Expo ’92 werd pretpark Isla Mágica

Op de plek in Sevilla waar in 1992 ruim veertig miljoen mensen de Expo bezochten, komen nu jaarlijks zo’n 700.000 gasten naar attractiepark Isla Mágica.

Sommige attractieparken werden gebouwd op lege stukken grond, andere parken verrezen op terreinen waar al heel wat parkachtige infrastructuur aanwezig was. Pretparken die uit het ‘niets’ verschenen hadden het voordeel van een blank canvas: op de lege lap grond kon alles precies getekend en gebouwd worden zoals de imagineers dat in gedachten hadden. Disneyland Paris is daarvan een goed voorbeeld. Het park en de hotels werden aangelegd op uitgestrekte akkers waar voorheen bieten werden geteeld. Een ideale uitgangssituatie om ‘het mooiste Disneyland van de wereld te maken’. Ook andere pretparken ontstonden op grote lege terreinen. In Duitsland bijvoorbeeld werden zowel Phantasialand als Belantis gebouwd op verlaten mijnbouwgronden.

Eeuw van de ontdekkingen

Andere parken konden bij de aanleg juist weer profiteren van al aanwezige voorzieningen. Neem Walibi Holland: dat park werd begin jaren negentig aangelegd op het terrein van de failliet verklaarde landbouwtentoonstelling Flevohof. Europa-Park in het Zuid-Duitse Rust opende in 1975 op het terrein van een verwaarloosd slotpark en een ernaast gelegen sprookjespark. Het Spaanse attractiepark Isla Mágica werd aangelegd op het grondgebied van de Expo die van 20 april tot en met 12 oktober 1992 in Sevilla werd gehouden. De Wereldtentoonstelling vond plaats precies vijfhonderd jaar nadat Columbus in 1492 vanuit Sevilla Zuid-Amerika ontdekte. Niet voor niets was het thema De eeuw van de ontdekkingen.

Expo ‘92

Op het terrein van Expo ‘92 stonden 95 futuristische paviljoens. 63 paviljoens huisvestten een deelnemend land, in vijf paviljoens waren 47 landen ondergebracht die geen eigen gebouw hadden en in de overige paviljoens presenteerden de Spaanse autonome gebieden zich. Nederland had in Sevilla een spectaculair paviljoen dat oprees uit het water en volledig transparant was. De muren waren doorzichtige geveldoeken waarlangs water stroomde. De verbindingen tussen de diverse platforms van het bouwwerk werden gevormd door mediatunnels waar de bezoekers op loopbanden doorheen gingen. Op de bovenste verdieping waren vijftien meesterwerken van Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan te bewonderen. Een veertig meter lange roltrap bracht de gasten weer naar de begane grond. In het paviljoen van België, een zwarte kubus met witte jaloezieën, waren tentoonstellingen over de architect Victor Horta en het Belgische stripverhaal ondergebracht en waren schilderijen van Rubens, Ensor en Magritte te bewonderen.

Drie bruggen

Het terrein van de Expo ‘92 aan de westoever van de rivier Guadalquivir werd met het centrum van Sevilla verbonden door drie nieuwe bruggen. De Puente de la Barqueta – officieel Puente Mapfre genaamd – loopt rechtstreeks van de historische stadskern naar het entreeplein van Isla Mágica. Spectaculairder zijn de bruggen Puente V Centenario en Puente del Alamillo. De eerste is 45 meter hoog, de tweede diende als inspiratie voor de Erasmusbrug in Rotterdam.

In verval

Na afloop van de Expo werden diverse gebouwen afgebroken, andere complexen bleven staan maar raakten in verval. Van de 65 meter hoge draaiende uitkijktoren Torre Banesto staat alleen nog de pilaar overeind. Het Spaanse paviljoen bleef wel behouden. Rond het complex van het organiserende thuisland en het meer dat ervoor lag werd het pretpark Isla Mágica aangelegd. In het voormalige en inmiddels behoorlijk vervallen Spaanse paviljoen is tegenwoordig Cines Mágicos gehuisvest, waar de weinig spectaculaire 4D-film Dimensión 4 wordt vertoond, en is de wat gezapige darkride Capitán Balas ondergebracht. Van verre zijn van het Spaanse tentoonstellingsgebouw nog de witte kegelvormige torens (rechts op de foto hierboven) en de trapeziumvormige toren (foto’s onder) te herkennen.

Monorail

Behalve het voormalige Spaanse paviljoen en de gebouwen om Isla Mágica heen is binnen de poorten van het pretpark zelf weinig meer terug te vinden van de Expo ‘92. Het attractiepark profiteerde wel van het groen dat voor de Wereldtentoonstelling werd aangelegd. Isla Mágica is een weelderig wandelpark met zes mooie themazones. De attracties zijn doorsnee: het pretpark telt slechts één grote achtbaan en een aantal wildwaterbanen die ook in veel andere parken te vinden zijn. De kabelbaan, de treintjes, de panoramatoren, ze verdwenen allemaal. Zelfs de monorail die de Spanjaarden hadden overgenomen van de Expo 88 in het Australische Brisbane werd afgebroken. Die monorail draait sinds 1995 dagelijks zijn rondjes in Europa-Park in Duitsland.

Isla Mágica

2 mei 2022 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen