Achtbaan schiet rakelings langs 800-jarige olijfboom

Publiekstrekker in het nieuwe themaland Kroatië in Europa-Park wordt achtbaan Voltron Nevera. Onlangs kreeg een achthonderd jaar oude olijfboom een plekje in het themaland.

Vanaf voorjaar 2024 zal de 1.385 meter lange rollercoaster Voltron Nevera als een bliksemschicht van de ene Wardenclyffe Tower naar de andere schieten. De in het huidige Kroatië geboren wetenschapper en ontdekker Nikola Tesla wilde met dergelijke experimentele torens draadloos berichten en elektriciteit verzenden. Een Wardenclyffe Tower stond van 1901 tot 1917 in de Amerikaanse staat New York en binnenkort ook in Europa-Park, waar het experiment wordt voortgezet en moedige bezoekers van toren naar toren worden gekatapulteerd.

Boom van acht ton

In de nieuwe zogenaamde Stryker-coaster van Europa-Park gaan bezoekers door en over een authentiek Kroatisch dorpsplein. Niet alleen de architectuur moet er voor zorgen dat de bezoekers zich in dit Balkanland wanen, ook de vegetatie zal daaraan bijdragen. Onlangs werd er een olijfboom van acht ton en elf meter hoogte geplant. Voedings-, bewaterings- en verwarmingssystemen bij de wortels zorgen dat de achthonderd jaar oude boom de droge en winterse dagen in Zuid-Duitsland kan trotseren. Voor het plaatsen van de olijfboom was een grote kraan nodig.

Lees verder onder de foto

Zevenduizend bomen

Europa-Park Resort telt in totaal zo’n zevenduizend bomen in honderden soorten. Bezoekers kunnen flaneren onder exotische exemplaren als hemelbomen, liquidambarbomen, tulpenbomen en zakdoekenbomen. Verder zijn er vijgenbomen, kurkeiken, pijnbomen, mispelbomen, Australische zilvereiken en kamferbomen. Rondom het tweede park, waterpark Rulantica, zijn enkele jaren geleden nog eens zo’n tweeduizend bomen aangeplant.

Indrukwekkende kasteeltuin

De oudste bomen zijn te vinden rondom Slot Balthasar. De vroegere eigenaar, de adellijke familie Böcklin von Böcklinsau, legde een indrukwekkende kasteeltuin aan, die destijds meer dan duizend houtgewassen telde. In deze groene long staan rode beuken, cipressen, knoestige eiken en breed waaierende platanen. De laatste kasteelheer importeerde nog exoten zoals ginkgo’s en sequoia’s, waarvan de grootste naar schatting meer dan honderdvijftig jaar oud is en 45 meter hoog. Volgens traditie is de oudste Biergarten in het park omgeven door hoge kastanjebomen. In vergelijking met de achthonderdjarige olijfboom zijn dit allemaal nog ‘jonkies’.

Europa-Park is niet alleen een pretpark, maar ook een natuurtheater
Nieuwe attracties om naar uit te kijken in 2024

12 januari 2024 © Tekstbewerking: Parkplanet – Foto’s: Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen