Concept art Iron Man Experience in Hong Kong Disneyland - Beeld: (c) Disney

Iron Man naar Hong Kong Disneyland

Filmheld Iron Man krijgt een eigen attractie in Hong Kong Disneyland. Het Chinese park heeft met de Marvel-attractie een primeur.

The Walt Disney Company bouwt voor het eerst een attractie in één van zijn themaparken die gebaseerd is op een filmkarakter van Marvel Comics. Hong Kong Disneyland is de uitverkorene; daar opent eind 2016 een simulatorattractie gebaseerd op de filmheld Iron Man. Volgens Disney gaan bezoekers straks mee op avontuur met Iron Man, met de bedoeling Hong Kong te redden van buitenaardse indringers.

De Hulk-achtbaan in Islands of Adventure in Florida - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

Themagebied

The Walt Disney Company kocht eind 2009 Marvel Entertainment voor ruim 4,2 miljard dollar. Marvel is onder meer bekend van X-Men, Spider-Man en de Hulk. Veel van die populaire karakters zijn ondergebracht in een concurrerend themapark: in Islands of Adventure, gelegen op slechts twintig kilometer van Walt Disney World in Florida. In het park van collega Universal is een hele themazone ingericht met Marvel-stripfiguren: Marvel Super Hero Island. Daar staat onder meer een loopingachtbaan gewijd aan The Incredible Hulk en een darkride gethematiseerd rond Spider-Man. Dat niet de Verenigde Staten als eerste een Marvel-attractie zouden krijgen maar Hong Kong was begin vorig jaar al bekend. Toen werd nog gedacht aan een compleet Marvel-themagebied, net zoals in Islands of Adventure. Deze week werd bekend dat het gaat om één grote attractie: Iron Man Experience.

Geen windeieren

De aankoop van het oorspronkelijk uit 1939 stammend striphuis heeft Disney tot op heden geen windeieren gelegd. De film gebaseerd op de Marvel-figuren The Avengers was Disney’s grootste filmsucces van 2012. The Walt Disney Company bracht ook twee Iron Man-films in de bioscoop. De laatste versie – Iron Man 3 – was dit jaar de op één na bestbezochte film in China, met een opbrengst van 89 miljoen euro. De komst van de Iron Man Experience naar Hong Kong Disneyland past in de strategie om het bezoekersaantal van ‘s werelds kleinste Disney-park te laten stijgen.

Tomorrowland in Hong Kong Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

Stark Expo

In de Iron Man Experience brengen gasten een bezoekje aan Stark Expo, een expositie in New York van het bedrijf Stark Industries. In de films was Tony Stark – alias Iron Man – de eigenaar van de multinational. In de Expo kunnen bezoekers eerst de pakken van Iron Man bewonderen en allerlei andere uitvindingen van Stark Industries. Vervolgens stappen ze in een dichte simulator – vergelijkbaar met die van Star Tours in onder meer Disneyland Paris – en vliegen ze met Iron Man door de straten en het luchtruim van Hong Kong. Na afloop kunnen de gasten met de hoofdpersoon op de foto of een Iron Man-souvenir aanschaffen. De nieuwe Iron Man Experience in Hong Kong Disneyland krijgt een plekje in Tomorrowland.

Naar de parkplanner van Hong Kong Disneyland

2013 © Tekst: Adri van Esch – Concept art: Disney – Foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen