Maters Tractors in Disney's California Adventure - Foto: © Disney

CALIFORNIA ADVENTURE

Disney California Adventure - pal tegenover Disneyland - is een eerbetoon aan de mensen, steden, stranden en natuur van Californië. 

Het gebied waarop in februari 2001 California Adventure de poorten opende, was voor die tijd in gebruik als parkeerterrein voor Disneyland. De Walt Disney Company broedde al jaren op uitbreidingsplannen voor het originele park, maar de ruimte daarvoor ontbrak. Besloten werd om nieuwe parkeergarages te bouwen op lege plekken rondom Disneyland – de grootste is de Mickey & Friends-parkeergarage, met plaats voor tienduizend auto’s – en op de vrijgekomen parking een tweede park aan te leggen.

Thema voor het nieuwe attractiepark werd Californië: de cultuur, historie en bezienswaardigheden van de staat waar het voor Disney ooit allemaal begon. California Adventure zou een levensgrote ansichtkaart van de Golden State worden. De bezoekers moesten door de kaart heen kunnen lopen en in één dag alle hoogtepunten van de staat kunnen beleven.

California Adventure ligt aan hetzelfde plein als Disneyland. Het terrein is ingedeeld in zes themazones: Buena Vista Street, Cars Land, Hollywood Land, Avengers Campus, Pixar Pier en The Golden State. Het laatste land heeft weer vijf sub-zones. Bezoekers komen binnen op Buena Vista Street, met een replica van het Carthay Circle Theatre. Van daar uit kunnen zij vier kanten op.

Links ligt Hollywood Land, met als thema Hollywood, televisie en film. In Disney Animation kunnen gasten zien hoe tekenfilms worden gemaakt. Het imposante Hyperion Theatre, met niet minder dan tweeduizend zitplaatsen, programmeert vaak een minimusical die Broadway-waardig is. Monsters Inc. is een darkride met in de hoofdrollen de bekende filmhelden Mike en Sulley. Andere filmsterren, zoals Mickey Mouse, Donald Duck, Aladdin en de Kleine Zeemeermin, stralen in de 4D-film Mickey’s Philharmagic.

De Avengers Campus is het hoofdkwartier van de Marvel-helden. In dit themagebied staat de machtige toren van Guardians of the Galaxy: Mission Breakout, waar bij een spannende bevrijdingsmissie een val van dertien verdiepingen hoog kan worden beleefd. In Web Slingers: A Spider-Man Adventure vraagt Spider-Man de bezoekers te helpen om de Spider-Bots te vangen.

Cars Land in Disney California Adventure - Foto: © Joshua Sudock / Disneyland

Van Buena Vista Street rijden rode trolley-treinen via de Hollywood Boulevard richting Cars Land. In Cars Land leidt een prachtig nagebouwd stukje Route 66 door het dorpje Radiator Springs naar Ornament Valley. Daar beleven gasten een uniek avontuur: een ritje in Radiator Springs Racers. Razendsnelle raceauto’s nemen het op tegen elkaar en suizen door het Cadillac Mountain Range-gebergte, met pieken tot wel veertig meter hoog. In Luigi’s Rollickin’ Roadsters kan iedereen in een Fiatje 500 stappen om Cars Day te vieren bij het Casa della Tires uit de film Cars, en in Mater’s Junkyard Jamboree tollen wagentjes rond achter tractors. Eten kan in de echte Amerikaanse diner Flo’s V8 Café.

Grizzly River Run in Disney California Adventure - Foto: © Disney

Themagebied Grizzly Peak is thuisbasis van één van de beste attracties in het park: Soarin’ Around The World. In een hangglider maak je, met behulp van simulatietechnieken en indrukwekkende filmbeelden, een tocht over bekende wereldwonderen als Monument Valley in de Verenigde Staten, de piramides van Egypte, de Matterhorn in Zwitserland, de Eiffeltoren, de haven van Sydney en over de Chinese Muur. Het klim- en klautergebied Redwood Creek Challenge Trail is een eerbetoon aan de natuur van Californië. Belangrijkste attractie is de avontuurlijke wildwaterbaan Grizzly River Run, met in het midden het herkenningspunt van het park: Grizzly Peak.

De derde sub-zone in de Golden State is San Fransokyo Square, geïnspireerd op de film Big Hero. In deze wonderbaarlijke mix van de steden San Francisco en Tokio kun je Hiro Hamada en de knuffelbare Baymax ontmoeten in de Hamada Bot Shop. In The Bakery Tour kan men zien hoe tortilla’s en het beroemde zuurdesembrood worden gemaakt.

Jessie's Critter Carousel in Disney California Adventure - Foto: © Disney

Pixar Pier heeft publiekstrekkers als de loopingachtbaan Incredicoaster en de interactieve 3D-darkride Toy Story Midway Mania. Eyecatcher is Pixar Pal-A-Round, een reuzenrad met een kolossaal Mickey-hoofd waarin een deel van de gondels naar boven en beneden glijden. Het hele gezin kan zich onderdompelen in de avonturen van Ariel in de muzikale darkride The Little Mermaid. Op het meer kunnen bezoekers ’s avonds genieten van Disney’s World of Color, een grootse openluchtshow met de Disney-karakters, vuurwerk en watereffecten.

Van lelijk eendje tot mooie zwaan

Incredicoaster in Disney's California Adventure - Foto: © Disney

Attracties

Snelle attracties: Guardians of the Galaxy: Mission Breakout (vrije val) – Incredicoaster (loopingachtbaan)

Familieattracties: Soarin’ Around The World (simulatierit) – Web Slingers: A Spider-Man Adventure (interactieve darkride) – Grizzly River Run (wildwaterbaan) – Pixar Pal-A-Round (reuzenrad) – The Little Mermaid (darkride) – Radiator Springs Racers (wedstrijd in raceauto’s uit de film Cars) – Luigi’s Rollickin’ Roadsters (dansende Italiaanse cabrio’s) – Maters Junkyard Jamboree (snelle tractordraaimolen) – Silly Symphony Swings en Golden Zephyr (zweefmolens) – Toy Story Midway Mania (interactieve 3D-darkride) – Goofy’s Sky School (wilde muis-achtbaan) – Monsters Inc. (darkride) – Disney Animation (kijkje achter de schermen van de tekenfilm)

Shows: Hyperion Theatre (musicalvoorstelling) – Playhouse Disney (kindershow) – Mickey’s Philharmagic (succesvolle 4D-film met de Disney-figuren) – Turtle talk with Crush (interactieve film) – World of Color (watershow)

Restaurants

Pym Test Kitchen (innovatieve gerechten in Marvel Campus) – Cozy Cone Motel (eetgelegenheid gevestigd in wigwam-gebouwen, voor zoete lekkernijen in kegelverpakkingen) – Flo’s V8 Café (roadside diner serveert gegrild vlees met Coca-Cola barbecue saus) – The Vineyard Room (Californische keuken, bediening aan tafel) – Wine Country Trattoria (Italiaanse pasta’s, sandwiches, salades) – Ariel’s Grotto (seafood) – Cocina Cucamonga (taco’s) – Tante Cass Café (bakkerij met producten geïnspireerd op de Japanse keuken en soep in versgebakken kommen van zuurdesembrood, op San Fransokyo Square) – San Fransokyo Cervecería (biertuin met snacks en drankjes, ook alcoholische) – Lucky Fortune Cookery (gerechten met Japanse, Vietnamese en Koreaanse invloeden)

Shops

Elias & Co. (groots shoppen in art deco-stijl in een winkel geïnspireerd op de warenhuizen van weleer in Los Angeles) – Julius Katz & Sons (Disney-producten voor in en om huis, in Buena Vista Street) – Off the Page (verzamelobjecten, Disney-kunstwerkjes en pins) – WEB Suppliers (Spider-Bots en andere Marvel-souvenirs, in Marvel Campus)

Waar?

Disney’s California Adventure, 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten, tel. 00 1 (714) 781-4565 • Komend vanaf Los Angeles: snelweg I-5 south (Interstate 5, Los Angeles-San Diego) afslag 110B (Disneyland Drive). Borden verwijzen vervolgens direct naar de immense Mickey & Friends-parkeergarage van Disneyland Resort. Vergeet niet de sectie, de rij en het nummer van je parkeervak te noteren. Een trammetje brengt je aansluitend naar de ingang van het park. Komend vanuit de richting San Diego: I-5 north, afslag 109 (Katella Avenue). Sla links af richting Disneyland Resort. Borden verwijzen vervolgens naar beschikbare parkeerplaatsen. Parkeren kost $ 35,00.

Openbaar vervoer: In en om Anaheim rijden shuttles van Anaheim Resort Transit (ART) naar het Disneyland Resort. Veel hotels hebben eigen shuttlediensten; in en uitstappen bij de East Shuttle Area, vlakbij Harbor Boulevard • Kaart

Wanneer?

California Adventure is het hele jaar dagelijks geopend, van 10.00 tot 18.00 uur. Afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) sluit het park later.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 10 miljoen per jaar.

Red Trolley in Disney California Adventure - Foto: © Disney

Kosten

Entreeprijzen: $ 179,00 per persoon in het hoogseizoen (circa € 166,00, in de zomer, in schoolvakanties en tijdens de kerstperiode). In het tussenseizoen $ 159,00 en in het laagseizoen $ 149,00, $ 129,00, $ 119,00 of $ 104,00, afhankelijk van de bezoekdag. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar betalen in het hoogseizoen $ 169,00, in het tussenseizoen $ 150,00 en in het laagseizoen $ 141,00, $ 127,00, $ 113,00 of $ 98,00. Meerdaagse passen (tot maximaal vijf dagen) maken de prijs per dag goedkoper. Met een Hopper-pas kun je ook naar Disneyland ‘hoppen’.

Grand Californian Hotel - Foto: © Disney / Paul Hiffmeyer

Overnachten

Disneyland Resort heeft drie eigen hotels: Disneyland Hotel, Paradise Pier en Grand Californian. Het laatste hotel is de nieuwste aanwinst en vormgegeven in de stijl van de Amerikaanse nationale parken. Het heeft een rechtstreekse ingang naar California Adventure. Rondom Disneyland liggen talloze hotels die niet tot het resort behoren, maar toch op een steenworp afstand van de parken liggen.

Uitgaan

Downtown Disney heeft restaurants, clubs, winkels en twaalf bioscoopzalen. Eten kan bij House of Blues, Naples Ristorante (pizza’s), Tortilla Jo’s (Mexicaans) en het Rainforest Café. Shoppen kun je bij de grote Disney Store, Compass (boeken), Basin (badproducten), Starabillias (antiek) en de Franse cosmeticaketen Sephora. Ga zeker even kijken bij Build-A-Bear-Workshop, waar je je eigen teddybeer in elkaar kunt zetten.

Goofy's Sky School in Disney California Adventure - Foto: © Disney

Tips

Wie de wachtrij bij drukke, geliefde attracties wil overslaan, kan gebruik maken van de service Lightning Lane. Tickets voor de snelle Lightning Lane zijn te koop in de app Disney Genie, onderdeel van de Disneyland-app. De service is beschikbaar voor de Tower of Terror, Incredicoaster, Soarin’ over California, Grizzly River Run en Goofy’s Sky School.

De app Disney Genie zorgt dat je op een zo optimaal mogelijke manier een dag in het park kunt doorbrengen. De app maakt aan de hand van je wensen en voorkeuren een persoonlijk dagschema. Het ‘reisschema’ wordt automatisch aangepast als de actuele omstandigheden veranderen. Als je je schema wilt omgooien, kan dat heel gemakkelijk. De app is gratis. De app Disney Genie+ heeft meer opties – onder meer toegang tot Disney Photopass – en kost 20 dollar per dag.

De hele dag zijn er in Disney’s California Adventure shows en parades. Neem bij de ingang een gratis Times Guide mee, met daarin alle optredens van die dag en de exacte aanvangstijden.

In Redwood Creek Challenge Trail, een speelgebied in Grizzly Peak Recreational Area, kunnen kinderen naar hartelust spelen. Er is zelfs een speciale kindershow: The Magic of Brother Bear.

Disney's World of Color in Disney California Adventure - Foto: © Disney

Fun facts

Het duurde maanden voordat de filmploeg voor de attractie Soarin’ over California goedkeuring kreeg om met een helikopter boven de nationale parken te vliegen. Luchtverkeer boven de parken is namelijk verboden. De laatste keer dat een helikopter toestemming kreeg om boven Yosemite te vliegen was halverwege de vorige eeuw.

Tot september 2018 had het park het kleurrijke A Bug’s Land. In dit themagebied konden kinderen een ritje maken in de ballonnendraaimolen Flik’s Flyers, een tochtje in Heimlich’s Chew Chew Train of ronddraaien op de rug van een lieveheersbeestje in Francis’ Ladybug Boogie. A Bug’s Land moest wijken voor de bouw van Marvel Campus.

Symbolische entree

Het entreegebied van California Adventure is heel symbolisch: het verbeeldt het tijdperk waarin Walt Disney voor het eerst aankwam en ging werken in de staat Californië, in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. De entree van het park wordt gevormd door een replica van het Pan-Pacific Auditorium. Het origineel – dat in Los Angeles stond en was ontworpen door architect Welton Becket, een vriend van Walt Disney – brandde in 1989 tot de grond toe af.

De gasten bevinden zich vervolgens op Buena Vista Plaza met als opvallendste bouwwerk het Carthay Circle Theatre (foto). In dat theater in Los Angeles ging in 1937 Walt’s eerste avondvullende tekenfilm Snow White and the Seven Dwarfs in première. Vanaf het plein kunnen gasten met de Red Car Trolley een ritje maken over Buena Vista Street en door Hollywood Land. Het trammetje is een nabootsing van de historische Pacific Electric Railway, die van 1901 tot 1961 het openbaar vervoer verzorgde in het zuiden van Californië.

Verder lezen

In twintig jaar tijd groeide Disney California Adventure uit van een lelijk eendje tot een mooie zwaan.

Disneyland Park
– Italiaanse roadsters vieren Race Day
Alle Disney-parken ter wereld
Artikelarchief van Disney California Adventure
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen