Rulantica, giga-waterwereld naast Europa-Park

Op een steenworp afstand van Europa-Park ligt waterattractiepark Rulantica dat dagelijks vijfduizend gasten kan ontvangen.

Het Skip Strand in waterattractiepark Rulantica in Europa Park

Op 28 november 2019 opende op een steenworp afstand van Europa-Park de nieuwe waterwereld van het Duitse pretpark, Rulantica. Het tweede attractiepark bij het plaatsje Rust, niet ver van de Franse en Zwitserse grens, heeft negen themagebieden die allemaal om waterpret draaien. Het complex staat op een grondstuk van 45 hectare en omvat naast een groot overdekt zwemattractiepark ook een hotel.

Stap voor stap ontwikkeld

Het project Rulantica bestaat uit verschillende fases; het immense terrein dicht bij snelweg A5 tussen Karlsruhe en Bazel wordt in de komende jaren stap voor stap ontwikkeld. Blikvanger van de eerste fase is een schelpvormig gebouw van liefst 32.600 vierkante meter, met een dak van elfduizend vierkante meter, waarvan tweeduizend vierkante meter glas. Vijf houten spanten met elk een lengte van 87 meter en een gewicht van 85.000 kilo dragen het dak. In de immense hal kunnen tegelijkertijd 3.200 gasten van 25 attracties genieten, waaronder zeventien waterglijbanen, een golfslagbad, een wilde rivier en een stroompje dat gasten dobberend op een zwemband afleggen. Per dag kan Rulantica vijfduizend bezoekers ontvangen.

Lazy River in waterattractiepark Rulantica in Europa-Park

Bekoorlijke zeemeerminnen

De negen themazones van het nieuwe waterattractiepark hebben een Scandinavische thematisering. Themagebied Trølldal is bedoeld voor de kleinste gasten en Skog Lagoon is een oase van rust, omgeven door dennenbomen en bossen. In de overstroomde ‘stad’ Rangnakor staan grote glijbanen ‘op stelten’ die volgens het bijpassende verhaal gebouwd zijn door de originele bewoners van Rulantica. Skip Strand is een avontuurlijke speeltuin waar drie halfgezonken driemasters liggen en Vinterhal wordt gekenmerkt door een grot in een gletsjer. De grot herbergt waterglijbanen en wordt bewaakt door de bevroren zeeslang Svalgur. Themazone Lumåfals is de thuisbasis van bekoorlijke zeemeerminnen die uitkijken over een waterval en het golfslagbad.

Vrije val

Rulantica biedt badgasten zowel rustige als spannende waterattracties. Tot de laatste categorie behoren ongetwijfeld de twee vrijvalglijbanen Dugdrob en Vildfål. Als het valluik openklapt, schiet de dappere bezoeker met een snelheid van vijftig kilometer per uur naar beneden. Deze twee AquaRockets zijn ieder twintig meter hoog en samen 110 meter lang. Rustig gaat het op de kabbelende rivier Snorri’s Saga, een drijftocht over een 250 meter lang kanaal door het themagebied Trølldal. Blikvanger in Lumåfals is het enorme golfbad Surf Fjørd.

De AquaRocket in waterpark Rulantica bij Europa-Park

Fantasierijke namen

De glijbanen in Rulantica hebben allemaal fantasierijke Noordse namen, zoals Översnurra en Överstor. Kinderglijbaan Översnabb start vanaf het dek van de gestrande stoomboot Vågstycke. Jeugdige bezoekertjes kunnen ook de halfgezonken zeilboot Nordstjernan verkennen. Al zichtbaar aan de buitenkant van het immense pand zijn de twee waterglijbanen Hugin en Munin. Op dubbele banden kunnen de bezoekers daar een strijd om de snelste tijd met elkaar aangaan. Op raceglijbaan Vikingløp kunnen liefst acht waterratten tegelijkertijd proberen het snelst de finish beneden te bereiken.

Grootste project

In de twintig meter hoge hal staan meer dan tweeduizend ligbedden en acht exclusieve cabanas waar families het zich comfortabel kunnen maken. Op het bijna een hectare grote buitenterrein dat de naam Vildstrøm draagt, staan ook nog eens vijfhonderd ligbedden rond een buitenbad en langs de wilde rivier. Het waterpark heeft tweehonderd kleedhokjes, waaronder veertig waar een heel gezin in kan, en zo’n 3500 kluisjes. De eerste fase van Rulantica kostte het lieve sommetje van 150 miljoen euro en is daarmee het grootste project dat ooit door Europa-Park is uitgevoerd.

Waterglijbanen Hugin en Munin in waterattractiepark Rulantica in Europa-Park

Rijke geschiedenis

Voor Rulantica is een uitgebreide storyline bedacht. Achter deze waterwereld gaat een rijke geschiedenis schuil die is ontwikkeld door zusterbedrijf Mack Media. Rulantica vertelt het verhaal van twee weeskinderen die zich verstoppen in een natuurhistorisch museum en van daaruit een reis maken naar een legendarisch eiland in het hoge noorden van Europa. Oorsprong van het verhaal ligt in het eveneens nieuwe hotel Krønasår, dat gethematiseerd is als een museum. De geschiedenis van Rulantica en de belevenissen van de twee kinderen worden verteld in drie boeken die zullen verschijnen bij de Duitse uitgever Coppenrath Verlag.

Adventure Club of Europe

Het idee om een uitgebreide verhaallijn te bedenken rondom de noordelijkste streek van Europa leefde al langer. Er waren al diverse brainstormsessies geweest tussen de creatieve koppen van Europa-Park en de mensen van de uitgeverij in Münster. De vraag was waar de avontuurlijke verhalen die gebundeld zouden worden onder de noemer Adventure Club of Europe (ACE) een plaatsje zouden kunnen krijgen in het pretpark. Overwogen werd om het Scandinavische themagebied te vergroten of de verhaallijn toe te voegen aan de boottocht in Abenteuerland. Bekeken werd of het meer bij schipschommel Vindjamer genoeg plaats bood om de verhalen om te zetten in realiteit. Tot Michael Mack met het idee kwam om de ACE-vertellingen te verbinden aan het geplande waterpark. Er waren al wel plannen voor de thematisering van het te bouwen waterpark – van Tibet en de Himalaya tot de Vikingen in Newfoundland, alleen het zo vaak gebruikte thema ‘palmen en strand’ was taboe – maar de knoop was nog niet doorgehakt. Dat gebeurde snel: zowel Europa-Park als Coppenrath Verlag waren verguld met het idee om de verhalen rond de Adventure Club of Europe te koppelen aan het overdekte waterattractiepark.

Surf Fjord in waterattractiepark Rulantica in Europa-Park

Fine dining

Eerder dan het waterpark opende al het viersterrenhotel: gasten konden vanaf 31 mei 2019 inchecken in Krønasår – The Museum Hotel. Het hotel telt 276 gethematiseerde kamers en 28 suites. Gasten van hotel en waterpark kunnen eten in familierestaurant Bubba Svens, dat is gebouwd in de stijl van een oud boothuis. Bubba Svens heeft 650 zitplaatsen en nog eens 260 op een buitenterras. De IJslandse zeevaarder en ontdekker Leif Eriksson heeft zijn eigen, twee etages tellende Bar Erikssøn. Het zeven verdiepingen hoge hotel heeft ook een chiquer restaurant: Tre Krønen voor fine dining, met 220 plaatsen binnen en 140 buiten. In het restaurant is een speciale Chefs Table, waar twintig gasten kunnen meekijken in de keuken. In de foyer van Rulantica bevindt zich een café waar allerhande zoete lekkernijen te koop zijn en wie het water niet wil verlaten voor een drankje kan zowel binnen als buiten terecht in een poolbar. Daarnaast zijn er drie winkels voor degenen die een souvenirtje willen scoren.

Hyggedal en Svalgurok

In 2020 werd Rulantica uitgebreid met sauna- en relaxafdeling Hyggedal. In 2021 werd het buitengebied van het waterpark aanmerkelijk vergroot. Naast de grote hal verrees Svalgurok, een gethematiseerd glijbanenbastion met tien verschillende glijbanen. Voor de allerkleinsten opende waterspeelplaats Snorri Strand en in het binnengedeelte werd een bassin toegevoegd waarin gasten met een VR-bril onder water virtuele avonturen kunnen beleven. 2022 bracht de eerste mechanische attractie naar het buitenpark van Rulantica: de interactieve watercarrousel Tønnevirvel.

Waterglijbaan Översnurra in waterattractiepark Rulantica in Europa-Park

Kolossaal skelet

In de hal van hotel Krønasår staat het kolossale skelet van zeeslang Svalgur en zijn allerlei historische voorwerpen uit de collectie van de Adventure Club of Europe tentoongesteld. Een brug leidt de gasten naar het overdekte waterpark. Sinds de opening van Krønasår telt het resort van Europa-Park zes hotels, met in totaal 5.800 bedden. Gasten van Rulantica en hotel Krønasår kunnen parkeren op één van de ruim achthonderd eigen parkeerplaatsen. Van het waterpark en het hotel rijden shuttlebussen naar Europa-Park en de vijf andere themahotels. Het nieuwe vlaggenschip van Europa-Park – dat het hele jaar geopend is – creëerde driehonderd nieuwe arbeidsplaatsen.

Wanneer? Rulantica is dagelijks open van 10.00 tot 22.00 uur (m.u.v. van enkele onderhoudsdagen). Het buitenpark is open van mei tot september.

Kosten Entreeprijs voor volwassenen: € 42,00 (avondticket vanaf 17.00 uur: € 39,00 en vanaf 19.00 uur: € 28,50). Kinderen van 4 tot en met 11 jaar en senioren: € 39,00 (avondtickets: € 36,00 en € 28,50). Rulantica is alleen toegankelijk met een vooraf gekocht ticket.

Glijbaan Tornado Wave wordt naar binnen gehesen in waterwereld Rulantica van Europa-Park

Liefst 13.000 kilo weegt het grootste element van de spectaculaire waterglijbaan Tornado Wave. Het loodzware onderdeel werd begin maart 2019 met een hijskraan door een opening in de dakconstructie van Rulantica getild. De krachttoer was tot op de millimeter voorbereid. Het gigantische glijbaandeel belandde exact op de bouten die daarvoor in de schelpvormige hal waren aangebracht.

Naar de parkplanner van Europa-Park
Michael Mack: ‘Het park is mijn leven’

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen