Genie maakt einde aan gratis Fast Pass in Disney-parken

20 jaar konden Disney-bezoekers gebruik maken van de gratis Fast Pass. Die tijd is voorbij: voor voorrang bij attracties moet nu de portemonnee worden getrokken.

Nadat Disneyland Paris in de eerste week van augustus de gratis Fast Pass definitief vaarwel zei, volgen binnenkort ook Walt Disney World in Florida en Disneyland in Californië het Franse voorbeeld. Het kosteloze kaartje waarmee men sneller in populaire attracties kon stappen wordt vervangen door een betaalde variant. In Frankrijk heet die Disney Premier Access, in de Verenigde Staten krijgt de nieuwe service de naam Disney Genie.

Razend populair

In 1999 introduceerde de Disney-parken de Fast Pass. Met het kaartje konden gasten eerder toegang krijgen tot enkele geliefde, drukbezochte attracties via een speciale ingang. De Fast Pass werd in de afgelopen twee decennia razend populair. Niet zelden waren de voor die dag beschikbare Fast Passes al na enkele uren op, in Amerika – waar Fast Passes via de app reeds dertig dagen eerder konden worden gereserveerd – stonden mensen in het midden van de nacht op om toch maar de gewenste tickets in de wacht te slepen.

Disney Premier Access

Andere attractieparken kregen ook ‘voordringtickets’, maar die moesten steeds betaald worden. Disney hield zijn Fast Pass-service lange tijd gratis, maar gaat nu toch ook geld vragen aan gasten die de wachtrij (grotendeels) willen overslaan. Disneyland Paris was de eerste die het afscheid van de Fast Pass aankondigde en verving door de niet kosteloze service Disney Premier Access. Via de app van het Franse themapark kunnen bezoekers een ‘skip the line’-ticket reserveren voor onder meer Big Thunder Mountain, Peter Pan’s Flight, Buzz Lightyear Laser Blast, Star Wars Hyperspace Mountain, Star Tours: The Adventures Coninue en Autopia in het Disneyland Park en voor The Twilight Zone Tower of Terror en Ratatouille: The Adventure in Walt Disney Studios Park. De kosten per attractie variëren van 7 tot 18 euro per persoon, afhankelijk van de beschikbaarheid en de drukte in het park.

Disney Genie

Ook de zes Disney-themaparken in de Verenigde Staten nemen afscheid van de Fast Pass. Daarvoor in de plaats komt de service Disney Genie, genoemd naar de geest uit de film Aladdin die wensen laat uitkomen. Want dat is wat Disney wil bereiken: de wens van bezoekers om een optimale dag in een themapark te beleven laten uitkomen. Disney Genie, onderdeel van de My Disney Experience-app (in Walt Disney World) en de Disneyland-app, leidt bezoekers door de parken door voor elke gast een persoonlijk reisschema te maken. Daarbij gaat de app uit van de voorkeuren en wensen van de gebruiker, die vooraf aangeeft welke attracties hij wil bezoeken, waar of wat hij wil eten en welke shows hij wil zien. Het reisschema wordt de hele dag door bijgewerkt aan de hand van de actuele situatie in het park. De app geeft de wachttijden aan en voorspelt hoe die zich de komende uren gaan ontwikkelen. Daarnaast kunnen via Disney Genie reserveringen worden gemaakt en kan er online eten worden besteld. Het gebruik van de app is gratis.

Lightning Lane

Voor wie in de Amerikaanse parken de wachtrijen wil overslaan, is er in de Disney Genie-app de service Lightning Lane, vergelijkbaar met de Fast Pass. De Lightning Lane is echter niet gratis; voor elk ‘voordringpasje’ moet worden betaald. Via Disney Genie kunnen per dag twee reserveringen worden gemaakt voor de Lightning Lane. Wie meer reserveringen wil maken, moet de app upgraden naar Disney Genie+. De kosten daarvan zijn tussen 15 en 35 dollar per dag in Walt Disney World en vanaf 25 dollar in Disneyland in Californië. Daarna kan men meerdere tijdsloten kiezen voor het sneller bezoeken van populaire attracties als Haunted Mansion en Big Thunder Mountain Railroad in Magic Kingdom, Millennium Falcon: Smugglers Run in Hollywood Studios en Disneyland en Radiator Springs Racers in California Adventure. Voor heel populaire attracties zoals Seven Dwarfs Mine Train in het Magic Kingdom moet daarnaast nog extra worden betaald voor een speciale voorrangspas. Naast de Lightning Lane-wachtrij blijven attracties een normale stand-by wachtrij houden. Voor Star Wars: Rise of the Resistance en het nieuwe Remy’s Ratatouille Adventure in Epcot en achtbaan Tron in Magic Kingdom zijn er uitsluitend virtuele wachtrijen. Bezoekers blijven de keus houden tussen het aansluiten in de normale rij of het aanschaffen van een ‘skip the line’-ticket.

Eerst gratis, nu flink dokken
Info en tips voor een bezoek aan Disneyland Paris

2021-2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen