DISNEYLAND

Disneyland is de fantasierijke droom van Walt Disney die uitkwam. Het park - dat in 1955 even ten zuiden van Los Angeles open ging - veranderde de pretparkwereld voorgoed. 

Disneyland is de droom van Walt Disney die uitkwam. In de tijd voor de opening, op 17 juli 1955, werd er vaak laatdunkend over Walts plannen gesproken; een wonderland voor kinderen en volwassenen, dat móest wel een financieel debacle worden, dachten velen. Disney zette door, ook al had hij moeite om zijn themapark te financieren. Om die reden kon hij niet alle ideeën die hij voor ogen had verwezenlijken. Maar Disneyland was al vanaf het begin een doorslaand succes.

City Hall in Disneyland in Anaheim - Foto: © Adri van Esch

In de jaren na de opening lukte het Disney daarom toch nog om allerlei plannen die in zijn hoofd zaten uit te voeren. Het park was geniaal van opzet en zette de standaard voor alle attractieparken die later ontstonden. Walt bouwde een Main Street waar alle bezoekers door heen moesten alvorens ze konden kiezen in welke richting ze zouden uitwaaieren. Aan het eind van de hoofdstraat, met winkeltjes en restaurantjes, lag het kasteel van Doornroosje, een gebouw met visuele aantrekkingskracht dat gasten verder het park in lokte. Disney bouwde op diverse punten in het park zulke opvallende bezoekersmagneten. Deze iconen noemde hij ‘weenies’.

Naast Main Street, U.S.A. telt Disneyland nog acht andere ‘landen’, elk met een geheel eigen sfeer. Vanaf het plein voor het kasteel kunnen bezoekers naar Adventureland en Frontierland (links), Fantasyland (rechtdoor) en Tomorrowland (rechts). Critter Country en New Orleans Square zijn te bereiken via Adventureland of Frontierland. Mickey’s Toontown ligt in het verlengde van Fantasyland en Star Wars: Galaxy’s Edge (foto onder) in het verlengde van Frontierland.

De meest geliefde attractie in Adventureland is het Indiana Jones Adventure, een attractie die in geen enkel ander Disney-park terug te vinden is. In deze darkride maken bezoekers een rit in een jeep. De terreinwagen maakt diverse plotselinge bewegingen die het spektakel extra kracht bijzetten. Klassiekers zijn de Enchanted Tiki Room, met tweehonderd zingende vogels en bloemen, en de Jungle Cruise, een boottocht door het oerwoud onder leiding van een gids.

Haunted Mansion in Disneyland in Anaheim - Foto: © Adri van Esch

Op New Orleans Square staan twee van Disneylands beste attracties: de geestige spooktocht door het Haunted Mansion en Pirates of the Caribbean, met een bootje langs muitende zeerovers en kapers. Critter Country wordt bevolkt door aaibare dieren als Broer Konijn en Winnie the Pooh. De eerste woont in Splash Mountain, een wildwatertocht door moerassen en grotten vol vrolijke dieren die eindigt met een steile afdaling. Winnie heeft zijn eigen attractie: The many adventures of Winnie the Pooh, waarbij bezoekers in een honingpot door een levensgroot prentenboek rijden. De belangrijkste belevenis in Frontierland is de achtbaantrein Big Thunder Mountain Railroad.

Alice in Wonderland in Disneyland in Anaheim - Foto: © Adri van Esch

In Fantasyland en Mickey’s Toontown komen de Disney-sprookjes tot leven. In Fantasyland met kleurrijke attracties als It’s a small World, Peter Pan’s Flight, het vliegende olifantje Dumbo en Alice in Wonderland. De Matterhorn Bobsleds is een exclusieve attractie voor Disneyland: door de op schaal nagebouwde berg Matterhorn rijden bobsleekarretjes op een rollercoaster-baan.

Mickey’s Toontown is helemaal gewijd aan de bekende figuren van Disney. Goofy heeft er een eigen speelhuis, Knabbel en Babbel een boomhut, je kunt er door de huizen van Mickey en Minnie wandelen en Donald Duck heeft zijn eigen boot aangemeerd. In Roger Rabbit’s Car Toon Spin rij je met een wel heel wendbare taxi door een stripwereld. In Mickey & Minnie’s Runaway Railway rijden bezoekers dwars door het filmdoek zo de tekenfilmstrips van Mickey en Minnie Mouse binnen. 

Tomorrowland telt diverse grote attracties met een ruimtethema, zoals de donkere achtbaan Space Mountain, de simulatorrit Star Tours en de darkride Buzz Lightyear Astro Blasters. Finding Nemo Submarine Voyage is een oude attractie in een nieuw jasje: gethematiseerd naar de bekende film met het populaire clownvisje Nemo. In Tomorrowland kunnen bezoekers op de monorail stappen voor een ritje over en ook buiten het park.

Big Thunder Mountain in Disneyland in Anaheim - Foto: © Adri van Esch

Themagebied Star Wars: Galaxy’s Edge brengt je naar de Black Spire Outpost, een dorpje op de planeet Batuu. De vijf hectare grote themazone herbergt twee topattracties: de interactieve simulatorrit Millennium Falcon: Smugglers Run en de darkride Rise of the Resistance. Winkels en restaurants in Galaxy’s Edge zijn tot in het kleinste detail in de sfeer van Star Wars gebracht en met de Disney Parks-app word je onderdeel van de belevenis; je kunt ter plekke games spelen en effecten in werking zetten.

Star Wars: Galaxy's Edge in Disneyland - Foto: Disney / Todd Wawrychuk

Attracties

Snelle attracties: Indiana Jones Adventure (spectaculaire simulatierit) – Matterhorn Bobsleds (bobbaan) – Big Thunder Mountain Railroad (bergachtbaan) – Splash Mountain (wildwaterbaan en darkride in één) – Space Mountain (donkere achtbaan) – Millennium Falcon: Smugglers Run (vliegen in een ruimtevaartuig als in een levensechte videogame)

Familieattracties: Pirates of the Caribbean (darkride) – Star Wars: Rise of the Resistance (meeslepende Star Wars-darkride) – Jungle Cruise (boottochtje met persoonlijke gids) – Mickey & Minnie’s Runaway Railway (verrassende darkride die gasten in de Mickey-strips brengt) – The Enchanted Tiki Room (show vol zingende vogels) – Haunted Mansion (vriendelijk spookhuis) – Peter Pan’s Flight (vliegtochtje over Londen) – It’s a small World (boottocht langs ontelbare poppen) – The many adventures of Winnie the Pooh (kinderdarkride) – Buzz Lightyear Astro Blasters en Roger Rabbit’s Car Toon Spin (interactieve darkrides) – Chip ‘n’ Dale’s Gadget Coaster (junior achtbaan in Toontown) – Autopia (kinderen mogen rijden in hun eigen auto) – Monorail

Shows: Fantasmic! (multimediale avondshow) – Captain EO (4D-film met Michael Jackson) – Magic Happens (kleurrijke parade) – Remember… dreams come true (vuurwerkshow)

Storybook Land Canal Boats in Disneyland in Anaheim - Foto: © Adri van Esch

Restaurants

Blue Bayou (in Pirates of the Caribbean, mooie locatie, maar duur) – Café Orleans (bediening aan tafel, op New Orleans Square) – Rancho del Zocalo (vrij rustig hamburgerrestaurant) – Enchanted Cottage (Duitse worsten, in Fantasyland) – Redd Rocket’s Pizza Port (zelfbediening, pizza’s en pasta’s) – French Market (zelfbediening met kipspecialiteiten, op New Orleans Square) – Plaza Inn (aan het einde van Main Street, buffet, grote keus)

Shops

Emporium (grootste winkel in het park, Main Street) – Star Trader (Disney-souvenirs, Tomorrowland) en Gag Factory (idem, Toontown)

Het kasteel van Disneyland in Anaheim - Foto: © Adri van Esch

Waar?

Disneyland, 1313 S. Disneyland Drive, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten, tel. 00 1 (714) 781-4565 • Komend vanaf Los Angeles: snelweg I-5 south (Interstate 5, Los Angeles-San Diego) afslag 110B (Disneyland Drive). Borden verwijzen vervolgens direct naar de immense Mickey & Friends-parkeergarage van Disneyland. Vergeet niet de sectie, de rij en het nummer van je parkeervak te noteren. Een trammetje brengt je aansluitend naar de ingang van het park. Komend vanuit de richting San Diego: I-5 north, afslag 109 (Katella Avenue). Sla links af richting Disneyland. Borden verwijzen vervolgens naar beschikbare parkeerplaatsen. Parkeren kost $ 35,00 • Openbaar vervoer: In en om Anaheim rijden shuttles van Anaheim Resort Transit (ART) naar Disneyland. Veel hotels hebben eigen shuttlediensten; in en uitstappen bij de East Shuttle Area, vlakbij Harbor Boulevard. De Disney-monorail rijdt tussen het park en de eigen hotels • Kaart

Het Disneyland Hotel bij Disneyland in Anaheim - Foto: © Disney

Overnachten

Disneyland Resort heeft drie eigen hotels: Disneyland Hotel, Paradise Pier en Grand Californian. Het laatste hotel is de nieuwste aanwinst en vormgegeven in de stijl van de Amerikaanse nationale parken. Rondom Disneyland liggen talloze hotels die niet tot het resort behoren, maar toch op een steenworp afstand van het park liggen

Uitgaan

Downtown Disney heeft restaurants, clubs, winkels en twaalf bioscoopzalen. Eten kan bij House of Blues, Naples Ristorante (pizza’s), Tortilla Jo’s (Mexicaans) en het Rainforest Café. Shoppen kun je bij de grote Disney Store, Compass (boeken), Basin (badproducten), Starabillias (antiek) en de Franse cosmeticaketen Sephora. Ga zeker even kijken bij Build-A-Bear-Workshop, waar je je eigen teddybeer in elkaar kunt zetten

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: 18 tot 19 miljoen.

Wanneer?

Disneyland is het hele jaar dagelijks geopend, meestal van 9.00 uur tot 20.00 uur. Op rustige dagen opent het park soms om 10.00 uur. Afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) sluit het park later

Kosten

Entreeprijzen: $ 194,00 per persoon in het hoogseizoen (circa € 179,00, in de zomer, in schoolvakanties en tijdens de kerstperiode). In het tussenseizoen $ 154,00 en in het laagseizoen $ 149,00, $ 129,00, $ 119,00 of $ 104,00, afhankelijk van de bezoekdag. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar betalen in het hoogseizoen $ 169,00, in het tussenseizoen $ 150,00 en in het laagseizoen $ 141,00, $ 127,00, $ 113,00 of $ 98,00. Meerdaagse passen (tot maximaal vijf dagen) maken de prijs per dag goedkoper. Met een Hopper-pas kun je ook naar California Adventure ‘hoppen’.

Tips

Wie de wachtrij bij drukke, geliefde attracties wil overslaan, kan gebruik maken van de service Lightning Lane. Tickets voor de snelle Lightning Lane zijn te koop in de app Disney Genie, onderdeel van de Disneyland-app. De service is beschikbaar voor Big Thunder Mountain, Buzz Lightyear Astro Blasters, Indiana Jones Adventure, Autopia, Space Mountain, Splash Mountain en Roger Rabbit’s Car Toon Spin.

De app Disney Genie zorgt dat je op een zo optimaal mogelijke manier een dag in het park kunt doorbrengen. De app maakt aan de hand van je wensen en voorkeuren een persoonlijk dagschema. Het ‘reisschema’ wordt automatisch aangepast als de actuele omstandigheden veranderen. Als je je schema wilt omgooien, kan dat heel gemakkelijk. De app is gratis. De app Disney Genie+ heeft meer opties – onder meer toegang tot Disney Photopass – en kost 20 dollar per dag.

Op de bovenste, open verdieping van de parkeergarage Mickey & Friends heb je een uniek uitzicht op het vuurwerk in het park.

De hele dag zijn er in Disneyland kleine en grote shows, parades en regelmatig zelfs een spectaculair vuurwerk. Een aanrader is de avondshow Fantasmic! Neem bij de ingang een gratis Times Guide mee, met daarin alle shows van die dag en de exacte aanvangstijden.

Disneyland op 17 juli 1955

Fun facts

Op 17 juli 1955 wordt geschiedenis geschreven: die dag opent Disneyland voor het eerst de poorten. Het wordt een zondag vol trubbels en triomfen. In plaats van de verwachte tienduizend hooggeplaatste genodigden komt op de premièredag het driedubbele aantal bezoekers opdraven. Alles wat maar fout kan gaan gaat die dag ook fout. Maar Walt Disney viert triomfen: al op de eerste dag snoert hij de criticasters, die beweerden dat zijn nieuwe onderneming nog voor kerstmis failliet zal zijn, de mond. Lees hier verder

Achter City Hall staan eucalyptusbomen die daar al tientallen jaren voor de bouw van het park zijn geplant. Eucalyptusbomen zorgden ervoor dat de sinaasappelbomen tegen de wind werden beschermd. Voordat Disneyland werd aangelegd bevonden zich sinaasappelplantages op het terrein. De eucalyptusbomen zijn de enige objecten die nog dateren uit de tijd vóór Disneyland.

De huizen in Main Street, U.S.A. hebben echte huisnummers. Komend vanaf Town Square hebben de gebouwen aan de rechterkant de nummers 100 tot 122 en aan de linkerkant 101 tot 115. Voorbij Center Street zijn de huizen rechts genummerd van 200 tot 222 en aan de linkerhand van 201 tot 2017.

Naast het kasteel van Doornroosje ligt de attractie Fantasy Faire, een dromerig pleintje waar kinderen dagelijks de Disney-prinsessen Belle en Rapunzel kunnen ontmoeten. Het sprookjesachtige pleintje is ontworpen door de Nederlandse imagineer Michel den Dulk. Lees hier meer

In 1958 werd Walt Disney door één van de bewakers de toegang geweigerd tot zijn eigen themapark. De beveiligingsman had Disney niet herkend en stuurde hem zonder aarzelen weg. Om een dergelijk pijnlijk voorval in de toekomst te voorkomen liet Walt bij alle ingangen een foto van zichzelf hangen, zodat zijn eigen personeel hem zou herkennen.

Splash Mountain in Disneyland in Anaheim

Verder lezen

Disneyland werd in Anaheim gebouwd op een sinaasappelboomgaard. Zo ver het oog reikte stonden er rijen sinaasappel- en walnootbomen, die tegen wind beschermd werden door hoge eucalyptusbomen.

Jungle Cruise, Peter Pan’s Flight, Mad Hatter’s Tea Party en nog twaalf andere attracties debuteerden in 1955, net als Disneyland in Anaheim zelf.

Bijna was er nooit een Disneyland geweest. Walt Disney had aanvankelijk namelijk niet genoeg geld om zijn droom te verwezenlijken.

California Adventure
Alle Disney-parken ter wereld
Zes Disneyland-kastelen
Artikelarchief van Disneyland
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen