ISLANDS OF ADVENTURE

Islands of Adventure is de spectaculaire woonplaats van Harry Potter, Spider-Man, Popeye en de Hulk.

Meer nog dan zusterpark Universal Studios is het er naast gelegen themapark Islands of Adventure een regelrechte concurrent van de Disney-parken. Universal Studios moest de eerste jaren vechten om te overleven, Islands of Adventure was vanaf de opening in 1999 meteen een succes. Universal had dan ook een park neergezet dat innovatief was, technisch vernuftige attracties had en kleur- en detailrijk was gethematiseerd. Kosten: 1 miljard dollar.

Islands of Adventure telt zeven themagebieden – volgens de naam van het park: ‘avontureneilanden’ – die in een cirkel om een meer liggen. Alle themagebied worden door grote bruggen over water met elkaar verbonden, waardoor men het gevoel krijgt van eiland naar eiland te wandelen. Die indruk wordt nog eens versterkt doordat ieder eiland een geheel eigen sfeer en thematisering heeft.

IOA Souvenirs 15PP

Bezoekers komen binnen door de Port of Entry, een straat de wat weg heeft van een openlucht bazaar, met invloeden uit diverse exotische landen. Langs de straat liggen services, winkels en restaurantjes. Aan het eind kunnen gasten twee kanten op: naar het rechts gelegen Seuss Landing en het Marvel Super Hero Island links.

Dat laatste land telt meteen twee van de meest spannende attracties in het park: de megasnelle Incredible Hulk Coaster waarin je in twee seconden wordt afgeschoten naar een snelheid van 65 kilometer en je zeven keer over de kop gaat, en The Amazing Adventures of Spider-Man. Amazing is deze darkride zeker: vriend en vijand is het er met elkaar over eens dan deze rit één van de beste is van alle parken rond Orlando. Spider-Man is een combinatie van een simulatierit, een darkride en een 3D-film. De beweging, de beelden en de geluiden maken deze spannende rit levensecht en onvergetelijk!

IOA Wildwaterbaan overzicht 15PP

In de bijzonder kleurrijke themazone Toon Lagoon staan twee van de drie grootste waterattracties van Islands of Adventure: de door-en-door-natte Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls en de vlotten van Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges. In het groene themagebied Jurrasic Park staat het derde wildwateravontuur: Jurrasic Park River Adventure, een tocht langs dinosaurussen die eindigt met een bijna dertig meter hoge, steile val naar beneden. Een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt in Jurassic World is de 47 meter hoge achtbaan VelociCoaster. De treinen schieten met 112 kilometer langs woest brullende vleesetende dino’s. In Skull Island: Reign of Kong belanden gasten midden in een bloedstollend gevecht tussen dino’s en monsteraap King Kong. Kinderen kunnen er spelen in Camp Jurrasic en vliegen met Pteranodon Flyers.

IOA Hogwarts Castle 15pers

In The Wizarding World of Harry Potter staat de tweede superachtbaan van Islands of Adventure: Hagrid’s Motorbike Adventure. Stap op of in de motorfiets van halfreus Hagrid en ontmoet magische wezens op deze spectaculaire rit. Voor kinderen is er de juniorachtbaan Flight of the Hippogriff. De wereld van Harry Potter kenmerkt zich door de prachtige details; bezoekers wanen zich echt in de boeken van Potter. In het nagebouwde Zweinsveld ligt ook kasteel Zweinstein, met daarin de meeste geroemde attractie van heel Florida: Harry Potter and the Forbidden Journey.

Hagrid's Magical Creatures Motorbike Adventure in Universal's Islands of Adventure

Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure is een ‘story coaster’, een achtbaan met een verhaal. Gasten stappen op de motorfiets van Hagrid of in zijn zijspan. Vervolgens racen ze over een ruim anderhalve kilometer lang traject dat heel wat verrassingen in petto heeft. De halfreus laat de ruïnes en de magische wereld van het verboden bos achter zijn hut zien. De trein met motorfietsen wordt liefst zevenmaal afgeschoten en schiet twintig meter de hoogte in en vervolgens weer razendsnel terug.

In het naastgelegen Universal Studios ligt de tegenhanger van Hogsmeade: Diagon Alley. De twee themazones hebben één overkoepelende naam: The Wizarding World of Harry Potter. Ze worden met elkaar verbonden door de Hogwarts Express. Wie een ticket heeft dat toegang geeft tot beide parken kan met deze bijzondere trein heen en weer pendelen.

