Star Wars: Galaxy's Edge in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / David Roark

HOLLYWOOD STUDIOS

Flaneer over Hollywood Boulevard en ontmoet filmsterren op Sunset Boulevard. In Disneys’ Hollywood Studios komt de glitterwereld van het witte doek tot leven. 

Hollywood Studios (tot en met 2007 Disney-MGM Studios geheten) was in 1989 het razendsnelle antwoord van Disney op de komst van Universal Studios naar Florida. Het park werd in sneltreinvaart in elkaar gezet en kon zich pas na een aantal jaren – nadat enkele grote attracties aan het aanbod waren toegevoegd – meten met de andere attractieparken in de omgeving.

Tower of Terror Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

In tegenstelling tot de drie andere themaparken in Walt Disney World heeft Hollywood Studios geen heldere en gemakkelijk navigeerbare lay-out. Het filmpark heeft allerlei straten en pleinen die zonder duidelijk plan op elkaar uitkomen. Qua oppervlakte is Hollywood Studios het kleinste van de vier Disney-parken, dus echt verdwalen is niet mogelijk.

Het meest herkenbaar is nog wel de ingangsstraat, de Hollywood Boulevard, met allerlei winkeltjes en services zoals Guest Relations (waar je een gratis plattegrondje op kunt halen). Aan het eind staat een replica van Mann’s Chinese Theater in Hollywood. In dit bekende gebouw kon je in de Great Movie Ride een rit maken langs allerlei taferelen uit de filmhistorie, maar is tegenwoordig Mickey & Minnie’s Runaway Railway gehuisvest, een revolutionaire darkride gewijd aan de tekenfilmpjes van Mickey en Minnie Mouse.

Sunset Boulevard in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

Rechts aanhoudend belanden bezoekers op de Sunset Boulevard, die leidt naar maar liefst vier van de populairste attracties van het park: de prachtig verzorgde Twilight Zone Tower of Terror, de flitsende loopingachtbaan Rock ‘n’ Roller Coaster, de live show Beauty and the Beast en het avondspektakel Fantasmic. Aan de andere kant van de Hollywood Boulevard liggen aan Echo Lake het stunttheater voor de show Indiana Jones en de 3D-vluchtsimulator Star Tours. Aan een pleintje gedomineerd door een fontein met Miss Piggy ligt Muppet Vision, een hilarische 3D-film met Kermit de Kikker en de mopperige opaatjes Statler en Waldorf in het publiek.

Slinky Dog Dash in Toy Story Land, Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / David Roark

Toy Story Land is een speels themagebied dat geheel gewijd is aan de eerste speelfilm van Pixar: Toy Story. In de tuin van Andy voelt iedereen zich klein door het metershoge kleurrijke speelgoed dat her en der verspreid ligt. Meest opvallend is de vuurrode achtbaan Slinky Dog Dash, die ook geschikt is voor kleinere gasten. In de imponerende 4D-darkride Toy Story Midway Mania! spelen bezoekers onderweg kermisspelletjes. De Streets of America, waar allerlei straten waren nagebouwd met bekende Amerikaanse gebouwen zoals het Empire State en het Chrysler Building, hebben inmiddels grotendeels plaatsgemaakt voor het themagebied Star Wars: Galaxy’s Edge. De enkele panden die nog over zijn vormen nu samen Grand Avenue.

Star Wars: Galaxy's Edge in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / David Roark

Wie Galaxy’s Edge binnenstapt, is niet meer in Florida en zelfs niet meer op onze eigen aardbol. Wie het themagebied rond Star Wars betreedt, is ‘out of this world’ en bevindt zich in Black Spire Outpost, een dorpje op de planeet Batuu. Alles, maar dan ook alles ademt Star Wars: de paden, de steegjes, de pleintjes, de gebouwen, de voertuigen, de bergen, alles. Star Wars: Galaxy’s Edge herbergt twee topattracties: de interactieve simulatorrit Millennium Falcon: Smugglers Run en Star Wars: Rise of the Resistance. Deze laatste belevenis dompelt je volledig onder in het universum van Star Wars. De indrukwekkende attractie bestaat uit een deel dat lopend wordt verkend en een innovatieve darkride en wordt door veel bezoekers gezien als de beste ter wereld. Ook de winkels en restaurants in Galaxy’s Edge zijn tot in het kleinste detail in de sfeer van Star Wars gebracht, zoals Savi’s Workshop, Ronto Roasters, Dok-Ondar’s Den of Antiquities en Oga’s Cantina. Met de Disney Parks-app word je onderdeel van de belevenis; je kunt ter plekke games spelen en effecten in werking zetten.

Muppet Vision 3D in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / Scott Miller

Attracties

Snelle attracties: Twilight Zone Tower of Terror (vrije val in een op hol geslagen hotellift) – Rock ‘n’ Roller Coaster (donkere loopingachtbaan met lichteffecten) – Millennium Falcon: Smugglers Run (vliegen in een ruimtevaartuig als in een levensechte videogame) – Star Tours 3D (simulatierit)

Familieattracties: Slinky Dog Dash (familieachtbaan in Toy Story Land) – Star Wars: Rise of the Resistance (meeslepende walk-through en darkride ineen) – Mickey & Minnie’s Runaway Railway (verrassende darkride die gasten in de Mickey-strips brengt) – Alien Swirling Saucers (rondjes draaien in kleurrijke ruimtescheepjes) – Magic of Disney Animation (zie hoe Disney-films gemaakt worden) – Toy Story Midway Mania! (interactieve darkride)

Shows: Beauty and the Beast (musical in het Theatre of the Stars) – Fantasmic! (avondshow met licht en vuurwerk) – Indiana Jones Epic Stunt Spectacular (stuntshow) – Muppet Vision 3D (lachen met Kermit en Miss Piggy) – Voyage of the Little Mermaid (bij kinderen geliefde show) – Pixar Pals Countdown to Fun (feestelijke parade met Pixar-characters)

Sci Fi Dine In in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney

Restaurants

50’s Prime Time Café (eetkamers die lijken op grootmoeders keuken) – Hollywood Brown Derby (beste restaurant, elegant maar duur) – Mama Melrose’s Ristorante Italiano (huiselijke en vriendelijke Italiaan) – Sci-Fi Dine-In (eten in een overdekte drive in bioscoop) – PizzeRizzo (pasta’s, pizza’s en salades) – ABC Commissary (cheeseburgers, Aziatische salade, kipsandwich) – Studio Catering Co. (wraps, broodjes, salades, op drukke dagen is hier nog vaak plaats) – Baseline Tap House (gezellig café op Grand Avenue) – Ronto Roasters (Star Wars-gerechten) – Oga’s Cantina (bijzondere cocktails, met en zonder alcohol)

Shops

Animation Courtyard Shop (stukjes Disney-tekenfilm en pins) – Sid Cahuenga’s One of a Kind (filmposters, gesigneerde foto’s van filmsterren) – Celebrity 5 & 10 (filmsouvenirs) – Savi’s Workshop (unieke belevenis waarbij je je eigen ‘lightsaber’ maakt, in Star Wars: Galaxy’s Edge) – Droid Depot (zet je persoonlijke Star War-robot in elkaar)

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 11.483.000.

Earffel Tower in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / Garth Vaughan

Waar?

Disney’s Hollywood Studios in Walt Disney World, Buena Vista Drive, Lake Buena Vista, Florida, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 824 4321 • Walt Disney World ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Orlando. Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 67 (Epcot/Disney Springs). Een vierbaans snelweg leidt je naar het hart van Walt Disney World. Volg de borden Disney’s Hollywood Studios. Afslag 64 van de I4 en dan via de US 192 richting Magic Kingdom is ook een optie, vooral voor wie uit de richting Tampa komt. Grote borden verwijzen vervolgens naar Hollywood Studios. Parkeren: 25 dollar

Openbaar vervoer: Disney World heeft een perfect werkend openbaar vervoerssysteem (bussen, monorails, boten) tussen de parken en de hotels. Hotels buiten Disney World verzorgen meestal zelf vervoer naar de parken. Vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels in de hele regio • Kaart

Show Belle and the Beast in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / Gene Duncan

Wanneer?

Hollywood Studios is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden)

Kosten

Entreeprijs tussen $ 124,00 (€ 115,00) en $ 179,00 (€ 166,00) per persoon, afhankelijk van de drukte op de datum van bezoek. Vijf tot tien euro korting voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar. Meerdaagse passen (tot tien dagen) maken de prijs per dag goedkoper; met een tiendaagse pas kost een enkele dag nog slechts vanaf $ 53,00. Met Hopper-passen kun je ook naar Epcot, Magic Kingdom en Animal Kingdom ‘hoppen’. Hopper Plus-passen geven extra mogelijkheden, zoals toegang tot de waterparken. Let er op dat op alle prijzen nog BTW komt: 6,5 of 7 procent, afhankelijk van waar je het kaartje koopt (Walt Disney World valt in twee verschillende BTW-gebieden, vandaar de twee percentages).

Toy Story Mania in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Disney / Gene Duncan

Tips

Wie de wachtrij bij drukke, geliefde attracties wil overslaan, kan gebruik maken van de service Lightning Lane. Tickets voor de snelle Lightning Lane zijn te koop in de app Disney Genie, onderdeel van de My Disney Experience-app. De service is beschikbaar voor Rock ‘n’ Roller Coaster, Twilight Zone Tower of Terror, Star Tours, Voyage of the Little Mermaid, Muppet Vision 3-D en Toy Story Midway Mania.

De app Disney Genie zorgt dat je op een zo optimaal mogelijke manier een dag in het park kunt doorbrengen. De app maakt aan de hand van je wensen en voorkeuren een persoonlijk dagschema. Het ‘reisschema’ wordt automatisch aangepast als de actuele omstandigheden veranderen. Als je je schema wilt omgooien, kan dat heel gemakkelijk. De app is gratis. De app Disney Genie+ heeft meer opties – onder meer toegang tot Disney Photopass – en kost 15 dollar per dag.

De beste tijd om een bezoek te plannen aan Walt Disney World is in de maanden januari en oktober (tot Thanksgiving). Eind september en vroeg in mei zijn ook aan te bevelen, net zoals de week voor kerstmis. De kersttijd zelf en de zomermaanden zijn de drukste periodes in Walt Disney World. De drukste dagen in de Hollywood Studios zijn dinsdag, woensdag en zaterdag.

Photopass-fotograaf in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

Op allerlei plekken in de Hollywood Studios staan professionele fotografen die de gasten op de foto zetten. Bij de eerste keer krijgt men een gratis PhotoPass waarop ook alle volgende foto’s opgeslagen  worden. Eenmaal thuis kan men op een speciale website de opnames gedurende dertig dagen bekijken. De foto’s kunnen vervolgens gekocht worden, afgedrukt op papier of op diverse souvenirs.

Neem bij de ingang van het park een gratis Times Guide mee, met daarin alle shows en aanvangstijden.

Rock 'n' Roller Coaster in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

Fun facts

In precies 2,8 seconden bereikt de ‘limo’ van Rock ‘n‘ Roller Coaster een snelheid van 91,7 kilometer.

Bijna was de Twilight Zone Tower of Terror aan het eind van Sunset Boulevard er niet geweest. De eerste plannen voor een attractie op deze plek zagen er heel anders uit: Disney had acteur en filmregisseur Mel Brooks aangetrokken en hij bedacht het Hollywood Horror Hotel, een snelle rit met golfkarretjes door de decors van een horrorfilm die Brooks aan het regisseren was.

► Naar nog veel meer fun facts

Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

De tovenaarshoed van Mickey Mouse

Van 2001 tot 2015 stond de tovenaarshoed van Mickey Mouse uit de film Fantasia voor het Mann’s Chinese Theater. De blauwe punthoed was ruim 37 meter hoog en gemaakt van fiberglas. Het gevaarte werd gebouwd ter ere van de honderdste geboortedag van Walt Disney. Oorspronkelijk had men voor de tovenaarshoed een plekje voor de ingang van het filmpark in gedachten. Pal naast de hoed was links en rechts een reuzenrad gepland, die de oren van Mickey moesten voorstellen. In de holle hoed zelf zou een tentoonstelling gevestigd worden. Uiteindelijk belandde de tovenaarshoed in het park zelf en werden er twee stilistisch vormgeven oren en een Mickey-hand aan toegevoegd. Maar liefst 13.493 bouten hielden de enorme punthoed op zijn plaats.

Walt Disney World in Florida - Foto: © Disney

Overnachten

Disney World is 96 vierkante kilometer groot. Op het terrein staan twintig enorme hotelcomplexen, van heel luxe en duur tot gemiddeld geprijsd. Op loopafstand van de Hollywood Studios liggen de hotels Boardwalk (met eigen entertainment district), Caribbean Beach (je waant je op een eiland in de Caribische zee), Yacht Club en Beach Club (maritiem thema). Ook de moderne luxehotels Swan en Dolphin liggen niet ver van de Hollywood Studios

Typhoon Lagoon in Walt Disney World in Florida - Foto: © Disney

Waterparken

In Walt Disney World zijn twee waterparken. Blizzard Beach heeft een verkoelend sneeuwlaagje; het hele park is aangekleed als een wintersportplaats. In Blizzard Beach staat de hoogste en snelste waterglijbaan: Summit Plummit. In Typhoon Lagoon kun je snorkelen, bodysurfen, heerlijk drijven of je laat voorstuwen in waterachtbaan Crush ‘n’ Gusher.

► Duik in de waterparken van Disney

Chinese Theatre in Disney's Hollywood Studios - Foto: © Adri van Esch

Verder lezen

Hollywood Studios krijgt twee nieuwe themagebieden. In Star Wars: Galaxy’s Edge komen gasten in een strijd tussen de Eerste Orde en de Resistance terecht en in 2018 worden bezoekers in Toy Story Land kleiner dan het kleurrijke speelgoed van Andy.

Magic Kingdom
Epcot
Animal Kingdom
Alle Disney-parken ter wereld
Ontdek onbekend Disney
Artikelarchief van Hollywood Studios Park in Walt Disney World
Parksite

Florida Miami nacht Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen