BELLEWAERDE

In Bellewaerde wonen leeuwen en tijgers naast de achtbaan, zebra’s en giraffen naast de wildwaterbaan en de flamingo’s en apen naast de speeltuin. In het pretpark in Ieper waan je je in de jungle, in Mexico of in Afrika.

Op het landgoed Bellewaerde in Ieper woedt tijdens de Eerste Wereldoorlog een flinke strijd. Het Kasteel de Plaisance dat op het domein staat vat tijdens de gevechten vlam en brandt tot de grond toe af. In 1925 wordt het kasteel opnieuw opgebouwd. Het adellijke buitenverblijf komt in handen van de familie Florizoone en vader Albert richt er in 1954 een vogeltuin in waar hij zijn grote hobbycollectie vogels onderbrengt. Op 3 juli opent Touristisch Centrum Bellewaerde voor het grote publiek, met naast de vogelverblijven voor kinderen speeltuin Kabouterland en voor de ouderen een theehuis in Kasteel de Plaisance. Bellewaerde is geboren.

Nadat in 1967 Albert Florizoone is overleden besluiten zijn vrouw en kinderen het park uit te breiden. Twee jaar later wordt er een wandelsafaripark aan Bellewaerde toegevoegd en in 1972 krijgt het park een leeuwensafari waarbij de bezoekers met treintjes door het verblijf van de koning der dieren rijden. Anno nu wonen er nog steeds veel dieren in Ieper. In het themagebied Jungle leven apen en giraffen, in India rijden bezoekers in de Bengal Express tussen tijgers en leeuwen en in Kids Park wonen wallaby’s.

Dierenwelzijnsorganisatie Gaia constateerde enkele jaren geleden dat de meer dan driehonderd exotische dieren in Bellewaerde een goed leven hebben. Een gespecialiseerd team van zes dierenverzorgers bekommert zich om het welzijn van de beesten. In 2008 nam toenmalig minister-president Yves Leterme de Savanne officieel in gebruik; een gethematiseerde behuizing waar bezoekers zebra’s, parelhoenen en giraffen kunnen observeren. Op infoborden in het park kunnen belangstellenden informatie vinden over de verschillende dieren en regelmatig zijn er ter plaatse dierenverzorgers aanwezig om vragen te beantwoorden.

Begin jaren tachtig krijgen de leeuwen, tijgers, flamingo’s, pelikanen en dwerggeitjes gezelschap van diverse attracties die van het groene Bellewaerde ook een pretpark maken. Naast de achtbanen zijn vooral de waterattracties erg populair. Een afdaling in een grote boot vanaf Europa’s hoogste waterval in de attractie Niagara kan een natte belevenis worden. Bellewaerde heeft maar liefst vijf waterbanen: naast Niagara ook de unieke spinning rapids-baan Amazonia, de boomstammenbaan Rio Do Café, de ronde boten in Bengal Rapid River en de waterglijbaan Big Chute met kleine opblaasbootjes. De 26 meter hoge wildwaterbaan Amazonia is de blikvanger van het themagebied Mundo Amazonia. Met ronde bootjes leggen bezoekers een bochtig parcours af en schieten ze vervolgens een gigantische halfpipe in.

Een mooi uitzicht over het 54 hectare grote park krijgen bezoekers in El Volador en Screaming Eagle. Beide attracties tillen de passagiers tientallen meters de lucht in, maar erg veel tijd om vervolgens rustig rond te kijken is er niet: de mast van El Volador gaat kantelen als de veertig gasten op het hoogste punt zijn aanbeland en in Screaming Eagle vallen de durfals met een snelheid van zeventig kilometer per uur omlaag. Snel gaat het ook in de vier achtbanen van het park: familiecoaster Wakala, loopingcoaster Boomerang, kinderachtbaan Brazilian Buggies en de grotendeels overdekte Huracan. Achtbaan Huracan staat in het Mexico-gebied van het park en heeft de Maya’s als thema. Bezoekers ervaren onderweg allerlei effecten in de vijf secties van deze snelle darkride: Vuur, Water, Mist, Licht en Wind. Het traject van achtbaan Wakala eindigt op een doodlopend stuk spoor op 21 meter hoogte boven de vijver van Bellewaerde. Vervolgens gaat de trein achteruit terug.

Dawson Duel is een unieke attractie omdat de dubbele rodelbaan is gebouwd op een niet-natuurlijke helling van 25 meter hoog. Vergelijkbare banen liggen tegen natuurlijke bergwanden, maar in Bellewaerde neem je je eigen gondel over een stoere houten loopbrug tussen de boomtoppen mee naar boven. Daar starten twee sporen die evenwijdig naast elkaar de afdaling maken, waardoor je met elkaar in duel gaat tot op de begane grond.

Voor kinderen is er het themagebied Kids Park, met allerlei kleurrijke kermisattracties zoals de Dansende Ballonnen, de Gekke Koets, een palendorp en ronddraaiende Koffietassen. In het hart van Kids Park staat het pronkstuk van de groendienst van het pretpark: het Bloemenkasteel. Het groene kasteel werd in 1994 gebouwd ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van Bellewaerde. Elk jaar wordt het groene kasteeltje versierd met twintigduizend fleurige zomerbloemen. Veel bezoekers gebruiken het Bloemenkasteel als achtergrond voor hun selfies. Mascotte Koning Leeuw laat zich ook vaak bij het bouwwerkje zien voor een meet en greet.

Bellewaerde Aquapark

In Bellewaerde Aquapark kunnen kinderen spelen in interactieve speelzones of klauteren op de klimmuur. Op de Lazy River dobberen gasten rustig door het hele overdekte waterpark, langs een aquarium en tal van watereffecten. Relaxen kan in de sauna, de jacuzzi’s of buiten op de ligweide. Spectaculairste attractie is Aquaventure, een familieglijbaan die bezoekers gezeten in een vierpersoons band door een breed waterkanaal naar een gigantisch blad in open lucht voert. Het Aquapark staat los van het attractiepark en heeft een eigen toegangsprijs.

Attracties

Snelle attracties: Boomerang (loopingachtbaan) – Huracan (overdekte Maya-achtbaan) – Wakala (achtbaan voor de hele familie) – Screaming Eagle (vrijevaltoren) – Amazonia (unieke wildwaterbaan) – Dawson Duel (duelling alpine coaster) – Niagara (wildwaterboten) – El Volador (tuimeltoren)

Familieattracties: Houdini (draaiend huis) – Hampi (molen met draaiende armen) – Psssht Station (rondtollende graanschuur) – Brazilian Buggies (kinderachtbaan) – Rio Do Café en Bengal Rapid River (wildwaterbanen) – KidsPark (draaimolens, klimtoestellen) – Rio Do Cacao (kleine wildwaterbaan voor kinderen) – Dierenverblijven (giraffen, apen, leeuwen en tijgers) – Jungle Mission (boottochtje langs dieren)

Shows: Bigfoot Family (4D-film) – Bengali (duik- en spektakelshow)

Restaurants

The King’s Table (groot zelfbedieningsrestaurant in middeleeuwse stijl) – Texas Grill (steaks, hamburgers, kip van de grill) – Canadian Burger (hamburgers, friet, pasta, met een terras aan de grote vijver) – Fish Corner (kibbeling, visburgers, aan het water bij boottochtje Jungle Mission)

Waar?

Bellewaerde, Meenseweg 497, 8902 Ieper, België, tel. 00 32 (0) 57 46 86 86 • Vanuit Breda (A16) naar Antwerpen (E19) of vanuit Eindhoven (A67) naar Antwerpen (E34). Vervolgens over de E17 via Gent naar Kortrijk. Van de E17 naar de A19, richting Ieper. Op de A19 afrit 4 (Ieper-Centrum) nemen. Aan het einde van de afrit linksaf. Rijd vervolgens over de N37 drie kilometer naar de eerstvolgende rotonde. Daar linksaf (vijfde afslag) naar de Meenseweg. Bellewaerde ligt twee kilometer verderop aan de linkerhand. Vanaf afrit 4 op de A19 wijzen bruine borden de weg naar het park • Openbaar vervoer: met de trein naar station Ieper of station Menen. Vervolgens met de bus (lijndienst 80, Ieper-Menen) naar het park • Kaart

Wanneer?

Bellewaerde is open van 30 maart tot en met 3 november 2024, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 13 juni tot en met 1 september. Daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige werkdagen en vakantiedagen open; check de parksite.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: ongeveer 800.000.

Kosten

Entreeprijs: € 45,00 per persoon. Kinderen van 1 meter tot 1,40 meter: € 41,00. 55-Plussers: € 35,00 • Entree Bellewaerde Aquapark: € 24,00. Kinderen van 85 centimeter tot 1 meter: € 11,00. Kinderen van 1 meter tot 1,40 meter: € 21,00. 55-Plussers: € 19,00 • Parkeren: € 12,00.

Tips

Huracan is de god van wind, storm, water en vuur die werd opgesloten in een Mayaanse tempel. In de achtbaan Huracan van Bellewaerde krijgen gasten de kans om deze mythologische Maya-god te bezoeken samen met een tweehoofdige slang.

Restaurant The King’s Table in Kids Park is het grootst – met ruimte voor achthonderd gasten – en het mooist gethematiseerd. Bovendien heeft deze eetgelegenheid de ruimste keuze in etenswaren, van hamburgers tot stoofvlees en van pannenkoeken tot pasta’s. Maar het is ook het drukste restaurant van het attractiepark. Wie rustiger wil eten is bij Texas Grill in themagebied Mexico aan het goede adres. Het grote restaurant heeft bovendien een terras midden in het groen en met uitzicht op de boomstammetjes van Rio Do Café.

Fun facts

Achtbaan Boomerang staat sinds 1984 in Bellewaerde. In 2024 kreeg de achtbaan, gebouwd door Vekoma, een nieuwe ketting, kettingbak en de bijbehorende kettingwielen. De ketting dient om de trein op de tweede lift omhoog te takelen, zodat die vervolgens achterwaarts het traject kan afleggen. Ook de haak die aan de rollercoaster is bevestigd werd aangepast. De haak wordt nu soepeler door de ketting opgepakt en maakt daardoor minder lawaai.

Sinds de opening van Bellewaerde in 1954 zag het attractiepark veel attracties komen en gaan. In Mexico had het park ooit de darkride Los Piratas. De piraten moesten plaats maken voor achtbaan Huracan. Naast Los Piratas vermaakten mechanische vogels de bezoekers in de Tico Taco Show. Kids Park heette lange tijd Pepinoland en in het Vlaamse pretpark woonden ook ooit de figuren uit de strip Suske en Wiske. Attracties die het veld moesten ruimen zijn onder meer de monorail in themagebied Jungle en de Keverbaan. Op de plek van deze kleine achtbaan kwam waterattractie Amazonia.

Verder lezen

Amazonia is waterplezier en eye candy
Bellewaerde investeert in exotische natuurpracht
Nog meer artikelen over Bellewaerde
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Bellewaerde

Meest bezochte parkprofielen