MAGIC KINGDOM

Het Magic Kingdom is het Disneyland van de Amerikaanse oostkust. Het magische koninkrijk in Walt Disney World in Florida is het meest bezochte pretpark van de wereld.

Het Disneyland Park heet in Florida Magic Kingdom. Het is het grootste en meest ruim opgezette park van alle zes Disneylanden die er wereldwijd bestaan. Alleen al om er te komen is een belevenis; je kunt er niet zomaar naar toe rijden. Nadat bezoekers hun auto hebben weggezet op het immense parkeerterrein moeten ze bij de kassa’s de monorail of de boot nemen om bij het Magic Kingdom uit te kunnen komen. Een boottocht naar de overkant van het meer is sneller dan een tochtje met de monorail, omdat er honderden gasten tegelijk mee kunnen op het vaartuig. Reken op een half uur om van je geparkeerde auto tot aan de ingang van het park te komen.

Standbeeld 'Partners' (Walt Disney en Mickey Mouse) in het Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: © Adri van Esch

Het Magic Kingdom kent de gebruikelijke lay-out: bezoekers komen binnen via Main Street – een geromantiseerde straat uit het Amerika van begin vorige eeuw vol prachtige winkels en restaurants – en komen dan vlak voor het kasteel van Assepoester op een knooppunt van wegen (The Hub). Daar kunnen ze vijf richtingen op, naar vijf themalanden: Adventureland, Frontierland en Liberty Square (links), Fantasyland (rechtdoor) en Tomorrowland (rechts).

wdw mk big thunder mountain pov 11pp

In Adventureland is Pirates of the Caribbean de bekendste en het Swiss Family Treehouse de opvallendste attractie. In de eerste maak je een boottocht langs muitende en rovende piraten, de tweede is een bijna twintig meter hoge boom met driehonderdduizend nepbladeren, waar je in kunt klimmen.

In Frontierland staan twee van de bekendste Disney-bergen: achtbaan Big Thunder Mountain en de razend populaire Splash Mountain, waarschijnlijk de mooiste wildwaterbaan ter wereld (meteen bij aankomst in de rij aansluiten, om urenlang wachten te voorkomen). Op Liberty Square staat het onnavolgbare spookhuis Haunted Mansion – nu met nieuwe geesten en speciale effecten – en de wat saaie, maar technisch vernuftige Hall of Presidents, waar alle Amerikaanse presidenten tot leven komen.

wdw mk dumbo foto ali nasser 12pers

Fantasyland heeft bekende attracties als Peter Pan’s Flight en de kleurrijke boottocht It’s a small world. Een aanrader is Mickey’s PhilharMagic. Deze 4D-film zet alle vergelijkbare producties in de schaduw. Het sprookjesgebied direct achter het wereldberoemde kasteel van het Magic Kingdom werd in 2012 in oppervlakte verdubbeld. Het was de grootste uitbreiding sinds de opening van het park in 1971. Nieuwe attracties zijn onder meer Under The Sea – Journey of The Little Mermaid, een reis onder de zeespiegel naar de wereld van kleine zeemeermin Ariël, en Enchanted Tales with Belle, waar kinderen Belle van het Beest kunnen ontmoeten en kennismaken met allerlei ‘levende’ attributen, kostuums en karakters uit de tekenfilm. Fantasyland in Florida heeft als enige twee Dumbo-draaimolens naast elkaar en de junior achtbaan The Barnstormer, met Goofy als stuntpiloot. In de snelle Seven Dwarfs Mine Train schommelen de karretjes van links naar rechts als ze over en door de diamantmijn racen.

Zes Disneyland-kastelen

wdw mk astro orbiter 10pers

In Tomorrowland staat de derde beroemde Disney-berg: de donkere achtbaan Space Mountain. In Tron Lightcycle Run racen bezoekers in een overdekte achtbaan met grote snelheid door The Grid, de computerwereld zonder horizon uit de sciencefictionfilm Tron: Legacy. De voertuigen zijn futuristische motoren met verlichte wielen, de Lightcycles. Dagelijks wordt het park overspoeld door shows en parades, zoals de Festival of Fantasy Parade, de interactieve show Monsters, Inc. Laugh Floor (in Tomorrowland) en de vuurwerkshow Disney Enchantment die in het hele park te zien is.

MK Racewagens 11PP

Attracties

Snelle attracties: Big Thunder Mountain Railroad (bergachtbaan) – Splash Mountain (wildwaterbaan en darkride in één) – Tron Lightcycle Run (overdekte, gedeeltelijk donkere achtbaan) – Space Mountain (donkere achtbaan)

Familieattracties: Pirates of the Caribbean (darkride) – Jungle Cruise (boottochtje met persoonlijke gids) – The Enchanted Tiki Room (show vol zingende vogels) – Haunted Mansion (vriendelijk spookhuis) – Hall of Presidents (alle presidenten van de VS op het podium) – Peter Pan’s Flight (vliegtochtje over Londen) – It’s a small world (boottocht langs ontelbare poppen) – Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin (interactieve darkride) – The many adventures of Winnie the Pooh (kinderdarkride) – Under The Sea, Journey of The Little Mermaid (darkride met de Kleine Zeemeermin) – Ariel’s Grotto en Enchanted Tales with Belle (ontmoetingen met Ariël en Belle)

Shows: Mickey’s PhilharMagic (nieuwste generatie 4D-film) – Monsters, Inc. Laugh Floor (grappige show naar de gelijknamige Pixar-film) – Festival of Fantasy Parade – Disney Enchantment (vuurwerk- en projectieshow)

wdw mk city hall 11pp

Restaurants

Cinderella’s Royal Table (in het kasteel, onvergetelijk maar duur) – Liberty Tree Tavern (sandwiches, salades, soep, visgerechten, hamburgers) – Columbia Harbour House (op Liberty Square, verschillende gezellige kamers, sandwiches) – Cosmic Ray’s Starlight Café (rechts van het kasteel, groot, fastfood) – Plaza Restaurant (aan het einde van Main Street, grote keus) – Be Our Guest (chique dineren met Belle en het Beest in de balzaal, de Rose Gallery of de West Wing, of in de meer casual Gaston’s Taverne)

wdw mk journey of little mermaid foto disney david roark

Shops

Emporium (grootste winkel in het park, Main Street) – The Chapeau (laat je monogram in een pet of op een shirt zetten, Main Street) – House of Treasure (replica’s van schepen, Adventureland) – Heritage House (Amerikaanse souvenirs, Liberty Square) – Tinker Bell’s Treasures (sprookjeskostuums, Fantasyland) – Merchant of Venus (campy sciencefiction hebbedingetjes, Tomorrowland)

Druk?

Meest bezochte pretpark ter wereld. Aantal bezoekers in 2019: 20.963.000.

wdw mk haunted mansion ext 11pers

Waar?

Magic Kingdom in Walt Disney World, World Drive, Lake Buena Vista, Florida, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 824 4321 • Walt Disney World ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Orlando. Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 64 (US 192/Magic Kingdom). Komende vanuit Orlando is afslag 67 (Epcot/Disney Springs) ook een goede optie. Grote borden verwijzen vervolgens naar het Magic Kingdom. Parkeren: 25 dollar

Openbaar vervoer: Disney World heeft een perfect werkend openbaar vervoerssysteem (bussen, monorails, boten) tussen de parken en de hotels. Hotels buiten Disney World verzorgen meestal zelf vervoer naar de parken. Vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels in de hele regio • Kaart

MK Magic Carpets 15pers

Wanneer?

Het Magic Kingdom is het hele jaar dagelijks geopend, meestal vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden).

Kosten

Entreeprijs tussen $ 134,00 (€ 123,00) en $ 189,00 (€ 174,00) per persoon, afhankelijk van de drukte op de datum van bezoek. Vijf tot tien euro korting voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar. Meerdaagse passen (tot tien dagen) maken de prijs per dag goedkoper; met een tiendaagse pas kost een enkele dag nog slechts vanaf $ 53,00. Met Hopper-passen kun je ook naar Epcot, Hollywood Studios en Animal Kingdom ‘hoppen’. Hopper Plus-passen geven extra mogelijkheden, zoals toegang tot de waterparken. Let er op dat op alle prijzen nog 6,5 procent btw komt.

wdw mk splash mountain val

Tips

Wie de wachtrij bij drukke, geliefde attracties wil overslaan, kan gebruik maken van de service Lightning Lane. Tickets voor de snelle Lightning Lane zijn te koop in de app Disney Genie, onderdeel van de My Disney Experience-app. De service is beschikbaar voor Big Thunder Mountain, Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin, Jungle Cruise, Winnie the Pooh, Mickey’s PhilharMagic, Peter Pan’s Flight, Space Mountain en Splash Mountain.

De app Disney Genie zorgt dat je op een zo optimaal mogelijke manier een dag in het park kunt doorbrengen. De app maakt aan de hand van je wensen en voorkeuren een persoonlijk dagschema. Het ‘reisschema’ wordt automatisch aangepast als de actuele omstandigheden veranderen. Als je je schema wilt omgooien, kan dat heel gemakkelijk. De app is gratis. De app Disney Genie+ heeft meer opties – onder meer toegang tot Disney Photopass – en kost 15 dollar per dag.

MK Festival of Fantasy Parade Peter Pan David Roark 15pers

Als op een drukke dag twee keer dezelfde parade wordt gehouden, is de laatste parade altijd rustiger dan de eerste.

Het immense parkeerterrein bij het Magic Kingdom is verdeeld in twaalf secties, die allemaal te voet of met een gratis tram bereikbaar zijn. Er zijn twee trams: Heroes (helden) en Villains (schurken). De Heroes-tram gaat naar de secties Woody, Aladdin, Peter Pan, Simba, Mulan en Rapunzel, het Villains-treintje rijdt langs de secties Zurg, Jafar, Hook, Ursula, Scar en Cruella. In elke sectie hebben de rijen ook nog nummers: onthoud die gegevens of maak een foto met je mobiele telefoon. Dat scheelt een hoop zoekwerk aan het eind van de dag.

Neem bij de ingang van het park een gratis Times Guide mee, met daarin alle shows en aanvangstijden.

De beste tijd om een bezoek te plannen aan Walt Disney World is in de maanden januari en oktober (tot Thanksgiving). Eind september en vroeg in mei zijn ook aan te bevelen, net zoals de week voor kerstmis. De kersttijd zelf en de zomermaanden zijn de drukste periodes in Walt Disney World. De drukste dagen in het Magic Kingdom zijn zaterdag, zondag en maandag.

Op allerlei plekken in het Magic Kingdom staan professionele fotografen die de gasten op de foto zetten. Bij de eerste keer krijgt men een gratis PhotoPass waarop ook alle volgende foto’s opgeslagen  worden. Eenmaal thuis kan men op een speciale website de opnames gedurende dertig dagen bekijken. De foto’s kunnen vervolgens gekocht worden, afgedrukt op papier of op diverse souvenirs. Alleen een cd-rom met de fotobestanden bestellen kan ook.

WDW Grand Floridian 15pers

Overnachten

Disney World is 96 vierkante kilometer groot. Op het terrein staan twintig enorme hotelcomplexen, van heel luxe en duur tot gemiddeld geprijsd. In de buurt van het Magic Kingdom liggen het Contemporary Resort (moderne hoteltoren in A-vorm; monorail rijdt door het gebouw), de Grand Floridian (Victoriaans paleis), het Polynesian Resort (in tropische stijl) en de Wilderness Lodge (je waant je in een nationaal park). De eerste drie hotels hebben een station van de monorail voor de deur, waardoor je in luttele minuten in het Magic Kingdom staat. Alle vier de hotels vallen in de hoogste prijsklassen

wdw blizzard beach summit plummet 10pers

Waterparken

In Walt Disney World zijn twee waterparken. Blizzard Beach heeft een verkoelend sneeuwlaagje; het hele park is aangekleed als een wintersportplaats. In Blizzard Beach staat de hoogste en snelste waterglijbaan: Summit Plummit. In Typhoon Lagoon kun je snorkelen, bodysurfen, heerlijk drijven of je laat voorstuwen in waterachtbaan Crush ‘n’ Gusher.

Duik in de waterparken van Disney

MK Backstage Tour 15pers

Ontdek onbekend Disney

Ontdek de plekjes in Disney World die niet door miljoenen bezoekers worden bezocht. Zoals de Backstage Tour achter de schermen van het Magic Kingdom. Of de Behind the Seeds-rondleiding langs Mickey-meloenen en -komkommers.

Naar meer onbekende belevenissen

MK Luchtfoto 15pers

Fun fact

Cinderella Castle in het Magic Kingdom is, samen met zijn evenbeeld in Tokyo Disneyland, het op één na hoogste kasteel in alle Disney-parken. Het bouwwerk is ongeveer 55 meter hoog. Het kasteel in Shanghai Disneyland is vier meter hoger. Le Chateau de la Belle au Bois Dormant in Disneyland Parijs steekt 43 meter de lucht in. De kastelen in Disneyland Californië en Hong Kong Disneyland zijn ieder iets meer dan 23 meter hoog.

Naar nog meer Fun facts

WDW MK Small World Italie 11pers

Verder lezen

Walt Disney World is net zo groot als de gemeenten Utrecht en Nieuwegein samen. Het hele gebied meet 12.140 hectare.

Epcot
Hollywood Studios
Animal Kingdom
Alle 12 Disney-parken ter wereld
Meer attractieparken in Florida
De waterparken in Walt Disney World
Artikelarchief van Magic Kingdom in Walt Disney World
Parksite

Florida Miami South Beach art deco Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen