Mad Tea Party at Night in Disneyland - Foto: Disney

De 15 briljanten favorieten van Disneyland

Vijftien attracties van Disneyland in Anaheim – ‘The Original’ – gingen net als het park zelf ook in 1955 open en zijn nog steeds favoriet bij de bezoekers.

Op 17 juli 1955 opende Walt Disney zijn eigen themapark: Disneyland in Anaheim, ten zuiden van Los Angeles. Daarmee ging zijn droom in vervulling. Disneyland veranderde de manier waarop er naar attractieparken gekeken wordt; het park van Disney was en is de maatstaf voor alle parken die volgden. In 2020 bestond Disneyland 65 jaar. Vijftien attracties hebben de tand des tijds met gemak doorstaan: ze openden eveneens in 1955 en zijn tot op de dag van vandaag lievelingen van het publiek.

Dit zijn de vijftien attracties die – net als Disneyland zelf – in 2020 hun briljanten jubileum vierden:

DLC King Arthur Carrousel Foto Disney Paul Hiffmeyer 15pers

King Arthur Carrousel

Walt Disney gaf de grote draaimolen het beste plekje in zijn park: meteen achter het kasteel van Doornroosje en in het hart van Fantasyland. Door de poort van het kasteel is de carrousel die de naam van koning Arthur draagt al van verre te zien. De molen stamt oorspronkelijk uit 1875; Walt kocht de attractie in het Canadese Toronto. Hij wilde alleen maar paarden in zijn draaimolen, daarom kocht hij losse houten paarden van het beroemde amusementspark Coney Island. King Arthur Carrousel heeft nu 68 steigerende paarden.

DLC Disneyland Railroad 10PP

Santa Fe & Disneyland Railroad

Disneyland is voortgekomen uit Walt’s liefde voor treinen. Al in de achtertuin van zijn huis bouwde hij een miniatuurspoorlijn, de Carolwood Pacific. Eén ding was dan ook al zeker, nog vóór Walt aan zijn eigen pretpark begon: daar zou een trein komen. Walt liet een spoorlijn aanleggen rondom het hele park. Het hoofdstation is aan het begin van Main Street U.S.A., bij de ingang van het park. Bezoekers rijden in ongeveer 25 minuten een rondje, wat de Santa Fe & Disneyland Railroad één van de langst durende attracties maakt.

DLC Peter Pan Flight Foto Don Sullivan Flickr

Peter Pan’s Flight

In een vliegend bootje over Londen en Never Land zweven, het was nog nooit vertoond in een attractiepark. Dat maakte Peter Pan’s Flight enorm populair en meteen ook tot één van de meest frustrerende ervaringen in Disneyland: de rij wachtenden voor een vliegtochtje was en is nog altijd bijzonder lang.

DLC Tea Party 10PP

Mad Hatter’s Tea Party

De bekende draaiende theekopjes vormden in Disneyland de Tea Party van de Mad Hatter, uit de verhalen van Alice in Wonderland. Vanaf 1955 tot op de dag van vandaag is het een uitdaging voor de vaste bezoekers van Disneyland om uit te vinden welke kleur kopjes het snelst draaien. De kleuren paars en oranje zijn volgens de kenners het meest dolmakend.

DLC Mr Toad gebouw 10PP

Mr. Toad’s Wild Ride

Mr. Toad’s Wild Ride is een darkride in Fantasyland die gasten meeneemt op een onstuimige rit door Engeland. De attractie is gebaseerd op de Disney-film The Wind in the Willows, met Ichabod en Mr. Toad in de hoofdrollen.

Wat was er vóórdat Disneyland werd gebouwd?

DLC Snow White Joe Penniston Flickr

Snow White’s Scary Adventures

Snow White’s Scary Adventures is de derde darkride die zijn première beleefde op de openingsdag van Disneyland. De boze heks heeft een grotere rol in deze attractie dan de lieftallige Sneeuwwitje of de koddige zeven dwergen. De rit is om die reden behoorlijk sinister, iets wat bezoekers vaak pas (te) laat bemerken. Met vele huilende kinderen tot gevolg. Disney besloot daarom de naam van Snow White Adventures te veranderen in Snow White’s Scary Adventures. Voor de duidelijkheid.

Autopia in Disneyland - Foto: Flickr Folks

Autopia

Autopia in Tomorrowland geeft – ook jonge – bezoekers al ruim 65 jaar de mogelijkheid rond te rijden in een eigen auto. De attractie overleefde niet alleen zes decennia, hij kreeg ook in alle Disneyland-parken elders op de aardbol navolging.

