Shockwave in Drayton Manor - Foto: Stefan Scheer (Wikipedia)

DRAYTON MANOR PARK

Het in hartje Engeland gelegen Drayton Manor Park is vooral heel bekend om het uitgebreide Thomas Land, een walhalla voor kleine fans van het beroemde televisietreintje. Ook voor rollercoaster The Wave en de lange wildwaterbaan Stormforce 10 komen veel bezoekers naar Drayton Manor.

In de Britse Midlands, op een half uur rijden van Birmingham, ligt Drayton Manor, een park dat in 1949 voor het eerst de poorten opende, maar pas echt populair werd toen er halverwege de jaren negentig een unieke achtbaan, twee wildwaterbanen en een spannend draaiend huis bijkwamen. Nóg populairder werd het pretpark toen het in 2008 Thomas Land kreeg, een themagebied voor kinderen dat vanwege het aanhoudende succes in 2015 flink werd uitgebreid.

Thomas Land draait helemaal om het Engelse blauwe stoomlocomotiefje Thomas en al zijn van televisie bekende vriendjes. Thomas the Tank Engine is al sinds 1984 een veelbekeken animatieserie en bleek ook voor Drayton Manor een publieksbrenger. Ouders komen met hun jonge kinderen in groten getale naar Drayton Bassett in Staffordshire, waar ze vervolgens een reis maken naar het fictieve eiland Sodor, waar de verhalen van Thomas en zijn vriendjes zich afspelen. Thomas Land heeft ruim twintig kleurrijke attracties, speciaal bedoeld voor de jonge fans van het treintje. De attracties hebben stuk voor stuk vrolijke namen als Flynn’s Fire Rescue, Toby’s Tram Express, Captain’s Seas Adventure, Cranky Crane en Harold’s Helicopter Tours. Thomas Land heeft ook een eigen kinderachtbaan: Troublesome Trucks Runaway Coaster.

Thomas Land in Drayton Manor Park

Kleuters en jonge kinderen die met hun ouders naar Drayton Manor Park kwamen voor Thomas en zijn vriendjes komen jaren later nog graag terug, maar dan meer voor de spannende attracties die het pretpark heeft. De nummer een is The Wave, een 37 meter hoge loopingachtbaan waarin de bezoekers het traject vroeger staand aflegden, maar tegenwoordig zittend. Deze ‘stand-up rollercoaster’ met de naam Shockwave was lang de enige in Europa, nadat het tweede exemplaar verhuisde van Zweden naar Canada. Andere, meer familievriendelijke achtbanen zijn Accelerator en Buffalo Mountain Coaster.

Naast The Wave is Stormforce 10 een tweede bijzondere attractie. In oranje op rubberboten lijkende vaartuigen maken gasten een wildwatertocht die hen over drie afdalingen leidt – waarvan één achteruit – en langs allerlei overblijfselen van een enorme windhoos. Andere spannende attracties zijn de 54 meter hoge vrijevaltoren Apocalypse, waar je ook in kunt staan en de 22 meter hoge draaiende schommel Maelstrom.

Stormforce 10 in Drayton Manor Park

Drayton Manor Park heeft ook voldoende te bieden voor de minder dapperen, zoals The Carousel, een historische draaimolen uit 1958, of de zweefmolen Flying Dutchman, waarbij iedereen in een eigen scheepje zit. Naast de vele attracties heeft Drayton Manor ook een eenvoudige dierentuin met ruim honderd dieren, waaronder papegaaien, uilen, struisvogels, tijgers, slangen en schildpadden. Het park heeft een hotel, het honderdvijftig kamers tellende Drayton Manor Hotel. De viersterren verblijfaccommodatie heeft vijftien kamers die gethematiseerd zijn rond de verhalen van Thomas & Friends.

Achtbaan Accelerator in Drayton Manor Park

Attracties

Snelle attracties: The Wave (loopingcoaster) – Apocalypse (vrijevaltoren) – Maelstrom (draaiende reuzenschommel) – Air Race (vliegtuigjes die je zelf kunt laten spinnen) – The Bounty Pirate Ship (schipschommel)

Familieattracties: Thomas Land (groot themagebied voor kinderen) – The Haunting (draaiend huis) – Sheriff Showdown (interactieve darkride door het wilde westen) – Accelerator (heen-en-terugachtbaan) – Buffalo Mountain Coaster (elektrisch aangedreven familieachtbaan) – Troublesome Trucks Runaway Coaster (kinderachtbaan) – Splash Canyon (wildwaterrivier met ronde boten) – Dodgems Ahoy (botsauto’s) – Flying Dutchman, Jolly Buccaneer en Drunken Barrels (snelle draaimolens)

Shows: 4D Cinema – Thomas Live Show (zing mee met Thomas en zijn vriendjes)

Restaurants

Grill Inn (hamburgers, vlees, pizza’s, vegetarisch, restaurant bij de hoofdingang) – Safari Pizza & Pasta (Italiaanse gerechten) – Humble Pies (typisch Engelse gerechten als chicken pie, steak pie en mash potato) – Drayton’s Fish & Chips (ook echt Engels: battered fish, chips en mushy peas) – The Burger Kitchen (hamburgers en chicken burgers) – Mrs. Kindley’s, Knapford Station en Sodor Airport (sandwiches, panini, ijs en drankjes)

Drayton Manor Park

Waar?

Drayton Manor Park, Drayton Bassett, B78 3TW, Staffordshire, Verenigd Koninkrijk, tel. 0044 (0)1827 287979 • Drayton Manor ligt 25 kilometer ten noordoosten van Birmingham en vlakbij de stad Tamworth. Neem op snelweg M42 afrit 9 of 10, en volg vanaf daar de borden • Openbaar vervoer: vanuit Birmingham en Tamworth rijdt buslijn 110 van Arriva naar het park. Uitstappen op The Square in Fazeley. Dichtstbijzijnde treinstation is Tamworth, op bijna vijf kilometer van het pretpark • Kaart

Wanneer?

Drayton Manor Park is open van 24 maart tot en met 30 september 2024. Dagelijks open van 23 mei tot en met 2 september. Daarvoor en daarna in de weekenden open en op sommige weekdagen; check de parksite • Park open vanaf 9.30 uur, attracties vanaf 10.30 uur.

Pretparken in Engeland

Drayton Manor Park

Kosten

Entreeprijs: £ 45,00 per persoon (circa € 52,50). Voor kinderen van 2 en 3 jaar kost een ticket £ 15,00 (circa € 17,50). Lagere prijzen voor wie minimaal een dag vooraf via internet tickets koopt • Parkeren: £ 6,00 (€ 7,00).

Druk?

Aantal bezoekers: circa 1,5 miljoen per jaar.

Verder lezen

Sinds 2020 behoort Drayton Manor Park tot de Franse Looping Group. Tot dit bedrijf horen ook Avonturenpark Hellendoorn en Fort Fun in het Duitse Sauerland.

Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Drayton Manor Park, Stefan Scheer

Meest bezochte parkprofielen