Recyclen voor goed doel

Disney schonk diverse attractieonderdelen uit California Adventure aan lokale non-profitorganisaties

Dat Disney in één van zijn themaparken een compleet land met de grond gelijk maakt om plaats te maken voor een nieuw land is geen unicum. Wel bijzonder is dat het Amerikaanse concern diverse onderdelen van dat themaland hergebruikte en doneerde aan lokale non-profitorganisaties.

Heimlich’s Chew Chew Train, voormalige attractie in Disney's California Adventure - Foto: © Adri van Esch

In California Adventure – het attractiepark naast Disneyland in Anaheim dat draait om het thema Californië – is A Bug’s Land dichtgegaan voor het publiek. Het met name op kinderen gerichte parkdeel opende kort na de opening van California Adventure in 2001 en was gebaseerd op de Pixar-film A Bug’s Life. Het gebied werd zo snel aan het nieuwe pretpark toegevoegd omdat er dringend behoefte was aan uitbreiding van capaciteit. In A Bug’s Land stonden met name attracties ‘van de plank’, rechtstreeks gekocht bij een fabrikant en van de Disney-sausje voorzien.

Marvel Land

In A Bug’s Land konden kinderen een ritje maken in de ballonnendraaimolen Flik’s Flyers, een tochtje in Heimlich’s Chew Chew Train of ronddraaien op de rug van een lieveheersbeestje in Francis’ Ladybug Boogie. Al die attracties verdwenen om plaats te maken voor de nieuwe Marvel Campus. In mei 2017 werd de eerste aanzet voor dit land al gegeven: toen werd de bestaande Twilight Zone Tower of Terror omgebouwd tot Guardians of the Galaxy: Mission Breakout! Heel snel werd deze vernieuwde vrijevaltoren de populairste attractie van het park, reden voor Disney om het aanbod van Marvel-belevenissen sterk uit te breiden. A Bug’s Land moest daarvoor wijken.

Flik's Flyers, voormalige attractie in Disney's California Adventure - Foto: © Adri van Esch

Emotional Whirlwind

Bijzonder is dat Disney diverse onderdelen uit A Bug’s Land recyclede. Eén attractie bleef in het park: de heteluchtballonnen van Flik’s Flyers (foto boven) werden naar fabrikant Zamperla in Italië gevlogen om daar van een nieuw thema te worden voorzien. Flik’s Flyers heet nu Inside Out Emotional Whirlwind, is gethematiseerd rond de film Inside Out uit 2015 en heeft een plekje op de Pixar Pier (foto onder). Diverse andere attractieonderdelen werden op een andere manier ‘gerecycled’: ze werden gedoneerd aan non-profitorganisaties.

Decoratieve onderdelen

Disney schonk diverse decoratieve onderdelen van het treintje Heimlich’s Chew Chew Train aan Friends of the Santa Ana Zoo. De vriendenorganisatie die de nabije dierentuin ondersteunt kreeg onder meer levensgrote crackers in de vorm van een beer, olifant, gorilla, leeuw, neushoorn en een schaap. Het kindermuseum Prentend City kreeg oversized snoepgoed, eveneens afkomstig van de Chew Chew Train. De lokale hulporganisatie Community Action Partnership of Orange County ontving zitbanken en de windmolen die bij de ingang van A Bug’s Land stond. De Anaheim Arts Council werd blij gemaakt met gigantische wattenstaafjes, potloden en spiegels afkomstig uit de attractie Tuck and Roll’s Drive ‘Em Buggies. A Bug’s Land sloot de poorten op 5 september 2018.

California Adventure: Van lelijk eendje tot mooie zwaan
Disney over de hele wereld

2018/2022 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen