Amazonia is waterplezier en eye candy

Amazonia in Bellewaerde heeft drie primeurs: een draaiende lift, een gigantische halfpipe en een dropdown. De unieke attractie biedt de bezoekers waterpret en is bovendien een lust voor het oog.

Bellewaerde heeft er een grote beeldbepalende attractie bij: de ruim 26 meter hoge waterattractie Amazonia kon eindelijk geopend worden voor het publiek. Het Belgische attractiepark had de kolossale waterbaan eigenlijk al bij het begin van het seizoen op 30 maart willen openen, maar door een verlate levering van enkele essentiële onderdelen duurden de testfases langer dan gehoopt. Nadat alles testen waren afgerond gaf keuringsdienst TÜV het groene licht voor de technische geavanceerde nieuwe aanwinst van Bellewaerde. Tot groot genoegen van de bezoekers – de wachtrij liep op de eerste openingsdag op tot wel anderhalf uur – en zeker niet in de laatste plaats van parkdirecteur Stefaan Lemey.

Lees verder onder de foto’s

Goede keus

Na de officiële openingshandeling waarbij Stefaan Lemey (foto) samen met enkele Braziliaans geklede arbeidslieden de spinnenwebben bij de ingang van Amazonia wegtrekt, staat de directeur nog urenlang tevreden bij de attractie te kijken en te praten. “Ik ben zo content dat het publiek tevreden is”, vertelt hij. “Dat is het belangrijkste. Volgens mij komt iedereen er enthousiast uit. Dat is een bevestiging dat we een goede keus hebben gemaakt.”

Waterspetters

De meeste gasten komen niet droog uit de sensationele waterattractie. Nadat de bootjes vanuit het station via een traditionele schuine lift naar een hoogte van achttien meter zijn getransporteerd volgt een bochtige, snelle vaart omlaag door de watergeul, waarbij de ronde vaartuigen razendsnel om hun as tollen. Daarbij lopen de meeste gasten al de nodig waterspetters op. Vervolgens gaat de tocht naar de Torre Panorâmica, een draaiende toren die de bootjes naar negentien meter hoogte brengt. De afdaling vanuit de lifttoren voert rechtreeks naar een sensationele halfpipe. Daar krijgt zeker de helft van de inzittenden een frisse golf water over zich heen.

Lees verder onder de foto’s

Amazonia Mining Company

In het station van Amazonia maken de bootjes als finale een dropdown, een vrije val van vijf meter in het donker. Op de bodem van de val zijn verlichte groenkleurige diamanten te zien. Dat past bij het verhaal van de attractie. Het stationsgebouw is gethematiseerd rond de Amazonia Mining Company. Dit in 1922 opgerichte Braziliaanse bedrijf exploiteert een smaragdmijn. Ook het omliggende gebied en de wachtrij hebben een Braziliaans thema gekregen, met veel kleur en beplanting. De waterattractie is een spinning rapids die werd gebouwd door Intamin uit Liechtenstein.

Unieke belevingen

De keuze voor het Braziliaanse thema kwam tot stand in nauw overleg met parkeigenaar Compagnie des Alpes, vertelt Stefaan Lemey. Een keus waar de parkbaas volledig achterstaat: “Ik ben er zeker van dat Amazonia meerdere internationale prijzen in de wacht gaat slepen. Een attractie als deze vind je uitsluitend in Bellewaerde Park. De combinatie van de schuine lift, de draaiende verticale lift, de gigantische halfpipe en de dropdown op het einde van de rit maken de attractie uniek. Vier jaar geleden gingen we op zoek naar een nieuwe familieattractie. Het moest weer een waterattractie zijn, vonden we. Die hebben we hier al een flink aantal en we weten dat ons doelpubliek, vooral families, daar heel erg van houdt. We zijn de markt opgegaan, we hebben gesproken met een aantal constructeurs en onze uitgewerkte ideeën aan hen voorgelegd. En zo zijn we tot dit resultaat gekomen, met toch wel een aantal unieke belevingen.”

Lees verder onder de foto’s

Innovatieve ideeën

Omdat de nieuwe attractie geen kopie is van een bestaande attractie konden Lemey en zijn team hun eigen ideeën inbrengen. Dat hebben ze volop gedaan. “Maar uiteindelijk zijn we wel afhankelijk van de technische mogelijkheden”, geeft de directeur de speelruimte aan. “En natuurlijk zijn er ook beperkingen op het gebied van veiligheid. Dat is primordiaal. Dat is het belangrijkste, het bepaalt of iets wel of niet kan. Intamin kon ons het antwoord bieden, met heel innovatieve ideeën. En die hebben we samen verder uitgewerkt.”

Mundo Amazonia

Amazonia staat in het eveneens nieuwe parkdeel Mundo Amazonia. Voor de spectaculaire waterattractie trok Bellewaerde veertien miljoen euro uit – de grootste investering in één attractie sinds de opening van het pretpark in 1954 – en voor de rest van het themagebied nog eens zeven miljoen euro. Naast Amazonia herbergt Mundo Amazonia twee nieuwe attracties voor de allerkleinsten: de kinderachtbaan Brazilian Buggies en de kleine waterbaan Rio do Cacao. Winkel Samba Souvenirs en horecapunt Tropical Takeaway maken het themagebied af.

Geen roest

“Amazonia en Mundo Amazonia zijn vooral ook heel leuk om te zien”, constateert Stefaan Lemey tevreden. “”De waterattractie is echt eye candy voor de bezoekers; ze kunnen er uren naar kijken.” En voor wie zich bij het kijken naar de bootjes vol uitgelaten bezoekers en naar de enorme hoeveelheden water die door deze stalen attractie stromen afvraagt of roestvorming geen probleem gaat vormen heeft de parkdirecteur een geruststellend antwoord. “Nee, roest gaan we niet krijgen”, lacht Lemey. “Dit is gecoat staal, dat gaat echt niet roesten.”

Bellewaerde investeert in exotische natuurpracht
Nieuwe attracties om naar uit te kijken

21 april 2024 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen