Pretparken in Engeland

De grote pretparken in Engeland liggen vooral rond de grote steden. Vanuit Londen, Liverpool of Birmingham is het eenvoudig een dagje door te brengen in een attractiepark. Rule Britannia en stap in The Big One, in de achtbaan met de meeste loopings ter wereld of in de rollercoaster waarin je de hele rit moet staan!

Achtbaan Air in Alton Towers

ALTON TOWERS

Alton

Wat de Efteling is voor Nederland, is Alton Towers voor Groot-Brittannië: het bekendste attractiepark van het land. Net als de Efteling is Alton Towers in eigen land razend populair, wat voor heel drukke dagen en lange wachtrijen kan zorgen. De schoolvakanties mijden bij een bezoek aan pretpark niet ver van de stad is Stoke-on-Trent is aan te raden. En net als het sprookjespark in Kaatsheuvel is Alton Towers een groot, bosrijk park, met prachtige tuinen rond het kasteel The Towers. Nog een tip: draag gemakkelijke schoenen, want je wandelt veel. Het park heeft attracties voor jong en oud, maar heel veel bezoekers komen vooral voor de vele spectaculaire achtbanen. Neem Nemesis: een hangende loopingachtbaan die helemaal in de rotsen is gebouwd, of Air, waarop de je baan voorover liggend aflegt. In Oblivion raas je in een loodrechte hoek van negentig graden zestig meter naar beneden. Alton Towers heeft ook een wereldrecordhouder in huis: in achtbaan The Smiler gaan durfals liefst veertien maal ver de kop! Meer over Alton Towers lees je hier.

Waar? Alton Towers, Alton, Staffordshire, ST10 4DB, Groot-Brittannië • Neem op snelweg M6 (Manchester-Birmingham) afslag 15 of 16 en rij via de A500 naar Alton Towers. Op snelweg M1 (Sheffield-Coventry) afslag 23A of 28 nemen en via de A50 en Uttoxeter naar het park rijden • Openbaar vervoer: met de trein naar het station van Stoke-on-Trent of Uttoxeter en vervolgens met de lijnbus naar Alton Towers.

Wanneer? Het park is open van eind maart tot begin november. In juni, juli en augustus dagelijks open, in de maanden daarvoor en daarna op sommige weekdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Lees alles over Alton Towers

Achtbaan Icon in Blackpool Pleasure Beach

BLACKPOOL PLEASURE BEACH

Blackpool

Direct aan de Ierse zee en niet ver van de stad Liverpool ligt Blackpool Pleasure Beach. Het amusementspark aan de westkust is al sinds de oprichting in 1896 bijzonder populair bij de Britten. De populariteit is niet alleen te danken aan de gezellige kermisachtige sfeer en de grote diversiteit aan attracties, maar zeker ook aan het grote aantal sensationele achtbanen. Pleasure Beach is thuishaven van de imposante Big One, met 71 meter de hoogste achtbaan van Groot-Brittannië. Het is ook nog eens de langste – 1675 meter – en snelste achtbaan met een topsnelheid van 119 kilometer. Pleasure Beach heeft de eerste Engelse achtbaan met een looping – Revolution uit 1979 – en de eerste hangende achtbaan, Infusion, die ook nog eens helemaal boven het water gebouwd is. Publiekslievelingen zijn de ruim zeventig jaar oude houten achtbaan Grand National en de hypermoderne Icon, met twee razendsnelle lanceringen. Valhalla wordt al jaren geprezen als misschien wel de beste wildwaterbaan annex darkride van de wereld. Kinderen kunnen hun hart ophalen in Nickelodeon Land en de hele familie stapt in een reuzengrote pantoffel voor een rit door de wereld van Wallace & Gromit in de Thrill-O-Matic. Meer over Blackpool Pleasure Beach lees je hier.

Waar? Blackpool Pleasure Beach, 525 Ocean Boulevard, Blackpool, FY4 1EZ, Groot-Brittannië • Op snelweg M6 afslag 6 nemen, naar de M55. Daar borden Blackpool, South Shore volgen (langs Blackpool Airport). In Blackpool de bruine wegwijzers naar Pleasure Beach volgen • Openbaar vervoer: Blackpool Pleasure Beach heeft een eigen treinstation, te bereiken via Preston.

Wanneer? Blackpool Pleasure Beach is open van half februari tot begin november. In juni, juli en augustus dagelijks open, in de maanden daarvoor en daarna op sommige weekdagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Lees alles over Blackpool Pleasure Beach

Drayton Manor Park

DRAYTON MANOR PARK

Drayton Bassett

Op een half uur rijden van Birmingham, de op één na grootste stad van Engeland, ligt het attractiepark Drayton Manor. Het pretpark heeft diverse attracties die je nergens anders vindt. Bijzonder is bijvoorbeeld de achtbaan Shockwave, waarin de bezoekers de loopings niet zittend maar staand beleven. Ook staan moet je in de vrijevaltoren Apocalypse. De wildwaterbaan Stormforce 10 is gebaseerd op een verhaal over reddingsploegen op zee. Voor kinderen is Thomas Land de plek waar ze het liefst vertoeven. Het kleurrijke themagebied is helemaal gewijd aan het beroemde blauwe treintje Thomas de Stoomlocomotief. Naast de vele attracties heeft Drayton Manor Park ook een eenvoudige dierentuin met ruim honderd dieren, waaronder papegaaien, uilen, struisvogels, tijgers, slangen en schildpadden. Meer over Drayton Manor Park lees je hier.

Waar? Drayton Manor Park, Drayton Bassett, B78 3TW, Staffordshire, Groot-Brittannië • Drayton Manor ligt bij de stad Tamworth, niet ver van Birmingham. Neem op snelweg M42 afrit 9 of 10, en volg vanaf daar de borden.

Wanneer? Open van eind maart tot eind oktober. In september en oktober op sommige dagen gesloten. Voor meer informatie over de openingstijden: klik hier.

Lees alles over Drayton Manor Park

Pirate Falls in Legoland Windsor

LEGOLAND WINDSOR

Windsor

Ten westen van Londen – bij het plaatsje Windsor en naast het kasteel met dezelfde naam – ligt Legoland Windsor. Na het originele Legoland in het Deense Billund was Legoland Windsor het tweede park ter wereld dat helemaal gewijd is aan de bekende bouwsteentjes. De Engelse vestiging opende in april 1996. Het park heeft twaalf themagebieden, waarvan Miniland ongetwijfeld het bekendst is. In Miniland – vast onderdeel van elk Legopark ter wereld – zijn met veertig miljoen Lego-steenjes diverse wereldmonumenten in miniatuur en tot in het kleinste detail nagebouwd. Je ziet er onder meer Buckingham Palace, de Big Ben, de Tower Bridge en reuzenrad The London Eye. In themagebied Pirate Shores schommel je tientallen meters hoog in de Jolly Rocker, in Land of the Vikings trotseer je wilde golven in waterbaan Viking River Splash en in Lego City kunnen kinderen hun rijbewijs halen. In Legoland Windsor kun je in een onderzeeboot de tropische waterwereld van Atlantis bewonderen of een ritje maken op de rug van een draak in familieachtbaan The Dragon.

Waar? Legoland Windsor, Winkfield Road, Windsor, Berkshire, SL4 4AY, Groot-Brittannië • Legoland Windsor ligt aan de B3022 Windsor-Ascot. Vanaf de snelwegen M25, M40, M3 (Junction 3) en M4 (Junction 6) is het park met borden aangegeven.

Wanneer? Het park is open van half maart tot november. In de maanden juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie: zie de parksite.

Alle Legolanden ter wereld

Gruffalo River Ride Adventure in Chessington World of Adventures

CHESSINGTON WORLD OF ADVENTURES

Chessington

Het Engelse attractieparkenbedrijf Merlin Entertainments heeft net buiten Londen twee pretparken in bezit: Chessington World of Adventures en Thorpe Park. Om duidelijk onderscheid te maken tussen de twee publiekstrekkers kwam de nadruk bij Thorpe Park te liggen op grote en snelle attracties en bij Chessington World of Adventures op attracties en belevenissen voor families. Het park in Chessington startte al in 1931, toen uitsluitend als dierentuin. Nog steeds zijn er dieren te bewonderen, zoals gorilla’s, zeeleeuwen, pinguïns en tijgers. In de jaren tachtig kwamen er attracties bij. Liefhebbers van snelheid stappen in de mijntrein Scorpion Express, de draaiende Dragon’s Fury, wilde-muisachtbaan Rattlesnake of de hangende Vampire. Geen enkele van deze achtbanen gaat over de kop. Het kinderboek De Gruffalo van schrijfster Julia Donaldson – over een muis die het diepe donkere bos in trekt – komt tot leven in het Gruffalo River Ride Adventure. Daarnaast telt het park nog diverse kleurrijke draai- en zweefmolens, zoals Sea Dragons, Monkey Swinger, Elmer’s Flying Jumbos en Griffin’s Galleon. In Zufari maak je in een safaritruck een expeditie door Afrika en kom je oog in oog met neushoorns, giraffen en zebra’s.

Waar? Chessington World of Adventures, Leatherhead Road, Chessington, KT9 2NE, Groot-Brittannië • Het park ligt aan de A243. Vanaf snelweg M25 afrit 9 (vanuit het noorden) of 10 (vanuit het zuiden) nemen. Vanuit Londen de A3 volgen tot aan Hook; vanaf daar de A243 drie kilometer zuidwaarts volgen • Openbaar vervoer: met de trein van South Western Railway vanaf station London Waterloo naar station Chessington South. Vanaf daar is het tien minuten lopen naar het pretpark.

Wanneer? Chessington World of Adventures is het hele jaar open. In het hoogseizoen en in de schoolvakanties dagelijks open, daarbuiten op sommige werkdagen en in de weekenden. Voor meer informatie: zie de parksite.

The Swarm in Thorpe Park

THORPE PARK

Chertsey

Thorpe Park is het meer op sensatie gerichte broertje van Chessington World of Adventures. Vooral liefhebbers van snelheid en spanning komen goed in Thorpe Park aan hun trekken. In het park staan Colossus, een achtbaan met tien loopings, en de liefst 72 meter hoge Hyperia. Daarnaast heeft Thorpe Park de hangende achtbaan Nemesis Inferno en de katapultbaan Stealth. Saw, the Ride is een loopingachtbaan die de illusie wekt dat je wordt doorgezaagd. Met The Swarm had Thorpe Park in 2012 een wereldprimeur: een wing coaster vergelijkbaar met Fēnix in Toverland. Kinderen kunnen hun eerste ‘thrill rides’ beleven in de familieachtbaan Flying Fish, draaiende boot Timber Tug of in botsautootjes King Pigs Wild Hog Dodgems. Wie het iets rustiger wil, kan instappen in de wildwaterbanen Logger’s Leap en Rumba Rapids. Of in Tidal Wave, ook een wildwaterbaan, maar dan razendsnel en heel nat. De bekende Angry Birds komen tot leven in hun eigen 4D-voorstelling.

Waar? Thorpe Park, Staines Road, Chertsey, KT16 8PN, Surrey, Groot-Brittannië • Thorpe Park ligt slechts dertig kilometer van hartje Londen. Neem op de M25 (de rondweg om Londen) afslag 11 of 13. Volg vanaf de uitrit de bruine borden naar Thorpe Park • Openbaar vervoer: met de trein van South Western Railway vanaf station London Waterloo naar station Staines. Vervolgens met Express Bus 950 vanaf platform 2 naar het pretpark.

Wanneer? Open van half februari tot en met half november. Van april tot en met oktober dagelijks open. In februari, maart en november op sommige dagen gesloten. Voor meer informatie: zie de parksite.

Vrijevaltoren Magma in Paultons Park

PAULTONS PARK

Ower, Romsey

Paultons Park is een snel groeiend attractiepark in het uiterste zuiden van Engeland, halverwege de steden Salisbury en Portsmouth en aan de rand van nationaal park New Forest. Bij kleinere kinderen is het attractiepark vooral geliefd om Peppa Pig World, een themagebied met negen attracties gebaseerd op het kleine, ondeugende tekenfilmvarkentje. Themaland Lost Kingdom draait helemaal om dinosaurussen, met de hangende familieachtbaan The Flight of the Pterosaur en de twintig meter hoge heen-en-terug-achtbaan Velociraptor . Het op Amerika uit de jaren vijftig geïnspireerde Tornado Springs is gesitueerd langs de fictieve Route 83, een knipoog naar de fameuze Route 66 en het jaar waarin Paultons Park werd geopend. Blikvanger in het themagebied is spinning coaster Storm Chaser. Andere attracties zijn draaiende schommel Cyclonator, twee kleine vrijevaltorens onder de naam Windmill Towers en verkeerstuin Al’s Auto Academy. In Tornado Springs kun je een hapje eten in een echte American diner. In het park kun je ook dieren bewonderen – waaronder flamingo’s, pelikanen en schildpadden – en genieten van diverse tuinen, zoals The Japanese Garden, The Victorian Garden, de African Garden en de Forest Friends Garden.

Waar? Paultons Park, Ower, Romsey, SO51 6AL, Hampshire, Groot-Brittannië • Neem op snelweg M27 vanuit Southampton afrit 2. Bruinkleurige borden wijzen de weg naar het park.

Wanneer? Open van februari tot en met december. Dagelijks open van april tot en met september. In februari, maart, oktober, november en december open in de weekenden, schoolvakanties en op sommige werkdagen. Voor meer informatie: zie de parksite.

FANTASY ISLAND

Ingoldmells, Skegness

Fantasy Island is een bonte mix van kermisattracties, achtbanen, speelhallen, bungalows en caravans en een enorme markt. Wie van mooi gethematiseerde attractieparken houdt, is in Ingoldmells aan de Engelse oostkust aan het verkeerde adres. Fantasy Island is aaneenschakeling van vermaaksinstallaties en verblijfsaccommodaties. Vanuit de achtbanen zie je eindeloze rijen met vakantiehuisjes, caravans en trailerhomes. Alle Britten die in de accommodaties hun vrije dagen doorbrengen vermaken zich met de kleurrijke attracties en op de Ingoldmells Market, een drukke vaste warenmarkt met 320 kramen waar van alles te koop is. De attracties spreken jong en oud aan. De durfals stappen in The Odyssey, een hangende achtbaan die vijfmaal over de kop schiet, of in de 45 meter hoge Millennium, met drie inversies. Beide achtbanen zijn van Nederlandse makelij. Voor de hele familie is er achtbaan Rhombus Rocket, wildwaterbaan Log Flume en Magical Seaquarium, een boottochtje door een wonderlijke onderwaterwereld.

Waar? Fantasy Island, Sea Lane, Ingoldmells, PE25 1RH, Lincolnshire, Groot-Brittannië • Fantasy Island ligt ten noorden van Skegness. Vanaf snelweg A1 de A46 richting Lincoln en Skegness volgen. Bij Skegness de A52 richting Mablethorpe nemen en vanaf daar de borden naar Fantasy Island volgen.

Wanneer? Fantasy Island is open van begin april tot begin november. In de maanden juni, juli, en augustus dagelijks geopend. In de overige maanden op sommige werkdagen gesloten. Voor meer informatie: zie de parksite.

FLAMINGO LAND

Kirby Misperton

Flamingo Land startte in 1959 toen een ondernemer zijn bioscoopketen verkocht en met de opbrengst een dierentuin oprichtte. De naam Yorkshire Zoological Gardens werd in 1968 omgedoopt tot Flamingo Park Zoo, geïnspireerd op de eerste dieren die het park bevolkten, de flamingo’s. In de jaren zeventig kwamen er attracties naar het park bij het dorpje Kirby Misperton en veranderde de naam in Flamingo Land. Nog steeds biedt het park een combinatie van pretpark en dierenpark, die zelfs meer bezoekers trekt dan de beroemde London Zoo. In het attractiepark staan de hangende achtbanen Hero en Kumali, motorfietsachtbaan Velocity en Mumbo Jumbo, een rollercoaster die met zijn steile afdaling zelfs het Guinness Book of Records haalde. In de planning staat een nieuwe spectaculaire achtbaan die liefst tienmaal over de kop gaat. Verschillende attracties in het park hebben een dinosaurusthema, zoals de 46 meter hoge zweefmolen Pterodactyl, de draaiende familieachtbaan Twistosaurus, kinderachtbaan Dino-Roller en reuzenrad Rotataur.

Waar? Flamingo Land Theme Park, Kirby Misperton, Malton YO17 6UX, North Yorkshire, Groot-Brittannië • Flamingo Land ligt veertig kilometer ten noordoosten van York en 85 kilometer ten noordoosten van Leeds. Volg de A169, die de A64 (vanuit York) met de A170 verbindt. Ter hoogte van de Kirby Misperton Road staan borden die verwijzen naar Flamingo Land • Openbaar vervoer: de Yorkshire Coastliner-bus rijdt van het treinstation van York naar Flamingo Land.

Wanneer? Flamingo Land is het hele jaar geopend. Het attractiepark en de dierentuin zijn open van begin april tot begin november, in de wintermaanden is alleen het dierenpark open. Voor meer informatie: zie de parksite.

Op komst: The London Resort

© Tekst: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen