Kinetics in Discoveryland in Disneyland Paris - Foto: Tom Bricker (Flickr)

Discoveryland in Disneyland Paris

Discoveryland in Disneyland Paris kijkt naar de toekomst vanuit het verleden. Voorspellingen van grote visionairs als Jules Verne, Leonardo da Vinci en H.G. Wells komen hier tot leven.

Discoveryland ligt rechts van Central Plaza. Het futuristische themaland in Disneyland Park is van verre te herkennen aan het ruim zestig meter hoge tentvormige gebouw van Hyperspace Mountain.

Buzz Lightyear Laser Blast in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Buzz Lightyear Laser Blast

Buzz Lightyear staat hoogstpersoonlijk boven de ingang om de gasten van zijn Laser Blast te begroeten. In de wachtrij geeft commandant Buzz een briefing aan de waaghalzen die enkele minuten later in hun eigen Starcruiser stappen. Het tweepersoons ruimteschip is voorzien van Astro Blazer-guns, laserkanonnen waarmee de bezoekers de strijd aangaan met de doorslechte keizer Zurg. Elke Starcruiser kan om zijn eigen as draaien. Onderweg moet er op 88 vijandelijke doelen geschoten worden. De verdiende punten geven je een positie in de Space Ranger Ranking: van beginnende Star Cadet (tussen nul en duizend punten) tot triomferende Galactic Hero (meer dan een miljoen punten).

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

Space Mountain in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Star Wars Hyperspace Mountain

De eerste missie naar Space Mountain werd volbracht in 1995. Tussen 2005 en 2017 was er een Mission 2, een compleet nieuwe ervaring van deze donkere achtbaan. En sinds maart 2017 heet de attractie Star Wars Hyperspace Mountain: Rebel Mission. Nog steeds worden de treinen buiten het gebouw onder een hoek van 32 graden afgeschoten met het kanon Columbiad. Per jaar vinden driehonderdduizend treinen zo hun weg naar boven, waar ze vervolgens in het donkere Space Mountain-complex naar beneden storten en drie keer over de kop gaan.

Was Mission 1 nog vooral een donkere ervaring – met als hoogtepunt een knipogende maan halverwege – Mission 2 was een snelle reis langs allerlei visuele huzarenstukjes. Lichteffecten en projecties gaven de reizigers het gevoel langs asteroïdenvelden en kometen te suizen. De sensationele effecten zijn er nog steeds, maar staan nu in het teken van de filmreeks Star Wars.

Vertrekkende trein in Space Mountain in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Hyperspace Mountain is geïnspireerd op het boek From the Earth to the Moon, dat Jules Verne in 1865 schreef. De één kilometer lange achtbaanrit krijgt nog een extra dimensie door uitgekiende geluidseffecten en speciaal voor de attractie gecomponeerde muziek. Bij elke zitplaats in de zestien meter lange trein zijn vijf luidsprekers aangebracht: één aan beide kanten van het hoofd, twee rond de heupen en één bij de voeten. De baan in Hyperspace Mountain is van Nederlandse makelij en 32 meter hoog.

Informatie: Spannende attractie – Minimale lengte om mee te mogen: 1,32 meter – Attractie wordt niet aanbevolen voor kinderen onder tien jaar – Overdekte attractie

Space Mountain of Hyperspace Mountain, what’s in a name?

Videopolis in Disneyland Paris - Foto: Joel, Flickr c.c.

Videopolis

Videopolis is een theater en een counterrestaurant in één, met een totale oppervlakte van maar liefst 6500 vierkante meter. In het theatergedeelte kunnen bezoekers genieten van een show. Kijk op de parksite van Disneyland welke voorstelling er momenteel geprogrammeerd staat.

In het theatergedeelte van Videopolis zijn vierhonderd zitplaatsen, maar men kan de show ook redelijk goed volgen vanaf de verdiepingen die verder naar achter zijn gelegen. Op deze ringen staan tafeltjes waaraan gasten kunnen eten. Voor etenswaren kan men terecht bij Café Hyperion, naast de hoofdingang van Videopolis. Die ingang is te herkennen aan de Hyperion, het 35 meter lange luchtschip uit de Disney-film The Island at the Top of the World.

In de entree rechts van de hoofdingang bevinden zich de videospelletjesruimtes Arcade Alpha en Arcade Bêta.

Informatie: Films voor het hele gezin – Overdekte attractie – Continue shows

Orbitron bij avond in Disneyland Paris - Foto: Steve McNicholas (Flickr c.c.)

Orbitron

Bij het ontwerpen van de ruimtevaartschepen van Orbitron werden de Disney-imagineers geïnspireerd door de stripboeken van Buck Rogers en Flash Gordon. De bronzen ruimtevoertuigen schieten door een Melkweg vol planeten. Die planeten draaien de andere kant op dan de vliegtuigjes, waardoor de snelheid nog hoger lijkt. Met een pookje kunnen de reizigers zelf de hoogte van hun vlucht bepalen.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie

Disneyland Railroad Discoveryland Station

Het Discoveryland Station bevindt zich boven Star Tours en het Discovery Theatre. De ingang naar het treinstation ligt links van Star Tours.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie, maar met overdekte treinwagons – Het station is open vanaf 12.30 uur

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

Star Tours in Disneyland Paris – Foto: © Disney

Star Tours, The Adventures Continue

De vluchtsimulatorrit Star Tours is gebaseerd op de film Star Wars, die George Lucas in 1977 maakte, en op de film The Force Awakens uit 2015. Bezoekers lopen eerst langs de werkplaats waar juist een Starspeeder wordt gerepareerd. Het voertuig wordt onder handen genomen door de robots R2-D2 en C3P0.

Star Tours, The Adventures Continue is een driedimensionaal avontuur met wisselende scènes die willekeurig door een computer worden gekozen. Uitgangspunt is steeds dat C-3P0 en zijn maatje R2-D2 proberen een spion veilig terug te brengen naar de Rebel Alliance. Maar vervolgens verloopt elke reis anders.

Informatie: Spannende attractie – Minimale lengte om mee te mogen: 1,32 meter – Kinderen tussen de drie en zeven jaar alleen onder begeleiding – Overdekte attractie

Discovery Theatre in Disneyland Paris - Foto: © Disney

Discoveryland Theatre

In het Discoveryland Theatre was vanaf de opening van Disneyland op 12 april 1992 tot 17 augustus 1998 de 3D-film Captain EO te bewonderen. In 1998 werd het filmtheater omgebouwd voor Honey, I Shrunk the Audience. Na de onfortuinlijke dood van hoofdrolspeler Michael Jackson in juni 2009 kwam Captain EO nog enige tijd terug.

De 4D-film Mickey’s Philharmagic die nu in het Discoveryland Theatre draait was al een groot succes in het Magic Kingdom in Walt Disney World, in Tokyo Disneyland en Hong Kong Disneyland. In die parken is er een speciaal theater ingericht voor deze muzikale film, met een scherm van 45 meter breed. In Parijs is dat niet het geval, waardoor aan het begin het beeld ineengedrukt moet worden. Dat doet weliswaar enigszins afbreuk aan de beleving (tip: ga vrij voorin zitten), maar Mickey’s Philharmagic blijft een geweldige filmproductie met dynamische animaties en beroemde muziek uit achtereenvolgens Beauty and the Beast, Fantasia, The Little Mermaid, The Lion King, Peter Pan en Aladdin. Om de effecten zo echt mogelijk te laten lijken is de bodem van het Discoveryland Theatre ruim zes meter uitgegraven zodat een beweegbare vloer kon worden gemonteerd. Gelijk met de beelden in de 4D-film gaat de hele vloer tien centimeter op en neer.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

Nautilus in Disneyland Paris - Foto: Mr. Evil Cheese Scientist, Flickr c.c.

Les Mystères du Nautilus

Les Mystères du Nautilus brengt een hommage aan Jules Vernes boek 20.000 Mijlen onder zee en aan Walt Disney. De grondlegger van Disneyland in Anaheim had bij de opening van zijn eerste park in 1955 juist de opnames van de filmversie van het boek van Verne volbracht. Walt besloot de decors op te stellen in zijn park.

Als eerbetoon aan Disney kreeg het park in Parijs ook een attractie met decors uit 20.000 Leagues Under the Sea. De achtergronden geven de impressie dat je werkelijk met de onderzeeboot van kapitein Nemo een bezoek brengt aan de fascinerende onderwaterwereld.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie – Lift aanwezig voor mindervaliden

Autopia in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Autopia

De zestig auto’s in art deco-stijl die de minisnelwegen van Autopia berijden zien er allemaal anders uit. De op vliegende schotels lijkende gebouwen onderweg geven aan hoe men in de jaren vijftig dacht dat de steden van de toekomst er uit zouden zien.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Minimale lengte om mee te mogen: 81 centimeter – Minimale lengte om alleen te mogen rijden: 1,32 meter – Openluchtattractie – Gesloten bij hevige regen

Autopia is hybride

Luchtschip Hyperion boven de entree van Videopolis - Foto: © Adri van Esch

Horeca in Discoveryland

Café Hyperion heeft vis-, kip- en hamburgers op het menu. Het grootste fastfood-restaurant van Disneyland heeft ook friet, salades en desserts. Café Hyperion is gevestigd in Videopolis, de enorme futuristische hangar van het luchtschip Hyperion.

Het Rocket Café en de Cool Station bieden drankjes en hapjes uit het vuistje.

Bon appétit in Disneyland Paris

Star Traders in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Shoppen in Discoveryland

Lees hier over alle winkelmogelijkheden

Nog meer avontuur

Disneyland Park bestaat uit vijf magische themalanden. Ga mee op avontuur!
Naar Main Street, U.S.A.
Naar Fantasyland
Naar Frontierland
Naar Adventureland

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris
Alles over Disneyland Paris

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney e.a.

Meest bezochte parkprofielen