Fantasyland in Disneyland Paris

Fantasyland is het bekendste land van het magische koninkrijk van Disney, het land waar alle bekende sprookjesfiguren wonen. Hier komen Disney-klassiekers als Sneeuwwitje, Pinokkio, Peter Pan en het vliegende olifantje Dumbo tot leven.

Fantasyland in Disneyland Paris ligt in het verlengde van Main Street U.S.A. Wie de hoofdstraat uitloopt en Central Plaza oversteekt, staat recht voor het Sleeping Beauty Castle, de fantasievolle ingangspoort van Fantasyland.

Sleeping Beauty Castle in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Sleeping Beauty Castle

Sleeping Beauty Castle, of in goed Frans Le Château de la Belle au Bois Dormant, is het meesterstuk van Disneyland. Het is niet alleen de toegangspoort tot Fantasyland, maar ook het centrale focuspunt en het hart van het hele park. Overal zijn de 43 meter hoge, roze torens van het kasteel te zien. Een ophaalbrug voert bezoekers door de toegangspoort in de grijze verdedigingsmuur naar de elf meter hoge ridderzaal. Drie gebrandschilderde ramen en stenen ‘bomen’ die de gewelven dragen domineren de hal. Een wenteltrap komt uit op de Galerie de la Belle au Bois Dormant. In het droomkasteel liggen twee sprookjesachtige winkeltjes: La Boutique du Château en Merlin l’Enchanteur. In het laatste boetiekje kan men afdalen naar de kerker van de draak.

Het kasteel van Doornroosje is het enige roze kasteel in alle Disney-parken. De kleur is bewust gekozen om af te steken tegen de vaak grijze Europese luchten. Maar liefst veertien lagen verf waren nodig om de juiste kleur roze te krijgen.

Informatie: Kijkattractie voor het hele gezin

Disney, heer en meester van de kastelen

La Galerie de la Belle au Bois Dormant

De grijze wenteltrap links in de kasteelpassage voert naar La Galerie de la Belle au Bois Dormant, waar bezoekers het verhaal van Doornroosje kunnen volgen aan de hand van rijk geïllustreerde boeken, fraaie wandtapijten en prachtige glas-in-loodramen. Aan de achterzijde kunnen gasten naar buiten wandelen. Het balkon van het kasteel biedt een indrukwekkend uitzicht over Fantasyland.

Informatie: Kijkattractie voor het hele gezin – Grotendeels overdekte attractie – Voor gasten in een rolstoel die de galerie willen bezoeken is een lift aanwezig; vraag naar de toegangscode bij City Hall of bij de boetiek Merlin l’Enchanteur

De draak onder het kasteel van Doornroosje in Disneyland Paris – Foto: © Disney

La Tanière du Dragon

In de donkere kerker onder het kasteel houdt een draak de wacht over het kasteel en zijn bewoners. Het 27 meter lange en tweeduizend kilo zware beest ligt te sluimeren, maar wordt ook regelmatig wakker en brult en stoomt dan rook naar de bezoekers. Vier ingangen – waaronder één in winkel Merlin l’Enchanteur – leiden naar de grot van het opvliegende dier.

Informatie: Spannende attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie met spaarzaam verlichte gedeeltes

Le Carrousel de Lancelot in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Le Carrousel de Lancelot

Zesentachtig paarden vervoeren ronde na ronde enthousiaste gasten in de Carrousel van Lancelot. De zestien grote paarden op de buitenste rij zijn gedecoreerd met 23-karaats gouden verf en werden vervaardigd door een ervaren beeldhouwer. De overige paarden werden door Disney zelf gemaakt. De twee koetsen in de draaimolen zijn antiek en dateren uit het begin van de vorige eeuw. De achtergrond van de carrousel is beschilderd met taferelen uit het verhaal van Lancelot, de ridder van de Ronde Tafel.

Naast de carrousel staat het magische zwaard Excalibur onwrikbaar in een rots. Het verhaal gaat dat wie het zwaard uit de rots kan trekken tot koning zal worden gekroond.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

De heks van Sneeuwwitje boven de ingang van de attractie in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Blanche-Neige et les Sept Nains

Het sprookje Sneeuwwitje en de zeven dwergen werd in 1937 door Walt Disney tot een avondvullende tekenfilm bewerkt. De gelijknamige attractie is gehuisvest in het donkere paleis van de boze heks, die buiten regelmatig het gordijn opzijschuift en door de ruit over het plein kijkt. Binnen vervoeren karretjes de bezoekers naar het geheimzinnige Zwarte Woud in Duitsland, waar de gebroeders Grimm het sprookje lieten afspelen. De gemene koningin wordt uiteindelijk verslagen, maar aan het happy end gaan diverse spannende taferelen vooraf.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Sommige scènes kunnen angstaanjagend zijn voor jongere bezoekers – Overdekte attractie

Les Voyages de Pinocchio in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Les Voyages de Pinocchio

Een attractie in dezelfde traditie als Sneeuwwitje is Les Voyages de Pinocchio. Ook hier voeren kleine wagentjes de gasten langs scènes, ditmaal uit het beroemde sprookje van de Italiaan Carlo Collodi. Onderweg zijn er ontmoetingen met Pinokkio – de houten pop die een jongen van vlees en bloed wil worden –, Japie Krekel, de goudvis Cleo, het katje Figaro, de walvis Monstro en natuurlijk poppenmaker Gepetto.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

Dumbo the Flying Elephant in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Dumbo the Flying Elephant

Vanwege zijn gigantische oren werd het olifantje Dumbo door de andere dieren in het circus uitgelachen. Maar nu vliegt het schuchtere beest juist dankzij die oren over Fantasyland. Tijdens een rondje met Dumbo hebben gasten een mooi uitzicht over de omliggende attracties. Met het pookje in het voertuig kun je Dumbo hoger of lager laten vliegen.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Attractie wordt niet aanbevolen voor kinderen onder een jaar – Kinderen tussen 1,20 en 1,55 meter kinderen onder de 1,20 meter onder begeleiding van een volwassene krijgen voorrang – Openluchtattractie

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris

De ingang van Peter Pan's Flight in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Peter Pan’s Flight

Peter Pan’s Flight is een drukke attractie, waarvan de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen. De vierpersoons vliegende scheepjes voeren gasten over nachtelijke Londen naar Nooitgedachtland (Neverland). Daar ontmoeten ze Peter Pan – het jongetje dat niet groot wilde worden – en de gemene kapitein Haak. Elfje Tinkerbel wijst de vliegende galjoenen de weg, door Wendy’s slaapkamer, langs meerminnen en indianen, terug naar het in typisch Engelse stijl gebouwde station.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

Donald en Katrien in Mad Hatter's Tea Cups in Disneyland Paris – Foto: © Disney

Mad Hatter’s Tea Cups

Onder het glazen dak en de tientallen lampions wervelen achttien levensgrote kop en schotels op een groot draaiplateau. Door aan het wiel in het midden van het kopje te draaien kunnen bezoekers hun voertuig nog sneller laten rondgaan. De draaimolen is een klassieker en geïnspireerd op het verhaal Alice in Wonderland van Lewis Carroll, waarin de Mad Hatter (de Gekke Hoedenmaker) dol is op theevisites en un-birthday party’s.

Informatie: Snelle attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

De klassiekers van Disneyland

Alice's Curious Labyrinth in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Alice’s Curious Labyrinth

Ook verwant aan het uit 1865 daterende sprookje Alice in Wonderland is Alice’s Curious Labyrinth, een wonderlijk doolhof dat garant staat voor vreemde ontmoetingen. Wegwijzers wijzen alle kanten op en zijn daarom allesbehalve een goede hulp. Bezoekers worden achtervolgd door de hartenkoningin die hen bedreigt met onthoofding: “Qu’on lui coupe la tête”, roept ze. De redding is het paarse kasteel met de vijf torens. Boven op het kasteel heeft men een prachtig zicht over de doolhof, dat gemaakt is van de cipressoort Thyas en van klimop. Via een glijbaan of gewoon via de trap kan men het labyrint verlaten. De heggen in Alice’s Curious Labyrinth zijn in totaal ruim 2,5 kilometer lang. Ze worden geknipt door tuiniers op stelten.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – De doolhof is rolstoeltoegankelijk, behalve het kasteelgedeelte

It's a Small World Alice's in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

It’s a Small World

Achter de pastelkleurige gevel met gestileerde afbeeldingen van wereldberoemde monumenten als de Eiffeltoren, de Big Ben, de toren van Pisa en de Taj Mahal bevindt zich de klassieke boottocht It’s a Small World. De attractie werd door Walt Disney en kunstenares Mary Blair oorspronkelijk ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1964 in New York, en verhuisde na afloop naar Disneyland in Californië. Tijdens de vaartocht passeren de reizigers 281 in klederdracht gestoken poppen, 48 bewegende speeltjes en 247 bewegende accessoires. Samen vormen al deze elementen en de prachtige decors een indrukwekkend beeld van een feestende wereld.

Nederland is meteen aan het begin van de rondvaart vertegenwoordigd (rechts), met Hollandse klompenmeisjes en -jongens zittend in grote tulpen. De reis voert langs rode dubbeldekkers en Beefeaters in Londen, Franse can-candanseresjes, Don Quichot en Sancho Panza in Spanje en een Griekse panfluiter. Maar ook verre continenten als Afrika en Azië worden aangedaan. Voor het eerst waren in It’s a Small World ook taferelen uit Noord-Amerika en Canada te zien: de Rocky Mountains in Canada, de Hollywood Bowl en de beroemde hangbrug van San Francisco in de Verenigde Staten.

Duitsland in It's a Small World - Foto: (c) Disney

Het melodietje dat de bezoekers begeleidt is onvergetelijk. It’s a Small World after all werd gecomponeerd door de broers Richard en Robert Sherman en speciaal voor de Europese versie opnieuw gespeeld door het Londens Symfonieorkest. Bij veel nieuwe scènes verandert de taal van het liedje, van Que le monde est petit tot Die Welt ist ja so klein.

Het verhaal gaat dat een Disney-medewerker naar diverse Europese landen reisde om kinderen in hun eigen taal het liedje te laten zingen. Hij deed naast Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland ook Nederland aan, zo wordt gezegd. Vreemd genoeg is de Nederlandse taal onderweg nergens te horen…

In de finale van de attractie komen alle landen samen in een stralend witte scène met duizenden lampjes.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Overdekte attractie

De 10 bekendste pretparktunes

Le Pays des Contes de Fées in Fantasyland in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Le Pays des Contes de Fées

In pastelkleurige bootjes maken bezoekers een rustig en muzikaal vaartochtje langs sprookjesachtige miniatuurgebouwen en -landschappen uit klassieke Disney-tekenfilms.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie

Casey Jr. in Disneyland Paris - Foto: © Adri van Esch

Casey Jr. – le Petit Train du Cirque

Het vrolijke circustreintje Casey Junior tuft over berg en dal door Storybook Land. Onderweg passeert het kleurige treintje, afkomstig uit het verhaal van Dumbo, het prachtige paleis waar Belle het Beest ontmoet.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Attractie niet geschikt voor kinderen onder een jaar – Openluchtattractie maar met overdekte treintjes

Meet Mickey Mouse in Disneyland Paris – Foto: © Disney

Meet Mickey Mouse

In het Fantasy Festival Theater kunnen gasten de hele dag met Mickey Mouse op de foto. De beroemde muis ontvangt zijn gasten in zijn kleedkamer. Daar vormen allerlei attributen van Mickey als goochelaar het decor: een bodemloze hoed, een galakostuum, de paraplu van Mary Poppins en de alom bekende tovenaarshoed met bijbehorende mantel. Een professionele fotograaf zet je met Mickey op de foto, maar je mag ook zelf kiekjes maken. De meet & greet-locatie ligt helemaal achteraan in Fantasyland, achter Dumbo en links van Alice’s Curious Labyrinth.

Informatie: Activiteit voor het hele gezin – Overdekte attractie

Fantasyland Station in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Disneyland Railroad Fantasyland Station

Met een van de vier stoomtreinen van de Disneyland Railroad op weg naar Discoveryland Station en Main Street U.S.A.

Informatie: Attractie voor het hele gezin – Openluchtattractie, maar met overdekte treinwagons – Het station is open vanaf 12.30 uur

Le Théâtre du Château in Disneyland Paris – Foto: © Disney

Le Théâtre du Château

Le Théâtre du Château is een openluchttheater met het kasteel van Doornroosje als achtergrond. Op het toneel worden bij mooi weer musicalachtige shows opgevoerd. Het theater biedt vijftienhonderd gasten een plaatsje en ligt op de weg tussen het roze kasteel van Doornroosje en It’s a Small World. De dagelijkse parade trekt langs het podium van het kasteeltheater. In de programmafolder die bij de ingang (onder het treinstation) of in City Hall kan worden meegenomen staat welke show er geprogrammeerd is en wat de aanvangstijden zijn.

Informatie: Show voor het hele gezin – Openluchtattractie – Showtijden staan in de programmafolder

Au Chalet de la Marionette in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Horeca in Fantasyland

In Auberge de Cendrillon staat de koets van Assepoester te pronken in een glazen kist. In dit sfeervolle bedieningsrestaurant achter het kasteel worden traditionele Europese gerechten geserveerd.

Bella Notte is een pizzeria die van buiten tot in detail Italiaans aandoet en van binnen een stripachtige knipoog geeft naar het land van de pizza’s en pasta’s.

Au Chalet de la Marionette is een Beierse herberg met kipgerechten, hotdogs en matige hamburgers.

Toad Hall is real British, met traditionele fish ‘n’ chips en sandwiches.

Voor de lekkere trek zijn er The Old Mill (een Nederlandse molen bij de ingang naar Le Pays des Contes de Fées), March Hare en L’Arbre Enchanté, voor drankjes, snoep en ijs.

Bon appétit in Disneyland Paris

Shoppen in Disneyland Paris – Foto: © Adri van Esch

Shoppen in Fantasyland

Lees hier over alle winkelmogelijkheden

Nog meer avontuur

Disneyland Park bestaat uit vijf magische themalanden. Ga mee op avontuur!
 Naar Main Street, U.S.A.
 Naar Frontierland
 Naar Adventureland
Naar Discoveryland

Bestel je tickets en hotelovernachtingen rechtstreeks bij Disneyland Paris
Alles over Disneyland Paris

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Disney

Meest bezochte parkprofielen