Bellewaerde investeert in exotische natuurpracht

In themagebied Mundo Amazonia in Bellewaerde staan gigantische bomen en exotische struiken.

Themagebied Mundo Amazonia in Bellewaerde kenmerkt zich niet alleen door de sensationele waterattractie Amazonia, maar ook door de aangeplante natuurpracht die bijdraagt aan een Zuid-Amerikaanse en Braziliaanse sfeer. Voor het project sloeg het Vlaamse pretpark de handen ineen met tuin- en landschapsarchitect Geert Bossaert uit het vijftien kilometer verderop gelegen Moorslede. De landschapsarchitect werd vanaf het begin meegenomen in het Mundo Amazonia-verhaal. Al voor de start van de werkzaamheden werd uitvoerig nagedacht over de plaatsing van de bomen en struiken tussen de nieuwe attracties en wachtrijen.

Een Amazonesfeer creëren

De taak van Geert Bossaert was om vanuit het niets een Amazonesfeer te creëren. “Dat was zeker een pittige opdracht”, geeft de landschapsarchitect toe. “Maar dankzij een goed doordacht plan kon de gestelde opdracht vervuld worden.” Om een Amazonesfeer te ontwikkelen werd een biodiverse mix aan plantensoorten aangekocht en werd er in lagen gewerkt. De bovenste laag vormt het bladerdak, bestaande uit tachtig streekeigen bomen met een hoogte van tien tot liefst achttien meter. Onder het hoge bladerdek bevinden zich zeventig exotische en meerstammige bomen met een hoogte van vijf tot tien meter. Daarnaast ook nog dertig meerstammige exotische struiken van drie meter en ongeveer zeshonderd struiken met een hoogte van een halve tot twee meter. De grond werd bedekt met een open beplanting van ongeveer twintigduizend vaste planten.

Lees verder onder de foto

Hoge luchtvochtigheid

In het regenwoud van de Amazone is sprake van een hoge luchtvochtigheid. Dat beleven de bezoekers ook in themagebied Mundo Amazonia. Een nevel voor de planten maakt dat er mist ontstaat, wat de Amazonesfeer versterkt. Daarnaast bevat de nieuwe zone ook een bevloeiingssysteem dat door middel van druppelbeneveling water aan de bomen geeft. Het aanleggen van drainages zorgt ervoor dat er na een hevige regenbui geen water in de bodem blijft staan. De waterattractie Amazonia kreeg een aangepast filtersysteem om de bladeren van de inheemse bomen te kunnen verwerken.

Lees verder onder de video

Natuurlijk effect

“In Mundo Amazonia wordt naar een zo natuurlijk mogelijk effect gestreefd”, vertelt Geert Bossaert. “Vandaar dat bomen niet worden versterkt door palen. Ze moeten zelfstandig kunnen staan en hun eigen vorm aannemen. De ultieme droom is dat er spontaan mos gaat groeien. Dat betekent dat de grond goed vochtig is, en dat verstrekt weer de gewenste Amazonesfeer. Nu de bomen er staan is de volgende cruciale stap het beheer van de bomen. De planten worden maandelijks gemonitord en er is een vast team dat de ontwikkeling van de bomen volgt. Daarnaast houdt de eigen groendienst van Bellewaerde de beplanting nauwgezet in de gaten, zodat alles de komende jaren optimaal gaat groeien en bloeien.”

Amazonia is waterplezier en eye candy

25 april 2024 © Beeld: Bellewaerde

Meest bezochte parkprofielen