Pretparken in Spanje en Italië

Sol en sole, dat is de extra attractie van pretparken in Spanje en Italië. Een flinke portie zonnestralen is zo goed als gegarandeerd. De mediterrane zon maakt een bezoek aan een attractiepark in Italië en Spanje nóg leuker.

Splash battle Ankor in Port Aventura

PORT AVENTURA

Salou, Spanje

Port Aventura is één van de grootste attractieparken in Europa. Het complex omvat naast pretpark Port Aventura ook nog een themapark rond automerk Ferrari, waterpark Costa Caribe Aquatic Park en zes eigen hotels. Op het terrein bij badplaats Salou staan de hoogste achtbanen van Europa: Shambhala steekt 76 meter de Catalaanse lucht in en Red Force in Ferrari Land is liefst 112 meter hoog. Niet alleen snelheidsduivels komen aan hun trekken in de Spaanse pretparkoase, ook kinderen en minder grote durfals vinden volop van hun gading in China, Far West, Polynesia, Mexico, Mediterrània en Sésamo Aventura, de zes themazones van Port Aventura. Zoals de Templo del Fuego, een adembenemende show met spectaculaire vuureffecten in een oude tempel, de interactieve darkride Street Mission en de drie wildwaterrivieren Silver River Flume, Tutuki Splash en Grand Canyon Rapids. Meer over het Port Aventura lees je hier.

Waar? Port Aventura, Avinguda d’Alcalde Pere Molas, 43480 Salou – Villa-Seca, Spanje • Port Aventura ligt aan snelweg AP-7 (Autopista del Mediterráneo / E15), afrit 35, richting Vila-Seca/Salou/Port Aventura.

Wanneer? Dagelijks open van eind maart tot begin november. Ook open in de weekenden in november en december en in de kerstvakantie. Aquatic Park is open van eind mei tot half september. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Port Aventura
Sesamstraat still going strong

Ingang van Ferrari Land bij Port Aventura - Foto: ThomasPA34 - CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61478606

FERRARI LAND

Salou, Spanje

Ferrari Land is een klein themapark helemaal gewijd aan het legendarische raceautomerk Ferrari. Het park ligt naast Port Aventura en zal voor de meeste bezoekers een bestemming voor een halve dag zijn. Diverse attracties in Ferrari Land laten gasten ervaren hoe het is om een racewagen te besturen. Zo zijn er Champions Race, simulatoren die een rit in de Ferrari Testarossa 250 nabootsen, en een race track. Meest heftige belevenis is Red Force, met 112 meter de hoogste achtbaan van Europa die durfals in vijf seconden van 0 naar 180 kilometer accelereert. Voor kinderen is er de kleinere variant Junior Red Force. In de Ferrari Experience – het hoofdgebouw van het park in de vorm van het hybride LaFerrari F150-model – zijn interactieve rondleidingen en in de attractie Crazy Pistons draaien kinderen omhoog en omlaag in een gondel die is geïnspireerd op de pistons in een Ferrari-motor. Voor Ferrari Land zijn losse entreetickets verkrijgbaar, maar ook combitickets met pretpark Port Aventura en waterpark Costa Caribe.

Waar? Ferrari Land, Avinguda d’Alcalde Pere Molas, 43480 Salou – Villa-Seca, Spanje • Snelweg AP-7 (Autopista del Mediterráneo / E15), afrit 35, richting Vila-Seca/Salou/Port Aventura.

Wanneer? Dagelijks open van eind maart tot begin november. Ook open in de weekenden in november en december en in de kerstvakantie.

‘Vader Ferrari zou trots zijn’

Achtbaan Batman in Parque Warner

PARQUE WARNER

San Martin de la Vega, Spanje

Filmstudio Warner Brothers heeft wereldwijd drie grote themaparken: Warner Bros. Movie World in Queensland in Australië, het geheel overdekte Warner Bros. World in Abu Dhabi en Parque Warner bij Madrid. In alle drie de parken draaien de attracties rond bekende stripfiguren als Bugs Bunny, Roadrunner, Tweety en Daffy Duck. De superhelden Batman en Superman hebben in het filmpark een eigen achtbaan. In Superman ga je zeven keer over de kop en in de hangende Batman La Fuga vlieg je vijf maal ondersteboven. Voor de hele familie zijn de achtbanen Correcaminos Bip Bip en Tom & Jerry. Ook voor het hele gezin zijn het draaiend huis Hotel Embrujado, de wildwaterbanen Rio Bravo en Rápidos ACME en de darkride La Aventura de Scooby Doo. Naast het pretpark ligt waterpark Warner Beach waar Scooby Doo, Yogi Bear en de Flintstones de gastheren zijn. Meer over het Parque Warner lees je hier.

Waar? Parque Warner, Camino de la Warner, 28330 San Martin de la Vega, Spanje • Neem op snelweg A4 (Carretera de Andalucia) afrit 22, richting San Martin de la Vega.

Wanneer? Open van begin april tot en begin oktober. In de maanden daarvoor en daarna veel weekenden open. Waterpark Warner Beach is geopend van half juni tot begin september. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Parque Warner

Zweefmolen Tornado in Terra Mítica

TERRA MÍTICA

Benidorm, Spanje

De oude beschavingen rond de Middellandse Zee vormen het thema van Terra Mítica. Het Romeinse Rijk staat centraal in Rome, mythologie drukt zijn stempel op Griekenland en in themazone Egypte bepalen piramides en sfinxen het beeld. Vanuit de honderd meter hoge uitzichttoren Infinnito krijg je een goede indruk van het park en kijk je uit over de Middellandse Zee. Het pretpark telt diverse spannende attracties, zoals de achtbanen Inferno en Titánide, de draaiende reuzenschommel SynKope en de tachtig meter hoge zweefmolen Tornado. De interactieve darkride El Laberinto del Minotauro, de achtbaan Alucinakis en wildwaterbaan Cataratas del Nilo bieden plezier aan de hele familie. Het pretpark beschikt over een eigen hotel en een bungalowpark in Egyptische stijl: Grand Luxor en Grand Luxor Villages. Meer over het Terra Mítica lees je hier.

Waar? Terra Mítica, Ptda. Del Moralet, 03502 Benidorm, Spanje • Terra Mítica ligt aan snelweg A7, afrit 65A leidt direct naar het park.

Wanneer? Open van begin juni tot half september. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Terra Mítica

ISLA MÁGICA

Sevilla, Spanje

Op de plek van de Wereldtentoonstelling 1992 in de stad Sevilla zijn nu een pretpark en een waterpark gevestigd: Isla Mágica en Agua Mágica. De Expo ’92 had als thema De eeuw van de ontdekkingen. Dat thema vind je nog steeds terug in Isla Mágica. Bijvoorbeeld in themagebied Puerto de Indias dat terugvoert naar het Sevilla van vijfhonderd jaar geleden. Of Puerta de América, een themazone rond een Caribisch fort. Heel Isla Mágica staat vol met populaire attracties, zoals de 68 meter hoge vrijevaltoren El Desafío, het schommelschip Navío Barbarroja en hangende achtbaan El Jaguar. Wildwaterrivier Anaconda heeft liefst drie afdalingen en voor kinderen is er de achtbaan El Tren de Potosí. Waterpark Agua Mágica heeft een eigen eiland vol spannende waterglijbanen, Isla de Toboganes. Meer over Isla Mágica lees je hier.

Waar? Isla Mágica, Pabellón de España, Isla de la Cartuja, 41092 Sevilla, Spanje • Het pretpark ligt in de stad, dus openbaar vervoer is het makkelijkst: vanaf het centraal station Santa Justa rijden stadsbus C1 en C2 naar Isla Mágica.

Wanneer? Isla Mágica is open van half april tot begin november. In juni, juli en augustus doorgaans dagelijks open. Agua Mágica is open van begin juni tot begin september. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Isla Mágica
Expo ’92 werd pretpark Isla Mágica

Avió in Tibidabo - Foto: Canaan - CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4661922

PARQUE DE ATRACCIONES DEL TIBIDABO

Barcelona, Spanje

Aan de stadsrand van Barcelona ligt de 512 meter hoge heuvel Tibidabo. Vanaf de heuvel heb je prachtig uitzicht over de stad en de groene omgeving. In 1899 werd er op de flank een attractiepark aangelegd, dat dezelfde naam kreeg als de heuvel: Parque de Atracciones del Tibidabo. De heuvel heeft zes niveaus en op elk ‘nivell’ – zoals het in het Catalaans heet – zijn attracties gebouwd, met uitzondering van niveau drie dat alleen toegankelijk is voor personeel. Op het eerste, laagste niveau staan het Castell dels Contes, een klim- en wandeltocht door een kasteel vol verhalen, en Muntanya Russa, een ietwat tamme achtbaanrit van vijfhonderd meter met mooi uitzicht over Barcelona.

Op niveau 5 bevindt zich de oudste attractie van Tibidabo: Embruixabruixes, wat ‘hekserij’ betekent. Deze uit 1915 stammende belevenis had in de voorbije eeuw namen als Ferrocarril aeri, L’Aeromagic en Magatzem de les Bruixes i els Bruixots (Magazijn van de heksen en de tovenaars). Tijdens de renovatie in 2016 werden projectie- en lichteffecten toegevoegd. Nivell 6 is de gratis toegankelijke Àrea Panoràmica. De drie bekendste attracties dragen allemaal bij aan het onvergetelijke panorama over Barcelona en bergketen La Serra de Collserola. Naast reuzenrad Giradabo staat Talaia, een verticaal draaiende arm met aan het eind een bakje waarin passagiers staand plaats kunnen nemen. De meest iconische attractie is Avió: een replica van het vliegtuig dat in 1927 de eerste vlucht maakte van Barcelona naar Madrid draait nu hangend aan een grote horizontale arm en voortgedreven door de eigen propeller zijn rondjes. Schilderachtig ouderwets.

Waar? Parque de Atracciones del Tibidabo, Plaça del Tibidabo 3, Barcelona, Spanje, tel. 00 34 (0)932 11 79 42 • Neem metrolijn L7 (bruine lijn: Plaça Catalunya – Avinguda Tibidabo) en stap uit op het eindpunt. Van daar gaat het verder met de pittoreske Tramvia Blau (de blauwe tram) tot halverwege de heuvel. Wil je naar Àrea Panoràmica van Tibidabo (nivell 6) dan stap je over op de Funicular del Tibidabo • Kaart

Wanneer? Het pretpark is van maart tot en met december open in de weekenden en schoolvakanties. In juli open van woensdag tot en met zondag en in augustus dagelijks geopend • De Àrea Panoràmica is van maart tot en met december elke dag open, behalve op 25 en 26 december. In februari in de weekenden geopend • Open vanaf 11.00 uur. Voor meer informatie: zie de parksite.

Achtbaan Tarantula in Parque de Atracciones Madrid

PARQUE DE ATRACCIONES MADRID

Madrid, Spanje

Parque de Atracciones de Madrid ligt in Casa de Campo, het grote stadspark waar je ook Zoo Aquarium de Madrid en kabelbaan Teleferico kunt bezoeken. Het pretpark heeft spannende achtbanen en wildwaterbanen maar is ook kinderen niet vergeten. Voor hen is er het kleurrijke Nickelodeonland, met attracties en shows rond bekende karakters als SpongeBob Squarepants, Dora the Explorer en Jimmy Neutron. Voor snelheidsduivels heeft Parque de Atracciones een handvol achtbanen. De spannendste is Abismo, waarin je tweemaal over de kop vliegt. Ook opwindend zijn de hangende achtbaan Tornado, de wilde-muis-baan Vértigo en de draaiende achtbaan Tarántula. TNT Tren de la Mina is een familieachtbaan die langs rotsen, bomen en watervallen schiet. Voor warme dagen – in de zomer kan de temperatuur in midden-Spanje oplopen tot wel veertig graden – zijn er de wildwaterbanen Aserradero, Los Fiordos en Los Rápidos.

Waar? Parque de Atracciones Madrid, Casa de Campo, s/n, 28011 Madrid, Spanje, tel. 00 34 (0)902 024 100 • Het attractiepark ligt twintig kilometer ten westen van het stadscentrum van Madrid, vlak naast snelweg A5 (Carretera de Extremadura). Neem de afslag Parque de Atracciones. Via de M30 richting Badajoz: afslag Parque de Atracciones / Casa de Campo • Openbaar vervoer: Parque de Atracciones is te bereiken met metrolijn 10 (Hospital Infanta Sofía – Puerta del Sur). Uitstappen op station Batán • Kaart

Wanneer? Het pretpark is het hele jaar open, echter alleen vanaf half juni tot begin september dagelijks. In de andere maanden open in de meeste weekenden, de schoolvakanties en op sommige weekdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

Roofvogelshow in Puy du Fou - Foto: Stephane Audran

PUY DU FOU ESPAÑA

Toledo, Spanje

Puy du Fou in Les Epesses in de Franse Vendée is één van de meest bekroonde themaparken ter wereld. Dat komt door de atypische opzet van dit pretpark: er zijn geen mechanische attracties, alleen maar historische shows. En wat voor shows: ze verbazen de bezoekers met een veelvoud aan dieren, imposante decors, verbluffende speciale effecten en adembenemende acrobatie. Puy du Fou exporteert zijn bijzondere product en expertise ook naar het buitenland: voor de Efteling verzorgen de Fransen de spektakelshow Raveleijn. Sinds 2021 heeft Puy du Fou ook een filiaal in Spanje: Puy du Fou España. De opzet is hetzelfde als in Frankrijk: in de weekenden is er de enorm imposante avondshow El Sueño de Toledo. Het hele seizoen door zijn er dagelijks vier grote voorstellingen, zoals El Ultimo Cantar, een show rond de Spaanse held Sid Campeador, en Cetrería de Reyes, een steekspel tussen de kalief en een ridder met honderden roofvogels die rakelings over de hoofden van de toeschouwers scheren. Daarnaast zijn er een middeleeuwse dorpje met smalle straatjes waarin ambachtslieden aan het werk zijn, een Moorse markt en een achttiende-eeuwse boerderij.

Waar? Puy du Fou España, CM40, Salida 13, 45004 Toledo, Spanje, tel 00 34 (0)925 63 01 35 • Puy du Fou España ligt net buiten Toledo, op een uur rijden ten zuiden van Madrid. Op snelweg CM40, de zuidelijke rondweg om Toledo, afslag 13 nemen • Openbaar vervoer: vanaf de Plaza del Granadal in Toledo en El Templo de Debod in het Parque del Oeste in Madrid rijdt dagelijks een bus naar en van het park • Kaart

Wanneer? Het park is open van eind maart tot en met het eerste weekend in november. Dagelijks open van half juni tot half september. Daarvoor en daarna open in de weekenden, de schoolvakanties en op sommige weekdagen. In de weekenden wordt het avondspektakel El Sueño de Toledo opgevoerd (aparte toegangsprijs). Voor meer informatie: zie de parksite.

Puy du Fou in Frankrijk
De historische wortels van Puy du Fou

Fantasy Kingdom in Gardaland

GARDALAND

Castelnuovo del Garda, Italië

Gardaland ligt in één van de populairste vakantiestreken van Italië, het Gardameer. Het pretpark heeft diverse attracties die uitzicht bieden over het blauwe water van het meer, zoals vrijevaltoren Space Vertigo en achtbaan Blue Tornado – voor een snelle blik – of het Flying Island, een vliegende schotel die vijftig meter de lucht in gaat. Het pretpark telt diverse achtbanen – van heel eng zoals dive coaster Oblivion en Sequoia Magic Loop, waarop de karretjes een groot deel van het traject ondersteboven afleggen – tot geschikt voor iedereen, zoals Mammut en waterachtbaan Fuga da Atlantide. Voor de kleintjes zijn er diverse fantasierijke themagebieden zoals Fantasy Kingdom, Peppa Pig Land en Prezzemolo Land, genoemd naar de parkmascotte van Gardaland. Naast het pretpark bevinden zich een vestiging van SeaLife en een Legoland Waterpark. Meer over Gardaland lees je hier.

Waar? Gardaland, SS 249 Gardesana Orientale, Via Derna, 370145 Castelnuovo del Garda, Italië • Via A4 (Milaan – Venetië), afrit Peschiera di Garda. Via A22 (Brenner – Modena), afrit Affi/Lago di Garda Sud, via de 450 naar het zuiden (Peschiera) rijden.

Wanneer? Dagelijks open van begin april tot eind september. Van oktober tot en met december alle weekenden en schoolvakanties open. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Gardaland
Miniland voor Legoland Waterpark

Achtbaan Desmo Race in Mirabilandia

MIRABILANDIA

Ravenna, Italië

Mirabilandia aan de Adriatische kust is al van ver te herkennen aan het negentig meter hoge Eurowheel, het hoogste reuzenrad van het Europese vasteland. Het attractiepark is verdeeld in zes themagebieden: Far West Valley, Dinoland, Route 66, Adventureland, Bimbopoli en Ducati World. De spannendste achtbaan staat in Adventureland: de hangende achtbaan Katun. De dubbele achtbaan Master Thai raast door Thaise tempelruïnes en in Desmo Race gaan berijders op twee motorfietsen de strijd met elkaar aan. Ook van verre te herkennen is waterachtbaan Divertical. De boten storten vanaf zestig meter hoogte met ruim honderd kilometer naar beneden. Bimbopoli is een kinderland met attracties in miniformaat en Mirabilandia Beach is een tien hectare groot waterpark in Caribische stijl. Meer over het Mirabilandia lees je hier.

Waar? Mirabilandia, Statale Adriatica SS 16, Via Romea Sud, 48015 Ravenna, Italië • Op de A14 (Bologna – Ancona) afslag 14 Cesena Nord nemen. Vervolgens snelweg SS.E45 volgen, richting Ravenna, tot aan de afslag Mirabilandia.

Wanneer? Open van begin april tot begin november. Dagelijks open van begin juni tot half september. Daarvoor en daarna in de weekenden. Waterpark Mirabeach is open van half juni tot begin september. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Alles over Mirabilandia
Unieke racer-achtbaan voor Mirabilandia

Troncosaurus in Movieland Studios - Foto: Freddo - CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51359136

MOVIELAND STUDIOS

Lazise sul Garda, Italië

Alle attracties en shows in Movieland Studios zijn gebaseerd op beroemde figuren van het witte doek, zoals Terminator, Rambo, Rocky en Zorro. Een hoogtepunt in het park is de attractie Magma 2.1, waarbij bezoekers zich met de off-the-road jeeps van het Geometrisch Instituut in een aardbevingsgebied begeven. In Police Academy volg je in een vluchtsimulator een enerverende cadettentraining en in de U.S.A. Army Stunt Show halen professionele stuntmannen gevaarlijke trucs uit met militaire voertuigen, rubberbootjes, jetski’s en motoren. Andere spannende attracties in Movieland Studios zijn de vrijevalbaan Hollywood Action Tower en de simulator-onderzeeboot U-571. In het spooklabyrint Horror House komen dappere gasten echte acteurs tegen en in speelzone Stone Age gaan gasten terug naar het stenen tijdperk met schommelschip BC-10 Airlines, wildwaterbaan Troncosaurus en diverse kinderattracties. Het filmpretpark aan het Gardameer maakt deel uit van het CanevaWorld Resort, waartoe ook waterpark Caneva Aquapark behoort.

Waar? Movieland Studios Park, Via Fossalta 1, 37017 Lazise sul Garda, Verona, Italië, tel. 00 39 (0) 45 696 99 00 • Op de A4 (Milaan – Venetië) afslag 4 Peschiera di Garda nemen. Borden Gardaland en CanevaWorld volgen. Movieland ligt enkele kilometers ten noorden van Gardaland, aan dezelfde weg • Kaart

Wanneer? Open van begin april tot en met oktober. In juli en augustus alle dagen geopend. In april, mei, juni en september op sommige dagen gesloten. Van half september tot eind oktober alleen in de weekenden open. Voor meer informatie: zie de parksite.

Vrijevaltoren Indiana in Cinecittà World bij Rome - Foto: Matt Horne (Flickr)

CINECITTÀ WORLD

Rome, Italië

Cinecittà Studios is één van de grootste filmstudio’s in Europa. Het veertig hectare grote studiocomplex in Rome is tevens de grootste leverancier van Italiaanse films. Grootheden als Sergio Leone, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese en Mel Gibson werkten in Cinecittà Studios. Op de beroemde studio’s is het themapark Cinecittà World gebaseerd. Het filmpark ligt 25 kilometer ten zuiden van het stadscentrum van Rome en is een eerbetoon aan films die in de Romeinse Cinecittà Studios werden opgenomen, zoals Ben Hur, Cleopatra, La Dolce Vita, The English Patient en The Passion of the Christ. De themalanden en decors in Cinecittà World zijn ontworpen door artdirector Dante Ferretti, die ook bij veel films gedraaid in Hollywood betrokken was. De muziek in het park is van de hand van de befaamde filmcomponist Ennio Morricone. Je betreedt het park door een straat uit de jaren twintig geïnspireerd op de misdaadfilm Gangs of New York uit 2002. Het themaland Roma ligt achter een vervallen aquaduct waarlangs wildwaterachtbaan Aktium loopt en waarin wagenraces worden gehouden. Het grote ruimtevaartuig Altair CCW 02-04 met daarin loopingachtbaan Altair; Back to Earth – tien keer over de kop! – domineert Spaceland. Op de rug van een gigantische olifant staat de zestig meter hoge vrijevaltoren Indiana. Voor de hele familie zijn de donkere achtbaan Inferno en Volarium, een filmtheater dat je met vliegvleugels van Leonardo da Vinci over Italië laat zweven.

Waar? Cinecittà World, Via di Castel Romano 200, 00128 Rome, Italië, tel. 00 39 (0)6 4041 1541 • Cinecittà World is vanuit Rome bereikbaar via de Strada Statale 148 (SS148, de Via Pontina). Neem de afslag Castel Romano. Om Rome heen: via de E80 naar de SS148 • Openbaar vervoer: de regionale busmaatschappij Cotral onderhoudt een busdienst tussen Rome en Castel Romano. Reken echter op een lange rit • Kaart

Wanneer? Cinecittà World is het hele jaar open, echter alleen in augustus dagelijks. In juni en juli enkele dagen gesloten, in de andere maanden alleen in weekenden en schoolvakanties open. Voor meer informatie: zie de parksite.

Yukatan in MagicLand - Foto: Masterblaster1044 - CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19392289

MAGICLAND

Valmontone, Italië

Op een steenworp afstand van Rome ligt MagicLand, dat de eerste jaren na de opening in 2011 door het leven ging als Rainbow MagicLand. Het is een kleurrijk pretpark verdeeld in zes zones die rond een langgerekt meer liggen. Spannendste attracties zijn Cagliostro, genoemd naar het kasteel van de graaf waar deze draaiende indoor-achtbaan doorheen loopt, de loopingachtbaan Shock en de 72 meter hoge vrijevaltoren Mystika. De 5D-videogame Huntik is gebaseerd op de in Italië bekende animatieserie Huntik: Secrets & Seekers. Ook geïnspireerd op een Italiaanse serie is de darkride Pianeta Winx. In gigantische hangende bloemen gaat de reis door de magische wereld van zes feeën. Bij warm weer bieden vier waterattracties verkoeling: de splash battle Battaglia Navale, de wilde rivier met ronde vlotten Le Rapide en de wildwaterbanen Yucatan en Nui Lua, die rond een enorme vulkaan loopt. Voor het hele gezin zijn de achtbanen Dune en L’Olandese Volante (De Vliegende Hollander). In het draaiende huis Maison Houdini wordt de spot gedreven met de zwaartekracht en vanuit L’Isola Volante heb je vanaf vijftig meter hoogte een prachtig uitzicht over het hele park.

Waar? MagicLand, Via della Pace, 00038 Valmontone, Italië, 00 39 (0)6 95 318 700 • MagicLand ligt op circa vijftig kilometer ten zuidoosten van Rome. Neem op autosnelweg E45 (Rome – Napels) de afslag Valmontone. Komend vanuit de richting Napels de afslag Colleferro nemen • Openbaar vervoer: met de regionale trein van maatschappij Trenitalia naar het station van Valmontone en van daar de shuttlebus naar het park nemen • Kaart

Wanneer? MagicLand is open van begin april tot begin november. Dagelijks open van half juni tot en met de eerste week van september. Daarna in de weekenden en in schoolvakanties. Voor meer informatie: zie de parksite.

Galeone in Leolandia

LEOLANDIA

Capriate San Gervasio, Italië

Leolandia heeft al verschillende naamswijzigingen achter de rug. Geopend in 1971 als Minitalia heette het park vervolgens FantasyWorld Minitalia en Minitalia Leolandia. Nu is alleen nog de naam Leolandia in gebruik. De geschiedenis van de naam toont de ontwikkeling van het park aan: van een soort Madurodam naar een compleet pretpark voor families. De 160 miniaturen van bekende Italiaanse bouwwerken staan nog steeds in het park, van de Dom van Milaan tot de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Daarnaast heeft het park attracties voor met name kinderen van de basisschool, zoals een ritje met Thomas de Trein, de draaiende achtbaan Twister Mountain, de familieachtbanen Vroom en Mine Train en de kleuterachtbaan Leocoaster. Het attractiepark herbergt ook dieren; er is een aquarium, een reptielenhuis, een kinderboerderij en er zijn papegaaien.

Waar? Leolandia, Via Vittorio Veneto, 52, 24042 Capriate San Gervasio, Italië, tel. 00 39 (0)2 909 01 69 • Leolandia ligt in de provincie Bergamo in Lombardije. Leolandia ligt aan de A4 / E64 (Turijn – Venetië), afslag Capriate • Kaart

Wanneer? Leolandia is geopend van half maart tot en met eind december. Van april tot en met augustus dagelijks open, in de overige maanden alleen in de meeste weekenden en schoolvakanties. Voor meer informatie: zie de parksite.

The Storm in Etnaland

ETNALAND

Belpasso, Sicilië, Italië

De ruim drieduizend meter hoge Etna op Sicilië is één van de actiefste vulkanen van Europa. Ongeveer 35 kilometer ten zuiden ligt het naar deze bekende vulkaan genoemde pretpark Etnaland. Het park heeft zijn attracties onderverdeeld in vijf categorieën: sagnare, roteare, volare, esplorare en sfidare. Respectievelijk dromen, draaien, vliegen, onderzoeken en uitdagen. Onder ‘dromen’ vallen onder meer de 24 meter hoge snelle mijntrein Eldorado en La Casa dei 44 Gatti, een belevenis rond de cartoonserie Nonna Pina. De draaiende schommel Revo-Rock 360 en de vrijevaltoren Babele schaart Etnaland onder ‘draaien’. Vliegen doe je op The Storm, de 32 meter hoge mega-achtbaan, en ontdekken kun je de wildwaterrivieren Dragon River en Crocodile Rapids. Etnaland heeft ook een Aqualand, met spannende waterglijbanen als Dark Kamikaze, Stukas, Twin Twister, Rafting River en Super Red Cannon, maar ook de rustige rivier Fiume Lento. Bovendien heeft Etnaland het Parco della Preistoria, met reproducties van dinosaurussen en andere prehistorische dieren.

Waar? Etnaland, Contrada Agnelleria, 95032 Belpasso, Italië, tel. 00 39 (0)95 791 3333 • Etnaland ligt aan rijksweg Strada Statale 121 (SS121) naar Belpasso • Kaart

Wanneer? Etnaland is geopend van april tot en met september. In juli en augustus dagelijks open, ook ‘s avonds. In de overige maanden in de meeste weekenden open. Voor meer informatie: zie de parksite.

Achtbaan Freestyle in Cavallino Matto

CAVALLINO MATTO

Marina di Castagneto Carducci, Italië

Cavallino Matto was aanvankelijk slechts een manege met speeltuin – vandaar de naam die ‘gekke pony’ betekent – en is nu een bescheiden, maar volwaardig pretpark. Met natuurlijk spannende attracties als snelle mijntrein Wild Mine en de vijftig meter hoge vrijevaltoren Shocking Tower, maar ook draai- en zweefmolens, speeltuinen en Educazione Stradale, een verkeerstuin waar kinderen in miniauto’s als Fiat 500 en Smart spelenderwijs de verkeersregels leren. In Jurassic River maak je een boottochtje langs 27 levensgrote dinosauriërs, waarna je in de Arena Jurassic Place naar de Dino Live Show kijkt. Meest bijzondere attractie – om te zien en te beleven – is Freestyle, een 32 meter hoge achtbaan waarin de voertuigen een volledige loop maken. Berijders zitten niet in de treinen, ze staan…!

Waar? Cavallino Matto, Via Po 1, 57022 Marina di Castagneto Carducci, tel. 00 39 (0)565 745 720 • Op snelweg E80 (Livorno – Grosetto) afslag Donoratico nemen en richting Marina di Castagneto rijden. Vanaf treinstation Castagneto Donoratico rijdt een shuttlebus naar het park • Kaart

Wanneer? Cavallino Matto is open van begin april tot begin november. Van half juni tot half september dagelijks open. Daarvoor en daarna in de weekenden en schoolvakanties open. Voor meer informatie: zie de parksite.

© Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen