Renovatie laat kasteel weer schitteren

Twaalf maanden duurde het om het kasteel van Disneyland Paris volledig te renoveren. Het icoon van het park schittert weer in volle glorie.

Liefst 250 eigen vakmensen en ambachtslieden van externe, gespecialiseerde bedrijven zijn dag in dag uit in de weer om Disneyland Paris mooier te maken. Ze herstellen, verfraaien en restaureren decors, attributen, voertuigen, borden en zelfs hele gebouwen. Meestal zijn die in de dertig jaar dat het Disneyland Park open is goed en regelmatig bijgehouden. Soms wordt een gebouw voor het eerst sinds de opening op 12 april 1992 van de drempel tot de bovenste dakpan aangepakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor het roze kasteel van Doornroosje, want voor het eerst werd dit iconische symbool van Disneyland volledig van top tot teen gerenoveerd.

Grootscheepse renovatie

Voor de grootscheepse renovatie van het Château de la Belle au Bois Dormant schakelde Walt Disney Imagineering negen Franse bedrijven in. Zij waren verantwoordelijk voor onder meer het timmerwerk, dakbedekking, schilderen en metaalbewerking. Dezelfde bedrijven werken niet zelden mee aan de restauratie van de historische kerken, kathedralen en kastelen waar Frankrijk zo beroemd om is. Eén van die gespecialiseerde bedrijven was Le Bras Frères. De 140 medewerkers van deze gerenommeerde onderneming uit het plaatsje Jarny, niet ver van Metz, zijn experts op het gebied van renovatie van muren, kozijnen en dakbedekking van Frans erfgoed. De vaklui van Le Bras Frères zetten hun unieke knowhow nu in voor de renovatie van de torens en het dak van het kasteel van Disneyland.

De tekst loopt door onder de foto’s

Koninklijke klus

Het kasteel van Doornroosje werd precies zo behandeld als een historisch pand. Daar moest ambachtsman Adrien Beaugendre even aan wennen. “Ik werk altijd aan daken van oude monumenten, het kasteel van Disney is geen ‘echt’ monument”, vertelt Beaugendre, die in 2015 werd uitgeroepen tot beste dakdekker van Frankrijk. Maar het werk voor het park was precies hetzelfde als voor kerken en kastelen, daar zat geen verschil in. De dakbedekking met leien werd exact hetzelfde aangepakt als bij ons nationale erfgoed. Net als het schilderwerk, de ornamenten, de torenspitsen en het bladgoud.” Het werken aan Le Château de la Belle au Bois Dormant zag Adrien als een ‘koninklijke klus’. En één die uitdagend was. “Maar weinig Franse kastelen hebben twaalf of dertien torentjes met leien. Het kasteel van Doornroosje zit technisch gezien erg gecompliceerd in elkaar.”

Verwijzingen naar Frans erfgoed

De imagineers die in de jaren voor de opening van Euro Disneyland aan het Château de la Belle au Bois Dormant werkten, gaven het sprookjesachtige kasteel allerlei verwijzingen naar Frankrijk mee. Wie een scherp oog heeft, ontdekt op de torens de met bladgoud bedekte slappen die proberen te ontsnappen aan de Franse koks die dol zijn op escargots in de pan. De geometrische plantsoenen zijn geïnspireerd op de wandtapijten La Dame à la Licorne die in het Parijse Musée de Cluny hangen. De ontwerpers van het kasteel lieten zich ook leiden door de ranke vorm van Mont Saint-Michel in Normandië, door de boomvormige kolommen in het kerkje Saint-Séverin in Parijs en de raampartijen van het kasteel in Chaumont-sur-Loire. Voor La Galerie de la Belle au Bois Dormant in het kasteel werden dertig jaar geleden door wevers volgens traditionele methodes authentieke Aubusson-wandtapijten gemaakt.

 Disney: heer en meester van de kastelen

41.200 velletjes bladgoud

Het dak van het kasteel van Doornroosje met de kleine elkaar overlappende dakpannetjes is gekopieerd van de Hospices de Beaune in Bourgondië. Wie goed kijkt, ziet dat sommige dakpannen het bekende Mickey-hoofd vormen. Tijdens de grote renovatie werden 19.900 leistenen dakpannen op maat ontworpen en met evenveel haken op de daken gemonteerd. Er werd liefst 7,8 kilometer aan leien gesneden. Op de torenspitsen werden met de hand 41.200 velletjes bladgoud aangebracht. Voor het opnieuw met de hand schilderen van het gebouw werd 1200 liter verf gebruikt, in veertien verschillende tinten roze. In totaal werden in de opknapbeurt van Le Château de la Belle au Bois Dormant 50.000 werkuren gestoken.

Gekocht in antiekwinkels

Aan de renovatie van het kasteel werkten specialisten van negen Franse bedrijven. Maar ook medewerkers van Disneyland zelf steken dagelijks de handen uit de mouwen om het themapark in een zo optimaal mogelijke conditie te houden. In de Central Workshop werken liefst 250 cast members. Onder hen decorateurs, meubelmakers, timmerlieden, stoffeerders en letterschilders. Tien medewerkers zijn verantwoordelijk voor het onderhouden en opknappen van de vele decors en accessoires in Disneyland Paris. Decorstukken en -attributen worden naar de werkplaats gebracht om met traditionele technieken in hun oude staat hersteld te worden. Soms is daar nauwgezet onderzoek voor nodig. De rekwisieten zijn begin jaren negentig vaak in antiekwinkels gekocht en het reviseren van die accessoires vergt tijd en vakmanschap. Elk jaar worden liefst vijfhonderd rekwisieten uit zowel Disneyland Park en Walt Disney Studios onder handen genomen.

 Hollandse decorstukken in Hollywood Hotel

Chaudronniers

In de Central Workshop werken ook letterschilders en ketelmakers. De letterschilders houden zich bezig met het herstellen van borden voor winkels en restaurants, maar ook bijvoorbeeld met de teksten op de stoomtreinen en wagons van de Disneyland Railroad. De ketelmakers – ‘chaudronniers’ in het Frans – zijn gespecialiseerd in alles wat op rails rijdt: treinen, spoorlijnen, achtbanen, voertuigen in attracties. De afgelopen maanden hebben zij delen van de bergachtbaan Big Thunder Mountain Railroad herbouwd.

Zeemansknopen

De cast members van de Central Workshop hebben diverse bijzondere productietechnieken onder de knie. Ze modelleren, harsen en gipsen. Hun vaardigheden omvatten timmerwerk, schrijnwerk, stofferen, laswerk, glasblazen en touwwerk. De grote zeemansknopen die te zien zijn op de twintig kilometer bamboehekken in Adventureland worden in eigen huis gemaakt.

 Zeldzame ambachten in Disneyland Paris

Traditioneel werken

“Elk object waaraan we werken vertelt een verhaal”, zegt Eric. Hij is als glasblazer verantwoordelijk voor de restauratie van glazen objecten, zoals lampen en lantaarns. “Aan elk stuk werken we op een zo traditioneel mogelijke manier, om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke object te blijven.” In Marne-la-Vallée worden vaklui als Eric op handen gedragen. Geen wonder: de werkzaamheden die de ambachtslieden verrichten, grenzen aan kunst. En daar is Disneyland Paris met recht trots op.

 Alle Disney-parken ter wereld

2021 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen