Ambitieus nieuw themapark: Universal Epic Universe

Universal opent in 2025 een compleet nieuw themapark in Florida. Aan de zuidkant van Orlando wordt volop gebouwd aan het ambitieuze Universal Epic Universe.

In groeimarkt Azië opent nog regelmatig een nieuw themapark, maar in onze westerse wereld is een compleet nieuw park eerder uitzondering dan regel. Universal levert dan ook een huzarenstukje door in de Verenigde Staten liefst twee nieuwe themaparken te bouwen. In Florida opent het bedrijf in 2025 het ambitieuze Universal Epic Universe en in Texas wordt Universal Kids Resort gebouwd.

Strategische locatie

Universal, een onderdeel van de Amerikaanse mediagigant Comcast NBCUniversal, kocht in 2016 een lap grond van bijna tweehonderd hectare van Lockheed Martin, bouwer van militaire vliegtuigen. De lap grond ligt ongeveer acht kilometer ten zuidoosten van de al bestaande themaparkenclave van Universal, met Universal Studios, Islands of Adventure en waterpark Volcano Bay. Bijzonder is dat het grondstuk al ooit in bezit was van Universal, maar in 1998 door het bedrijf aan Lockheed Martin werd verkocht. Universal kocht een deel daarvan terug en is nu volop bezig met het ontwikkelen van een nieuw themapark op die strategische locatie: Universal Epic Universe.

Baanbrekende themalanden

Universal legt de lat hoog: het nieuwe Epic Universe moet alle bestaande themaparken in de schaduw stellen. Het park wordt een aaneenschakeling van bekroonde attracties, baanbrekende themalanden, innovatie, onvoorstelbare verhalen en revolutionaire technologie, belooft Universal. Het themapark krijgt vijftig attracties verdeeld over vijf themalanden. Bezoekers komen het attractiepark binnen in Celestial Park. Dit themagebied toont hoe de hemel eruit moet zien; Celestial Park betekent in het Nederlands Hemels Park. Volgens de imagineers wordt met het groene Celestial Park het begrip ‘park’ teruggebracht in de omschrijving ‘themapark’.

Lees verder onder de afbeeldingen

Celestial Park

Celestial Park bestaat uit glooiende tuinen en grote waterpartijen op diverse niveaus. De gasten betreden het Hemelse Park en meteen ook Epic Universe door een rijk gedecoreerde ronde poort. Ook de andere vier themagebieden zijn vanuit Celestial Park toegankelijk door een majestueuze toegangspoort. Meest in het oog springende attracties in Celestial Park zijn de dubbele achtbaan Starfall Racers en de centraal gelegen elegante Constellation Carousel. De eerste themazone aan de linkerhand van de gasten is Super Nintendo World, een kleurrijk en interactief gebied dat ook al in de studioparken in Hollywood en het Japanse Osaka te bezoeken is. Bezoekers worden ondergedompeld in de wereld van geliefde personages als Mario, Luigi, Princess Peach en Donkey Kong. Gasten kunnen ritjes maken in de futuristische darkride Mario Kart: Bowser’s Challenge en in achtbaan Mine Cart Madness.

Ministerie van Toverkunst

Ook aan de linkerkant van het park ligt Dark Universe, een wereld van mythes, monsters en mysterie. In darkride Monsters Unchained: The Frankenstein Experiment worden gasten geconfronteerd met de experimenten van Dr. Victoria Frankenstein. In Dark Universe staat ook Curse of the Werewolf, een draaiende achtbaan. Het decor aan de achterkant van het nieuwe pretpark wordt gevormd door het statige Universal Helios Grand Hotel. Universal Epic Universe omvat nog twee andere hotels: Universal Stella Nova Resort en Universal Terra Luna Resort. Naast het Helios-hotel, aan de rechterkant van het park, ligt The Wizarding World of Harry Potter – Ministry of Magic. Gasten betreden Parijs in de jaren twintig van de vorige eeuw. Het nieuwe land gebaseerd op de tijdloze films van Harry Potter heeft twee grote attracties: een rit door het Ministerie van Toverkunst in de darkride Harry Potter and the Battle at the Ministry en de show Le Cirque Arcanus.

Lees verder onder de afbeeldingen

How to Train Your Dragon

How to Train Your Dragon – Isle of Berk is het vijfde themagebied van Epic Universe. Het land is gebaseerd op de populaire How to Train Your Dragon-films. Achtbaan Hiccup’s Wing Gliders, boottochtje Fyre Drill en de show Untrainable zijn drie van de belangrijkste attracties in het themagebied. Het nieuwe themapark op de kruising van Sand Lake Road en Universal Boulevard aan de zuidkant van Orlando moet in 2025 opengaan voor het publiek. Naast Universal Epic Universe heeft Universal nog een nieuw themapark in de pijplijn zitten. Universal Kids Resort wordt het eerste attractiepark van het bedrijf dat speciaal is ontworpen voor gezinnen met jonge kinderen. Het kinderthemapark wordt gebouwd in Frisco, in de Amerikaanse staat Texas, vijftig kilometer ten noorden van Texas. Een openingsdatum voor het Universal Kids Resort is nog niet vrijgegeven.

Alle Universal-parken ter wereld

3 februari 2024 © Tekst: Parkplanet – Beeld: Universal

Meest bezochte parkprofielen