Universal over de hele wereld

Universal heeft attractieparken over de hele wereld, in de Verenigde Staten, Japan, Singapore, China en in de nabije toekomst wellicht ook in Europa. Elk park heeft een keur aan topattracties.

Simpsons Ride in Universal Studios Florida - Foto: © Adri van Esch

UNIVERSAL STUDIOS FLORIDA

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Het eerste park dat opende in Universal Orlando Resort was Universal Studios, in 1990. Het was het tweede filmpark van Universal, maar het eerste dat compleet ontworpen werd op de tekentafels. Het eerste park in Hollywood ontstond namelijk ‘organisch’, stukje voor stukje. Het themapark had in de eerste vijf jaar van zijn bestaan ook een Studio Tram Tour, net als in Hollywood. Die was echter, in tegenstelling tot de versie aan de westkust, klein en kort. Diverse belevenissen die in Hollywood onderdeel zijn van de tramtour werden in Florida aparte attracties, zoals de – inmiddels verdwenen – filmscène met de haai uit Jaws en Skull Island: Reign of Kong (met King Kong) en Fast & Furious: Supercharged.

Universal Studios Orlando heeft één helft van The Wizarding World of Harry Potter, namelijk Diagon Alley met de overdekte achtbaan Escape from Gringotts. De andere helft ligt in Islands of Adventure. De twee Potter-gebieden zijn met elkaar verbonden door The Hogwarts Express. Meer over Universal Studios Florida lees je hier.

Waar?

Universal Studios, 6000 Universal Boulevard, Orlando, Florida, Verenigde Staten • Universal Studios ligt enkele kilometers ten zuidwesten van downtown Orlando, aan snelweg I-4. Afslag 74B of 75A nemen; volg de borden.

Wanneer?

Universal Studios Florida is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. In de zomer, schoolvakanties en de weekenden langere openingstijden.

Alles over Universal Studios Florida

Bluto Bilge Rat Barges in Universal's Islands of Adventure - Foto: © Adri van Esch

ISLANDS OF ADVENTURE

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Wie The Hogwarts Express neemt vanuit Universal Studios komt binnen in The Wizarding World of Harry Potter van Islands of Adventure. Het tweede themapark in Universal Orlando Resort opende de poorten in 1999 en kreeg in 2010 als eerste een themagebied rond de mateloos populaire Harry Potter. The Wizarding World heeft twee hoofdattracties: Harry Potter and the Forbidden Journey en Hagrid’s Motorbike Adventure.

Islands of Adventure wordt gezien als één van de meest innovatieve pretparken ter wereld. Rond een meer liggen zeven ‘eilanden’ met elk een eigen thema. Het park heeft het neusje van de zalm op het gebied van achtbanen (Incredible Hulk Coaster), darkrides (The Amazing Adventures of Spider-Man) en wildwaterbanen (Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges, Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls en Jurrasic Park River Adventure). Meer over Universal’s Islands of Adventure lees je hier.

Waar? Universal’s Islands of Adventure, 6000 Universal Boulevard, Orlando, Florida 32819 • Universal Studios ligt enkele kilometers ten zuidwesten van downtown Orlando, aan snelweg I-4. Afslag 74B of 75A nemen; volg de borden.

Wanneer? Islands of Adventure is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur. In de zomer, schoolvakanties en de weekenden langere openingstijden.

Alles over Islands of Adventure

UNIVERSAL EPIC UNIVERSE

Orlando, Florida, Verenigde Staten

Universal opent in 2025 een compleet nieuw themapark in Florida. Aan de zuidkant van Orlando wordt volop gebouwd aan het ambitieuze Universal Epic Universe.

Lees hier meer over Universal Epic Universe

Ingang van Universal Studios Hollywood

UNIVERSAL STUDIOS HOLLYWOOD

Hollywood, Californië, Verenigde Staten

Het originele Universal Studios ligt in Hollywood. Het studiocomplex werd in 1912 opgericht door Carl Laemmle. Drie jaar later konden geïnteresseerden de studio’s bezoeken en voor 25 cent zien hoe films gemaakt werden. In 1964 werd er een apart themapark geopend om tegemoet te komen aan de grote interesse in hoe films gemaakt worden.

De filmbelevenissen in het moederpark van Universal zijn verdeeld over twee zones: de Upper Lot en de Lower Lot. De twee gebieden liggen tegen een heuvel en zijn met elkaar verbonden door een gigantische roltrap die een formidabel uitzicht over Hollywood biedt. Het themapark heeft bekende en veelgeprezen attracties als Harry Potter and the Forbidden Journey, The Simpsons Ride en Fast & Furious: Supercharged. Er zijn ook enkele voor de Verenigde Staten unieke attracties, zoals de stuntshow Waterworld en het spookhuis The Walking Dead. In Californië kunnen bezoekers – in tegenstelling tot in Orlando – een Studio Tour per tram maken. Naast Universal Studios Hollywood ligt CityWalk, een uitgestrekt complex met bioscoopzalen, restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Meer over Universal Studios Hollywood lees je hier.

Waar?

Universal Studios Hollywood, 100 Universal City Plaza, Universal City, Californië, Verenigde Staten • Het park ligt aan snelweg 101, de Hollywood Freeway. Afslag Universal Studios Boulevard.

Wanneer?

Universal Studios Hollywood is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. In de zomer, schoolvakanties en weekenden langere openingstijden.

Alles over Universal Studios Hollywood

Universal Studios Japan - Foto: © Adri van Esch

UNIVERSAL STUDIOS JAPAN

Osaka, Japan

Universal Studios in Osaka is het eerste themapark van Universal buiten de Verenigde Staten. Het park opende in 2001 de poorten en was meteen enorm succesvol: al in het eerste openingsjaar trok de Japanse vestiging meer bezoekers dan de Amerikaanse zusterparken.

Universal Studios Japan heeft naast de bekende attracties van de Amerikaanse parken – zoals The Wizarding World of Harry Potter en de Minions – ook eigen belevenissen. Zo is er een hele zone gewijd aan het tekenfilmhondje Snoopy en is themazone Universal Wonderland onderverdeeld in Sesame Street Fun World en Hello Kitty Fashion Avenue. Langs en over de ingang van het park raast mega-achtbaan Hollywood Dream. Ook exclusief voor de studio’s zijn The Amazing Adventures of Spider-Man (in Florida staat deze superattractie in Islands of Adventure) en Back to the Future (deze simulatierit is in Orlando en Hollywood inmiddels vervangen door The Simpsons) • Parksite

Waar?

Universal Studios Japan, 2-1-33 Sakurajima, Konohana-ku, Osaka, Japan, tel. 00 81 (0)6 6465 3000 • Openbaar vervoer: Universal Studios Japan heeft een eigen treinstation: neem in Osaka de JR Yumesaku-lijn naar JR Universal City • Kaart

Wanneer?

Universal Studios Japan is dagelijks geopend van 9.00 tot 19.00 uur. In de zomer en de weekenden langere openingstijden.

Hollywood Boulevard in Universal Singapore - Foto: Ashleyt (Wikipedia)

UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE

Singapore

Universal Studios in de stadstaat Singapore opende de poorten in maart 2010. Het filmpark heeft zeven themagebieden: Sci-Fi City, Ancient Egypt, New York, The Lost World, Far Far Away, Madagascar en Hollywood. Er zijn diverse attracties die de andere parken niet hebben, zoals de twee racende stalen achtbanen Battlestar Galactica Human en Cylon, gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Ook uniek is de boottocht Madagascar: A Crate Adventure. Universal Studios Singapore heeft daarnaast verschillende favorieten uit de andere parken, zoals de overdekte loopingachtbaan The Revenge of the Mummy, de spectaculaire 3D-darkride Transformers, The Ride en filmavontuur Shrek 4D • Parksite

Waar?

Universal Studios Singapore, 8 Sentosa Gateway, Sentosa Island, Singapore, tel. (+65) 6577 8899 • Openbaar vervoer: neem lijn North-East van de MRT naar station Harbour Front. Vanaf het treinstation: neem de Sentosa Express op de derde verdieping (lobby L) van winkelcentrum VivoCity of bus RWS 8, net buiten VivoCity • Kaart

Wanneer?

Universal Studios Singapore is dagelijks geopend vanaf 10.00. Sluitingstijd is in de regel 19.00 uur; in de zomer, met de feestdagen en in de weekenden langere openingstijden.

UNIVERSAL STUDIOS BEIJING

Beijing (Peking), China

In februari 2009 liet Universal doorschemeren plannen te hebben voor een nieuw studiopark bij Beijing. Op 13 oktober 2014 volgde de officiële bekendmaking en op 31 oktober 2016 ging de eerste schop de grond in. Het Chinese themapark ging op 20 september 2021 open voor het publiek. Het is 54 hectare groot en onderdeel van een groter gebied van in totaal vierhonderd hectare dat ook uitgaanscentrum CityWalk omvat en nog ruimte heeft voor een tweede en derde pretpark. Het resort heeft twee hotels: het eerste officiële Universal Hotel ter wereld en een vijfsterrenhotel behorend tot de snelgroeiende Chinese NUO-keten. Universal Beijing Resort ligt in het Tongzhou-district, ten oosten van Beijing, en heeft twee eigenaren: het staatsbedrijf Beijing Shouhuan Cultural Tourism Investment Company en Universal Parks & Resorts, een onderdeel van de Amerikaanse mediagigant Comcast NBC Universal.

In het Chinese Universal Studios zijn de beste attracties van alle andere Universal-parken bij elkaar gebracht in zeven themagebieden: Hollywood, Jurassic World, Waterworld, Kung Fu Panda, The Wizarding World of Harry Potter, Transformers Metrobase en Minionland. Grote trekpleisters zijn onder meer Harry Potter and the Forbidden Journey, loopingachtbaan Decepticoaster, Despicable Me Minion Mayhem en darkride Kung Fu Panda: Journey of the Dragon Warrior. Het park in Beijing is het enige dat de complete Wizarding World of Harry Potter binnen de poorten heeft, met Hogsmeade én Diagon Alley. In Florida liggen deze populaire Harry Potter-themagebieden in twee verschillende parken • Parksite

Waar?

Universal Beijing Resort ligt in het district Tongzhou, op de kruising van de tolwegen Jingha (Beijing-Harbin) Expressway en East 6th Ring Road, 35 kilometer ten oosten van het centrum van Beijing en 45 kilometer ten zuiden van de internationale luchthaven. Een taxiritje van het centrum van Beijing of van de luchthaven naar het park kost tussen 15 en 20 euro. Zorg dat je de Chinese schrijfwijze van Universal Studios bij de hand hebt (北京环球度假区); taxichauffeurs kunnen zelden het westerse schrift lezen • Openbaar vervoer: bij Universal stoppen metrolijn 7 en de bovengrondse Batong Line. Lijn 7 rijdt van west naar oost door de stad, startend bij het grote Beijing West Station • Kaart

Wanneer?

Universal Beijing Resort is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur. In de zomer en de weekenden langere openingstijden.


Plan voor Universal Studios Germany door de Goddard Group

UNIVERSAL STUDIOS EUROPE

Universal heeft driemaal een poging ondernomen een themapark in Europa te openen. Met een vierde poging is voorzichtig een begin gemaakt.

Begin jaren negentig van de vorige eeuw – toen Disney zijn themapark ten oosten van Parijs bouwde en opende – kwam Universal voor het eerst met serieuze plannen voor een Universal Studios Europe. Het concern had het oog laten vallen op een lap grond niet ver van Sénart (tot eind vorige eeuw Melun-Sénart geheten), een voorstad veertig kilometer ten zuidoosten van hartje Parijs en vijftig kilometer van Disneyland. De zware eerste jaren van Euro Disneyland maakten dat Universal van zijn voornemen afzag en de plannen voor een Europese vestiging voorlopig liet varen.

Universal bleef toch geïnteresseerd in de Europese markt. In 1998 kocht het bedrijf 37 procent van de aandelen in Port Aventura. Tot de aandelen in 2004 weer werden verkocht heette het park ten zuiden van Barcelona Universal’s Port Aventura en later Universal Mediterranea.

Plan voor Universal Studios Germany door de Goddard Group

Aan het begin van deze eeuw waagde Universal Studios nogmaals een poging een Europese vestiging te openen. De beoogde locatie was een groot stuk grond ten zuiden van de Duitse stad Krefeld, hemelsbreed slechts dertig kilometer ten oosten van Venlo. Het grondgebied was eigendom van ThyssenKrupp, maar het staalconcern wilde het terrein graag verkopen. Universal had grootse plannen: op ruim 29 van de beschikbare 88 hectare zou Universal Studios Germany worden gebouwd. Daarnaast zouden er een waterpark, twee hotels, uitgaansgebied City Walk en een parkeergarage voor negenduizend auto’s komen. De investering lag naar verwachting op 850 miljoen euro en het project zou 3500 fulltime banen opleveren.

De plannen werden voortvarend aangepakt. Designfirma Goddard Group uit Los Angeles werd ingeschakeld voor het ontwerpen van het filmpark. Fameuze filmproducties als E.T., Jurrasic Park en King Kong zouden hun eigen themagebieden en attracties krijgen. King Kong zou zelfs het Empire State Building bestijgen en daar grommend grijpen naar een voorbijrazende achtbaan. In 2003 trok Universal zijn handen van de plannen af. Universal Studios Germany kwam er nooit. Maar Universal blijft proberen zich te vestigen in Europa. Op 19 december 2023 werd officieel bekend dat de filmgigant 240 hectare grond heeft gekocht ten zuiden van de Engelse stad Bedford. Universal Destinations & Experiences benadrukt dat het proces om een themapark bij Bedford te vestigen zich nog in het prille beginstadium bevindt. “Universal onderzoekt de haalbaarheid van een potentieel park met resort op deze locatie”, verklaart de parkentak van het Amerikaanse bedrijf.

Pas als alle toestemmingen en vergunningen binnen zijn, kan het creatieve proces beginnen. Een mogelijke opening van Universal Studios Great Britain wordt niet voor 2030 verwacht. Het park komt naast het dorpje Kempston Hardwick te liggen. De locatie is heel strategisch: aan snelweg A421 die elf kilometer verderop aansluit op de M1, één van de belangrijkste snelwegen van Engeland. De M1 voert onder meer naar Londen, 75 kilometer zuidwaarts. Op een goed half uur rijden ligt het internationale Luton Airport en op ongeveer een uur rijden liggen de bij toeristen populaire steden Oxford en Cambridge. Kempston Hardwick heeft een eigen treinstation op de regionale Marston Vale Line tussen Bedford en Bletchly. Tussen Bedford en Londen rijden de treinen van ThamesLink. Een ritje van de Britse hoofdstad naar Bedford neemt ongeveer een uur en een kwartier in beslag.

Disney over de hele wereld

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Universal Studios, Ashleyt, Goddard Group, Liuxingy (Wikipedia), Google Maps

Meest bezochte parkprofielen