Boevenwagen in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Main Street, U.S.A. in Disneyland Paris

Main Street U.S.A. is de levendige hoofdstraat van Disneyland Paris. De straat leidt naar allerlei onverwachte avonturen.

De ingangsstraat van Disneyland verbeeldt een Amerikaans stadje uit het begin van de vorige eeuw. Alles is in stijl gehouden: de Victoriaanse gevels, de gaslantaarns, de uithangborden, de reclameborden en zelfs de brievenbussen. Overal klinkt passende muziek – ragtime, jazz, dixieland – en zelfs de voertuigen doen denken aan de tijd dat Walt Disney zelf nog een kind was. Dagelijks trekken er bonte parades door de hoofdstraat.

City Hall en de Storybook Store op Town Square in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Main Street U.S.A. strekt zich uit tussen Town Square en Central Plaza. Voor de bezoekers, die door de tunnels onder het treinstation lopen, ontvouwt Town Square zich als een prentenboek. Met in het midden een muziekstand en links de imposante City Hall, het informatiecentrum van Disneyland, waar ook restaurantreserveringen gemaakt kunnen worden.

Main Street U.S.A. in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Op Main Street flaneren de gasten langs prachtige winkels – zoals warenhuis Emporium, snoepwinkel Boardwalk Candy Palace en kledingzaak Disney Clothiers, Ltd. – en voelen ze de gastvrijheid van een charmant Amerikaans stadje. Ze worden gelokt door het roze kasteel van Doornroosje, dat in de verte op Central Plaza staat. Dit centrale plein leidt de gasten alle windrichtingen op, naar de vier landen waaruit Disneyland bestaat.

De 10 mooiste Main Streets

Main Street Station in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Disneyland Railroad

Bezoekers die Disneyland betreden – onder het Disneyland Hotel door – zien als eerste het Main Street Station van de Disneyland Railroad. Hier worden gasten uitgenodigd een ritje om het park te maken in één van de vier originele stoomtreinen. De eerste drie treinen – de rood-wit-blauwe presidentstrein George Washington, de westerntrein W.F. Cody (de echte naam van Buffalo Bill) en de C.K. Holliday – deden al dienst bij de opening van Disneyland in april 1992. De vierde trein – de Eureka, genoemd naar de uitroep die gouddelvers slaakten als zij eindelijk geluk hadden – werd enkele maanden later toegevoegd vanwege de grote populariteit van de Railroad.

Meteen na vertrek rijdt de trein – die 270 passagiers in zijn vijf wagons kan vervoeren – door het Grand Canyon Diorama, een tachtig meter lang tableau vivant dat de pracht van het Amerikaanse natuurwonder laat zien.

De stoomtrein biedt een riant uitzicht over Frontierland, Fantasyland en Discoveryland. In elk van deze landen is een station gevestigd.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie, maar met overdekte treinwagons – Lift voor minder validen aanwezig

Horse-drawn Streetcar in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Horse-Drawn Streetcars

Een ouderwetse paardentram brengt bezoekers van Town Square naar Central Plaza. De trams worden getrokken door Percheron-paarden, afkomstig uit de Perche, de streek tussen Parijs en Normandië.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Enkele reis – Openluchtattractie, maar met overdekte tramwagons

Discovery Arcade in Main Street in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Discovery Arcade

Links en rechts van Main Street lopen twee overdekte arcades van Town Square naar Central Plaza, een uitkomst bij regen of grote drukte in de hoofdstraat. De Discovery Arcade ligt rechts vanaf Town Square gezien (oostkant) en heeft als thema de ontdekkingen van de mens. Affiches, schetsen en schaalmodellen laten enkele van de grootste uitvindingen van de twintigste eeuw zien. Disney-kunstenaars hebben hun fantasie de vrije loop gelaten en steden van de toekomst op papier gezet. Vanuit de Discovery Arcade – die opvalt door zijn gaslampen en rode tegelvloer – kunnen winkels en restaurants als The Gibson Girl Ice Cream Parlour en Victoria’s Home-Style Cooking worden bereikt.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

De ingang van de Liberty Arcade in Main Street in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Liberty Arcade

Aan de andere zijde van Main Street (links vanaf Town Square – westkant) ligt de Liberty Arcade, die geheel gewijd is aan het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. In het midden van de arcade – ook te bereiken via Flower Street – wordt in een diorama de onthulling van het beroemde beeld op 28 oktober 1886 uitgebeeld. Op de grond is een reusachtig mozaïek te bewonderen waarop de exacte plaats van het Vrijheidsbeeld – een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten – in de haven van New York is gemarkeerd. Plattegronden, tekeningen en foto’s geven het fascinerende verleden van de grote dame weer.

Vanuit de Liberty Arcade kan men diverse winkels – Emporium, Disney & Co – en hotdogrestaurant Casey’s Corner bereiken.

Wie bij het verlaten van de Liberty Arcade op Central Plaza meteen linksaf gaat, kan overdekt doorlopen tot aan de ingang van Frontierland, en vervolgens zelfs tot in Adventureland.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

Boevenwagen in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Main Street Vehicles

Toeterend en ronkend nemen snelheidsmonsters uit vervlogen tijden bezit van Main Street. Afhankelijk van de drukte in het park rijden er verschillende voertuigen door de hoofdstraat: limousines, een boevenwagen (Paddy Wagon), een brandweerwagen en een dubbeldeks omnibus.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Enkele reis – Openluchtattractie, maar met overdekte voertuigen

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

Plaza Gardens in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Horeca in Main Street U.S.A.

Walt’s is een sjiek restaurant met gerechten geïnspireerd op de Amerikaanse keuken. Walt’s is gevestigd op de eerste verdieping, in een pand op de hoek van Main Street en Flower Street, en biedt een mooi uitzicht op de hoofdstraat.

Plaza Gardens is een buffetrestaurant op Central Plaza.

Casey’s Corner (traditionele hotdogs), Market House Deli (sandwiches, pizza’s, salades) en Victoria’s Home-Style Cooking (snacks) bieden een wat snellere hap.

Voor eten uit het vuistje kun je terecht bij de Cable Car Bake Shop (sandwiches), Cookie Kitchen (donuts en muffins), The Gibson Girl Ice Cream Parlour en The Ice Cream Company (ijs).

Bon appétit in Disneyland Paris

Shoppen in Main Street U.S.A. in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Shoppen in Main Street U.S.A.

Lees hier over alle winkelmogelijkheden

EHBO

Aan het einde van Main Street U.S.A. – rechtsaf, op Central Plaza – is de eerstehulppost van het park.

Nog meer avontuur

Disneyland Park bestaat uit vijf magische themalanden. Ga mee op avontuur!
Naar Fantasyland
Naar Frontierland
Naar Adventureland
Naar Discoveryland

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris
Alles over Disneyland Paris

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen