epcot marokko avond 14pers

EPCOT

Epcot is een reis om de wereld en een reis door de toekomst in één, met de themagebieden World Celebration, World Nature, World Discovery en World Showcase.

Epcot staat voor Experimental Prototype Community of Tomorrow. Het herinnert nog aan de ideeën die Walt Disney had over de bouw van een stad van de toekomst. Maar na zijn dood werd Epcot een themapark, dat in 1982 opende. Het zeer ruim opgezette park (tip: denk aan gemakkelijke wandelschoenen, Amerikanen vertalen Epcot ook wel in Every Person Comes Out Tired) bestaat uit vier gedeeltes: World Celebration, World Nature, World Discovery en World Showcase.

Epcot Spaceship Earth Foto Gene Duncan 15pers

De modern vormgegeven paviljoens in de ‘neighborhoods’ World Celebration, World Nature en World Discovery – die tot oktober 2021 samen het themagebied Future World vormden – staan allemaal in het teken van ontdekkingen, wetenschap, natuur en technologieën van de toekomst. Niemand kan de icoon van het park over het hoofd zien: Spaceship Earth, een oversized, zilveren golfbal waarin bezoekers een reis maken door de ontwikkeling van de communicatie. Aan het eind van de rit zien bezoekers zichzelf terug in een filmpje. Spaceship Earth staat in de ‘buurt’ World Celebration en verandert ‘s avonds in een Beacon of Magic door ontelbare lichtjes die allerlei patronen vormen. Ook in World Celebration staat de vrolijke darkride Journey into your imagination.

Epcot The Land 11PP

Links van Spaceship Earth ligt World Discovery met de paviljoens Mission: Space (met de meest heftige attractie van alle Disney-parken: een raketsimulatie) en Test Track (zelf een auto testen). Rechts van de grote golfbal kunnen bezoekers in de ‘neighborhood’ World Nature naar The Seas with Nemo & friends (reis langs aquaria met tekenfilmvisje Nemo), naar The Land (met een bootje langs innovatieve landbouwprojecten en met een hangglider over bekende wereldwonderen zweven in de populaire attractie Soarin’) en binnenkort naar Journey of Water, inspired by Moana (in aanbouw).

Epcot Italie Campanile 11PP

Het achterste gedeelte van het park is World Showcase, een soort permanente wereldtentoonstelling waar elf landen hun cultuur voorstellen. Bij een wandeling van twee kilometer om het meer kom je (rechts beginnend) de volgende landen tegen: Canada (met de 360 graden film Far and Wide), Groot-Brittannië (nagebouwd Engels dorp), Frankrijk (film Impressions de France, mini-Eiffeltoren en Remy’s Ratatouille Adventure), Marokko (paleis en souk), Japan (Goju No To-pagode), Verenigde Staten (patriottische show American Adventure), Italië (piazza en Doge paleis), Duitsland (Biergarten), China (tempel met de 360 graden film Reflections of China), Noorwegen (varen door Troll Valley en Arendelle in de darkride Frozen Ever After) en Mexico (met de zonnige minicruise El Rio del Tiempo). Een dag in Epcot wordt afgesloten met Harmonious, een symfonie op het water met lasers en vuurwerk.

Epcot Nemo and Friends 15pers

Attracties

Snelle attracties: Mission Space (raketsimulatie: oranje voor de meest heftige ervaring, groen voor een rustigere ruimtereis) – Test Track (razendsnelle autorit)

Familieattracties: Soarin’ around the World (per hangglider over Monument Valley, de Matterhorn, de Eiffeltoren en de Chinese Muur) – Journey into your imagination (darkride door je verbeelding) – Gran Fiesta Tour Starring The Three Caballeros (boottochtje door Mexico) – Frozen Ever After (darkride gebaseerd op de animatiefilm Frozen) – Remy’s Ratatouille Adventure (amusante tocht door restaurant Gusteau’s)

Shows: Honey, I shrunk the audience (4D-film) – American Adventure (de geschiedenis van Amerika) – Reflections of China en Canada Far and Wide (rondomfilms) – Harmonious (imposante licht- en fonteinshow)

Epcot Frankrijk 11PP

Restaurants

In elk van de elf landen in World Showcase is de nationale keuken vertegenwoordigd. Japans, Mexicaans, Duits, Frans of Marokkaans eten, het kan allemaal in Epcot. Restaurant Tutto Italia in het Italiaanse paviljoen is het populairst van allemaal, maar zeker niet het beste. Dat is Le Cellier Steakhouse in Canada. Wel aanbevelenswaardig is Via Napoli, het pizzarestaurant in Italië. Sunshine Seasons in paviljoen The Land is een grote food court met een snelle hap voor elke smaak. Het Regal Eagle Smokehouse in het paviljoen van The American Adventure is een eerbetoon aan de Amerikaanse barbecue. Gastheer is Sam the Eagle, de patriottische adelaar uit de Muppet Show. Sam schotelt de gasten niet alleen vleesgerechten van de barbecue voor, maar ook Amerikaanse speciaalbieren. Space 220 naast Mission: Space is een futuristisch restaurant dat bezoekers de virtuele indruk geeft 220 mijl boven het aardoppervlak te vliegen.

epcot marokko avond 14pers

Shoppen

In World Showcase in Epcot presenteren elf landen zich. Rond het grote meer wandel je zo van Mexico naar Noorwegen, van Japan naar Marokko of van Frankrijk naar Canada. Elk paviljoen heeft ook winkeltjes met koopwaar die typisch is voor het land.

Shoppen rond de wereld

Epcot Italie Spaceship Earth 11PP

Waar?

Epcot in Walt Disney World, Epcot Center Drive, Lake Buena Vista, Florida, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 824 4321 • Walt Disney World ligt ongeveer twintig kilometer ten zuidwesten van Orlando. Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 67 (Epcot/Disney Springs). Een vierbaans snelweg leidt je zo naar Epcot. Afslag 64 van de I4 en dan via de US 192 richting Magic Kingdom is ook een optie. Grote borden verwijzen vervolgens naar Epcot. Parkeren: 25 dollar

Openbaar vervoer: Disney World heeft een perfect werkend openbaar vervoerssysteem (bussen, monorails, boten) tussen de parken en de hotels. Hotels buiten Disney World verzorgen meestal zelf vervoer naar de parken. Vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels in de hele regio • Kaart

Epcot Monorail 15pers

Wanneer?

Epcot is het hele jaar dagelijks geopend. De themagebieden World Celebration, World Nature en World Discovery zijn vanaf 9.00 uur ‘s morgens open. World Showcase gaat om 11.00 uur open. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden)

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 12.444.000.

Kosten

Entreeprijs tussen $ 114,00 (€ 106,00) en $ 179,00 (€ 166,00) per persoon, afhankelijk van de drukte op de datum van bezoek. Vijf tot tien euro korting voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar. Meerdaagse passen (tot tien dagen) maken de prijs per dag goedkoper; met een tiendaagse pas kost een enkele dag nog slechts vanaf $ 53,00. Met Hopper-passen kun je ook naar Magic Kingdom, Hollywood Studios en Animal Kingdom ‘hoppen’. Hopper Plus-passen geven extra mogelijkheden, zoals toegang tot de waterparken. Let er op dat op alle prijzen nog BTW komt: 6,5 of 7 procent, afhankelijk van waar je het kaartje koopt (Walt Disney World valt in twee verschillende BTW-gebieden, vandaar de twee percentages).

Epcot IllumiNations Foto Garth Vaughan 15pers

Tips

De avondshow Harmonious vindt midden op de World Showcase Lagoon plaats. Zorg er bij het zoeken naar een plaatsje rond het meer voor dat je zicht niet wordt belemmerd door bomen of eilandjes.

Neem bij de ingang van het park een gratis Times Guide mee, met daarin alle shows en aanvangstijden.

In Club Cool kun je allerlei drankjes uit de Coca Cola-fabrieken van over de hele wereld proberen, zoals de Mezzo Mix uit Duitsland, het honingdrankje Kinley uit Israël en de gezonde Vegita Beta uit Japan. Onze tip: voor de durfals het bittere Beverly-aperitiefje uit Italië en voor de zoetkauwen Fanta uit Costa Rica. En dat alles zonder dat het je een dollar kost! Ook fijn: er staan geen lange rijen. Club Cool ligt in themagebied World Celebration, naast de grote souvenirwinkel Creations Shop.

Epcot Mission Space 15pers

Mission: Space is een heftige ervaring. Bezoekers stappen met z’n vieren in een simulator voor een missie naar Mars. Tijdens de trip heeft ieder een specifieke taak. De gesloten capsules hangen aan een sneldraaiende centrifuge. Door de filmbeelden die vertoond worden geeft de rit sterk de indruk onderweg te zijn naar de rode planeet. Gasten die van deze intense attractie willen genieten, moeten bij de ingang een oranje kaartje vragen en zich aansluiten bij het Orange Team. Wie een wat minder heftige rit wil, krijgt een groen kaartje en voegt zich bij het Green Team. De capsules van het mildere groene team maken geen centrifugerende beweging waardoor de g-krachten uitblijven. Durfals die met het oranje team mee gaan beleven de originele Mission: Space, compleet met het gevoel van gewichtsloosheid.

Bezoek zodra het open gaat (meestal om elf uur ’s morgens) eerst het achterste gedeelte van het park (World Showcase) en pas na de middag de rest van het voorste deel (de ‘neighborhoods’ World Celebration, World Nature en World Discovery). Omdat de meeste bezoekers het omgekeerde doen, vermijd je zo de drukte.

Wie de wachtrij bij drukke, geliefde attracties wil overslaan, kan gebruik maken van de service Lightning Lane. Tickets voor de snelle Lightning Lane zijn te koop in de app Disney Genie, onderdeel van de My Disney Experience-app. De service is onder meer beschikbaar voor Frozen Ever After, Living with the Land, Mission: Space, Soarin’ en Test Track.

De app Disney Genie zorgt dat je op een zo optimaal mogelijke manier een dag in het park kunt doorbrengen. De app maakt aan de hand van je wensen en voorkeuren een persoonlijk dagschema. Het ‘reisschema’ wordt automatisch aangepast als de actuele omstandigheden veranderen. Als je je schema wilt omgooien, kan dat heel gemakkelijk. De app is gratis. De app Disney Genie+ heeft meer opties – onder meer toegang tot Disney Photopass – en kost 15 dollar per dag.

DHS Photopass 15pers

Op allerlei plekken in Epcot staan professionele fotografen die de gasten op de foto zetten. Bij de eerste keer krijgt men een gratis PhotoPass waarop ook alle volgende foto’s opgeslagen  worden. Eenmaal thuis kan men op een speciale website de opnames gedurende dertig dagen bekijken. De foto’s kunnen vervolgens gekocht worden, afgedrukt op papier of op diverse souvenirs.

De beste tijd om een bezoek te plannen aan Walt Disney World is in de maanden januari en oktober (tot Thanksgiving). Eind september en vroeg in mei zijn ook aan te bevelen, net zoals de week voor kerstmis. De kersttijd zelf en de zomermaanden zijn de drukste periodes in Walt Disney World. De drukste dagen in Epcot zijn woensdag en vrijdag.

Epcot Rondvaartboot 11PP

World Showcase

Elf landenpaviljoens rond de World Showcase Lagoon (met de klok mee)

vlag mexicoMexico

In de Maya-piramide ligt het ‘maanverlichte’ Plaza de los Amigos. Bezoekers schepen er in voor de acht minuten durende boottocht Gran Fiesta Tour Starring The Three Caballeros (Donald Duck, Panchito en José Carioca), met kleurrijke poppen en films onderweg. In het midden van het plein ligt restaurant Cantina de San Angel.

vlag noorwegenNoorwegen

In Noorwegen staan replica’s van kasteel Akershus in Oslo en een stavkirke (middeleeuwse houten kerk). De darkride Frozen Ever After – een tocht in een Viking-boot met een achterwaartse val – neemt je mee naar het ijzige koninkrijk Arendelle uit de animatiefilm Fozen. In de winkeltjes vind je veel typisch Scandinavische producten en Frozen-souvenirs.

vlag chinaChina

Het Chinese paviljoen wordt gedomineerd door een nabootsing van de Tempel van de Hemel uit Peking. Binnen wordt op negen schermen de rondom-film Reflections of China getoond, met beelden uit zeven Chinese steden. In de winkel Yong Feng Shangdian zijn zijde, vazen, kamerschermen en kleding te koop.

vlag duitslandDuitsland

Duitsland heeft geen attracties maar wel veel gezelligheid rond de St. Georgsplatz. In de typische Biergarten is het jaarrond Oktoberfest. De winkels liggen vol met Hummel-figuren, alpenhoeden, Duitse wijnen en cd’s van Mozart. Naast het paviljoen is in de openlucht een imposante modeltreinbaan opgebouwd.

vlag italie

Italië

Italië in Epcot is vooral heel veel Venetië – San Marcoplein, Dogepaleis, Campanile, gondels – en een heel klein beetje Verona en Florence. Op de piazza staat een replica van Bernini’s Neptunusfontein. Natuurlijk kun je er pasta en pizza eten – en Italiaanse wijn drinken – in de restaurants Via Napoli en Tutto Italia (duur).

vlag verenigde statenVerenigde Staten

The American Adventure ligt precies in het midden van World Showcase. In het paviljoen vertellen Mark Twain en staatsman Benjamin Franklin de Amerikaanse geschiedenis. Een indrukwekkende show vol bewegende poppen en filmbeelden, maar wel erg patriottisch. De Amerikanen zelf zijn er dol op!

vlag japanJapan

Een samoeraikasteel en een replica van de Goju No To-pagode – de vijf verdiepingen symboliseren aarde, water, vuur, wind en lucht – omsluiten een traditionele Japanse tuin, een oase van rust. De Mitsukoshi Department Store is een kopie van de ceremoniezaal in het keizerlijke Gosho-paleis van Kyoto.

vlag marokkoMarokko

Het paviljoen is herkenbaar aan de replica van de Koutoubia-minaret. Wie onder de traditionele poort door gaat – een kopie van die uit de stad Fez – komt terecht in de medina (oude stad) en kan dwalen door de bochtige steegjes van de levendige souk. Marokkaans eten kan in restaurant Marrakesh.

vlag frankrijkFrankrijk

De miniatuur Eiffeltoren, de Parijse Belle Epoque-huizen, typisch Franse straatjes en de film Impressions de France zorgen er voor dat je je even niet in Florida maar in Frankrijk waant. Er zijn diverse restaurants waaronder het zeer prijzige Les Chefs de France, waar haute cuisine wordt geserveerd. Remy’s Ratatouille Adventure is identiek aan de darkride in de Parijse Walt Disney Studios.

vlag verenigd koninkrijkGroot-Brittannië

De Rose and Crown Pub – met fish, chips en Engels bier – vormt het middelpunt van het Engelse paviljoen. Een typisch Brits pleintje, straatjes en een tuin weerspiegelen de ambiance van Merry Olde England. Natuurlijk zijn er streekproducten te koop: thee, porselein, Paddington-beren en zelfs dartsborden.

vlag canadaCanada

Rotsen en een verkleind Château Laurier Hotel uit Ottawa markeren het Canadese paviljoen. Een blokhut, metershoge totempalen en nabootsingen van de Rocky Mountains en Butchart Gardens in Victoria maken het beeld compleet. De nieuwe rondom-film Canada Far and Wide in Circle-Vision 360 geeft een goed beeld van Amerika’s noorderburen.

WDW Beach Club Hotel 15pers

Overnachten

Disney World is 96 vierkante kilometer groot. Op het terrein staan twintig enorme hotelcomplexen, van heel luxe en duur tot gemiddeld geprijsd. In de buurt van Epcot liggen de hotels Boardwalk (met eigen entertainment district), Caribbean Beach (je waant je op een eiland in de Caribische zee), Yacht Club en Beach Club (maritiem thema). Ook de moderne luxehotels Swan en Dolphin liggen vlakbij Epcot. Niet ver van Epcot ligt ook het (goedkopere) Pop Century Resort

WDW Crush n Gusher Diana Zalucky 15pers

Waterparken

In Walt Disney World zijn twee waterparken. Blizzard Beach heeft een verkoelend sneeuwlaagje; het hele park is aangekleed als een wintersportplaats. In Blizzard Beach staat de hoogste en snelste waterglijbaan: Summit Plummit. In Typhoon Lagoon kun je snorkelen, bodysurfen, heerlijk drijven of je laat voorstuwen in waterachtbaan Crush ‘n’ Gusher.

Naar de waterparken van Disney

Epcot Test Track Foto Kent Phillips 15pers

Fun fact

In het eerste half jaar na opening moesten elke week de banden van de auto’s in Test Track worden vervangen. Dat werd een dure grap. Sponsor General Motors ontwikkelde daarom speciale banden voor de attractie, die slechts eenmaal per maand hoeven te worden vernieuwd.

Nog veel meer fun facts

Epcot Backstage Garden Tour 15pers

Ontdek onbekend Disney

Ontdek de plekjes in Disney World die niet door miljoenen bezoekers worden bezocht. Zoals de Behind the Seeds-rondleiding langs Mickey-meloenen en -komkommers in The Land. Of de Gardens of the World Tour langs de tuinen van Epcot en de Backstage Tour achter de schermen van Epcot en het Magic Kingdom.

Naar meer onbekende belevenissen

Epcot Engeland 11PP

Verder lezen

Walt Disney World is net zo groot als de gemeenten Utrecht en Nieuwegein samen. Het hele gebied meet 12.140 hectare.

Magic Kingdom
Hollywood Studios
Animal Kingdom
Shoppen rond de wereld
België in Epcot
Frozen Ever After is ‘absoluut schitterend’
Artikelarchief van Epcot in Walt Disney World
Parksite

Florida Miami South Beach art deco Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen