nu Hollywood Studios) in Walt Disney World in Florida. Het Disneyland Resort bij Parijs bestaat nu uit twee themaparken, zeven Disney-hotels, uitgaanscentrum Disney Village en een 27-holes golfbaan. Lees hier de hoogtepunten uit de geschiedenis van het filmpark rond Disney, Pixar en Marvel.

April 2002 

Het Disneyland Park viert zijn tiende verjaardag.

De Cinema Parade in Walt Disney Studios - Foto: (c) Parkplanet

Juni 2002 

Disney’s Cinema Parade doet zijn intrede in de Walt Disney Studios.

Maart, april, mei 2003 

Drie nieuwe hotels worden geopend in Val de France, vlakbij de Disney-parken: My Travel’s Explorer Hotel (nu Algonquin’s Explorers Hotel), Holiday Inn (nu Vienna House Magic Circus Hotel) en het Kyriad Hotel. Op 15 juli 2004 opent een vierde hotel: het Mövenpick Dream Castle Hotel (nu Vienna House Dream Castle Hotel)

Disney's Fantillusion - Foto: (c) Disney

Juni 2003 

De nieuwe nachtelijke parade Disney Fantillusion wordt gelanceerd, ter vervanging van de elf jaar oude Main Street Electrical Parade.

26 juni 2004 

Live musical The Legend of The Lion King beleeft zijn première in Videopolis in themagebied Discoveryland.

9 april 2005

Space Mountain is vernieuwd en heeft nu als toevoeging Mission 2. Lake Disney – tussen Disney Village en de Disney-hotels – verwelkomt de grootste zwevende ballon in de wereld: PanoraMagique. Bezoekers vliegen ruim honderd meter hoog om te genieten van het uitzicht over Disneyland Paris en de omgeving. In Disney Village opent een Imax 3D-theater.

Januari 2006

In Disneyland Paris werken meer dan 12.200 cast members.

Buzz Lightyear Laser Blast - Foto: (c) Disney

8 april 2006 

Inauguratie van Buzz Lightyear Laser Blast, een interactieve attractie in het Disneyland Park geïnspireerd op de succesvolle Toy Story-films.

30 juni 2006 

Voor de Franse release van Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest komt Johnny Depp als captain Jack Sparrow naar Disneyland.

Alice in Wonderland in de Once Upon a Dream Parade in Disneyland Park - Foto: (c) Parkplanet

1 april 2007 

Start van de vijftiende verjaardag van Disneyland Paris. De nieuwe Disney’s Once Upon a Dream Parade wordt voor het eerst getoond aan de gasten.

Crush's Coaster in Walt Disney Studios - Foto: (c) Parkplanet

9 juni 2007 

Walt Disney Studios krijgt twee nieuwe attracties: Cars Race Rally, geïnspireerd op de film Cars en Crush’s Coaster, een populaire draaiende, overdekte achtbaan geïnspireerd op de film Nemo.

December 2007 

Bezoekers kunnen in Walt Disney Studios genieten van de nieuw geopende Hollywood Tower of Terror, geïnspireerd op de televisieserie The Twilight Zone.

April 2008 

Disneyland krijgt de nieuwe show Stitch Live en in de Walt Disney Studios wordt de gigantische Tower of Terror geopend.

12 augustus 2008 

Disneyland Paris verwelkomt zijn tweehonderd miljoenste gast en opent de nieuwe interactieve attractie StitchLive!

Mickey-oren gemaakt door BN'ers - Foto: (c) Disney

28 maart 2009 

My Mickey Ears, een collectie van Mickey Mouse-oren gemaakt door internationale sterren, wordt getoond aan de media. Al deze sterren hebben een uniek stel oren gemaakt waarvan zij vinden dat de oren hun persoonlijkheid reflecteert. De collectie is daarna geveild en het verdiende geld ging naar lokale goede doelen.

1 juli 2009 

De eerste Starbucks Coffee opent haar deuren in Disney Village.

December 2009 

Een synthetische ijsbaan wordt geopend bij Disney’s Hotel New York. De energiezuinige schaatsbaan is  vanaf dat moment iedere dag open.

Maart 2010 

Disneyland Paris wordt actief op Facebook, opent Twitter-accounts en een eigen YouTube-kanaal.

Toy Soldiers Parachute Drop in Toy Story Playland in Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

17 augustus 2010 

De opening van Toy Story Playland in Walt Disney Studios, waar gasten het gevoel hebben dat ze gekrompen zijn tot de grootte van speelgoed, nadat ze de achtertuin van Andy zijn binnengelopen. In dit land staan drie nieuwe attracties: Toy Soldiers Parachute Drop, Slinky Dog Zigzag Spin en de razendsnelle RC Racer.

14 september 2010

Tom Staggs, voorzitter van de Walt Disney Company Parks & Resorts, en de Franse premier François Fillon ondertekenen een addendum bij de overeenkomst van 1987, die de verdere ontwikkeling reguleert tot 2030.

6 november 2010 

De officiële Disneyland iPhone-applicatie wordt gelanceerd, met interactieve plattegronden en actuele wachttijden.

7 november 2010 

Een nieuwe ster loopt Disneyland binnen: Rapunzel.

24 november 2010

Euro Disney SCA en Pierre & Vacances Center Parcs presenteren de plannen voor Villages Nature, een vakantiepark dat zich richt op de harmonie tussen mens en natuur.

Opening van het Festival vol Magische Momenten - Foto: (c) Disney

1 april 2011 

Start van het Festival vol Magische Momenten, met dagelijks veertien interactieve momenten waarbij de Disney-karakters een grote rol spelen. Het feest wordt gevierd met de nieuwe shows Disney’s Stars ‘n’ Cars en Party Time met Mickey en zijn vrienden, en de nieuwe attractie Playhouse Disney Live on Stage in de Walt Disney Studios.

De Vlaamse modeontwerper Stijn Helsen ontwierp kostuums voor Duffy - Foto: (c) Disney

5 november 2011 

Duffy de Disneybeer arriveert officieel in Disneyland Paris voor het kerstseizoen. Modeontwerpers uit diverse landen ontwerpen een outfit voor Duffy. Ook wordt de Disneyland-applicatie voor Android-telefoons gelanceerd.

15 november 2011 

Disneyland Paris verwelkomt zijn 250 miljoenste gast; een familie afkomstig uit Spanje.

Avondshow Disney Dreams! - Foto: (c) Disney

1 april 2012 

De start van de twintigste verjaardag van Disneyland. Het jubileum wordt gevierd  met onder meer de kleurrijke avondshow Disney Dreams, een muzikaal schouwspel met water, licht en projecties.

1 maart 2014

Disneyland start met een nieuwe seizoensevenement, na Halloween en kerst. Spring into Swing brengt de lente in het park, met muzikale shows, met bloemen gevulde decors en de Disney-figuren die vrolijke lentekostuums dragen.

wds ratatouille plein 14pers

10 juli 2014

Ratatouille: The Adventure opent in de Walt Disney Studios. Het is de duurste attractie die Disney ooit in Europa bouwde. Ratatouille is geïnspireerd op de gelijknamige Pixar-animatiefilm uit 2007 en draait om de avonturen van het ratje Remy. Bezoekers nemen met een 3D-bril plaats in een ratmobiel en maken een enerverend tochtje door de keuken, de koelcel en de eetzaal van restaurant Gusteau’s.

2 juli 2016

De muzikale voorstelling Mickey and the Magician gaat in première in het Animagique Theater in Walt Disney Studios Park. Voor het eerst is in Parijs een sprekende Mickey Mouse te zien. De ‘Talking Mickey’ beweegt zijn mond en ogen.

24 maart 2017

Gevierd wordt dat het precies dertig jaar geleden is dat de Franse overheid en The Walt Disney Company een overeenkomst sloten die leidde tot de realisatie van het grootste themapark van Europa en een compleet nieuwe, moderne stad: Marne-la-Vallée.

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

Stars on Parade in Disneyland Paris - Foto: © Disney

12 april 2017

Disneyland Paris viert zijn 25e verjaardag. Het park heeft in de jaren daarvoor de grootste attracties volledig gerenoveerd zodat ze weer stralen als op de openingsdag in 1992. Het jubileum wordt gevierd met een nieuwe parade en een vernieuwde avondshow: Disney Stars on Parade en Disney Illuminations. Bovendien hebben twee attracties een upgrade gekregen: Stars Tours heet Star Tours: The Adventures Continue en is driedimensionaal geworden en Space Mountain gaat voortaan als Hyperspace Mountain door het leven.

1 oktober 2018

Première van de 4D-film Mickey’s Philharmagic in het Discoveryland Theater.

18 november 2018

De negentigste verjaardag van Mickey Mouse wordt gevierd met het festival ‘Unlock the Fun’.

1 juni 2019

In Walt Disney Studios Park beleeft het kleurrijke evenement Magical Pride zijn première. Op het programma van deze avondhappening ter ere van de diversiteit staat onder meer een dj-set van Boy George op het programma.

Show De Leeuwenkoning in Disneyland Paris - Foto: © Disney

1 juli 2019

Het Chaparral Theater is volledig gerenoveerd en vergroot. Het complex heeft een nieuwe naam: Frontierland Theater. De eerste voorstelling is Le Roi Lion et les Rythmes de la Terre.

2020

Disneyland Paris wordt zwaar getroffen door de coronapandemie. Op 14 maart 2020 sluit het resort de poorten vanwege de sterk opgelopen Covid-cijfers in Frankrijk en de rest van Europa. Op 15 juli, net op tijd om nog een stuk van het drukke zomerseizoen mee te kunnen pikken, mag het Disney-complex weer open. Een tweede piek dient zich aan in de herfst. Daardoor moet Disneyland op 30 oktober opnieuw sluiten. Deze sluiting duurt tot ver in 2021. 

2022

Liefst twaalf maanden duurde het om het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris volledig te renoveren. Het icoon van het Franse themapark schittert in het jubileumjaar 2022 weer in volle glorie. Voor de dertigste verjaardag worden de bezoekers getrakteerd op de Gardens of Wonder en de shows Dream… and Shine Brighter en Disney D-Light, met verlichte drones, een primeur in de Disney-parken

Planet Hollywood in Disney Village in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

7 januari 2023

Planet Hollywood in Disney Village sluit definitief de deuren. Miljoenen gasten bestegen sinds 1996 de trap naar boven, waar ze in de opvallende blauwe bol een restaurant aantroffen vol memorabilia uit Hollywood. De Amerikaanse filmrekwisieten waren de belangrijkste reden voor een bezoekje aan Planet Hollywood. En passant aten de gasten er hamburgers, pasta’s en vlees- en visgerechten. Het verdwijnen van het restaurant uit de bekende Amerikaanse keten was de eerste zichtbare stap van de vernieuwing van het hele Disney Village-complex.

De geschiedenis van Walt Disney Studios, anno 2002

Naar de parkplanner van Disneyland Paris
Naar de parkplanner van de Walt Disney Studios
 Naar de planner van Disney Village

© Parkplanet – Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen