Gemeente Rust, vestigingsplaats van Europa-Park

Europa-Park in Rust: driemaal was scheepsrecht

Europa-Park en Rust zijn synoniem. Maar pas de derde locatie werd de plek voor Europa-Park. En waarom heet het pretpark zo?

Franz Mack, eigenaar van het bekende attractiebouwbedrijf Mack GmbH & Co. (nu Mack Rides), kwam in 1972 tijdens een zakenreis in de Verenigde Staten op het idee een eigen pretpark te bouwen. Het park zou kunnen dienen als showroom voor de attracties uit de collectie van Mack. Samen met zijn zoon Roland – die Mack senior vergezelde op de zakenreis – werkte Franz al in het vliegtuig terug naar Duitsland de plannen verder uit.

Breisach am Rhein

Enkele maanden later ging Franz Mack op zoek naar een geschikte locatie voor zijn ‘Freizeitpark’. Als eerste viel zijn oog op een terrein in Breisach, zo’n veertig kilometer ten zuiden van de huidige standplaats Rust. Daar ontstond ook het idee voor de naam Europa-Park. Op het grondgebied in Breisach lag namelijk een klein kunstmatig meertje met de naam Europa-See. Rond een Europa-meer hoort een Europa-Park, vond Mack, en die naam bleef behouden, ook toen Breisach afviel als vestigingplaats.

Europa-Park met daarachter het dorp Rust - Foto: © Europa-Park

Opvanggebied voor Rijnwater

De gemeenteraad van Breisach was enthousiast over het plan voor een pretpark en gaf zijn goedkeuring. Maar het ministerie van de deelstaat Baden-Wurttemberg keurde de plannen af. Het uitgezochte terrein was namelijk bedoeld als opslagbekken voor als het water van de nabijgelegen Rijn te hoog zou staan.

Neuenburg

De tweede optie lag nog tien kilometer zuidelijker: een terrein van twintig hectare in Neuenburg. Maar dat grondgebied bleek toch niet zo geschikt. “Er stonden geen bomen, het was een vrij kale vlakte”, herinnerde de in 2010 overleden Franz Mack zich. “Het terrein lag naast de snelweg naar Basel. Heel gunstig gelegen dus, maar we moesten een tunnel bouwen om onze bezoekers bij het park te krijgen. En alleen al die tunnel zou een miljoen Mark gaan kosten.” Ook Neuenburg viel af.

De ingang van Europa-Park in Rust - Foto: © Adri van Esch

Rust Roest

Bij toeval stuitte Franz en Roland Mack op een stuk grond bij Rust (spreek uit: Roest). De gemeente wilde daar van het slotpark bij kasteel Balthasar af. “De gemeente had niet eens geld om het gras te maaien, laat staan om het park te onderhouden”, vertelde Mack. De ondernemers konden ook een naastgelegen sprookjespark kopen. De twee terreinen samen waren uitstekend geschikt voor Europa-Park. Op 12 juli 1975 opende het ‘Freizeitpark’, met een twintigtal attracties waaronder een minigolfbaan – met miniatuurreplica’s van de Eiffeltoren, de Big Ben en een Griekse tempel –, een westerntrein, een Mississippiboot en een monorail.

Kinderboerderij en dierentuintje

Van de vorige eigenaar werden een kinderboerderij met ezels, pony’s, schapen en geiten en een dierentuintje met Chinese dikbuikvarkens en damherten overgenomen. De twintig hectares van toen groeiden uit tot tachtig hectares en legden Rust geen windeieren. Zo noteerde het voormalige vissersdorpje in het Zwarte Woud in 2016 meer dan één miljoen toeristische overnachtingen. Rust neemt daarmee in de regio de derde plaats in, na steden als Freiburg en Karlsruhe.

Gemeente Rust, vestigingsplaats van Europa-Park

Geweldig resultaat

Wat het aantal buitenlandse gasten betreft staat Rust in de regio op de eerste plaats: liefst 400.000 buitenlandse gasten vonden in 2016 hun weg naar het vierduizend inwoners tellende dorpje. Ze sliepen niet alleen in de themahotels of op de camping van het attractiepark, maar ook in het dorp bij de talloze hotels, Gästehäuser, appartementen en bed & breakfast-adressen. Ter vergelijking: de populaire stad Freiburg telde in 2016 zo’n 267.000 buitenlandse gasten. Europa-Park trekt niet alleen bezoekers uit eigen land; meer dan de helft komt uit het buitenland. In 2019 was het bezoekersaantal al uitgegroeid naar 5,7 miljoen. “Dat is toch een geweldig resultaat”, vindt de huidige eigenaar Roland Mack. “Wij begroeten jaarlijks een kleine zes miljoen internationale bezoekers en steeds meer uit Nederland en België. Best bijzonder voor ons vissersdorpje!”

Ed en Edda, mascottes van Europa-Park - Beeld: Europa-Park / MackMediaKitty werd Ed Euromaus

De muis die als mascotte bij de opening in 1975 op het podium kwam is niet, zoals velen denken, geïnspireerd op Mickey, bezweert Europa-Park. Volgens het park voert het grijze knaagdier terug naar een van de meest populaire attracties die door moederbedrijf Mack Rides al sinds decennia wordt gefabriceerd: de Wilde Muis, de achtbaan met de vele haarspeldbochten. De eerste jaren had de parkmascotte de naam Kitty. In 1977 werd het diertje omgedoopt in Euromaus, een naam aangedragen door de bezoekers. In de loop der jaren veranderde Euromaus danig van uiterlijk: van een ronde muis met enorme flaporen gekleed in een gestreept shirt en een blauwe tuinbroek, naar een ranke muis in een hip geel T-shirt met spijkerbroek. Het beestje kreeg ook een vriendinnetje, Euromausi. In 2015 kon het publiek voor beide een nieuwe voornaam kiezen: Ed en Edda, Spiff en Crissy, Pit en Pia of Finn en Finea. De keuze viel op het eerste setje; nu gaan de parkmascottes van Europa-Park door het leven als Ed Euromaus en Edda Euromausi.

Europa-Park is ook een grote kunstgalerie
Attractiepark als natuurtheater

2016/2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen