Theatershow Le Grand Carillon in Puy du Fou

PUY DU FOU

Puy du Fou de heeft slechts één mechanische attractie: een carrousel. De rest van het themapark bestaat uit grote en kleinere historische shows.

Puy du Fou is na Disneyland Paris en de Walt Disney Studios het meest bezochte themapark van Frankrijk. En toch zegt Puy du Fou heel veel mensen niets; het is een bij buitenlanders nog vrij onbekende attractie. Dat komt wellicht omdat het park in de Franse Vendée het niet moet hebben van spectaculaire achtbanen of spetterende wildwaterbanen. Puy du Fou heeft slechts één mechanische attractie – een draaimolen – en verder alleen maar historische shows. En die zijn zo goed dat jaarlijks ongeveer twee miljoen Fransen naar het themapark trekken.

Ben je liefhebber van Raveleijn in de Efteling, de spektakelshow in een middeleeuws decor met ruiters, raven en heel veel speciale effecten? Dan is Puy du Fou iets voor jou! Want het park in Les Epesses heeft dat ook, maar dan in tienvoud. De mensen van Puy du Fou zijn ook verantwoordelijk voor de creatieve invulling van Raveleijn in de Efteling, dus die parkshow geeft een perfect beeld van wat men in Frankrijk kan verwachten.

lance 05 hd

Net als in de Efteling-show – waar een enorme draak tot leven komt, ridders wegzinken in het water en galopperende paarden uit de grond komen – kan men ook in Puy du Fou genieten van verbazingwekkende taferelen. In Les Epesses, een uurtje rijden van Nantes, draait een kasteel om zijn as, verdwijnt een ronde tafel met ridders in het water, zakken muren in de grond en rijst een schip vol Noormannen op uit een meer. Wie van spektakel houdt, kan in Puy du Fou zijn hart ophalen: het park heeft naast vijf grote shows nog acht kleinere voorstellingen, een dorpje uit de achttiende eeuw, een stadje uit het jaar 1900 en vier themahotels waar men zich in de middeleeuwen waant.

cinescenie 01 hd

De geschiedenis van het vijftig hectare tellende Puy du Fou begint in 1978. In dat jaar is de première van La Cinéscénie, een historisch openluchtspel met vuurwerk op de oude ruïnes van een kasteel. Het spektakel slaat in als een bom. Het wordt jaar na jaar geprolongeerd en uitgebreid. De voorstelling wordt nog steeds opgevoerd en is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste avondshow te wereld.

Aan La Cinéscénie doen 1200 acteurs en dansers en 120 ruiters te paard mee, allemaal vrijwilligers. Het openluchttheater waar de geliefde voorstelling plaatsvindt heeft ruimte voor 14.000 toeschouwers. In totaal hebben al meer dan tien miljoen mensen La Cinéscénie gezien. Let er wel op dat La Cinéscénie alleen op vrijdagen en zaterdagen in de zomer wordt opgevoerd. Voor de voorstelling moeten aparte kaartjes worden gereserveerd en die zijn vaak al ver van te voren uitverkocht. Een tweede avondshow is Les Noces du Feu, een stijlvol bruiloftsbal waarbij dansers en gigantische decors uit de diepten van het meer opduiken.

vikings 10 hd

Naast La Cinéscénie kent het ‘Grand Parc’ – zoals Puy du Fou zich graag noemt – meer dan tien andere grote en kleinere voorstellingen, dus ook zonder kaartjes voor La Cinéscénie is een bezoek aan het historische themapark de moeite waard. Bij de show Het Teken van de Zege beleef je de middeleeuwse circusspelen en bij De Vikingen ben je getuige van een aanval van de verschrikkelijke Noormannen. Dwars door de hoge vlammen duiken plotseling de woeste Vikingen in hun drakenboten op en vallen het vredige, 22 meter hoge fort uit het jaar 1000 aan.

tableronde 05 hd

Met de voorstelling De Geliefden van Verdun gaat Puy du Fou voor het eerst de twintigste eeuw in. Midden in het eeuwenoude bos van het park worden de bezoekers een eeuw terug in de tijd gebracht. Ze komen terecht in de Eerste Wereldoorlog, waar heldhaftige soldaten in de besneeuwde loopgraven een op het oog vergeefse strijd leveren. Alles lijkt verloren, maar dan keren plotseling de kansen van de moedige soldaten.

Een bijzonder avontuur is Le Mystère de La Pérouse. De bezoeker wordt door Monsieur de la Pérouse meegenomen op een spannende reis over de wereldoceanen. De intense tocht voert door twintig scènes die met behulp van 3D-videomapping en -projecties omgetoverd worden tot de cabine van de kapitein, vertrekken van excentrieke wetenschappers en tot kajuiten waar tijdens een hevige storm het water binnenstroomt en de wind de gasten om de oren waait. De illusie om op volle zee te zijn is levensecht.

vallee 02 hd

Alles in Puy du Fou is echt: er zijn geen nepdecors of goedkope effecten. Het park wil de historie op een authentieke manier aan de bezoekers laten zien. Dat er geen achtbanen en darkrides zijn, heeft ook een voordeel: het bosrijke park kent geen wachtrijen. Gasten wandelen van de ene show naar de andere en kunnen de tijd tussen de shows doorbrengen in de tuinen van La Vallée Fleurie, de bosrijke omgeving, in een middeleeuws dorpje of een historisch stadje.

signe 10 hd

Shows

Grote shows: Het Teken van de Zege (Le Signe du Triomphe, Circusspelen) – De Vikingen (Les Vikings, de Noormannen vallen een fort aan) – De Dans van de Spookvogels (Le Bal des Oiseaux Fantômes, valken, uilen en gieren schieten rakelings langs de toeschouwers) – Le Mystère de La Pérouse (intens avontuur op de oceaan, met echte acteurs) – Het Geheim van de Lans (Le Secret de la Lance, middeleeuws avontuur in een verlaten kasteel) – De Musketier van Richelieu (Mousquetaire de Richelieu, romantisch avontuur met degenduels, flamencodansen en paardrijkunsten)

Avondvoorstellingen: La Cinéscénie (spektakelstuk met 1200 acteurs en 24.000 kostuums, apart kaartje vereist) – De Vuurorgels (Les Orgues de Feu, muzikanten in lichtkostuums verzorgen een symfonie van water en vuur) – Les Noces du Feu (De vurige bruidsnacht, avondshow)

Kleine shows: De Geliefden van Verdun (Les Amoureux de Verdun, liefdesverhaal uit 1916) – De Wedergeboorte van het Renaissancekasteel (La Renaissance du Château, in iedere zaal van het kasteel van Puy du Fou wordt een ander hoofdstuk uit het glorieuze verleden onthuld) – Grandes Eaux (beleef het gouden tijdperk van Versailles opnieuw) – Le Grand Carillon (muzikale show rond hoge klokkentoren) – De Ridders van de Ronde Tafel (Les Chevaliers de la Table Ronde, aan de voet van de vestingmuur stelt Merlijn de moed van Arthur op de proef)

tableronde 01 hd

Restaurants

L’Auberge (klassiek restaurant in het achttiende eeuwse dorpje van het park) – Le Bistrot (traditionele Franse keuken) – La Mijoterie du Roy Henry (buffetrestaurant met vlees, tapas en desserts) – Les Deux Couronnes (gerechten van de grill) – L’Orangerie (buffetrestaurant naast de grote draaimolen) – Le Café de la Madelon (typisch Parijs café uit de belle époque) – Le Rendez-Vous de Ventres Faims (cafetaria) – Le Taverne (lunch, broodjes, salades) – La Rôtissoire (snacks)

Druk?

Aantal bezoekers in 2019: 2.308.000.

cinescenie 08 hd

Overnachten

De hotels van Puy du Fou zijn al net zo bijzonder als het park zelf. La Villa Gallo-Romaine is een oude Romeinse villa met honderd familiekamers. Le Camp du Drap d’Or heeft luxe tentvormige verblijven, de zogenaamde ‘logeries’. Les Îles de Clovis brengt gasten terug naar de tijd van de Merovingers met familiekamers met daken van stro gebouwd op palen boven het water. Le Logis de Lescure is een rustige herberg uit de achttiende eeuw. Gasten van La Citadelle stappen onder het valhek door een kasteel binnen en wanen zich in de middeleeuwen. Le Grand Siècle is een hotel is gebaseerd op het privékasteel van Zonnekoning Lodewijk XIV.

bof 07 hd

Waar?

Grand Parc Puy du Fou, S 70 025, 85 590 Les Epesses, Frankrijk, tel. 00 33 (0) 820 09 10 10 • Puy du Fou ligt tien kilometer van snelweg A87, Angers – La Roche-sur-Yon. Neem afrit 28 en volg de borden via de D160 en de D27 naar Le Puy du Fou • Kaart

Wanneer?

Puy du Fou is open van 29 maart tot en met 3 november 2024. Dagelijks open van 30 mei tot en met 1 september 2024 • In het voorjaar dagelijks open van 6 april tot en met 12 mei en in de herfstvakantie elke dag open van 19 oktober tot en met 3 november. In de overige maanden alle donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen open; check de parksite • Voorstelling La Cinéscénie op vrijdagen en zaterdagen in juni, juli, augustus en september (behalve op 7 juni, 26 juli, 13, 20, 21, 27 en 28 september 2024)

lance 10 hd

Kosten

Entreeprijs park: € 55,00 per persoon. Kinderen van 5 tot en met 13 jaar: € 39,00. Wie vooraf online reserveert krijgt € 11,00 korting per ticket voor een volwassene en € 8,00 voor een kinderkaartje • Entreeprijs park inclusief La Cinéscénie (vooraf online reserveren verplicht): € 73,00. Kinderen van 5 tot en met 13 jaar: € 60,00 • Parkeren: gratis.

vikings 08 hd

Fun facts

Alle artiesten van Puy du Fou worden in het park zelf opgeleid: de Académie Junior biedt 23 cursussen aan in schouwspelkunsten en showtechnieken. Jaarlijks volgen driehonderd toekomstige artiesten en technici de diverse eigen cursussen.

Tickets voor het Puy du Fou Park en spektakelshow Cinéscénie zijn zeer gewild. Toen op maandag 2 oktober 2017 de voorverkoop startte voor het seizoen 2018 werden binnen 24 uur 82.310 toegangsbewijzen verkocht en 8.532 hotelkamers geboekt.

Puy du Fou strekt zijn succesvolle vleugels uit over de rest van de wereld. Op 30 augustus 2019 presenteerde het Franse park voor het eerst het avondspektakel El Sueño de Toledo in de Spaanse stad Toledo. In 2021 opende daar Puy du Fou España, een compleet nieuw park met vier grote dagshows, drie historische dorpen en dertig hectare natuur. Het is de ambitie van Puy du Fou om in 2030 in totaal vier parken wereldwijd te hebben, waaronder één in China. Puy du Fou is ook producent van de show Raveleijn in de Efteling en van Kynren, een voorstelling voor achtduizend toeschouwers in het Engelse plaatsje Bishop Auckland.

Het pretpark als exportproduct

La Cité Médiévale in Puy du Fou

Verder lezen

“Puy du Fou is als een gedicht dat de schoonheid van het verleden beklemtoont”, zegt parkdirecteur Nicolas de Villiers.

De lijntjes van Puy du Fou in de Benelux lopen naar een Brussels bureau voor lichtontwerp en een bekend Brabants attractiepark.

Drones geven de voorstellingen in Puy du Fou een extra dimensie. Met de drones kan een adembenemende choreografie worden uitgevoerd.

Met in totaal zes gethematiseerde hotels beschikt Puy du Fou over een overnachtingscapaciteit van ruim 400 kamers en 2000 bedden.

Efteling werkt samen met Puy du Fou
Artikelarchief van Puy du Fou
– Alle attractieparken in Frankrijk
Parksite

Avondspektakel El Sueño de Toledo Puy du Fou España

PUY DU FOU ESPAÑA

Puy du Fou heeft diverse connecties met het buitenland. Naast een grote voorstelling in de Efteling die door Puy du Fou verzorgd wordt – de ruitershow Raveleijn – heeft het Franse park plannen voor een themapark in China en is er sinds 2021 ook een Puy du Fou in Spanje. In Toledo, een uur rijden van Madrid, ligt Puy du Fou España. In het Spaanse park zijn vier dagelijkse spektakels die zijn geïnspireerd op grote historische gebeurtenissen en legendarische figuren uit Spanje. Net als in Frankrijk maken de shows indruk met imposante decors, verbluffende speciale effecten en adembenemende acrobatie. In het park in de bergen van Toledo brengen ambachtslui, winkels en restaurants vier historische dorpjes tot leven. Net zoals in het Franse park presenteert het Spaanse zusje in de weekenden ook een groots avondspektakel: El Sueño de Toledo. Puy du Fou España was een investering van 242 miljoen euro. Het park is open van eind maart tot begin november.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Puy du Fou

Meest bezochte parkprofielen