ISLA MÁGICA

In 1992 werd er de Wereldexpo gehouden, nu zijn op het terrein in Sevilla een groot pretpark en een waterpark gevestigd.

In 1992 werd in Sevilla de Expo ’92 gehouden, een Wereldtentoonstelling met als thema De eeuw van de ontdekkingen. Voor de expositie, waaraan meer dan honderd landen deelnamen, was een terrein uitgekozen op het eiland La Cartuja, in de wijk Triana. De wijk ligt op loopafstand van het centrum, langs de westoever van de rivier Guadalquivir.

De totale oppervlakte van het tentoonstellingsgebied was 215 hectare. Na de Expo ’92 – die met ruim 41 miljoen bezoekers een ongekend succes was – werden de meeste landenpaviljoens ontmanteld en afgebroken en werd het terrein in tweeën gedeeld: een deel kreeg het researchcentrum Cartuja 93 als bestemming, op het andere deel werd attractiepark Isla Mágica gebouwd. In het pretpark staat nog steeds het Spaanse paviljoen van de Wereldtentoonstelling van 1992.

Vier jaar nam men de tijd om het grondgebied van Expo ’92 te herontwikkelen. In 1997 ging Isla Mágica – het Magische Eiland – open, maar in het eerste jaar waren er nog maar weinig attracties. Die volgden een jaar later; uiteindelijk kreeg het nieuwe park 29 attracties verdeeld over zeven themagebieden die de bezoekers meenemen naar het Spanje van de zestiende eeuw.

In de themazone Sevilla, Puerto de Indias gaan bezoekers vijf eeuwen terug in de tijd. Achter de stadsmuur ligt de haven die in die tijd de poort naar de wereld was. Het themagebied wordt gedomineerd door El Desafío, een 68 meter hoge vrijevaltoren met aan de basis een klassiek-Arabische minaret. De show El Corral de Comedias speelt zich af op een authentieke Andalusische boerderij.

Themagebied Puerta de América kondigt zich aan met het Fuerte de San Felipe, een typisch Caribisch fort dat vol ligt met geweren, fakkels en munitie om aanvallen van piraten te voorkomen. In dit themagebied kunnen bezoekers de wildwaterrivier Anaconda bedwingen – met drie afdalingen, van acht, negen en zeventien meter – of hun moed tonen in schommelschip Navío Barbarroja. Voor wie het wat rustiger aan wil doen is er de junior achtbaan El Tren de Potosí.

Er is nauwelijks bebouwing in het themagebied Amazonia; hier kon de natuur haar gang gaan en worden gasten verrast door de Cataratas del Iguazú, de watervallen van Iguazú waar twintigpersoons bootjes met vijftig kilometer per uur naar beneden komen suizen. Een Nederlands tintje is te vinden in één van de meest spectaculaire attracties van Isla Mágica: El Jaguar, een hangende achtbaan met vijf loopings gebouwd door het Limburgse bedrijf Vekoma.

Ook een beetje Nederlands is de attractie Capitan Balas, in het themagebied La Guarida de los Piratas. Het is een rit door de wereld van de piraten waarbij onderweg met een laserpistool op 144 doelen geschoten kan worden. Het eveneens Limburgse bedrijf Lagotronics zorgde voor de targets en de 28 pistolen. Het themagebied ligt genesteld in een inham van het centrale meer en staat helemaal in het teken van kapers en boekaniers. In de voorstelling La Fragata laten de woeste heren hun kunsten zien.

In het oorspronkelijke Spaanse paviljoen van de Expo ’92 is Dimensión 4 gevestigd, een 4D-film met bewegende stoelen en effecten als wind en water. In themagebied El Dorado stappen bezoekers in ronde boten om de vijfhonderd meter lange wilde rivier Rápidos del Orinoco af te varen. Themazone La Fuente de la Juventud is helemaal ingericht voor kinderen, met draaimolens, een bijenmonorail, een ballenbad en Tutti Frutti, een speeltuin met groene draken als glijbanen.

Isla Mágica heeft een eigen waterpark: Agua Mágica, met Isla de Toboganes, een eiland vol spannende waterglijbanen, en het grote golfslagbad Playa Quetzal.

Attracties

Snelle attracties: El Jaguar (hangende achtbaan) – El Desafío (vrijevaltoren) – Navío Barbarroja (schipschommel)

Familieattracties: Capitan Balas (interactieve darkride) – Anaconda, Iguazú en Rápidos del Orinoco (wildwaterbanen) – El Tren de Potosí (familieachtbaan) – Carrusel Mágico (draaimolen met twee verdiepingen) – La Travesía (rustiek boottochtje) – Los Bucaneros (splash battle-boottocht) – Agua Mágica (waterpark) – El Vuelo del Halcón (zweefmolen) – Zum-Zum: Las Abejitas (bijenmonorail) – Tutti Frutti (speeltuin)

Shows: In Isla Mágica vinden gedurende de hele dag en avond voorstellingen plaats. Er zijn kleine voorstellingen op diverse pleintjes in het park en grote shows in de theaters El Circo del Cóndor en Escenario del Fuerte. La Fragata is een groot piratenschip dat dienst doet als toneel voor een show met boekaniers en zeerovers. ’s Avonds wordt in openluchttheater El Anfiteatro del Lago een multimediashow opgevoerd met muziek, lichteffecten en fonteinen. 

Restaurants

Il Porto (traditionele keuken, pizza’s) – La Tahona (koffie, gebak, hotdogs, broodjes, ook glutenvrij, vlakbij de parkingang) – El Cañón (brouwerij naast het fort, tapas en bijpassende drankjes) – El Colombino (hamburgers, hotdogs, ijs) – El Fuerte (grote eetzaal in het koloniale fort; tijdens de lunch zijn er optredens) – El Guaraní (sandwiches, snacks)

Waar?

Isla Mágica, Pabellón de España, Isla de la Cartuja, 41092 Sevilla, Spanje, tel. 00 34 9021 61716 • Vanaf ringweg SE-30 staat Isla Mágica op de borden aangegeven • Openbaar vervoer: vanaf het centraal station Santa Justa van Sevilla rijdt stadsbus C2 naar het park. Ook stadsbus C1 doet Isla Mágica aan • Vanaf het centrale plein Plaza de España of vanaf het station is het ongeveer een uur wandelen naar Isla Mágica. Wandel het Isla de la Cartuja op via de brug Puente de la Barqueta • Kaart

Wanneer?

Isla Mágica is open van 6 april tot en met 3 november 2024, vanaf 11.00 uur. Dagelijks geopend van 1 juni tot en met 8 september. Daarvoor en daarna alle weekenden open en op sommige werkdagen: check de parksite • Agua Mágica is open van 1 juni tot en met 29 september 2024, vanaf 11.30 uur. Dagelijks open van 13 juni tot en met 8 september 2024. Daarvoor en daarna alle weekenden open en op sommige werkdagen.

Kosten

Entreeprijs: € 38,00 per persoon. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar en senioren vanaf 60 jaar: € 25,00 • Combinatietickets Isla Mágica en waterpark Agua Mágica: € 47,90 per persoon. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar en senioren vanaf 60 jaar: € 34,90 • Er zijn goedkopere middag- en avondtickets en korting voor wie de tickets vooraf via internet bestelt • Parkeren in de eigen parkeergarage van Isla Mágica aan de Calle Juan Bautista Muñoz op vierhonderd meter van de ingang kost € 8,00 per dag (online: € 7,00). Vijftig meter van de ingang ligt parkeerplaats Barqueta; een parkeerticket kost € 10,00 en is uitsluitend online te koop.

Verder lezen

Op de plek in Sevilla waar in 1992 ruim veertig miljoen mensen de Expo bezochten, komen nu jaarlijks zo’n 700.000 gasten naar attractiepark Isla Mágica.

Meer attractieparken in Spanje
Waterpark Agua Mágica is ‘Playa de Sevilla’
Artikelarchief van Isla Mágica
Parksite

© Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen