Verlichte drones nieuwe showstopper in avondvoorstelling

De verlichte drones die een choreografie opvoeren boven het jarige Disneyland Paris ontlokken de bezoekers veel ‘oohs’ en ‘aahs’.

Als eerste Disney-park ter wereld zet Disneyland Paris verlichte drones in bij een avondvoorstelling. In de show Disney D-Light, die als extra voorshow wordt opgevoerd voorafgaand aan Disney Illuminations, voeren tweehonderd drones een choreografie in de lucht naast het kasteel van Doornroosje uit. Samen vormen de verlichte drones het veelgeprezen logo dat het dertigjarig bestaan van Disneyland Park markeert.

Verrast publiek

Disney D-Light heeft ook videoprojecties, verlichte fonteinen, lichteffecten, rook en beroemde Disney-liedjes, maar de tweehonderd drones vormen de echte showstopper: het publiek reageert verrast op het effect van de drones. De show met de gesynchroniseerde drones werd ontwikkeld samen met het gespecialiseerde bedrijf Dronisos uit Bordeaux. Dronisos is opgericht in 2016 en wereldwijd marktleider op het gebied van indoor en outdoor droneshows.

Lees verder onder de video

Tachtig gram

Dronisos, dat ook een vestiging in Florida heeft, heeft drones variërend in gewicht van acht kilo tot slechts tachtig gram. De kleinste drones zijn het meest geschikt voor het vormen van verlichte taferelen, de grotere drones kunnen decors en kostuums optillen. Het bedrijf verzorgde ook droneshows voor onder meer het Franse themapark Vulcania, voor Warner Bros. en voor Puy du Fou. Dronisos is sinds eind 2020 verbonden aan themapark Puy du Fou, waarvoor het de verlichte drones bij de befaamde nachtelijke spektakelshow Cinescénie levert.

Lees verder onder de foto

Ingebouwde intelligentie

Puy du Fou was het eerste Europese park dat drones inzette bij shows: al in 2015 deden de eerste verlichte drones mee aan Cinescénie. Aan die drones, met de naam Neopters, werd door vijftig ingenieurs bijna twee jaar gewerkt. De ontwikkelingskosten bedroegen toen nagenoeg twee miljoen euro. Dankzij hun ingebouwde intelligentie en een GPS kunnen de Neopters zelfstandig vliegen met een snelheid van 25 tot 30 kilometer per uur op een hoogte van zestig meter. Zelfs met wind en regen hebben de multi-rotortoestellen geen probleem. Ze kunnen opstijgen vanaf vaste grond of vanaf het water en zijn bovendien waterproof.

Wereldwijde patenten

De Neopters werden in 2014 ontwikkeld door het Brusselse bedrijf Act Lighting Design in samenwerking met Puy du Fou. De entertainmentdrones kregen vier wereldwijde patenten. Inmiddels zijn de Neopters overgenomen door Dronisos en het eveneens Franse Delta Drone, en vliegen ze nu elke avond boven het jarige Disneyland bij Parijs.

Boek entree en verblijf rechtstreeks bij Disneyland Paris
Jarig Disneyland trakteert op tuinen en drones

7 maart 2022 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Puy du Fou – Video: Bright

Meest bezochte parkprofielen