Nieuwe attracties om naar uit te kijken

In 2024 worden enkele unieke nieuwe attracties geopend. De nieuwigheden die op de rol staan zijn werkelijk om naar uit te kijken!

De Europese attractieparken hebben voor 2024 heel wat minder nieuwe attracties in petto dan in 2023. Maar de nieuwigheden die er komen zijn bepaald niet van het niveau ‘dertien in een dozijn’. Het zijn attracties om écht naar uit te kijken! Dit is onze top 10.

1. Danse Macabre in Efteling

Heel Nederland wacht op Danse Macabre. Sterker nog: pretparkliefhebbers in heel Europa en heel de wereld wachten op Danse Macabre. De verwachtingen zijn hooggespannen, want het gaat hier om een uniek ritsysteem dat ontwikkeld is door de gerenommeerde Liechtensteinse fabrikant Intamin in samenwerking met de Efteling. Danse Macabre is het beste te omschrijven als een familiaire thrill ride met immersieve showtechniek. In de nieuwe attractie dansen bezoekers straks op de beroemde muziek van het gelijknamige klassieke stuk van de Franse componist Camille Saint-Saëns.

Op een draaischijf van achttien meter doorsnee staan zes kleinere draaischijven met koorbanken waarin in totaal 108 bezoekers kunnen plaatsnemen. Het grote platform zal stijgen, kantelen en dalen, en als een munt ronddraaien voordat deze plat valt. De draaischijf in de twintig meter hoge kapel waarop de bezoekers zitten staat in startpositie op een hoogte van ruim zes meter. De ronde plaat kan twintig graden kantelen en op hoge snelheid drie meter verticaal stijgen en dalen.

Danse Macabre verrijst in een nieuw, bijna twee hectare groot themagebied: Het Huyverwoud. Het gebied wordt gedomineerd door het immense attractiegebouw van Danse Macabre. Ook horecapunt In den Swarte Kat en toiletvoorziening De Laetste Hoop maken deel uit van Het Huyverwoud. De wachtrij van de attractie leidt bezoekers via de kruisgang, een mysterieuze kruidentuin, een grimmig kerkhof en een griezelig woud naar de ingang van Danse Macabre.

Naast de bouwplaats vertoeven tot de opening van Danse Macabre, die voor najaar 2024 gepland staat, Virginie en Otto Charlatan met hun draaiorgel Esmeralda. De familie Charlatan trekt al generaties lang de wereld rond. Na vele omzwervingen zijn ‘Professor doctor’ Virginie Charlatan en haar man Otto in de Efteling beland. Ze zijn nog zoekende waarom ze juist op deze wat griezelige plek hun kamp hebben moeten opzetten.

Beloofd is beloofd: Danse Macabre herbergt stukjes Spookslot
Dynamic Motion Stage in Danse Macabre combinatie van ritelementen

2. Voltron Nevera in Europa-Park

Het is zonder twijfel de meest spectaculaire achtbaan die in 2024 voor het eerst gaat rijden: Voltron Nevera in Europa-Park. Maar dat was niet anders te verwachten van het moederpark van achtbaanbouwer Mack Rides. In je eigen showroom zet je immers het mooiste neer wat je te bieden hebt. Achtbaan Voltron Nevera krijgt een plaatsje in een volledig nieuw Kroatisch themagebied. De baan wordt 1385 meter lang en ruim 32 meter hoog. Er rijden liefst zeven treinen op, die ieder zestien gasten zullen kunnen vervoeren. De spectaculaire achtbaan omvat diverse lanceringen die de treinen tot een maximale snelheid van negentig kilometer per uur katapulteren. Berijders gaan zevenmaal over de kop.

Voltron Nevera wordt gethematiseerd rond de bekende Kroatische natuurkundige en uitvinder Nikola Tesla. Tesla is de man aan wie we het elektriciteitsnetwerk te danken hebben. Hij experimenteerde met het transporteren van energie via de lucht. Daarvoor bouwde hij in de Amerikaanse staat New York twee Wardenclyffe Towers, ook wel Tesla Towers genoemd. Een verkleinde replica van deze karakteristieke toren wordt de wienie van het Kroatische themagebied. • OPEN •

Europa-Park pronkt met achtbaan Voltron Nevera
Achtbaan schiet rakelings langs 800-jarige olijfboom

3. Amazonia in Bellewaerde

Bellewaerde opent het nieuwe themagebied Mundo Amazonia met drie attracties. Meest opvallende attractie in de nieuwe themazone is de 26 meter hoge spinning rapids Amazonia van Intamin. Met deze gigantische waterattractie heeft ook het Belgische pretpark, net als de Efteling, een wereldprimeur in huis. De ronde bootjes op de baan zijn bekend van andere door Intamin gebouwde wildwaterbanen, zoals de Piraña, Fjord Rafting in Europa-Park of Romus et Rapidus in Parc Astérix. De boten worden tweemaal tot op grote hoogte gebracht: een keer door een schuine liftheuvel en eenmaal door een verticale lift. De eerste keer worden de boten na een bochtig parcours door een splash afgeremd, de tweede keer schieten de ronde vaartuigen een unieke halfpipe in.

Het Braziliaanse themagebied krijgt ook de kleine wildwaterbaan Rio Do Cacao en de mini-achtbaan Brazilian Buggies, beide bestemd voor jonge kinderen. In totaal stopt moedermaatschappij Compagnie des Alpes 21 miljoen euro in de uitbreiding. • OPEN •

Amazonia is waterplezier en eye candy

4. Hyperia in Thorpe Park

De top 5 van nieuwigheden voor 2024 wordt gedomineerd door de fabrikanten Intamin en Mack. Mack Rides bouwt de achtbaan Hyperia voor Thorpe Park. Het attractiepark op slechts dertig kilometer van hartje Londen krijgt daarmee de hoogste rollercoaster van Engeland: Hyperia wordt bijna 72 meter hoog. Bovendien is Hyperia met een topsnelheid van bijna 130 kilometer per uur de snelste achtbaan op het Britse eiland. De berijders gaan tweemaal over de kop.

5. Mahuka in Walibi Rhône-Alpes

De derde attractie van Intamin die hoge verwachtingen schept is achtbaan Mahuka in het Franse Walibi Rhône-Alpes. Het gaat om een achtbaan met slechts één spoor. Niet alleen Intamin maakt deze zogenaamde single-rail coasters, ook de Amerikaanse firma Rocky Mountain Construction heeft dit soort achtbanen in zijn portfolio. In 2025 krijgt Walibi Holland een dubbele versie van de single-rail coaster van deze fabrikant. Maar Walibi Rhône-Alpes heeft de Europese primeur. De baan in Frankrijk wordt zeshonderd meter lang en loopt door een oerwoud met tempelruïnes. De twee treinen gaan driemaal over de kop. De achttien meter hoge achtbaan komt te staan in het in 2022 geopende themagebied Exotic Island en is een cadeautje voor de bezoekers vanwege het 45-jarig bestaan van het pretpark.

6. Fjord Explorer in Le Pal

Mack Rides gaat door met het leveren van opvallende nieuwe attracties, al is Fjord Explorer in Le Pal niet een unieke attractie. De watercoaster met de naam Fjord Explorer heeft al voorgangers in Europa-Park (Poseidon), Nigloland (Krampus Expédition ) en TusenFryd (SuperSplash). Bijzonder is wel de grote expansiedrift van Le Pal: vorig jaar nog opende het Franse attractiepark de interactieve darkride Champi’folies van BoldMove Nation. Dat Belgische bedrijf maakt dit jaar voor Fjord Explorer de preshow en de wachtrij, met een vuurtoren in het meer. Voor de nieuwe belevenis, die in een Scandinavisch themagebied komt te staan, trekt het relatief kleine park 12 miljoen euro uit. De waterbaan wordt dertig meter hoog en krijgt zes boten. Die bereiken een topsnelheid van ruim 75 kilometer per uur. • OPEN •

7. La Tour de Numérobis in Parc Astérix

Net als de Belgische parken Bellewaerde en Walibi Belgium en het Nederlandse Walibi Holland behoort ook Parc Astérix tot het concern Compagnie des Alpes. Deze grote jongen in pretparkland heeft goede banden met de Italiaanse attractiebouwer Zamperla. Vorig jaar schafte het Franse bedrijf voor haar parken diverse attracties van Zamperla aan en ook dit jaar werd bij de Italianen ingekocht. Parc Astérix krijgt in 2024 de Zamperla Vertical Swing, een 48 meter hoge zweefmolen. De stoeltjes aan deze molen bereiken een hoogte van veertig meter. De attractie komt te staan in het Egyptische themagebied van Parc Astérix en krijgt de naam La Tour de Numérobis. Architect Numérobis heet in de Nederlandse vertalingen van Astérix en Obelix Tekenis. De plek waar de zweefmolen komt te staan, naast hangende achtbaan OzIris, wordt gethematiseerd als een bouwplaats met bouwkranen, waarvan La Tour de Numérobis er één is, en humoristische beelden. • OPEN •

8. Choco Chip Creek in Energylandia

Op plaats 8 en 9 staan nieuwigheden die eigenlijk al eerder geopend hadden moeten worden, maar waarvan de ingebruikstelling naar 2024 is opgeschoven. In het Poolse pretpark Energylandia openen twee achtbanen van de Nederlandse fabrikant Vekoma: Choco Chip Creek en Honey Harbour. Ze staan beide in het nieuwe themagebied Sweet Valley. De opening stond gepland voor 2023, maar werd verschoven naar dit jaar. De grootste van de twee rollercoasters is Choco Chip Creek, een snelle mijntrein met een baanlengte van liefst 1200 meter. De treinen gaan tweemaal via liftheuvels ruim zestien meter de lucht in en bereiken een maximale snelheid van 55 kilometer. De tweede nieuwe achtbaan, Honey Harbour, is een kinderachtbaan van elf meter hoog. Met de nieuwe aanwinsten wordt Energylandia Europees recordhouder op het gebied van rollercoasters: het park bij de Poolse stad Zator telt er liefst negentien. • OPEN •

9. RidderStrijd in Hellendoorn

Pech achtervolgde Avonturenpark Hellendoorn ook in 2023 bij de nieuwe attractie RidderStrijd. Door onvoorziene materiaalomstandigheden werd de geplande opening in 2022 niet gehaald. In 2023 hoopte Avonturenpark op meer geluk. Maar helaas: ook vorig jaar ging RidderStrijd niet open. Het Overijsselse pretpark gokt nu op 2024.

Op de plek waar van 1949 tot 2012 een doolhof te vinden was, wil Avonturenpark Hellendoorn eindelijk de vierde achtbaan van het park openen: spinning coaster RidderStrijd. De draaiende achtbaan is gekocht van het Mexicaanse pretpark La Feria Chapultepec Magico, waar de attractie Ratón Loco heette. De wilde muis-achtbaan heeft een baanlengte van 420 meter en naast draaiende karretjes ook diverse haarspeldbochten. De spinning coaster werd helemaal gereviseerd en moet op een terrein van 1500 vierkante meter komen, in een themagebied waar ook de attracties DrakenNest en Balagos – The Flying Flame staan. Het is voor het eerst dat er in een attractiepark in de Benelux een achtbaan van de Franse bouwer Reverchon komt. RidderStrijd in Hellendoorn krijgt een eigen verhaallijn en soundtrack. • OPEN •

10. Dämonen Gruft in Heide-Park

Het Duitse Heide-Park krijgt een drie minuten durende darkride die voortborduurt op het populaire Halloween-thema. Volgens het verhaal zijn er dorpelingen die al lange tijd rondleidingen geven in nabijgelegen catacomben. Sommige deelnemers aan de ondergrondse rondleidingen verdwenen spoorloos en zijn, ondanks intensieve zoekacties, tot op de dag van vandaag niet gevonden. Onlangs dook een videoboodschap op van een onherkenbaar persoon die waarschuwt voor deelname aan de catacombentours. De boodschapper sprak van een ‘demonische tombe’. Volgens de persoon is de catacombentocht een verschrikkelijke valstrik. ‘Demonische tombe’ is in het Duits Dämonen Gruft. In de wagentjes van deze nieuwe darkride kunnen vier personen plaatsnemen. Ze dienen sterke zenuwen te hebben, waarschuwt Heide-Park. Het ritysteem is van de Italiaanse bouwer Preston & Barbieri. De darkride wordt gebouwd in het station van de in 2011 gesloten Wildwasserbahn II in het themagebied Transylvania. • OPEN •

En verder in 2024…

…krijgt Duinrell in Wassenaar de familieattractie Tobbedanser, een kleine theekopjesattractie in Rick’s Avonturen Burcht.

…vervangt Jardin d’Acclimatation in Parijs zijn achtbaan Dragon Chinois door een nieuwe rollercoaster die gedeeltelijk achteruit zal rijden.

…bouwt Europa-Park na een verwoestende brand de powered coaster Alpenexpress en boomstambaan Tiroler Wildwasserbahn helemaal opnieuw op.

…heeft in Wuze Town in het Duitse Phantasialand een nieuw speelgebied met de naam Avoras.

…steelt Legoland Windsor in Engeland de show met de dubbele familieachtbaan Minifigure Speedway. De twee banen krijgen de namen Team Legends en Team Allstars.

…bouwt Djurs Sommerland een zestig meter hoge vrijevaltoren. De thematisering van de toren – in de stijl van de Mexicaanse feestdag Día de Muertos – wordt verzorgd door het Nederlandse bedrijf Leisure Expert Group.

…opent Tivoli Friheden in het eveneens Deense Århus de 23 meter hoge achtbaan Vindfald, met twee loopings en een verticale lift.

… opent het Finse attractiepark Linnanmäki de gigantische draaiende schommel Swingi van Intamin met een hoogte van veertig meter.

…investeert Disneyland Paris in 2024 weer in shows en entertainment, zoals in de Disney Electrical Sky Parade en de show en tevens parade A Million Splashes of Colour.

…wordt het theater van de stuntshow Lights, Motors, Action in Walt Disney Studios Park bij Parijs omgebouwd voor de kleurrijke voorstelling Alice & The Queen of Hearts: Back to Wonderland.

Dit waren de nieuwe attracties van 2023

2024 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s/beeld: Adri van Esch, Efteling, Europa-Park, Bellewaerde, Thorpe Park, Walibi Rhône-Alpes, Le Pal, Parc Astérix, Energylandia, Avonturenpark Hellendoorn, Linnanmäki – Dit artikel wordt steeds aangevuld met nieuwe informatie

Meest bezochte parkprofielen