Recyclen voor goed doel

Disney schenkt diverse attractieonderdelen uit California Adventure aan lokale non-profitorganisaties.

Heimlich’s Chew Chew Train, voormalige attractie in Disney's California Adventure - Foto: © Adri van Esch

Dat Disney in één van zijn themaparken een compleet land met de grond gelijk maakt om plaats te maken voor een nieuw land is geen unicum. Wel bijzonder is dat het Amerikaanse concern diverse onderdelen van dat themaland hergebruikt en doneert aan lokale non-profitorganisaties.

In California Adventure – het attractiepark naast Disneyland in Anaheim dat draait om het thema Californië – is A Bug’s Land dichtgegaan voor het publiek. Het met name op kinderen gerichte parkdeel opende kort na de opening van California Adventure in 2001 en was gebaseerd op de Pixar-film A Bug’s Life. Het gebied werd zo snel aan het nieuwe pretpark toegevoegd omdat er dringend behoefte was aan uitbreiding van capaciteit. In A Bug’s Land stonden met name attracties ‘van de plank’, rechtstreeks gekocht bij een fabrikant en van de Disney-sausje voorzien.

Marvel Land

In A Bug’s Land konden kinderen een ritje maken in de ballonnendraaimolen Flik’s Flyers, een tochtje in Heimlich’s Chew Chew Train of ronddraaien op de rug van een lieveheersbeestje in Francis’ Ladybug Boogie. Al die attracties verdwijnen om plaats te maken voor een nieuw Marvel Land. In mei 2017 werd de eerste aanzet voor dit land al gegeven: toen werd de bestaande Twilight Zone Tower of Terror omgebouwd tot Guardians of the Galaxy: Mission Breakout! Heel snel werd deze vernieuwde vrijevaltoren de populairste attractie van het park, reden voor Disney om het aanbod van Marvel-belevenissen sterk uit te breiden. A Bug’s Land moest daarvoor wijken.

Flik's Flyers, voormalige attractie in Disney's California Adventure - Foto: © Adri van Esch

Emotional Whirlwind

Bijzonder is dat Disney diverse onderdelen uit A Bug’s Land recyclet. Eén attractie blijft in het park: de heteluchtballonnen van Flik’s Flyers worden naar fabrikant Zamperla in Italië gevlogen om daar van een nieuw thema te worden voorzien. Flik’s Flyers gaat Inside Out Emotional Whirlwind heten, wordt gethematiseerd rond de film Inside Out uit 2015 en krijgt een plekje op de Pixar Pier. Diverse andere attractieonderdelen worden op een andere manier ‘gerecycled’: ze worden gedoneerd aan non-profitorganisaties.

Decoratieve onderdelen

Disney heft diverse decoratieve onderdelen van het treintje Heimlich’s Chew Chew Train geschonken aan Friends of the Santa Ana Zoo. De vriendenorganisatie die de nabije dierentuin ondersteunt krijgt onder meer levensgrote crackers in de vorm van een beer, olifant, gorilla, leeuw, neushoorn en een schaap. Het kindermuseum Prentend City krijgt oversized snoepgoed, eveneens afkomstig van de Chew Chew Train. De lokale hulporganisatie Community Action Partnership of Orange County ontvangt zitbanken en de windmolen die bij de ingang van A Bug’s Land stond. De Anaheim Arts Council wordt blij gemaakt met gigantische wattenstaafjes, potloden en spiegels afkomstig uit de attractie Tuck and Roll’s Drive ‘Em Buggies. A Bug’s Land sloot de poorten op 5 september 2018. Het nieuwe Marvel Land in Disney’s California Adventure moet in 2020 opengaan voor het publiek.

Disney over de hele wereld

9 september 2018 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen