Metamorfose voor Disney Village

Entertainmentcomplex Disney Village ondergaat stap voor stap een complete metamorfose. Disney Village moet een ‘moderne, warme en dynamische ervaring’ worden.

Niet alleen Walt Disney Studios Park – dat in de toekomst Disney Adventure World gaat heten – profiteert van de gigantische kapitaalinjectie die Disneyland Paris momenteel van moedermaatschappij The Walt Disney Company krijgt, ook Disney Village wordt flink aangepakt. Het entertainmentcomplex krijgt een ander uiterlijk en er komen nieuwe winkels en restaurants. Het op de Franse keuken geënte restaurant Brasserie Rosalie is de eerste grote stap.

Industriële stijl

Disney Village is door de gerenommeerde architect Frank Gehry ontworpen in een industriële stijl. Het complex zou aanvankelijk Broadway Entertainment Center gaan heten, met alle winkels, restaurants en bars gethematiseerd rond de Verenigde Staten. Van dat tot in het kleinste detail doorgevoerde thema is nog maar weinig over. Ook het exterieur van Disney Village gaat de komende jaren flink veranderen. Francis Borezée, bij Euro Disney verantwoordelijk voor het vastgoed van Disneyland Paris, kondigde in 2018 in zakenblad Forbes al uitbreidingen en vernieuwing van het uitgaansgebied aan, en in 2022 bevestigde het Disney-concern de transformatie ook officieel.

Lees verder onder de afbeelding

Park met promenade

Disney Village zal in fases worden uitgebreid tot een oppervlakte van bijna 4,3 hectare. De uitbreiding zal plaatsvinden tussen het bestaande complex en hotel Newport Bay Club. De tenten die daar nu nog staan maken plaats voor nieuwe, permanente faciliteiten. Het nieuwe gebied wordt aangelegd als een park met een promenade langs Lake Disney. Disney Village krijgt betere voetgangerszones, gloednieuwe gevels, terrasjes en patio’s. Er zal veel aandacht besteed worden aan de landschapsarchitectuur. Eind 2024 openen twee nieuwe winkelconcepten: een lifestyle-winkel met confectiekleding, sieraden, accessoires en artikelen uit nieuwe samenwerkingen van Disney met andere bedrijven, en een Disney-interieurwinkel met een selectie accessoires en Disney-verzamelartikelen.

Lees verder onder de foto

Franse brasserie

Onder de nieuwe eet- en winkelmogelijkheden bevinden zich enkele grote merken, belooft Disneyland Paris. De eerste grote nieuweling in Disney Village is Rosalie, een Franse brasserie die sinds 8 december 2023 huist in het pand waar eerder Café Mickey zat. Het restaurant heeft 348 zitplaatsen verdeeld over twee verdiepingen en heeft terrassen die uitkijken over Lake Disney. Het interieur van de eetgelegenheid is geïnspireerd op de traditionele brasserieën in Parijs, met schilderijen, grote spiegels en handgemaakte muurschilderingen. Een indrukwekkende bewegende kroonluchter vervaardigd door de Parijse studio AC3 verwelkomt de gasten. De buitenkant van Brasserie Rosalie is een combinatie van hout, baksteen en metaal. Het is een voorbeeld van hoe alle gevels in Disney Village er in de toekomst uit gaan zien. 

Lees verder onder de foto

Klassieke gerechten

Brasserie Rosalie is ontwikkeld en wordt geëxploiteerd door het bedrijf Groupe Bertrand, dat in Frankrijk onder meer de ketens Hippopotamus en Burger King uitbaat. In Disney Village behoren Rainforest Café en The Royal Pub ook tot de Groupe Bertrand. Rosalie serveert klassieke Franse gerechten, zoals Bourgondische slakken, gegratineerde uiensoep, avocado-garnalencocktails en oesters en zeevruchten. Tot de specialiteiten van het restaurant behoren romige kreeftentaart, gestoofde rundvleesfondant, zuurkool volgens Straatsburgs recept, het stoofgerecht blanquette de veau en mosselen met Chablis en Isigny-room. Daarnaast is er counterservice Le Comptoir waar Viennoiseries, gebakjes, sandwiches en salades worden verkocht.

Lees verder onder de afbeelding

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DLP_DV_McDonalds_23pers.jpg

Nieuwe McDo

Vlak naast de huidige vestiging van McDonald’s in Disney Village zal een compleet nieuwe vestiging van de Amerikaanse hamburgergigant verrijzen. McDonald’s is sinds 1999 in het uitgaansgebied bij Disneyland Paris gevestigd. De werkzaamheden voor het nieuwe gebouw starten in september 2024 en moeten eind 2026 zijn afgerond. Tot die tijd blijft het bestaande restaurant van McDo – zoals de Fransen de hamburgerketen noemen – gewoon geopend. Al geruime tijd wordt er ook gehint op een vervanging van Buffalo Bill’s Wild West Show. De western-show die sinds de opening op 12 april 1992 tot maart 2020 deel uitmaakte van de line-up in Disney Village zou worden vervangen door een nieuwe voorstelling gebaseerd op één van de merken of blockbusters van Disney. Uiteindelijk, zo belooft Disney, moet Disney Village een ‘moderne, warme en dynamische ervaring’ worden.

Eten, shoppen en uitgaan in Disney Village
De geschiedenis van Disney Village

2018/2024 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Disney

Meest bezochte parkprofielen