Pretparken in Florida

Florida is niet alleen de Sunshine State maar ook de Themepark State. Nergens zijn zoveel grote attractieparken als in midden-Florida. En nergens ter wereld bezoeken zoveel gasten jaarlijks de themaparken. Orlando noemt zich niet voor niets Themepark Capital of the World. Disney en Universal hebben hun grootste en meest succesvolle parken in het hartje van Florida.

Seven Dwarfs Mine Train in Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: Matt Stroshane / Disney

MAGIC KINGDOM

Lake Buena Vista

Het Magic Kingdom is het bekendste themapark in Walt Disney World. Het is met ruim twintig miljoen bezoekers per jaar ook het meest bezochte attractiepark ter wereld. Het Magic Kingdom heeft grofweg dezelfde opzet als Disneyland Park bij Parijs: een gezellige Main Street die naar een imposant kasteel leidt en rondom themalanden met attracties voor jong en oud. Het bekendste themagebied is Fantasyland, direct achter het markante kasteel van Cinderella. In Fantasyland staan attracties als It’s a Small World, Dumbo en Peter Pan. Adventureland is de thuishaven van de Pirates of the Caribbean. In Frontierland en Tomorrowland staan drie bekende Disney-bergen: achtbaan Big Thunder Mountain, wildwaterbaan Splash Mountain en de overdekte achtbaan Space Mountain. Meer over het Magic Kingdom lees je hier.

Waar? Magic Kingdom, World Drive, Lake Buena Vista • Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 64 (US 192/Magic Kingdom). Komende vanuit Orlando is afslag 67 (Epcot/Disney Springs) ook een goede optie.

Wanneer? Het Magic Kingdom is het hele jaar dagelijks geopend, meestal vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden).

Alles over het Magic Kingdom
Eindeloos moerasland werd magisch koninkrijk

Paviljoen van Noorwegen in Epcot in Walt Disney World - Foto: Matt Stroshane / Disney

EPCOT

Lake Buena Vista

Epcot, het themapark dat na het Magic Kingdom in Walt Disney World werd gebouwd, is uniek. Nergens anders vind je deze combinatie van een expo-achtig kijkje op technologie en toekomst en een permanente wereldtentoonstelling. Epcot is verdeeld in tweeën: Future World en World Showcase. In Future World reis je in grote paviljoens naar de bodem van de oceaan, door de woestijn en door het heelal. In het herkenningspunt van Epcot – de gigantische zilveren bol Spaceship Earth – wordt de historie van de communicatie uit de doeken gedaan. In World Showcase hebben elf landen een eigen paviljoen, gebaseerd op bekende gebouwen als de kastelen in Duitsland, een Parijs straatje met Eiffeltoren in Frankrijk, de Tempel van de Hemel in Beijing en het San Marcoplein in Venetië. Meer over Epcot lees je hier.

Waar? Epcot, Epcot Center Drive, Lake Buena Vista • Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 67 (Epcot/ Disney Springs). Afslag 64 van de I4 en dan via de US 192 richting Magic Kingdom en Epcot is ook een optie.

Wanneer? Epcot is het hele jaar dagelijks geopend, Future World vanaf 9.00 uur ‘s morgens. World Showcase gaat om 11.00 uur open. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden).

Alles over Epcot
► Internationaal shoppen in Epcot

Mickey & Minnie's Runaway Railway in Hollywood Studios in Walt Disney World - Foto Kent Phillips / Disney

HOLLYWOOD STUDIOS

Lake Buena Vista

In Hollywood Studios in Walt Disney World staan film en televisie centraal. Je komt het park binnen over de Hollywood Boulevard die leidt naar een replica van Mann’s Chinese Theater in Hollywood. In dit theater kun je Mickey & Minnie’s Runaway Railway beleven, een ongelooflijke treinreis door een stripverhaal. Hollywood Studios heeft themazones rond Toy Story – met de populaire darkride Toy Story Midway Mania en achtbaan Slinky Dog Dash – en rond Star Wars. In het indrukwekkende Galaxy’s Edge waan je je in een dorpje op de planeet Batuu. Populairste attracties in het park zijn Millennium Falcon: Smugglers Run, Star Wars: Rise of the Resistance en The Twilight Zone Tower of Terror. Meer over het Disney’s Hollywood Studios lees je hier.

Waar? Disney’s Hollywood Studios, Buena Vista Drive, Lake Buena Vista • Neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 67 (Epcot/ Disney Springs). Afslag 64 van de I4 en dan via de US 192 richting Magic Kingdom is ook een optie, vooral voor wie uit de richting Tampa komt. Volg de borden Disney’s Hollywood Studios.

Wanneer? Hollywood Studios is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden).

Alles over Disney’s Hollywood Studios
Disney overtreft zichzelf met Star Wars: Galaxy’s Edge

Pandora, World of Avatar in Animal Kingdom in Walt Disney World - Foto: David Roark / Disney

ANIMAL KINGDOM

Lake Buena Vista

Animal Kingdom in Walt Disney World is een combinatie van dierenpark en attractiepark. Achter het tot in detail nagebouwde Afrikaanse dorpje Harambe ligt Kilimanjaro Safaris, een gebied waar honderden dieren ‘vrij’ rondlopen en waar je met een truck doorheen rijdt. Azië is vertegenwoordigd met de wildwaterbaan Kali River Rapids en de 61 meter hoge achtbaanberg Expedition Everest. Overweldigend is Pandora, The World of Avatar, gebaseerd op de succesvolle film Avatar. Het themaland herbergt twee attracties: Avatar Flight of Passage en Na’vi River Journey. Animal Kingdom biedt gasten ook twee shows van Broadway-kwaliteit: het feestelijke Festival of the Lion King en de minimusical Finding Nemo. Meer over het Disney’s Animal Kingdom lees je hier.

Waar? Disney’s Animal Kingdom, Osceola Parkway, Lake Buena Vista • Komend vanuit Orlando: neem op snelweg I4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 65 (Osceola Parkway). Komend vanuit de richting Tampa: neem afslag 64 van de I4 en dan via de US 192 richting Magic Kingdom. Duidelijke borden verwijzen vervolgens naar Animal Kingdom.

Wanneer? Animal Kingdom is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd is afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden).

Alles over Disney’s Animal Kingdom
Even anders zitten… op een Banshee

The Simpsons Ride in Universal Studios in Orlando

UNIVERSAL STUDIOS FLORIDA

Orlando

Universal Studios Florida is een filmpark met geavanceerde en futuristische attracties. Liefhebbers van animatiefilms komen aan hun trekken in de attractie Despicable Me Minion Mayhem, een simulatorrit gebaseerd op de film Despicable Me. Wie van snelheid houdt stapt in de achtbanen Hollywood Rip Ride Rockit en The Revenge of the Mummy. Ook een achtbaan, maar dan met meer nadruk op thematisering dan op snelheid, is Harry Potter and the Escape from Gringotts. Deze topattractie ligt in Diagon Alley, een typisch Engels straatje met aan het eind de majestueuze Gringotts Bank. Andere populaire belevenissen in Universal Studios zijn The Simpsons Ride, Men in Black, alien attack en E.T. Adventure. Meer over Universal Studios Florida lees je hier.

Waar? Universal Studios, 6000 Universal Boulevard, Orlando • Komend vanaf Orlando: neem op snelweg I-4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 74B. Komend vanaf Tampa, Orlando Airport en Walt Disney World: neem op snelweg I-4 afslag 75A.

Wanneer? Universal Studios is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd: 18.00 uur; afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) ook later open.

Alles over Universal Studios Florida
Universal over de hele wereld

Flight of the Hippogriff in Universal's Islands of Adventure

ISLANDS OF ADVENTURE

Orlando

The Wizarding World of Harry Potter mag dan helemaal achteraan in Islands of Adventure liggen, het themagebied rond de mateloos populaire Harry Potter is wel het hoogtepunt van het pretpark. The Wizarding World heeft twee hoofdattracties: Harry Potter and the Forbidden Journey en Hagrid’s Motorbike Adventure. Islands of Adventure is ook de woonplaats van Spider-Man, Popeye en de Hulk. Het park heeft het neusje van de zalm op het gebied van achtbanen (Incredible Hulk Coaster), darkrides (The Amazing Adventures of Spider-Man) en wildwaterbanen (Popey & Bluto’s Bilge-Rat Barges, Dudley Do-Right’s Ripsaw Falls en Jurrasic Park River Adventure). Meer over Universal’s Islands of Adventure lees je hier.

Waar? Islands of Adventure, 6000 Universal Boulevard, Orlando • Komend vanaf Orlando: neem op snelweg I-4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 74B. Komend vanaf Tampa, Orlando Airport en Walt Disney World: neem op snelweg I-4 afslag 75A.

Wanneer? Islands of Adventure is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans vanaf 9.00 uur ‘s morgens. Sluitingstijd: 18.00 uur; afhankelijk van de tijd van het jaar (hoogseizoen, schoolvakanties, weekenden) ook later open.

Alles over Universal’s Islands of Adventure
Hagrid’s Motorbike Adventure is een hit

Achtbaan Mako in SeaWorld - Foto: SeaWorld Parks & Entertainment

SEAWORLD

Orlando

SeaWorld is een mix van grote zeedierenshows, moderne dierenverblijven en sensationele attracties. Het park is beroemd geworden door zijn shows met dolfijnen, orka’s een zeeleeuwen. Na aanhoudende kritiek van dierenactivisten zijn deze voorstellingen meer educatief en minder spectaculair geworden. Maar ze zijn nog steeds de moeite van het bezoeken waard! SeaWorld in Orlando heeft bovendien vier adembenemende achtbanen: Ice Breaker, Kraken, Manta en Mako. Tel daarbij de twee wildwaterbanen Infinity Falls en Journey to Atlantis, de darkride Antarctica: Empire of the Penguin, het kleurrijke Sesame Street Land en de 122 meter hoge Sky Tower, en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagd dagje uit. Meer over SeaWorld lees je hier.

Waar? SeaWorld Orlando, 7007 SeaWorld Drive, Orlando • Komend vanaf Orlando: neem op snelweg I-4 (Interstate 4, Orlando-Tampa) afslag 72 (Beeline Expressway/FL-528/Airport) en vervolgens afslag 1 naar International Drive. Komend vanaf Tampa en Walt Disney World: neem op snelweg I-4 afslag 71 (SeaWorld).

Wanneer? SeaWorld in Orlando is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.

Alles over SeaWorld

Cobra's Curse in Busch Gardens Tampa Bay - Foto: SeaWorld Parks & Entertainment

BUSCH GARDENS

Tampa

Busch Gardens is een groen park vol dieren en spannende achtbanen. De dieren leven in de themagebieden Nairobi en Serengeti Plain. Je kunt er chimpansees, zebra’s, giraffen, leeuwen, neushoorns en hyena’s van dichtbij observeren. Ook sommige achtbanen zijn gethematiseerd rond wilde dieren. Zo bootst Cheetah Hunt een razendsnelle rit over een jachtluipaardenreservaat na en is lanceerachtbaan Tigris geïnspireerd op de tijger. De drie inversies tellende Iron Gwazi is de snelste en steilste hybride achtbaan ter wereld en in de afschrikwekkende vrijevaltoren Falcon’s Fury kantelen de stoeltjes negentig graden voorover. De berijders schieten met het gezicht naar beneden en met een topsnelheid van honderd kilometer per uur bijna honderd meter omlaag. Meer over Busch Gardens lees je hier.

Waar? Busch Gardens Africa, 10001 N. McKinley Drive, Tampa • Neem op snelweg I-75 (Interstate 75), afslag 265, East Fowler Avenue op (naar het westen, richting Universiteit). Doorrijden tot aan McKinley Drive, daar linksaf tot aan het parkeerterrein van Busch Gardens.

Wanneer? Busch Gardens is het hele jaar dagelijks geopend, van 10.00 tot 18.00 uur. In het hoogseizoen, schoolvakanties en weekenden gaat het park vaak eerder open en (veel) later dicht.

Alles over Busch Gardens
► Jagen als een jachtluipaard

Heartlake City in Legoland Florida - Foto: Chip Litherland / Legoland Florida

LEGOLAND FLORIDA

Winter Haven

Ongeveer 45 minuten rijden van de bekende Disney- en Universal-parken ligt het grootste Legoland ter wereld, bij het stadje Winter Haven. Het Lego-park is gebouwd op de plek van Cypress Gardens, het oudste attractiepark van Florida dat vooral bekend stond om de prachtige tuinen. Legoland Florida is daarom heel groen en wijds en heeft enkele attracties overgenomen van het voormalige Cypress Gardens, zoals de houten achtbaan Coastersaurus en hangende achtbaan Flying School. Naast de bekende Lego-attracties als Miniland – met bouwwerken uit Florida als het Capitool in Tallahassee, Kennedy Space Center en Daytona International Speedway – en familieachtbaan The Dragon heeft dit park ook een waterskishow op Lake Eloise, met piraten in de hoofdrol.

Waar? Legoland Florida, 1 Legoland Way, Winter Haven • Rij vanuit Orlando op snelweg I-4 West naar afrit 55. Neem vanaf daar US Highway 27 South. Sla na achttien mijl rechtsaf naar State Road 540/Cypress Gardens Boulevard. Legoland ligt vier mijl verderop, aan de linkerkant • Kaart

Wanneer? Het park is het hele jaar geopend, in juni, juli en augustus dagelijks. In alle andere maanden is het park op dinsdag en woensdag regelmatig gesloten; check de parksite.

Alle Legolanden wereldwijd

Castaway Creek in Typhoon Lagoon in Walt Disney World - Foto: Preston Mack / Disney

WATERPARKEN

Diverse grote attractieparken in Florida hebben een eigen waterpark. In Walt Disney World zijn twee grote, prachtig gethematiseerde waterparken: Typhoon Lagoon en Blizzard Beach. Universal Studios heeft rond de ruim zestig meter hoge vulkaan Krakatau het waterpark Volcano Bay gebouwd. Bij SeaWorld liggen Aquatica en het exclusievere Discovery Cove, waterparken waarin dieren een grote rol spelen. Ook Legoland Florida heeft een eigen waterparadijs en naast Busch Gardens ligt waterpark Adventure Island.

Waterparken in Walt Disney World
Volcano Bay lag bijna in Parijs

© Adri van Esch / Parkplanet

Meest bezochte parkprofielen