bw bengal rapid river groot 14pers

BELLEWAERDE

In Bellewaerde wonen leeuwen en tijgers naast de achtbaan, zebra’s en giraffen naast de wildwaterbaan en de olifanten en apen naast de speeltuin. In het pretpark in Ieper waan je je in de jungle, in Mexico of in Afrika.

Op het landgoed Bellewaerde in Ieper woedt tijdens de Eerste Wereldoorlog een flinke strijd. Het Kasteel de Plaisance dat op het domein staat vat tijdens de gevechten vlam en brandt tot de grond toe af. In 1925 wordt het kasteel opnieuw opgebouwd. Het adellijke buitenverblijf komt in handen van de familie Florizoone en vader Albert richt er in 1954 een vogeltuin in waar hij zijn grote hobbycollectie vogels onderbrengt. Op 3 juli opent Touristisch Centrum Bellewaerde voor het grote publiek, met naast de vogelverblijven voor kinderen speeltuin Kabouterland en voor de ouderen een theehuis in Kasteel de Plaisance. Bellewaerde is geboren.

Nadat in 1967 Albert Florizoone is overleden besluiten zijn vrouw en kinderen het park uit te breiden. Twee jaar later wordt er een wandelsafaripark aan Bellewaerde toegevoegd en in 1972 krijgt het park een leeuwensafari waarbij de bezoekers met treintjes door het verblijf van de koning der dieren rijden. Anno nu wonen er nog steeds veel dieren in Ieper. In het themagebied Jungle leven apen en giraffen, in India rijden bezoekers in de Bengal Express tussen tijgers en leeuwen en in KidsPark wonen olifanten.

BW Tijgers 14pers

Dierenwelzijnsorganisatie Gaia constateerde enkele jaren geleden dat de meer dan driehonderd exotische dieren in Bellewaerde een goed leven hebben. Een gespecialiseerd team van zes dierenverzorgers bekommert zich om het welzijn van de beesten. In 2008 nam toenmalig minister-president Yves Leterme de Savanne officieel in gebruik; een gethematiseerde behuizing waar bezoekers zebra’s, struisvogels en giraffen kunnen observeren. Op infoborden in het park kunnen belangstellenden informatie vinden over de verschillende dieren en regelmatig zijn er ter plaatse dierenverzorgers aanwezig om vragen te beantwoorden.

Begin jaren tachtig krijgen de leeuwen, tijgers, flamingo’s, pelikanen en dwerggeitjes gezelschap van diverse attracties die van het groene Bellewaerde ook een pretpark maken. Naast de achtbanen zijn vooral de waterattracties erg populair. Een afdaling in een grote boot vanaf Europa’s hoogste waterval in de attractie Niagara kan een natte belevenis worden. Bellewaerde heeft maar liefst vier waterbanen: naast Niagara ook nog de boomstammenbaan River Splash, de ronde boten in Bengal Rapid River en de waterglijbaan Big Chute met kleine opblaasbootjes. Voor kinderen is er KidsPark met onder meer Dansende Ballonnen, de Gekke Koets, een palendorp en een ballenbad.

BW Boomerang 14pers

Een mooi uitzicht over het 54 hectare grote park krijgen bezoekers in El Volador en Screaming Eagle. Beide attracties tillen de passagiers tientallen meters de lucht in, maar erg veel tijd om vervolgens rustig rond te kijken is er niet: de mast van El Volador gaat kantelen als de veertig gasten op het hoogste punt zijn aanbeland en in Screaming Eagle vallen de durfals met een snelheid van zeventig kilometer per uur omlaag. Snel gaat het ook in de drie achtbanen van het park: familiecoaster Wakala, loopingcoaster Boomerang en de grotendeels overdekte Huracan. Achtbaan Huracan staat in het Mexico-gebied van het park en heeft de Maya’s als thema. Bezoekers ervaren onderweg allerlei effecten in de vijf secties van deze snelle darkride: Vuur, Water, Mist, Licht en Wind. Het traject van achtbaan Wakala eindigt op een doodlopend stuk spoor op 21 meter hoogte boven de vijver van Bellewaerde. Vervolgens gaat de trein achteruit terug.

Dawson Duel is een unieke attractie, want de dubbele rodelbaan is gebouwd op een niet-natuurlijke helling van 25 meter hoog. Vergelijkbare banen liggen tegen natuurlijke bergwanden, maar in Bellewaerde neem je je eigen gondel over een stoere houten loopbrug tussen de boomtoppen mee naar boven. Daar starten twee sporen die evenwijdig naast elkaar de afdaling maken, waardoor je met elkaar in duel gaat tot op de begane grond.

Bellewaerde Aquapark

In Bellewaerde Aquapark kunnen kinderen spelen in interactieve speelzones of klauteren op de klimmuur. Op de Lazy River dobberen gasten rustig door het hele overdekte waterpark, langs een aquarium en tal van watereffecten. Relaxen kan in de sauna, de jacuzzi’s of buiten op de ligweide. Spectaculairste attractie is Aquaventure, een familieglijbaan die bezoekers gezeten in een vierpersoons band door een breed waterkanaal naar een gigantisch blad in open lucht voert.

Bestel hier tickets met korting voor Bellewaerde

bw bengal rapid river groot 14pers

Attracties

Snelle attracties: Boomerang (loopingachtbaan) – Huracan (overdekte Maya-achtbaan) – Wakala (achtbaan voor de hele familie) – Screaming Eagle (vrijevaltoren) – Dawson Duel  (duelling alpine coaster) – Niagara (wildwaterboten) – El Volador (tuimeltoren)

Familieattracties: Het magische huis van Houdini (draaiend huis) – Hampi (molen met draaiende armen) – Psssht Station (rondtollende graanschuur) – River Splash en Bengal Rapid River (wildwaterbanen) – KidsPark (draaimolens, klimtoestellen) – Dierenverblijven (giraffen, apen, leeuwen en tijgers) – Jungle Mission (spannend boottochtje)

Show: Bigfoot Family (4D-film) – Bengali (duik- en spektakelshow, in de zomermaanden)

BW Giraffen 14pers

Restaurants

The King’s Table (groot zelfbedieningsrestaurant in middeleeuwse stijl) – Texas Grill (steaks, hamburgers, kip van de grill) – Canadian Burger (hamburgers, friet, pasta) – Fish Corner (kibbeling, visburgers)

Waar?

Bellewaerde, Meenseweg 497, 8902 Ieper, België, tel. 00 32 (0) 57 46 86 86 • Vanuit Breda (A16) naar Antwerpen (E19) of vanuit Eindhoven (A67) naar Antwerpen (E34). Vervolgens over de E17 via Gent naar Kortrijk. Van de E17 naar de A19, richting Ieper. Op de A19 afrit 3 (Beselare) nemen en dan borden naar Bellewaerde volgen • Openbaar vervoer: met de trein naar station Ieper en vervolgens in tien minuten met de lijndienst naar het park • Kaart

BW Huracan vierkant 14pers

Wanneer?

Bellewaerde is open van 1 april tot en met 5 november 2023, vanaf 10.00 uur. Dagelijks geopend van 15 juni tot en met 31 augustus. Daarvoor en daarna in de weekenden en op sommige werkdagen en vakantiedagen open; check de parksite.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: circa 800.000.

Kosten

Entreeprijs: € 41,00 per persoon. Kinderen van 1 meter tot 1,40 meter: € 37,00. 55-Plussers: € 33,00 • Entree Bellewaerde Aquapark: € 22,00. Kinderen van 85 centimeter tot 1 meter: € 9,00. Kinderen van 1 meter tot 1,40 meter: € 19,00. 55-Plussers: € 18,00 • Parkeren: € 9,00.

Bestel hier tickets met korting voor Bellewaerde
Bestel hier tickets met korting voor Bellewaerde Aquapark

BW Leeuwen 14pers

Tip

Huracan is de god van wind, storm, water en vuur die werd opgesloten in een Mayaanse tempel. In de achtbaan Huracan van Bellewaerde krijgen gasten de kans om deze mythologische Maya-god te bezoeken samen met een tweehoofdige slang. Parkdirecteur Stefaan Lemey is heel blij met de rollercoaster, die vier miljoen euro kostte en zowel een binnen- als een buitengedeelte heeft.

Verder lezen

Directeur Stefaan Lemey over Huracan
Artikelarchief Bellewaerde
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Bellewaerde

Meest bezochte parkprofielen