Vulkaan Krakatau en Waturi Beach in Volcano Bay - Foto: © Universal Studios Florida

Volcano Bay lag bijna in Parijs

Universal Studios Florida heeft een spectaculair eigen waterpark: Volcano Bay. Als alles volgens plan was verlopen, had dit waterpark als Lava Lagoon bij Disneyland Parijs gelegen.

Naast twee pretparken – Universal Studios en Islands of Adventure – heeft het Universal Resort bij Orlando voortaan ook een eigen waterpark: op het terrein ligt Volcano Bay, een park waar het dagje uit naast waterrijk vooral ook zorgeloos dient te zijn. Volcano Bay heeft bijvoorbeeld geen wachtrijen: het park werkt met een draagbare TapuTapu, een gadget waarmee een plekje kan worden gereserveerd voor alle hoofdattracties. Daarnaast hoeft er niet met grote banden worden gesleept – alle glijbanden worden via liften getransporteerd – en hoeft men niet ver te lopen omdat eetgelegenheden en winkeltjes over het hele terrein verspreid zijn, in tegenstelling tot andere waterparken waar alle faciliteiten centraal op één plek gesitueerd zijn.

Krakatau Aqua Coaster in Volcano Bay - Foto: © Universal Studios Florida

Vulkaan Krakatau

Volcano Beach is de grote concurrent van de waterparken in Walt Disney World: Typhoon Lagoon en Blizzard Beach. Het Universal-park heeft Waturi Beach, een golfslagbad met zandstranden, de rustig kabbelende rivier Kopiko Wai Winding River en adembenemende waterglijbanen met spannende namen als Ko’okiri Body Plunge, Kala Serpentine, Ika Moana, Ohyah Drop Slide en Punga Racers. Blikvanger – de zogenaamde ‘wienie’ – in het nieuwe waterpark is de Krakatau, een ruim zestig meter hoge vulkaan met verborgen grotten en watervallen. Door de vulkaan schieten diverse waterglijbanen.

Uitbreidingsplannen

Als het succes van Disneyland Paris zo groot was geweest als The Walt Disney Company vooraf in gedachte had, had Volcano Bay niet in Florida gestaan, maar in Marne-la-Vallée. Begin jaren negentig werkten de imagineers van Disney aan uitbreidingsplannen voor het resort dat ten oosten van Parijs gebouwd werd. Het idee was dat als Disneyland Park eenmaal open was er diverse nieuwe parken nodig waren om alle bezoekers te kunnen ontvangen. Er werd gewerkt aan een filmpark – het latere Walt Disney Studios – en aan een gedeeltelijk overdekt waterpark. De zeven hotels die Disney gebouwd had, zouden het aantal voorziene gasten met gemak aankunnen.

Taniwha Tubes in Volcano Bay - Foto: © Universal Studios Florida

Vulkaan Big Kahuna

Het waterpark zou Lava Lagoon gaan heten en grotendeels onder een enorme glazen koepel liggen. ‘Wienie’ in deze attractie was Big Kahuna, een gigantische vulkaan. Net als bij Volcano Bay zou de vulkaan startpunt zijn van diverse waterglijbanen. Ook bij het plan voor Parijs was er sprake van een tropische omgeving die gasten meeneemt naar de Polynesische eilanden en de Tiki-cultuur van de Maori’s. Volcano Bay toont veel gelijkenissen met de plannen voor Lava Lagoon. De reden is verklaarbaar: de man die destijds meewerkte aan de plannen voor het waterpark bij Disneyland Paris is nu de baas van de ontwerpafdeling van Universal Studios. Thierry Coup was in de jaren negentig imagineer voor Lava Lagoon en is nu senior vicepresident bij Universal Creative.

Grootste concurrent

In Parijs gingen de plannen voor een immens waterpark niet door omdat het Franse Disneyland al meteen vanaf de opening in 1992 zware financiële tijden doormaakte. De conceptschetsen en ideeën voor Lava Lagoon gingen de ijskast in. Thierry Coup nam ze mee naar zijn nieuwe werkgever en bracht ze daar alsnog tot leven. En nu is Volcano Bay van Universal Studios Florida de grootste concurrent voor de vijftien kilometer verderop gelegen Disney-parken Typhoon Lagoon en Blizzard Beach.

26 mei 2017 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Universal Studios Florida

Meest bezochte parkprofielen