IOA Seuss Landing ingang 15pers

Het laatste themagebied is tevens het meest komische: Seuss Landing. In deze kinderwereld is geen lijn of hoek recht, en zijn alle gebouwen bont gekleurd. Hoofdrollen zijn weggelegd voor de karakters uit de, vooral in Amerika populaire, jeugdboeken van Dr. Seuss, die figureren in de darkride The Cat in the Hat, in de draaimolen Caro-Seuss-El en in de nieuwe monorail The High in the Sky Seuss Trolley Train Ride.

Attracties

Snelle attracties: Harry Potter and the Forbidden Journey (Darkride door de wereld van Harry Potter) – The Amazing Adventures of Spider-Man (3D-darkride) – Incredible Hulk Coaster en VelociCoaster (mega-achtbanen) – Doctor Doom’s Fearfall (vrijevaltorens) – Hagrid’s Magical Creatures Motorbike Adventure (avontuurlijke lanceerachtbaan door de wereld van halfreus Hagrid)

Familieattracties: The Cat in the Hat (darkride, aanrader) – Caro-Seuss-El (bonte carrousel) – The High in the Sky Seuss Trolley Train Ride (monorail) – Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges (woestwatertocht) – Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls (zeer natte boomstammentocht) – Jurrasic Park River Adventure (ontkomen aan de dinosaurussen) – Skull Island: Reign of Kong (strijdbaar avontuur met filmaap King Kong) – Flight of the Hippogriff (kleine achtbaan in Wizzarding World of Harry Potter) – Storm Force Accelatron (snelle draaimolen)

Show: The Bourne Stuntacular (spectaculaire stuntshow)

IOA Ingang 15PP

Restaurants

Mythos (beste restaurant in het park) – Circus McGurkus Café Stoo-pendous (leuk voor kinderen: eten in een circusomgeving) – The Three Broomsticks (eten in de wereld van Harry Potter) – Fire-Eater’s Grill (hamburgers, falafel, salades) – Comic Strip Café (hamburgers, Italiaans, Mexicaans en Chinees)

Shops

Islands of Adventure Trading Company (grootste winkel van het park, in Port of Entry) – Jurrasic Outfitters (T-shirts) – Spider-Man Shop (alles van ‘Spidey’) – Toon Extra (Popeye, Olijfje en nog veel meer striphelden)

Druk?

Aantal bezoekers: ruim 10 miljoen per jaar.

Waar?

Islands of Adventure in Universal Resort Orlando, 6000 Universal Boulevard, Orlando, Florida 32819, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 363 8000 • Islands of Adventure ligt enkele kilometers ten zuidwesten van downtown Orlando. Komend vanaf Orlando: neem op snelweg I-4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 74B. Komend vanaf Tampa, Orlando Airport en Walt Disney World: neem op snelweg I-4 afslag 75A. Borden verwijzen vervolgens naar de twee grote parkeergarages van Universal Resort. Parkeren kost 25 dollar. Vergeet niet de sectie (vernoemd naar een Universal-stripfiguur) waar de auto staat te onthouden.

Openbaar vervoer: vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels in de hele regio. Hotels in en om Orlando verzorgen vaak vervoer naar de parken van Universal • Kaart

IOA Vrije valtorens 15PP

Wanneer?

Islands of Adventure is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd: 18.00 uur, afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) ook later open

IOA Jurassic Park River Adventure 15pers

Kosten

Entreeprijs varieert tussen $ 109,00 op de rustigste dagen en $ 159,00 op heel drukke dagen. Voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar zijn de entreeprijzen tussen $ 104,00 en $ 154,00. Bij deze prijs komt nog 6,5 procent BTW. Met een hopper-ticket kun je ook naar Universal Studios ‘hoppen’. Een hopper-ticket voor één dag varieert van $ 164,00 in het laagseizoen tot $ 214,00 op de drukste dagen. Korting voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar. Een ticket voor Volcano Bay kost $ 80,00 of $ 85,00 voor volwassen en $ 75,00 of $ 80,00 voor kinderen.

USF Cabana Bay ingang 15pers

Overnachten

Universal Resort heeft zes hotels op het terrein: het Hard Rock Hotel (het dichtst bij het park), Portofino Bay Hotel (je waant je in een Italiaans kustdorpje), het tropische Royal Pacific Hotel, budgethotel Cabana Bay Resort, Sapphire Falls Resort en het moderne Aventura Hotel. Tussen de duurdere hotels en de parken varen bootjes, maar lopen is ook heel goed mogelijk. Op het voormalige terrein van waterpark Wet ’n Wild, op ruim twee kilometer afstand van de attractieparken, ligt Universal’s Endless Summer Resort dat bestaat uit de hotels Dockside Inn en Surfside Inn.

Uitgaan

Universal Resort heeft een eigen uitgaansgebied, dat tussen de parken en de parkeergarages ligt: CityWalk, met bioscoopzalen, restaurants, clubs (onder meer Hard Rock Café) en winkeltjes.

Waterglijbaan Ika Moana in Volcano Bay - © Foto: Universal Studios Florida

Waterpark

Universal heeft zijn eigen waterpark, het spectaculaire Volcano Bay. Midden in het tropische park staat de 61 meter hoge vulkaan Krakatau. Door de imposante lavaberg lopen diverse waterglijbanen, zoals de bijna veertig meter hoge Ko’okiri Body Plunge en de waterachtbaan Krakatau Aqua Coaster. Volcano Bay heeft een gigantisch golfslagbad en twee rivieren: één om heerlijk in te dobberen (Kopiko Wai Winding River) en één die vol actie zit (TeAwa The Fearless River). Kala Serpentine, Honu, Ika Moana en Taniwha Tubes zijn waterglijbanen die zowel spanning als ontspanning bieden.

Volcano Bay lag bijna in Parijs

IOA Incredible Hulk Coaster 15pers

Tips

Op de website van Universal Studios staan aantrekkelijke aanbiedingen voor meerdaagse entreekaarten en Hopper-passen (ook geldig in Universal Studios).

Met het Dining Plan Quick Service krijg je voor één prijs een complete maaltijd. Een Dining Plan-pas kost $ 25,99 (excl. 6,5 procent BTW). Daarvoor kan men in alle fast food-restaurants van het park terecht voor één hoofdmaaltijd, een snack en een drankje. Onbeperkt frisdrank tappen kan ook, dan kost een Dining Plan Quick Service $ 34,99.

IOA Hogwarts nacht 15pers

The Wizarding World of Harry Potter – Hogsmeade

In The Wizarding World of Harry Potter is tot in detail de sfeer van de boeken en de films van Harry Potter terug te vinden. Gasten komen binnen in Zweinsveld, waar ze kunnen eten in The Three Broomsticks en winkelen in Zonko’s Fopmagazijn of Honeydukes.

In de Wereld van Harry Potter staan twee achtbanen: de zwaar gethematiseerde lanceerachtbaan Hagrid’s Motorbike Adventure en de familieachtbaan Flight of the Hippogriff. Aan het eind van Zweinsveld ligt het imposante kasteel Zweinstein met de attractie Harry Potter and the Forbidden Journey. Bezoekers wanen zich in deze darkride helemaal in de verhalen van schrijfster J.K. Rowling.

Schaf op drukke dagen de Universal Express Pass aan om (lang) wachten in de rijen voor de populairste attracties te voorkomen. Met de Universal Express Pass heb je toegang tot een andere, kortere wachtrij. De service is beschikbaar voor onder meer Harry Potter and the Forbidden Journey, The Amazing Adventures of Spider-Man, Incredible Hulk Coaster, Doctor Doom’s Fearfall, Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges, Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls, Jurrasic Park River Adventure en The Cat in the Hat.

IOA Monorail 15PP

Fun facts

Al bij de opening van het park in 1999 waren er twee monorail-banen aanwezig boven het themagebied Seuss Landing. Maar treintjes reden er nooit. Tot in 2008: vanaf dat jaar glijden bezoekers in The High in the Sky Seuss Trolley Ride hoog in de lucht door de kinderboeken van Dr. Seuss.

De ‘scoops’ (wagentjes) in de Spider-Man-attractie bewegen slechts dertig centimeter op en neer. De 3D-films – geproduceerd door Steven Spielberg – worden vertoond op schermen tot wel 27 meter breed.

IOA Rapids 15PP

Verder lezen

Universal Studios Florida heeft het spectaculaire Volcano Bay. Als alles volgens plan was verlopen, had dit waterpark als Lava Lagoon bij Disneyland Paris gelegen.

The Wizarding World of Harry Potter wordt uitgebreid met Hagrid’s Motorbike Adventure en Islands of Adventure offert daarvoor de dubbele hangende achtbaan Dragon Challenge op.

Universal Studios Florida
Universal Studios Hollywood
Alle Universal-parken ter wereld
Artikelarchief van Islands of Adventure
Parksite

Tip: rondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Universal, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen