De opening van het nieuwe kasteel in Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

Vernieuwd kasteel in bestaand Disneyland is unicum

Walt Disney Imagineering heeft een bestaand park een compleet ander kasteel gegeven. Het kasteel van Hong Kong Disneyland is omgetoverd tot een volledig nieuw sprookjesachtig bouwwerk, een unicum voor een Disney-park.

“Disneyland is something that will never be finished. Something that I can keep developing… and adding to.”

“Disneyland will never be completed. It will continue to grow as long as there is imagination left in the world.”

– Walt Disney

Deze twee uitspraken van Walt Disney zorgen ervoor dat zijn parken altijd weer vernieuwd en uitgebreid worden. De meester was duidelijk: de parken met zijn naam zouden nooit voltooid zijn zolang er verbeeldingskracht bestaat. In Hong Kong Disneyland namen ze de standpunten van Walt heel serieus. Ze bouwden het bestaande kasteel van Doornroosje om tot het veel grotere, ruim vijftig meter hoge Castle of Magical Dreams. Een unicum.

Main Street U.S.A. in Hong Kong Disneyland bij avond - Foto: Adriel Tjokro

Zo goedkoop mogelijk

Toen Hong Kong Disneyland begin van deze eeuw gebouwd werd, trok de Disney Company liefst zo weinig mogelijk de portemonnee. Overal werd op bezuinigd, alles moest zo goedkoop mogelijk. En dus werd voor het Disneyland in Hongkong het kasteel van Disneyland in Anaheim nagebouwd. Dat scheelde ontwerpkosten en het was het kleinste en dus voordeligste kasteel van alle Disney-parken. Bij het grote en uitbundige kasteel van het in 2016 geopende Shanghai Disneyland stak het kasteel in zuiden van China echter wel heel schril af. En daarom besloot Disney dat Hongkong een nieuw, omvangrijk kasteel zou krijgen.

Het oude kasteel van Hong Kong Disneyland - Foto: © Adri van Esch

Oude kasteel gerecycled

Het oude kasteel van Doornroosje werd verwerkt in het nieuwe kasteel: achter en om het bestaande gebouw werden ranke, sierlijke torens geplaatst die tientallen meters de lucht in steken. De torens en andere nieuwe bouwdelen werden buiten het park vervaardigd en ter plekke met een enorme kraan als een puzzel in elkaar gezet. Wie goed kijkt, ziet dat het reeds bestaande kasteel is ingebed in de nieuwe structuur. Het oude en nieuwe gedeelte vormen samen een volledig ander kasteel: imposant, kleurrijk en heel sprookjesachtig. De werkzaamheden aan het kasteel begonnen op 1 augustus 2019. Bezoekers van het Disneyland bij Hongkong konden de transformatie van het kasteel met eigen ogen volgen.

 Wat is ‘plussing’?

Castle of Magical Dreams en Main Street, U.S.A. in Hong Kong Disneyland - Foto: © Disney

Elke prinses een toren

De dertien torens van het Castle of Magical Dreams, dat mooi afsteekt tegen de groene heuvels van Lantau-eiland, hebben elk hun eigen kenmerkende karakter. Elke kasteeltoren is gewijd aan een Disney-prinses of -heldin: Tiana, Aurora, Ariel, Mulan, Jasmine, Sneeuwwitje, Moana, Assepoester, Merida, Pocahontas, Belle, Rapunzel en Anna en Elsa uit Frozen hebben elk hun eigen ranke toren. Hun torens zijn te herkennen aan persoonlijke patronen, kleuren en de gouden ornamenten bovenop de spits.

