Sneeuwwitje in de parade van Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

HONG KONG DISNEYLAND

Hong Kong Disneyland is het kleinste, maar ook het charmantste Disneyland. In de loop der jaren is het eerste Disneyland in China flink uitgebreid met nieuwe attracties en themagebieden.

Hong Kong Disneyland werd gebouwd op gewonnen land in Penny’s baai op het eiland Lantau, waar ook het hypermoderne vliegveld Chek Lap Kok is gevestigd. Op het opgespoten land bouwden de imagineers een klassiek Disneyland dat veel kenmerken vertoont van het door Walt zelf bedachte park in Anaheim, Californië. Toch werd er bij de bouw rekening gehouden met de Chinese cultuur, tradities en gewoonten. Zo werd er een Feng Shui-meester ingeschakeld. Op zijn advies werd de ligging van het park een paar graden gedraaid en werd er in de toegangsweg naar het resort een flauwe bocht aangelegd zodat de levensenergie niet de South China Sea in zou stromen.

Cinderella Carousel in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Hong Kong Disneyland opende op 12 september 2005 de poorten. Het is het kleinste Disneyland-park ter wereld, met aanvankelijk een oppervlakte van ruim 22 hectare en een maximumcapaciteit van dertigduizend bezoekers. Het sprookjespark had jarenlang veel moeite de begrote bezoekcijfers te halen. De kritiek was dat het park te weinig attracties had. Een aantal malen per jaar – bijvoorbeeld op de dagen dat het Chinese Nieuwjaar wordt gevierd – kwamen er echter zoveel mensen naar het park dat de capaciteit van zowel attracties, shows als restaurants veel te gering bleek.

In 2009 viel het besluit het park uit te breiden met drie nieuwe themagebieden op ruim vijf hectare. Sinds de uitbreidingsplannen stap voor stap gerealiseerd zijn, groeit het aantal bezoekers aan Hong Kong Disneyland gestaag.

Main Street in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Binnen de ring van de Disneyland Railroad liggen vier themagebieden die ook bekend zijn uit de andere Disneyland-parken. Onder het treinstation door – dat dezelfde vorm heeft als in Californië – komen de bezoekers op Main Street U.S.A., de traditionele hoofdstraat van het park. Hier waant men zich in het Amerika aan het begin van de vorige eeuw. Hoewel de straat veel weg heeft van de ingangsboulevards in de andere Disney-parken zijn er toch verschillen: in Hong Kong heeft men Europese en Chinese details toegevoegd. Zo heeft de Plaza Inn een typisch Chinese menukaart en gaat het verhaal dat in de Market House Bakery een Weense banketbakker lekkernijen maakt die afkomstig zijn van het Oostenrijkse keizerlijke hof.

The Castle of Magical Dreams in Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

Aan het eind van Main Street staat het Castle of Magical Dreams. De eerste vijftien jaar stond op die prominente plek Sleeping Beauty Castle, een replica – maar dan van kunststof in plaats van hout en steen – van het kasteel uit het originele Disneyland bij Los Angeles. Het oude kasteel van Doornroosje werd verwerkt in een nieuw, veel grootser kasteel: achter en om het bestaande gebouw werden ranke, sierlijke torens gebouwd die tientallen meters de lucht in steken. Het imposante bouwwerk kreeg de naam Castle of Magical Dreams omdat elk van de dertien torens is gewijd aan een Disney-prinses of -heldin: Tiana, Aurora, Ariel, Mulan, Jasmine, Sneeuwwitje, Moana, Assepoester, Merida, Pocahontas, Belle, Rapunzel en Anna en Elsa uit Frozen hebben elk hun eigen ranke kasteeltoren. Hun torens zijn te herkennen aan persoonlijke patronen, kleuren en de gouden ornamenten bovenop de spits.

Jungle River in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Links van het kasteel ligt het langgerekte Adventureland, dat gedomineerd wordt door de Jungle River. Op de rivier varen bootjes waarop gidsen in het Engels of Chinees – let op de bordjes bij de ingang van de wachtrij – de geheimen van het oerwoud onthullen. Op het eiland midden in de rivier torent Tarzan’s Teehouse meer dan twintig meter de lucht in. Vlotten brengen bezoekers naar de boom toe. Adventureland herbergt ook de beste show van het park: Festival of the Lion King.

It's a Small World in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

In Fantasyland staan bekende klassiekers als de olifantjesdraaimolen van Dumbo, de draaiende theekopjes van de Mad Hatter, de glimmende Cinderella Carousel en het overbekende It’s a small World. De Broadway-musical Mickey and the Wondrous Book is een eerbetoon aan alle klassieke Disney-figuren. Uniek aan Fantasyland in Hong Kong is Fantasy Gardens, een lusthof vol bomen en bloemen waar kinderen in kleine, vrolijk gekleurde paviljoens op de foto kunnen met hun favoriete prinses, of met Mulan, Goofy, Donald, Pluto en natuurlijk Mickey en Minnie.

Space Mountain in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Space Mountain, Iron Man Experience en Ant-Man and The Wasp: Nano Battle zijn de belangrijkste attracties in Tomorrowland. De donkere achtbaan in Space Mountain gaat niet over de kop, maar maakt wel haarspeldbochten en steile duikvluchten op volle snelheid. Bij Ant-Man and The Wasp: Nano Battle helpen bezoekers om gewapend met laserpistolen een aanval van de Swarmbots te stoppen. In de Iron Man Experience vliegen gasten samen met Iron Man over Hongkong in een futuristische Iron Wing. Het tochtje verloopt niet helemaal vlekkeloos omdat de duistere organisatie Hydra de vlucht probeert te saboteren. Het station van Autopia ligt binnen de spoorlijn die het park omcirkelt, maar het uitgebreide wegennet waar de autootjes van deze attractie overheen racen ligt buiten de grens van het park. Autopia wordt de toekomstige locatie van de uitbreiding van Marvel Super Heroes Land, waarvan Iron Man Experience en Ant-Man and The Wasp de eerste attracties zijn.

Toy Story Land in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

De afgelopen jaren is Hong Kong Disneyland stap voor stap uitgebreid met drie themagebieden, die als een schil tegen Adventureland aanliggen, aan de andere kant van de spoorlijn. Toy Story Land is een exacte kopie van Toy Story Playland in de Walt Disney Studios bij Parijs. Met dezelfde attracties: in Toy Soldier Parachute Drop maken de gasten, net als de Groene Soldaatjes in de film, een parachutesprong. In Slinky Dog Spin probeert hond Slinky zijn eigen staart te pakken en vormt zo een snelle draaimolen. En in RC Racer gaan de bezoekers in een halfpipe-achtbaan 25 meter de lucht in, zowel vooruit als achteruit.

Mystic Manor in Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

Grizzly Gulch is de Chinese tegenhanger van Frontierland in de andere Disney-parken. In het verlaten mijnwerkersdorpje temidden van de bossen en de bergen kunnen gasten een razendsnelle rit maken in de in Nederland gefabriceerde Runaway Mine Cars, een achtbaan door Big Grizzly Mountain die zowel voor- als achteruit gaat. De derde nieuwe themazone heet Mystic Point, het land waar ontdekkingsreiziger Lord Henry Mystic zijn eigen, geheimzinnige herenhuis heeft, Mystic Manor.

De Runaway Mine Cars van Grizzly Gulch in Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

In het themagebied World of Frozen stappen bezoekers het knusse Arendelle binnen. Blikvangers in het Noorse dorpje zijn de ijzige North Mountain en het ijspaleis van Elsa. Centraal in het door de Nederlandse imagineer Michel den Dulk ontworpen Arendelle staan de klokkentoren waarop Anna in de film danste met prins Hans en de Vriendschapsfontein. In de darkride Frozen Ever After ontmoeten gasten sneeuwprinses Elsa, haar zus Anna en de grappige sneeuwpop Olaf. De achtbaan Wandering Oaken’s Sliding Sleighs heeft ook een Nederlands tintje: de baan werd gebouwd door de Limburgse firma Vekoma.

Attracties

Snelle attracties: Space Mountain (achtbaan in het donker) – RC Racer (shuttle coaster) – Runaway Mine Cars (razendsnelle, losgeslagen mijntrein) – Iron Man Experience (vluchtsimulator) – Wandering Oaken’s Sliding Sleighs (familieachtbaan)

Familieattracties: Mystic Manor (rit door een spookachtige villa) – Frozen Ever After (tochtje per boot door het ijspaleis van Elsa) – Tarzan’s Treehouse (klimtocht door een gigantische boom) – Jungle River Cruise (oerwoudboottochtje) – It’s a small world en The Many Adventures of Winnie the Pooh (darkrides) – Mad Hatter Tea Cups en Orbitron (draaimolens) – Ant-Man and The Wasp: Nano Battle (interactieve darkride) – Stitch Encounter (ontmoeting met Stitch) – Autopia (raceautootjes) – Toy Soldiers Parachute Drop (parachutetoren) – Art of Animation (zie hoe een tekenfilm gemaakt wordt) – Playhouse in the Woods (interactieve speelgelegenheid in de World of Frozen) – Fairy Tale Forest (wandel door een sprookjesland)

Shows: Follow your dreams (Disney-karakters vieren feest op het podium voor het kasteel) – Festival of The Lion King (vrolijke show met dansers en paradewagens) – Mickey and the Wondrous Book (muzikale voorstelling met de Disney-figuren in Storybook Theater) – Moana, a homecoming celebration (op openluchtpodium Jungle Junction in Adventureland) – Mickey’s PhilharMagic (indrukwekkende 4D-film) – Flights of Fantasy Parade (dagelijkse middagparade) – Disney Paint the Night (verlichte parade) – Disney In The Stars (vuurwerk)

Sneeuwwitje in de parade van Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

In Main Street: Corner Cafe (Amerikaans eten zoals gerookte zalm, porkribs en Cobb salade, tafelservice) – Plaza Inn (Cantonese gerechten aan tafel geserveerd) – Market House (Starbucks, serveert naast koffie ook taartjes, cake en sandwiches) • In Grizzly Gulch: Lucky Nugget Saloon (fish and chips, salades) • In Fantasyland: Royal Banquet Hall (hamburgers, steaks, suhsi, dim sum) – Clopin’s Festival of Foods (oosterse wokgerechten) • In Tomorrowland: Starliner Diner (kip en barbecuegerechten) – Comet Cafe (specialiteiten uit Hong Kong) • In Adventureland: River View Cafe (halfopen restaurant met Aziatische gerechten, tafelservice) • In World of Frozen: Golden Crocus Inn en Bayside Wharf (Scandinavische gerechten)

Het Hong Kong Disneyland Hotel - Foto: © Adri van Esch

Overnachten

Naast Disneyland staan drie hotels: het chique vijfsterren Disneyland Hotel heeft vierhonderd kamers, het viersterren Hollywood Hotel telt er zeshonderd en het avontuurlijke Explorers Lodge heeft 750 kamers. De tuinen van de hotels grenzen aan het water van de baai.

Druk?

Aantal bezoekers: tussen 5 en 6 miljoen per jaar.

Main Street Station in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Waar?

Hong Kong Disneyland, Park Promenade, Lantau Island, Hong Kong, China, tel. 00 852 3510 6000 • Neem met de auto snelweg 8, de North Lantau Highway, van Hong Kong naar de internationale luchthaven Chek Lap Kok. Deze snelweg heeft een afslag naar Disneyland • Openbaar vervoer: neem de Tung Chung Line, de metrolijn van Hong Kong Station (op Hong Kong Island) naar Tung Chung. Deze lijn stopt ook op Kowloon. Op station Sunny Bay overstappen op de Disneyland Resort Line • Er rijden ook bussen van Hongkong naar Disneyland en het park is tevens te bereiken per boot • Kaart

Wanneer?

Hong Kong Disneyland is dagelijks open, van 9.30 of 10.00 uur tot 20.00 uur. De sluitingstijden variëren met de seizoenen, weekenden en piekdagen.

Orbitron in Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Kosten

HK $ 639 per persoon (circa € 75,00). Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: HK $ 475 (circa € 56,00). 65-plussers: HK $ 100 (circa € 12,00) • Op drukke dagen gelden hogere toegangsprijzen: HK $ 719 of HK $ 799 per persoon (circa € 85,00 of € 94,00). Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: HK $ 524 of HK $ 569 (circa € 62,00 of € 67,00) • Tweedaagse passen: HK $ 904 per persoon (circa € 107,00). Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: HK $ 679 (circa € 80,00). 65-plussers: HK $ 170 (circa € 20,00) • Parkeren: HK $ 280 (circa € 33,00).

Halloween in Hong Kong Disneyland - Foto: (c) DisneyTip

Er worden regelmatig speciale evenementen georganiseerd in Hong Kong Disneyland, zoals Chinees Nieuwjaar, Haunted Halloween, A Sparkling Christmas en zomerparty’s. Deze kleurrijke activiteiten trekken veel publiek. Voor sommige dagen waarop deze evenementen georganiseerd worden zijn gedateerde entreebewijzen nodig, zodat men weet hoeveel bezoekers men kan verwachten. Check vooraf de parksite.

De metrotrein naar Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Fun facts

De ruiten van de treinstellen op de Disneyland Resort Line hebben de vorm van Mickey Mouse-hoofden en in de rijtuigen zelf staan overal gouden beeldjes van Disney-figuren. De metro rijdt volledig computergestuurd tusen Sunny Bay en Hong Kong Disneyland Resort, de enige twee stations aan de Disneyland Resort Line.

Net als Hong Kong Disneyland hebben ook Disneyland in Anaheim en het Magic Kingdom in Florida een Jungle Cruise. De boottocht in Hongkong is echter de enige met drie verschillende wachtrijen. Door aan te sluiten in de gewenste rij kunnen gasten bepalen of ze hun oerwoudtochtje maken met een schipper die Kantonees, Mandarijn of Engels spreekt. Dat zijn ook meteen de drie officiële talen in Hong Kong Disneyland.

Hong Kong werd gebouwd op opgespoten land in Penny Bay. Op het gewonnen land is nog plaats voor een tweede themapark.

Verder lezen

Het kasteel van Hong Kong Disneyland is in 2020 omgetoverd tot een volledig nieuw sprookjesachtig bouwwerk. Het park krijgt ook twee nieuwe themagebieden, rond Frozen en Marvel.

Sprookjesbos in Hong Kong Disneyland
Alle 12 Disney-parken ter wereld
Artikelarchief van Hong Kong Disneyland
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen