Studio Tram Tour in Universal Studios Hollywood

UNIVERSAL STUDIOS HOLLYWOOD

Universal Studios in filmstad Hollywood heeft naast attracties en shows de unieke Studio Tram Tour, een uur durende rit door de wereld van movies en Tinseltown.

Universal Studios was al een publieksattractie ver voor Walt Disney het beroemde naar hem genoemde land opende. Disneyland ontving zijn eerste bezoekers op 17 juni 1955, Universal liet al vanaf 14 maart 1915 toeschouwers toe in zijn studio’s. Voor 25 cent kreeg men een rondleiding plus een lunchpakketje met onder meer een broodje kip. Bezoekers konden ook fruit kopen, vers afkomstig van de omliggende boerderijen, want Universal Studios in de San Fernando Valley – zo’n twintig kilometer ten noordwesten van downtown Los Angeles – lag destijds nog in agrarisch gebied. In 1930 werden de tours over het studiocomplex stilgelegd omdat geluid bij films werd geïntroduceerd; de herrie van bezoekers stoorde bij de opnames.

Studio Tram Tour in Universal Studios Hollywood

Op 15 juli 1964 startte een nieuw hoofdstuk voor Universal Studios: een apart themapark opende de poorten. Universal merkte dat er nog steeds veel belangstelling was voor een kijkje achter de schermen van de filmsets en men zag hoe concurrent Disney drommen bezoekers naar het ten zuiden van Los Angeles gelegen Anaheim trok, waar Disneyland floreerde. De rit langs originele filmdecors en -attributen in de ‘Glamor Trams’ is nog steeds onderdeel van een dagje Universal Studios Hollywood, en het enige Universal-park ter wereld waar dit nog mogelijk is. De tramtour is nog steeds één van de hoogtepunten van een dagje in het filmpark, maar tegenwoordig niet meer de enige reden waarom toeristen naar Universal Studios komen.

The Wizarding World of Harry Potter in Universal Studios Hollywood

De filmbelevenissen in het moederpark van Universal zijn verdeeld over twee zones: de Upper Lot en de Lower Lot. De twee gebieden liggen tegen een heuvel en zijn met elkaar verbonden door de Starway, een gigantische roltrap die een formidabel uitzicht over Hollywood biedt. Bezoekers betreden het park in de Upper Lot, het grootste parkdeel met de meeste attracties. Een flink stuk van het compacte park is gereserveerd voor The Wizarding World of Harry Potter: in het dorpje Hogsmeade (Zweinsveld in het Nederlands) liggen de spannende darkride Harry Potter and the Forbidden Journey en de kleine achtbaan Flight of the Hippogriff.

In het kleurrijke themagebied Super Nintendo World kun je strijden tegen Team Bowser in de darkride Mario Kart: Bowser’s Challenge.

Studio Tram Tour in Universal Studios Hollywood

De Upper Lot huisvest ook de komische Simpsons Ride, simulatorrit Despicable Me Minion Mayhem en The Walking Dead, een spannend spookhuis gebaseerd op de bekende televisieserie waar je lopend doorheen gaat. Super Silly Fun Land is een kleurrijk speelgebied voor kinderen met een nat en een droog deel. In de Upper Lot start ook de iconisch Studio Tour, de een uur durende rondrit langs filmsets. Universal heeft veel werk gemaakt van deze attractie. Het filmpark zet komiek Jimmy Fallon in als gids en de tram voert onder meer langs de neergestorte Boeing 747 uit Steven Spielbergs film War of the Worlds. Onderweg wordt de tram aangevallen door de haai uit Jaws en belaagd door King Kong. De finale van de tramtour is Fast & Furious: Supercharged. Op een volledig rond filmdoek achtervolgen voertuigen elkaar met virtuele snelheden tot tweehonderd kilometer.

Transformers in Universal Studios Hollywood

De Lower Lot herbergt drie grote attracties. Revenge of the Mummy is de enige thrill ride van het park: een overdekte achtbaan annex darkride met mummies en sarcofagen. De treinen rijden voor- en achteruit. Transformers: The Ride 3D is een innovatieve darkride en Jurassic World een natte waterattractie. Wat Universal Studios Hollywood tekort komt aan thrill rides compenseert het park met een veelheid aan grote shows. Het DreamWorks Theatre biedt een filmspektakel rond Kung Fu Panda met veel bijzondere visuele effecten. Waterworld is een actieshow met vuur, explosies, springende jetskiërs en onbevreesde duikers. Langlopende voorstellingen zijn de dierenshow Universal’s Animal Actors en de Special Effects Stage.

Revenge of the Mummy in Universal Studios Hollywood

Attracties

Snelle attracties: Revenge of the Mummy (achtbaan en darkride ineen) – Jurassic World Ride (snelle waterattractie) – The Walking Dead (loopspookhuis met live acteurs)

Familieattracties: Harry Potter and the Forbidden Journey (vliegen door de wereld van Harry Potter) – Mario Kart: Bowser’s Challenge (racen door de wereld van Super Mario) – Flight of the Hippogriff (junior achtbaan) – Studio Tour (tramtour langs de coulissen van de film) – Transformers: The Ride 3D (darkride) – The Simpsons Ride (de Simpsons bezoeken tekenfilmpretpark Krustyland, waar alles mis gaat) – Secret Life of Pets: Off the Leash (darkride rond de animatiefilm Secret Life of Pets) – Despicable Me Minion Mayhem (driedimensionale simulator) – Super Silly Fun Land (bonte kinderspeelplaats)

Shows: DreamWorks Theatre (filmtheater rond Kung Fu Panda) – Waterworld (stuntshow) – Universal’s Animal Actors (voorstelling met dieren) – Special Effects Stage (hoe komen speciale effecten tot stand?)

Hogsmeade in Universal Studios Hollywood

Restaurants

The Three Broomsticks (typisch Britse gerechten als fish & chips en bangers & mash kunnen worden weggespoeld met het beroemde Butterbeer, in The Wizarding World of Harry Potter) – Krusty Burger (hamburgers, hotdogs en sandwiches) – Toadstool Cafe (drukke eetgelegenheid in Super Nintendo World met uitzicht op Mushroom Kingdom) – Luigi’s Pizza (pizza’s, ook vegetarisch) – Hollywood & Dine (hamburgers, wokgerechten) – French Street Bistro (sandwiches, salades, gebak, Starbucks koffie) – Mel’s Diner (geniet van hamburgers, patat, kipnuggets en milkshakes in jaren 50-stijl)

Shops

Ollivander’s Wand Fitting Experience (winkel waar toverstokjes zelf hun baasjes kiezen) – Wiseacre’s Wizarding Equipment (Harry Potter-gerei: telescopen, kompassen, verrekijkers, vergrootglazen en zandlopers) – Universal Studios Store (souvenirwarenhuis) – Animation Studio Store (souvenirs met tekenfilmhelden als SpongeBob SquarePants en Hello Kitty) – Character Shop (hebbedingetjes van onder meer Despicable Me en The Secret Life of Pets)

CityWalk in Universal Studios Hollywood

Uitgaan

Universal heeft een eigen uitgaansgebied, dat tussen de parken en de parkeergarages ligt: CityWalk. Het complex telt dertig winkeltjes (zoals Abercrombie & Fitch, Billabong en The Dodgers Clubhouse), evenveel restaurants (onder meer Hard Rock Café, Jimmy Buffett’s Margaritaville, Bubba Gump Shrimp Co. en Tony Roma’s) en negentien bioscoopzalen.

Druk?

Aantal bezoekers: circa 9 miljoen per jaar.

Waar?

Universal Studios Hollywood, 100 Universal City Plaza, Universal City, Californië 91608, Verenigde Staten, telefoon 00 1 800 864 8377 • Het themapark ligt twintig kilometer ten noordoosten van downtown Los Angeles, aan snelweg 101, de Hollywood Freeway. Neem vanuit het oosten of zuiden (Disneyland, San Diego) afslag Universal Studios Blvd., ga rechts en volg de borden. Neem vanuit het westen afslag Lankershim Blvd., ga rechts en volg de borden • Parkeren kost 30 dollar (na 17.00 uur: 10 dollar) • Openbaar vervoer: diverse buslijnen en de treinen van de Red Line van Los Angeles Metro Rail stoppen bij het station Universal City. Van het station rijden gratis shuttles naar de ingang van het park • Kaart

Show Animal Actors in Universal Studios Hollywood

Wanneer?

Universal Studios Hollywood is het hele jaar dagelijks geopend, doorgaans van 10.00 tot 18.00 uur. In de weekenden, het hoogseizoen en tijdens schoolvakanties openen de poorten al om 8.00 of 9.00 uur en sluit het park om 21.00 of 22.00 uur.

Kosten

Entreeprijs: $ 149,00. Kinderen van 3 tot en met 9 jaar: $ 143,00. Online zijn tickets op datum te koop: prijzen variëren afhankelijk van de drukte van $109,00 tot $ 149,00 en van $ 103,00 tot $ 143,00 voor kinderen. Parkeren $ 30,00.

Tip

Er zijn ook entreetickets te koop inclusief een Universal Express Pass. Met deze toevoeging heb je eenmaal toegang tot elke attractie en show via de speciale Express-ingang, wat (lang) wachten in de rij voorkomt. Een Universal Express Pass inclusief entree tot het park kost tussen $ 199,00 en $ 309,00, afhankelijk van de dag van je bezoek. De beste prijzen vind je vooraf via de parksite.

Karakters van Despicable Me in Universal Studios Hollywood

Verder lezen

Universal heeft attractieparken over de hele wereld, naast in Hollywood ook nog in Florida, Japan, Singapore en binnenkort in China. Elk park heeft een keur aan topattracties.

Universal Studios Florida
Plattegrond
Parksite

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Universal Studios Hollywood

Meest bezochte parkprofielen