DLC Fire truck 10PP

Main Street Vehicles

Walt Disney wilde dat de hoofdstraat van zijn eigen land een heel levendige zou worden. Daarom liet hij een ouderwetse paardentram en een vuurrode brandweerauto door de straat rijden. Later kwam daar nog een dubbeldeks bus – de Omnibus – bij. Nog steeds geven alle voertuigen bezoekers een lift van Town Square naar de Plaza Hub, of omgekeerd.

Main Street Cinema in Disneyland - © Adri van Esch

Main Street Cinema

Dit oude filmhuis in Main Street toont al vanaf 17 juli 1955 Steamboat Willie, een zwart-wit cartoon uit het Disney-huis stammend uit 1928 met Mickey Mouse in de hoofdrol. In de jaren vijftig waren ook de winkels Fine Tabacco en Jewelry Shop in de bioscoop gevestigd. De cinema heeft geen zitplaatsen; je kunt er alleen staand naar de legendarische Disney-cartoons kijken.

DLC Jungle cruise olifanten 15pers

Jungle Cruise

Tot 1962 was de Jungle Cruise de enige attractie in Adventureland. Het was meteen ook de belangrijkste attractie in het park gedurende de eerste tien jaar. De boottocht voert door een dicht oerwoud dat bewoond wordt door dieren – voor Disney-begrippen vrij primitieve animatronics. Vooral het geestige commentaar van de schipper maakt Jungle Cruise nog steeds populair. Rond kerst wordt de boottocht omgetoverd tot Jingle Cruise.

Mark Twain River Boat in Disneyland - © Adri van Esch

Mark Twain Riverboat

De Mark Twain Riverboat is een statige raderboot die over de Rivers of America in Frontierland vaart. De 32 meter lange boot kan driehonderd passagiers vervoeren. Ook drie van de vier de andere Disneyland-parken hebben een Mark Twain Riverboat: in Parijs, Orlando en Tokyo.

Monstro in Storybook Land Canal Boats in Disneyland - © Adri van Esch

Storybook Land Canal Boats

Bij de opening van Disneyland in 1955 heetten de Storybook Land Canal Boats nog Canal Boats of the World. De vijftien boten voeren door een landschap waar nog helemaal niets te zien of te beleven was. Door geldgebrek kon Disney pas elf maanden later allerlei miniatuur sprookjestaferelen langs de kade laten bouwen. Hoogtepunt voor veel bezoekers is de passage door de gigantische mond van walvis Monstro uit de film Pinokkio.

Casey Jr. Circus Train in Disneyland - Foto: Flickr Folks

Casey Jr. Circus Train

Storybook Land is niet alleen te bewonderen vanuit de bootjes maar ook uit Casey Jr. Circus Train. Het treintje zou aanvankelijk als een achtbaan over de heuvels razen, maar bij tests vloog het voertuig bijna uit de bocht. Besloten werd er een rustiger ritje van te maken. De problemen met de snelheid en de veiligheid zorgden ervoor dat Casey Jr. Circus Train pas twee weken later open ging: op 31 juli 1955. Disneyland Paris heeft een vergelijkbaar duo van treintjes en bootjes: Casey Jr., le Petit Train du Cirque en Le Pays des Contes de Fées.

Electrical Parade al 50 jaar lieveling van het publiek

Dumbo The Flying Elephant in Disneyland - © Adri van Esch

Dumbo the Flying Elephant

De molen met vliegende olifantjes is een hit bij kinderen. In de oorspronkelijke schetsen voor Disneyland waren de beesten met de grote flaporen roze. In de uiteindelijke versie was Dumbo grijs. De attractie opende een maand na de première van het park, op 16 augustus 1955. Alle andere Disneyland-parken hebben ook een populaire Dumbo the Flying Elephant. Het Magic Kingdom in Florida heeft er zelfs twee.

DLC Golden Horseshoe Foto Loren Javier Flickr

The Golden Horseshoe

De prachtige saloon The Golden Horseshoe in Frontierland is nog steeds open, maar de legendarische Golden Horseshoe Revue is er niet meer te zien. De show – die een favoriet was van Walt zelf – liep van 1955 tot en met 1982.

Alle Disney-parken ter wereld

2020 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney, Flickr

Meest bezochte parkprofielen