het kasteel van Hong Kong Disneyland bij avond - Foto: Adriel Tjokro

Dansende lichtpuntjes

Op de toren van Sneeuwwitje prijkt een gouden appel en op andere torens staan het aapje Abu uit de tekenfilm Aladdin, het draakje Mushu uit Mulan en de pijl en boog van Merida. De prinsessen komen ook terug in muurschilderingen in het kasteel. Assepoester is te zien tijdens een ballonvaart over haar koninkrijk, prinses Aurora is bezig met valkerij en Ariel trotseert de zeeën op een zeilboot. Als eerbetoon aan het oorspronkelijke kasteel van Doornroosje sprenkelen de drie goede feeën Flora, Fauna en Merryweather lichtgevend elfenstof over de centrale doorgang van het kasteel, die leidt naar een rotonde met negenduizend dansende lichtpuntjes. De nieuwe blikvanger van Hong Kong Disneyland, die op 21 november 2020 voor het publiek werd geopend, vormt het decor voor shows, zowel overdag als ’s avonds.

Marvel Super Heroes Land in Hong Kong Disneyland - Beeld: © Hong Kong Disneyland

Buzz Lightyear heeft veld geruimd

Hong Kong Disneyland werd de afgelopen jaren al uitgebreid met de themagebieden Grizzly Gulch, Toy Story Land en Mystic Point, en nu dus met het Castle of Magical Dreams. Maar daar blijft het niet bij. In 2023 opent Hong Kong Disneyland nog twee nieuwe themagebieden. In januari 2016 opende in Hongkong de spectaculaire vliegsimulator Iron Man Experience. Het is de opmaat naar een compleet nieuw Marvel Super Heroes Land dat naast de Iron Man-attractie zal verrijzen. Buzz Lightyear Astro Blasters werd begin 2019 omgebouwd tot de interactieve darkride Ant-Man and The Wasp: Nano Battle, gethematiseerd rond het Marvel Universe. Marvel Super Heroes Land zal nog minimaal één extra grote attractie krijgen en wordt in fases gebouwd op het terrein waar nu nog Autopia ligt.

Het Kingdom of Arendelle uit Frozen in Hong Kong Disneyland - Beeld: © Hong Kong Disneyland

Frozen en Arendelle

Een tweede nieuw gebied in Hong Kong Disneyland krijgt de filmhit Frozen als thema. In het pretpark wordt het koninkrijk van Arendelle nagebouwd, met twee attracties, winkeltjes, eetgelegenheden en live entertainment. Het Frozen-themagebied komt achter Fantasyland en naast It’s a Small World, aan de andere kant van de spoorlijn. Het totale investeringsbedrag voor de twee nieuwe themalanden en het kasteel wordt geschat op ruim 700 miljoen euro. De vernieuwingen moeten het jaarlijkse aantal bezoekers van zo’n 6 miljoen nu naar 9,5 miljoen in 2025 tillen.

Plannen voor Oaken's Sliding Sleighs in Hong Kong Disneyland - Artist impression: © Disney

Fozen Ever After en Sliding Sleighs

De twee attracties in het nieuwe Frozen-themagebied zijn darkride Frozen Ever After en familieachtbaan: Wandering Oaken’s Sliding Sleighs. Frozen Ever After is het vervolg op het succes van de gelijknamige darkride in Epcot in Walt Disney World. Gasten stappen in houten boten die hen langs scènes uit de tekenfilm voeren, begeleid door bekende songs als Let it go, Do you wanna build a snowman? en Love is an open door. De finale van de overdekte boottocht is een bezoek aan het ijspaleis van koningin Elsa. Rollercoaster Wandering Oaken’s Sliding Sleighs heeft sleeën die door sneeuwpop Olaf en rendier Sven gezamenlijk naar de top van de lift worden getrokken. Daar ontmoeten de gasten Oaken, de eigenaar van Wandering Oaken’s Trading Post en Sauna. De winkelier verhuurt sleden die een slingerende rit maken door bergen en bossen en langs de fjord van het koninkrijk Arendelle. De realisatie van Frozen Land in Hong Kong Disneyland staat onder leiding van de uit Nederland afkomstige imagineer Michel den Dulk.

Alle Disney-parken ter wereld

2016-2020 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Hong Kong Disneyland, Adriel Tjokro, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen