UNIVERSAL STUDIOS FLORIDA

Universal Studios Florida is het grootste en beste filmpark van Florida, met geavanceerde en futuristische attracties.

Het succes van hun studiocomplex in Hollywood bracht het Universal-concern er toe ook een vestiging te openen in Orlando. Disney reageerde onmiddellijk op de plannen en opende twee jaar voor de start van Universal Studios in Florida een eigen studiopark: de Disney-MGM Studios (nu Disney’s Hollywood Studios).

In juni 1990 gingen de poorten open van Universal Studios. De grote concurrent van Disney schotelde de bezoekers een veel groter park voor met meer spectaculaire attracties. Disney heeft zijn studio’s inmiddels flink verniewd en uitgebreid, maar Universal blijft een grote concurrent voor de muis. Diverse nieuwe miljoenenattracties in Universal Studios Florida zijn gebaseerd op virtuele technieken: in Race Through New York with Jimmy Fallon, Fast & Furious: Supercharged, Transformers 3D, Despicable Me Minion Mayhem en Harry Potter and the Escape from Gringotts spelen enorme filmschermen de hoofdrol. Passend bij een filmpark, maar soms ook heel voorspelbaar.

USF Wereldbol 15PP

Bezoekers betreden Universal Studios over de Plaza of the Stars, die leidt naar The Streets of America. Aan deze straten – zoals 57th Street, Fifth Avenue en Park Avenue – staan diverse grote attracties en theaters. Universal Studios heeft zes themagebieden, die rondom een langgerekt meer liggen. Bij binnenkomst links is dat allereerst de Front Lot, met de allergrootste winkel in het park: de Universal Studios Store.

Ook links ligt het themagebied Production Central, met Despicable Me Minion Mayhem, een simulatorrit gebaseerd op de film Despicable Me. Achtbaan Hollywood Rip Ride Rockit loopt van voor naar achter langs de rand van het park en maakt een looping zonder over de kop te gaan.

Kang Kodos Twirl 'n' Hurl in Springfield in Universal Studios Florida

Aan het eind van de Plaza of the Stars kom je in New York, waar je de Blues Brothers en de Ghostbusters tegen het lijf kunt lopen en de heftige attractie The Revenge of the Mummy vindt, een donkere achtbaan waarin je wordt bestookt met vuurballen en aangevallen door een leger van strijdbare mummies.

USF Transformers 15pers

Naast de straatjes van het oude New York ligt Transformers: The Ride-3D, een futuristische darkride waarin bezoekers in een driedimensionale wereld in een aanval van de Decepticons terechtkomen en oog in oog staan met hun leider Megatron. Van New York naar San Francisco is in Universal Studios maar een wandelingetje van enkele minuten: zo wandel je door de oude straten van de Big Apple, even later sta je aan de waterkant van Fisherman’s Wharf.

USF Diagon Alley Londen 15pers

Naast San Francisco heeft Universal Studios Orlando een eigen themagebied voor Harry Potter. Diagon Alley – in het Nederlands: Wegisweg – is de tegenhanger van Hogsmeade in het naastgelegen Islands of Adventure. De twee themazones hebben één overkoepelende naam: The Wizarding World of Harry Potter. Ze worden met elkaar verbonden door de Hogwarts Express. Wie een ticket heeft dat toegang geeft tot beide parken kan met deze bijzondere trein heen en weer pendelen.

Achter een imposante rij Londense gevels ligt Diagon Alley. Aan het eind van dit markante steegje staat de majestueuze Gringotts Bank. Bovenop houdt een vuurspuwende draak de wacht. Binnen beleven bezoekers de attractie Harry Potter and the Escape from Gringotts, een driedimensionale achtbaanrit door de angstaanjagende gewelven en gangen van Gringotts. Onderweg komen de passagiers ook Harry, Ron en Hermione (Hermelien) tegen.

USF Simpsons Ride sign 15PP

Aan de overkant van het water liggen de themagebieden World Expo, Springfield en Hollywood. In World Expo staat de attractie Men in black, alien attack, een darkride waarbij gasten zelf op indrukwekkende doelen mogen schieten. The Simpsons Ride is een doldrieste simulatierit door het carnavaleske Krustyland. Fans van de Simpsons voelen zich helemaal thuis in Springfield, de woonplaats van de cartoonfamilie, waar ze een rondje kunnen draaien in de merkwaardige vliegtuigjesmolen Kang & Kodos’ Twirl ‘n’ Hurl.

De Minions in Universal Studios Orlando

In de klassieker E.T. Adventure gaan bezoekers proberen op ‘fietsen’ E.T.’s planeet te redden. Elke dag wordt in Universal Studios in Hollywood-stijl afgesloten met de spectaculaire openluchtshow Cinematic Celebration. Op het meer midden in het filmpark worden op gigantische watermuren filmfragmenten vertoond uit onder meer Jurassic World, Fast & Furious en Despicable Me. Verlichte fonteinen dansen in de nacht en de gebouwen langs de waterkant worden door projecties tot leven gewekt.

USF Superstar Parade Dora 15pers

Attracties

Snelle attracties: Harry Potter and the Escape from Gringotts (intensieve achtbaanrit door Bank Goudgrijp) – Hollywood Rip Ride Rockit (mega-achtbaan) – The Revenge of the Mummy (loopingachtbaan annex darkride) – Transformers: The Ride (3D darkride) – The Simpsons Ride (onstuimige simulatierit met de gekke Simpson-familie door tekenfilmpretpark Krustyland) – Race Through New York with Jimmy Fallon (virtuele race van New York naar de maan) – Fast & Furious: Supercharged (razendsnelle virtuele achtervolging in een bus)

Familieattracties: Men in black, alien attack (interactieve darkride) – E.T. Adventure (met ET de planeet over) – Despicable Me Minion Mayhem (driedimensionale simulator) – Kang & Kodos’ Twirl ‘n’ Hurl (vliegtuigjes)

Shows: Animal Actors on Location (grootse dierenshow) – The Bourne Stuntacular (spectaculaire en verbazingwekkende stuntshow) – Fear Factor Live (durfals uit het publiek halen stunts uit) – Horror Make-up Show (zie hoe horrorgezichten tot stand komen) – Cinematic Celebration (filmshow met water en projecties op en rond het meer)

USF San Francisco 15PP

Restaurants

Lombard’s Seafood Grille (vis, steaks, pasta, hamburgers) – Classic Monster Café (salades, pizza en pasta) – In Springfield: Krusty Burger (hamburgers, hotdogs), Cletus’ Chicken Shack (kipgerechten), The Frying Dutchman (gefrituurde visgerechten), Luigi’s Pizza (pizza’s), Lisa’s Teahouse of Terror (salades, wraps, sandwiches) en Bumblebee Man’s Taco Truck (Mexicaans) – Bij Harry Potter: Leaky Cauldron (typisch Engelse gerechten als fish & chips en bangers & mash, worstjes en aardappelpuree)

Shops

Universal Studios Store (souvenirwarenhuis vlakbij de ingang) – Wiseacre’s Wizarding Equipment (Harry Potter-gerei: telescopen, kompassen, verrekijkers, vergrootglazen en zandlopers) – Weasley’s Wizard Wheases (drie verdiepingen vol magisch speelgoed en goochelattributen) – E.T.’s Toy Closet (knuffels, natuurlijk ook E.T. zelf) – MIB Gear (buitenaardse cadeautjes) – Quint’s Surf Shack (Tropische T-shirts)

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: ruim 10 miljoen.

USF Diagon Alley avond 15pers

Waar?

Universal Studios in Universal Resort Orlando, 6000 Universal Boulevard, Orlando, Florida 32819, Verenigde Staten, tel. 00 1 407 363 8000 • Universal Studios ligt enkele kilometers ten zuidwesten van downtown Orlando. Komend vanaf Orlando: neem op snelweg I-4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 74B. Komend vanaf Tampa, Orlando Airport en Walt Disney World: neem op snelweg I-4 afslag 75A. Borden verwijzen vervolgens naar de twee grote parkeergarages van Universal Resort. Parkeren kost 25 dollar. Vergeet niet de sectie (vernoemd naar een Universal-stripfiguur) waar de auto staat te onthouden.

Openbaar vervoer: vanaf Orlando International Airport rijden taxi’s en shuttlebusjes (van de firma Mears) naar de hotels en de parken in de hele regio. Hotels in en om Orlando verzorgen vaak vervoer naar de parken van Universal • Kaart

USF Ingangspoort 15PP

Wanneer?

Universal Studios is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd: 18.00 uur; afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) ook later open.

Avondspektakel Cinematic Celebration in Universal Studios Orlando

Kosten

Entreeprijs varieert tussen $ 109,00 op de rustigste dagen en $ 159,00 op heel drukke dagen. Voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar zijn de entreeprijzen tussen $ 104,00 en $ 154,00. Bij deze prijs komt nog 6,5 procent BTW. Met een hopper-ticket kun je ook naar Islands of Adventure ‘hoppen’. Een hopper-ticket voor één dag varieert van $ 164,00 in het laagseizoen tot $ 214,00 op de drukste dagen. Korting voor kinderen van 3 tot en met 9 jaar. Een ticket voor Volcano Bay kost $ 80,00 of $ 85,00 voor volwassen en $ 75,00 of $ 80,00 voor kinderen.

USF Hard Rock Hotel 15pers

Overnachten?

Universal Resort heeft zes hotels op het terrein: het Hard Rock Hotel (het dichtst bij het park), Portofino Bay Hotel (je waant je in een Italiaans kustdorpje), het tropische Royal Pacific Hotel, budgethotel Cabana Bay Resort, Sapphire Falls Resort en het moderne Aventura Hotel. Tussen de duurdere hotels en de parken varen bootjes, maar lopen is ook heel goed mogelijk. Op het voormalige terrein van waterpark Wet ’n Wild, op ruim twee kilometer afstand van de attractieparken, ligt Universal’s Endless Summer Resort dat bestaat uit de hotels Dockside Inn en Surfside Inn.

Uitgaan

Universal heeft een eigen uitgaansgebied, dat tussen de parken en de parkeergarages ligt: CityWalk, met bioscoopzalen, restaurants, clubs (onder meer Hard Rock Café) en winkeltjes.

Waterpark Volcano Bay - Foto: © Universal Studios Florida

Waterpark

Universal heeft zijn eigen waterpark, het spectaculaire Volcano Bay. Midden in het tropische park staat de 61 meter hoge vulkaan Krakatau. Door de imposante lavaberg lopen diverse waterglijbanen, zoals de bijna veertig meter hoge Ko’okiri Body Plunge en de waterachtbaan Krakatau Aqua Coaster. Volcano Bay heeft een gigantisch golfslagbad en twee rivieren: één om heerlijk in te dobberen (Kopiko Wai Winding River) en één die vol actie zit (TeAwa The Fearless River). Kala Serpentine, Honu, Ika Moana en Taniwha Tubes zijn waterglijbanen die zowel spanning als ontspanning bieden.

Volcano Bay lag bijna in Parijs

USF Men In Black Alien Attack 15pers

Tips

Schaf op drukke dagen de Universal Express Pass aan om (lang) wachten in de rijen voor de populairste attracties te voorkomen. Met de Universal Express Pass heb je toegang tot een andere, kortere wachtrij. De service is beschikbaar voor onder meer Harry Potter and the Escape from Gringotts, Hollywood Rip Ride Rockit, Race through New York, Transformers The Ride, E.T. Adventure, Despicable Me, Men in black en Revenge of the Mummy.

Op de website van Universal Studios staan aantrekkelijke aanbiedingen voor meerdaagse entreekaarten en Hopper-passen (ook geldig in Islands of Adventure).

Heb je al een geldig entreeticket, dan kun je ook de ‘geheime’ ingang tot het park gebruiken: naast het Blue Man Group Theater en onder achtbaan Hollywood Rip Ride Rockit. Je bent dan sneller binnen en eerder bij je favoriete attractie.

USF Hollywood Rip Ride Rockit 15pers

In achtbaan Hollywood Rip Ride Rockit kiezen bezoekers zelf de soundtrack die hen gedurende de rit begeleidt. Na afloop kunnen persoonlijke filmbeelden van de belevenis worden gekocht. Na de vijftig meter hoge verticale lift schieten de treintjes met 105 kilometer per uur door de Double Take, een looping die niet over de kop gaat, de Jump Cut, een spiraal met negatieve G-krachten, en door de gevel van een gebouw. Universal noemt de technologisch geavanceerde Hollywood Rip Ride Rockit een achtbaan voor de YouTube-generatie.

Met het Dining Plan Quick Service krijg je voor één prijs een complete maaltijd. Een Dining Plan-pas kost $ 25,99 (excl. 6,5 procent BTW). Daarvoor kan men in alle fast food-restaurants van het park terecht voor één hoofdmaaltijd, een snack en een drankje. Onbeperkt frisdrank tappen kan ook, dan kost een Dining Plan Quick Service $ 34,99.

USF New York 15PP

Fun fact

Bezoekers die een rit maken in Revenge of the Mummy gaan onder een uniek ‘vlammenplafond’ door. De vuurzee heeft een temperatuur van 1.093 graden

Verder lezen

Universal Studios Florida heeft het spectaculaire Volcano Bay. Als alles volgens plan was verlopen, had dit waterpark als Lava Lagoon bij Disneyland Paris gelegen.

Universal heeft attractieparken over de hele wereld, naast in Florida ook in Hollywood, Japan, Singapore en binnenkort China. Elk park heeft een keur aan topattracties.

Islands of Adventure
Artikelarchief van Universal Studios
Parksite

Florida Miami South Beach art deco Visit FloridaRondje Florida

Van Miami Beach via de themaparken bij Orlando naar St. Augustine: in ons reisverhaal doorkruisen we Florida van zuid naar noord.

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Universal Studios, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen