Frozen ever after in Epcot

Frozen Ever After is ‘absoluut schitterend’

De reacties op de nieuwe darkride Frozen Ever After – ontworpen door de Nederlandse imagineer Michel den Dulk – zijn lovend: “Dit is absoluut schitterend”.

‘Wait Time 300 Minutes’. De castmember die het bordje met de wachttijd draagt, loopt telkens verder Epcot in: voorbij China, voorbij Duitsland. ‘Wait Time 400 Minutes’. Ruim zes uur wachten en dan vijf minuten kunnen genieten van de nieuwste darkride in het Noorse paviljoen: Frozen Ever After. Het is de allereerste dag dat het nieuwe avontuur rond de immens populaire Elsa, Anna en Olaf open is en de belangstelling is gigantisch. Met de langste wachttijden ooit in Walt Disney World gemeten tot gevolg.

Frozen Ever After in Epcot

Maelstrom werd Frozen Ever After

De darkride Frozen Ever After is niet volledig nieuw: het boottochtje door de Noorse natuur en een onder een olieboorplatform door bestond al sinds 1988. Twee jaar geleden sloot de attractie Maelstrom om plaats te maken voor Frozen Ever After, met hetzelfde ritsysteem, maar een volledig nieuwe inhoud. Meteen na het inschepen op de kleine Vikingboot zien gasten de vrolijke sneeuwman Olaf schaatsend op het ijs. Ze maken ook kennis met Anna en Elsa. De twee hoofdrolspelers zijn verrassend echt lijkende animatronics, waarbij gebruik gemaakt is van dezelfde techniek als bij de zeven dwergen bij de Seven Dwarfs Mine Train in het nabijgelegen Magic Kingdom.

Perfecte plek

Het plan voor een darkride rond Frozen kwam van de Nederlandse imagineer Michel den Dulk. “Ik liep al langer rond met een idee gebaseerd op de animatiefilm”, vertelt hij. “Ik ben toen gaan nadenken over een locatie. Verschillende van onze Disney-parken vielen om diverse redenen af. Toen kwam ik bij Epcot en de boottocht in het paviljoen van Noorwegen. Dat was de perfecte plek, vond ik. En gelukkig ik niet alleen.”

Disney imagineer Michel den Dulk - Foto: © Adri van Esch

Royal Sommerhus

Michel den Dulk (foto), executive creative director bij Walt Disney Imagineering, mocht de attractie zelf gaan ontwerpen. Met een team reisde hij naar Noorwegen om inspiratie op te doen voor de decors, attributen en gebouwen rond de Frozen-attractie. Naast de darkride is een nieuw dorpje gebouwd waarvoor inspiratie is opgedaan in het openluchtmuseum Sverresborg in Trondheim. In een originele ‘log cabin’ is het Royal Sommerhus ondergebracht, een meet & greet-locatie met Anna en Elsa.

Verdubbeld

De omvang van het Noorse paviljoen is in omvang verdubbeld, vertelt Michel. “De typisch Noorse staafkerk is nu het stralende middelpunt van het themagebied, met rechts de stad en het fort en links het platteland van Noorwegen met een pittoresk dorpje. Het is een combinatie van de krachten van de natuur en de minieme stukjes beschaving die tussen de bergen, bossen en fjorden liggen.”

Frozen Ever After in Epcot

Magische krachten

De darkride laat de gasten kennismaken met de magische krachten van Elsa. Tijdens de Summer Snow Day verandert zij hartje zomer het hele koninkrijk in een ijslandschap. “Werkelijk alles is bedekt met ijs en sneeuw”, glimlacht Michel den Dulk. “Een belangrijke rol is weggelegd voor bekende liedjes als First time in forever en Want to build a snowman. Maar het meest imponerend is Let it go! Als Elsa dat zingt, schieten de boten achteruit en verschijnt er overal ijs om de opvarenden heen.”

In love

De boottocht eindigt in het Noorse plaatsje Arendelle, waar een groot vuurwerk de finale vormt van het jaarlijkse winterfestival. De eerste reacties op Frozen Ever After zijn lovend: “De wachtrij is prachtig gedecoreerd, met enkele knipogen naar de voormalige Maelstrom-attractie”, “Knap wat Disney op zo’n relatief klein oppervlak heeft kunnen bereiken”, “Ik ben verbluft door de animatronics. De bewegingen van Elsa en Anna zijn zo levensecht. Dit is absoluut schitterend”, “Het is de beste nieuwe darkride in Walt Disney World van de afgelopen tien jaar” en “I’m in love with this attraction.”

21 juni 2016 © Tekst: Parkplanet – Foto’s: Adri van Esch, Twitter

Meest bezochte parkprofielen